• No results found

Risker och osäkerhet

Förvaltningen står inför flera stora utmaningar de kommande åren som i huvudsak är kopplade till tillväxten och innebörden av att ”gå från förort till stadskärna”, klimatförändringarna och digitaliseringen.

Tillväxten som Haninge kommun och många andra kommuner i storstadsregionerna är inne i innebär dels att konkurrensen om duktiga medarbetare ökar, dels att stora investeringar i infrastruktur och allmänna anläggningar behöver göras. Exempelvis behöver Haninge kommun göra stora investeringar i VA-systemet framöver och även i vägnätet. Investeringar i VA-systemet är nödvändiga inte bara för att koppla på nya bostäder och andra fastigheter utan även för att öka kapaciteten i befintligt VA-system.

De stora investeringsbehoven påverkar inte bara investeringsbudgeten framöver utan även förvaltningens driftsbudget eftersom kapitalkostnaderna kommer att öka kraftigt framöver.

Konkurrensen om duktiga medarbetare gör det extra viktigt att arbeta med attraktiviteten som arbetsgivare, dels för att kunna rekrytera duktiga medarbetare, dels för att utveckla och behålla befintlig personalstyrka. I detta ligger att kunna erbjuda löner som ligger på rätt nivå utifrån marknadens löneläge. Detta påverkar också förvaltningens driftbudget eftersom de ökade kostnaderna för löner idag inte kan täckas fullt ut av ökade intäkter från avgifter på exempelvis detaljplaneuppdrag som finansieras av exploatör, eller från bygglov och parkeringsintäkter. De ökade kostnaderna för åtgärder i VA-systemet täcks upp av VA-taxan, som ökar kraftigt kommande år för att finansiera dessa, men när det gäller investeringar i och drift av olika dagvattenlösningar är finansieringsfrågorna inte klargjorda. Hur dagvattenanläggningar som behövs för att förbättra vattenkvalitén i våra viktiga vattendrag och för att hantera både ökade regnmängder och allt fler hårdgjorda ytor ska finansieras är alltså inte tydligt.

Förvaltningens planavdelning kommer tillsammans med VA-avdelningen intensifiera arbetet med omvandlingsplaner framöver för att klara de miljökvalitetsnormer som finns i utsatta vattendrag, som exempelvis Drevviken. Förvaltningen har tidigare år fått i uppdrag att fokusera på en omvandlingsplan åt gången som kan täckas av befintlig budget.

23 (42)

Nu har vi uppdrag på fem omvandlingsplaner och det räcker den befintliga budgeten inte till för. Kommunen får i ett senare skede täckning för kostnaderna för dessa omvandlingsplaner men det är först när fastighetsägare söker bygglov vilket innebär en förskjutning av kostnadstäckningen på många år.

Den pågående klimatförändringen innebär att Haninge liksom andra kommuner behöver vidta klimatanpassningsåtgärder. Utöver investeringar för att hantera ökade mängder dagvatten så behöver åtgärder (ofta investeringar) göras för att förbättra förutsättningarna för fler att välja cykel och kollektivtrafik samt att fasa ut fossildrivna fordon. En utmaning som följer av klimatförändringarna är också att bevara den biologiska mångfalden, det vill säga balansen i naturen. Exempelvis har vi fått ökade problem med granbarkborren som förstör granskog. Detta problem berör flera förvaltningar inom kommunen och samordning kommer att behövas framöver. Det innebär framför allt ökade kostnader för förebyggande trädfällning och markröjning.

En utmaning vi ser framöver som är kopplat till den fortsatta digitaliseringen är att vi behöver hantera att vi har många olika IT-system som införts de senaste åren och som inte är sammankopplade och samordnade. Detta ökar administrationstid exempelvis avseende tidrapportering och blir därför inte effektivt. Förvaltningen står även inför att ta nästa steg för att åstadkomma en obruten digital informationshantering i samhällsbyggnadsprocessen. Vi ser därmed ett stort behov på förvaltningen av att öka kompetensen och anställa fler medarbetare inom IT-systemområdet då förvaltningen är en mycket systemtung verksamhet.

Även inom upphandlingsområdet ser förvaltningen utmaningar som måste hanteras.

Förvaltningens verksamhet är helt beroende av olika leverantörer inom både konsultbranschen och entreprenadbranschen. För att förbättra effektiviteten i upphandlingsprocessen samt för att öka professionaliteten som beställare så ser förvaltningen ett behov av en resurs inom som har kompetens inom upphandling samt konsult- och entreprenadjuridik, och som kan samarbeta effektivt med Södertörns upphandlingscenter.

24 (42)

Avslutningsvis lyfter vi en sista men viktig utmaning att hantera. Det är att både organisation och finansiering för förvaltning av kommunens fastighetsmark behöver förstärkas. Vi behöver förstärka organisationen för att hantera skötseln av fastighetsmarken med tillräckligt bra kvalité. Görs inte detta kan det få konsekvenser för leksäkerheten på förskolor och skolor.

25 (42)

4.7 Prioriteringar

NÄMND/STYRELSE SBN

2020 års budgetram 153 500

Preliminär ramökning (volymökning + generell) 1 000

2021 års preliminära ram 154 500

Prio Kostnadsförändringar 2021 jämfört med budget 2020 Årsbelopp Förändr.

1

1.1 Volymförändringar för tillkommande ytor 4 700 3,1%

1.2 Pris- och lönekostnader 2,8 % enligt SKR 4 298 2,8%

1.3 Kapitalkostnader 1 369 0,9%

1.4 0,0%

1.5 0,0%

S:a 1 Summa prio 1 10 367 6,8%

2

2.1 Omvandlingsområden, Plan 1 500 1,0%

2.2 Lekplatser funktionskontroll, Park och natur 350 0,2%

2.3 Råd och upplysningar, Bygglov 2 000 1,3%

2.4 0,0%

2.5 0,0%

S:a 2 Summa Prio 2 3 850 2,5%

Summa kostnadsförändringar 2021 14 217 9,3%

Preliminär ramökning -1 000 -0,7%

Avvikelse mellan kostnadsförändring 2021 mot preliminär ram 2021 13 217 8,6%

Effektiviseringsåtagande 2021 enligt anvisning 0,0%

Andra kostnadsminskningar/intäktsökningar 0,0%

Se spec och prioritering separat tabell -13 217 -8,6%

Summa finansiering 0 0,0%

Opåverkbara faktorer eller redan beslutade åtgärder

Opåverkbara faktorer utan specifika beslut om avsatta medel fattade av KF/KS

26 (42)

4.7.1 Effektiviseringsförslag

Förvaltningsledningen har bedömt att förvaltningen 2021 behöver 13,2 miljoner kronor i medel utöver den tilldelade ramen för att under 2021 bedriva verksamheten utan kvalitetsförsämringar i jämförelse med 2019 och 2020. Utöver detta äskar förvaltningen 10,3 miljoner kr för kvalitetshöjningar. Vilka besparingar/effektiviseringar som kan genomföras för att få förvaltningens verksamheter att fungera med den givna ramen behöver analyseras djupare. Inför 2020 har redan neddragningar genomförts inom driften exempelvis avseende parkskötseln genom att minska antalet sommarblommor, inte göra några nya lökplanteringar, inte anställa ferieungdomar, minska säsongsrekryteringen samt fördröja planerade bilutbyten. När det gäller väg- och gatudriften så har förvaltningen inför 2020 omfördelat resurser från barmarksunderhåll till att utföra markarbeten åt Kultur- och fritidsförvaltningen samt Kommunstyrelseförvaltningen, neddragningar har även gjorts avseende underhåll/lagning av kantstenar och asfalt, nedskärning av dikning och slåtter, samt minskningar i brounderhållet. En ytterligare kostnadsbesparing skulle kunna göras 2021 genom att sluta med sopsaltning. Ytterligare besparingar inom driften som skulle kunna göras 2021 är att ta bort sommarblommor helt och hållet och att lägga ner (ta bort) ett antal lekplatser. Dock innebär att ta bort lekplatser endast en besparing på sikt. I ett första skede kostar det mer, då utrustningen behöver tas bort och platsen återställas. När det gäller väg- och gatudriften så har förvaltningen inför 2020 omfördelat resurser från barmarksunderhåll till att utföra markarbeten åt Kultur- och fritidsförvaltningen samt KSF, minskat underhåll/lagning av kantstenar och asfalt, nedskärning av dikning och slåtter, samt minskningar i brounderhållet. En kostnadsbesparing skulle kunna göras genom att sluta med sopsaltning.

Genom att minska antalet investeringar skulle vi kunna minska kapitalkostnadsökningen.

Det skulle dock få negativa effekter på Haninges tillväxtmöjligheter.

Förvaltningen kan även, för att täcka kostnadsökningarna, genom höjda avgifter öka intäkterna av olika slag. Exempelvis avseende parkeringar, bygglov, nybyggnadskartor,

27 (42)

plankostnader etc. Konsekvenserna av höjda avgifter måste dock analyseras och vi måste säkerställa att dessa är möjliga att genomföra.

Eventuellt skulle organisatoriska förändringar (exempelvis genom att slå ihop avdelningar) kunna öka effektiviteten genom en minskad ”overhead-kostnad”. En konsekvensbedömning av det skulle behöva göras.

Related documents