• No results found

RISKER OCH RISKHANTERING

In document ÅRSREDOVISNING 2009 Micronic (Page 43-55)

Micronics risker och riskhantering

Koncernen, omfattande moderbolaget och de i koncernen ingående dot-terbolagen är genom sina verksamheter utsatta för risker av både rörelse- och finansiell karaktär, vilka koncernen själva kan påverka i större eller mindre omfattning.

Genom kontinuerliga processgenomgångar identifieras förekommande risker och bolaget tar ställning till hur dessa ska hanteras. Genom utveck-ling av processer, riskhantering och genom koncernens försäkringslösningar begränsas de sammantagna riskerna och därmed kostnaderna för dessa.

Kostnader som kan elimineras genom skadeförebyggande arbete omfattar viten, reparationer eller rabatter till kunder som en konsekvens av skador, kvalitetsbrister eller leveransförseningar.

Genom effektiva och säkra processer kan tillverkningstiden minska, vil-ket leder till lägre tillverkningskostnader. Även kostnader för koncernens försäkringslösningar kan minskas genom att effektiva processer leder till färre skador. Micronics processer, bland annat inom området riskhantering, utvärderas kontinuerligt genom bland annat omfattande leverantörsut-värdering.

Rörelserelaterade risker Marknadsutveckling/konjunktur

Koncernens försäljning är till stor del relaterad till investeringar inom elek-tronikindustrin. På kort sikt kan bolagets verksamhet, lönsamhet och finan-siella ställning påverkas av begränsade investeringar inom industrin. Dessa risker kan ytterligare förstärkas av den allmänt turbulenta situation som nu råder och som orsakar en svag konjunktur.

För att minska de negativa effekterna av en svag konjunktur, har Micronic utvidgat produktutbudet för att på så sätt adressera flera tillämpningsom-råden. En eventuell nedgång för vissa tillämpningar kan då kompenseras av en växande efterfrågan för andra tillämpningar och därmed ökande intäkter inom andra produktområden.

Micronic utvecklar även utbudet av kringutrustning och andra efter-marknadstjänster för att bli mindre beroende av direkt systemförsäljning.

Med ett ökande antal system i drift hos kunder ökar marknaden för service och tilläggsförsäljning.

Politiska risker

Koncernen har huvuddelen av produktionen, liksom utvecklingen, förlagd till Sverige. De flesta av kunderna inom affärsområde mönsterritare finns i Asien, med tonvikt på Japan, Sydkorea, Taiwan samt till viss del även Kina.

Inom affärsområde ytmonteringsutrustning finns den övervägande delen av kunderna i Europa och Nordamerika samt till en mindre del i Asien.

Dotterbolag finns etablerade i Frankrike, Japan, Kina, Nederländerna, Singapore, Storbritannien, Sydkorea, Taiwan och USA. Dotter bolagen erbjuder försäljning av ytmonteringsutrustning, service och kundsupport, försäljning av eftermarknadsprodukter samt bistår moderbolaget vid för-säljningen av mönsterritare.

De länder där Micronic-koncernen är verksam bedöms i dagsläget inte innebära några väsentliga politiska risker.

Kunder

Antalet företagsinterna och kommersiella fotomasktillverkare i världen är begränsat, vilket vid försäljning av mönsterritare medför en koncentration av kundrisken. En fortsatt låg orderingång från, och försäljning till, en av dessa kunder kan därför på kort sikt få betydande effekt på resultat och finansiell ställning. Resultatet under en tidsperiod kan också påverkas av förskjutningar i tiden av leveranser av enskilda mönsterritare. Utvecklingen inom mönsterritare går mot färre men större enskilda affärer, vilket kan leda till en längre försäljningsprocess.

Försäljningen av ytmonteringsutrustning har större volymer uttryckt i antal maskiner. Marknaden inom affärsområdet består även av många olika slags kunder, kontraktstillverkare inom elektronikindustrin och tillverkare av egna produkter. Produkternas tillämpningsområden passar också inom flera olika branscher. En diversifierad kundbas innebär att beroendet av enskilda kunder är låg. Affärsområdet ytmonterinsutrustning är å andra sidan utsatt för större konkurrens eftersom det finns flera leverantörer av utrustning, varav vissa leverantörer är stora och har väsentligt större resurser för produktutveckling.

Utveckling

Den tekniska utvecklingen är mycket snabb inom de områden där koncer-nen verkar och vikten av att leverera produkter på utsatt tid är därmed väsentlig. Koncernen är också utsatt för en utvecklingsrisk, vilket omfattar risken att den forskning och utveckling som bedrivs inte leder fram till nya lönsamma affärsmöjligheter i önskad utsträckning eller risken att kostnaden för att ta fram en lösning blir svår att förutse.

Micronic strävar efter att minimera dessa risker genom kraftfulla sats-ningar inom teknisk utveckling och genom ett nära samarbete med kunderna och säljorganisationen vid framtagandet av nya produkter och tillbehör.

Micronic har genom dotterbolagen stark lokal närvaro och kan tillhanda-hålla en mycket hög service grad.

Leverantörer

Vissa av de komponenter som ingår i tillverkningen av koncernens produkter säljs av ett fåtal leverantörer. Micronic arbetar kontinuerligt med att utvär-dera alternativa leverantörer av sådana kritiska komponenter.

Produktansvar och immateriella rättigheter

Genom sin verksamhet ikläder sig Micronic normalt produktansvar, vilket innebär person- och egendomsskador orsakade av Micronics mönsterritare eller ytmonteringsutrustning hos kund eller hos annan tredje part, skulle kunna leda till att ekonomiska anspråk ställs på Micronic. För denna typ av risker har Micronic tecknat normala försäkringar, varmed risken bedöms vara begränsad.

Micronics framgångar är också beroende av koncernens förmåga att skydda affärshemligheter. Micronic utnyttjar olika tillvägagångssätt för att skydda konfidentiell information. För att minska Micronics risker inom det immaterialrättsliga området pågår ett kontinuerligt arbete för att genom patent och licensavtal säkra användandet av ny innovativ teknik.

En målmedveten strategi för att tidigt identifiera och skydda uppfinningar med patentansökningar, kombinerat med analyser av de immaterial rättsliga förutsättningarna för olika produkter, minskar bolagets sårbarhet.

Egendomsrisker

Genom sin verksamhet med bland annat produktion och utveckling utsätts Micronic för traditionella egendomsrisker, såsom till exempel brand- och vattenskador, stöld och förmögenhetsbrott med mera, vilket skulle kunna leda till allvarliga driftsstörningar. Koncernen har ett försäkringsskydd för dessa typer av skador, såsom avbrottsförsäkring och egendomsförsäkring.

Vad gäller fastigheten i Täby, ligger vissa av försäkringarna hos fastighets-ägaren.

Micronic arbetar skadeförebyggande, bland annat vad gäller byggnads-installationer och processer. Exempel på detta är att alla medarbetare genomgått brandsäkerhetsutbildning och övningar sker med jämna mellanrum.

Micronic har utarbetat en katastrofplan för ett snabbt agerande och begränsning av eventuell skada. Planen omfattar handlingsplaner för olika scenarier. Micronic har även en sedvanlig styrelseansvarsförsäkring

om fattande styrelse och ledande befattningshavare samt de i koncernen ingående dotterbolagen.

Integrationsrisker

Förvärvet av MYDATA väntas leda till positiva synergieffekter. Integrations-arbetet med att slå samman företagen och identifiera dessa synergier pågår. Förvärv är dock förenade med risker avseende integrationen av de olika enheterna. Dessa risker, liksom andra vid förvärvet oförutsedda händelser, kan leda till att förväntade positiva effekter försenas eller uteblir.

Finansiella risker

Med finansiella risker avses fluktuationer i koncernens resultat och kassa-flöde till följd av förändringar i valutakurser, räntenivåer, kreditrisker samt upplåningsrisker. Som stöd för hanteringen av de finansiella riskerna finns en finanspolicy, vilken utgör ett ramverk av riktlinjer och regler för hante-ringen av finansiella risker. Policyn, som fastställs av styrelsen, revideras år ligen.

Målsättningen med koncernens finansverksamhet är att säkerställa kon-cernens finansieringsbehov så kostnadseffektivt som möjligt och att minska effekterna av snabba valutaförändringar på det redovisade resul tatet och kassaflödet. Koncernens finansverksamhet är koncentrerad till moder-bolagets finansavdelning.

Valutarisk

Försäljningen av mönsterritare består av ett relativt begränsat antal möns-territare med vanligtvis lång leveranstid, det vill säga tiden mellan erhållen order och leverans till kund, till skillnad mot ytmonteringsutrustning som har betydligt kortare leveranstid. Service tillhandahålls och faktureras i huvudsak lokalt av dotterbolagen. Merparten av koncernens kostnader uppstår i svenska kronor.

Micronics enskilt största finansiella risk är valutarisken. Koncernens fak-turering sker nästan uteslutande i utländsk valuta (se tabell). Mönsterritare säljs framför allt i US-dollar och japanska yen, ytmonteringsutrusning fram-för allt i US-dollar och EUR, medan service även faktureras i andra valutor, framför allt koreanska won inom affärsområde mönsterritare.

De genomsnittliga valutakurserna avseende japanska yen och US-dollar har stärkts betydligt under 2009, med 28 respektive 16 procent jämfört med de genomsnittliga kurserna under 2008. Vid en jämförelse av balans-dagens kurser 2009 mot 2008 har båda dessa valutor däremot backat med 9 respektive 7 procent. Balansdagens kurser ligger för båda dessa valutor under den genomsnittliga valutakursen för 2009. Den genomsnittliga Euro-kursen har under 2009 stärkts med 11 procent medan balansdagens kurs backat vid en jämförelse med 2008. Den koreanska wonen har förändrats marginellt under 2009.

Om 2009 års försäljning inom affärsområde mönsterritare avräknats med 2008 års genomsnittliga valutakurser (utan hänsyn taget till valuta-terminer) hade intäkterna varit cirka 80 miljoner kronor lägre. 2009 års försäljningintäkter har påverkats positivt av resultatet av tecknade valuta-terminer med cirka sex miljoner kronor.

Valutarisken kan klassificeras dels som en omräkningsexponering vid omräkning av de utländska dotterbolagens bokslut, dels en transaktions-exponering. Valutaterminer samt lån/placeringar används för att minska exponeringen i utländsk valuta. Den del av det sysselsatta kapitalet i de utländska dotterbolagen som lånefinansieras, finansieras i lokal valuta.

För att hantera transaktionsexponeringen vid försäljning av mönster-ritare tecknas valutaterminsavtal för kontrakterade flöden. Kontrakterade flöden utgörs av erhållna order. Hur stor andel av det kontrakterade flödet som valutasäkras är delvis avhängigt osäkerhetsfaktorn i leveranstidpunkt.

I takt med att leveranstidpunkten kommer närmare i tiden ökar valuta-säkrad andel för respektive kontrakterat inflöde avseende mönsterritare.

Prognostiserade flöden, som inte omfattas av underliggande order, samt omräkningsexponering valutasäkras inte. Resultateffekten inom affärsom-rådet mönsterritare av en förändring av de genomsnittliga valutakurserna, JPY, US-dollar, EUR respektive KRW, med 10 procent gentemot den svenska kronan skulle med 2009 års volymer på intäkter och kostnader påverka

INTÄKTER OCH KOSTNADER PER VALUTA 2009, AFFÄRSOMRÅDE MÖNSTERRITARE

JPY 57 12 0,0818 0,0640 0,0785 0,0860

USD 31 11 7,6457 6,5808 7,2125 7,7525

KRW 12 6 0,0060 0,00602 0,00620 0,00613

EUR 0 5 10,6213 9,6055 10,3530 10,9355

SEK 0 66

INTÄKTER OCH KOSTNADER PER VALUTA 2009, AFFÄRSOMRÅDE YTMONTERING

USD 44 11 7,6457 6,5808 7,2125 7,7525

EUR 43 16 10,6213 9,6055 10,3530 10,9355

GBP 6 2 11,9260 12,0912 11,4850 11,2475

JPY 2 2 0,0818 0,0640 0,0785 0,0860

SEK 5 67 1,0000 1,0000 1,0000 1,0000

ÖVRIGT 0 2

rörelseresultatet med cirka 48 miljoner kronor. Eget kapital skulle påverkas med motsvarande belopp efter eventuell skattebelastning.

Vid försäljning av ytmonteringsutrustning hanteras motsvarande tran-saktionsexponering genom försäljning av valuta på termin motsvarande viss del av prognostiserade intäktsflöden i EUR respektive US-dollar.

Valutasäkringarna i koncernen görs i enlighet med en av styrelsen fast-ställda finanspolicy. 2009 års rörelseresultat (12 månader) har påverkats positivt av resultatet av tecknade valutaterminer med cirka elva miljoner kronor. Resultateffekten för affärsområde ytmontering av en förändring av de genomsnittliga valutakurserna, JPY, US-dollar, GBP respektive EUR, med 10 procent gentemot den svenska kronan skulle med 2009 års volymer på intäkter och kostnader påverka rörelseresultatet med cirka 27 miljoner kronor. Eget kapital skulle påverkas med motsvarande belopp efter eventuell skattebelastning.

För koncernen är påverkan av förändringar i växelkurser betydligt större på intäktssidan än på kostnadssidan, såväl mönsterritare som ytmontering har två tredjedelar av sina respektive kostnader i svenska kronor medan intäkterna till absolut största delen uppstår i utländsk valuta.

Ränterisk

Micronic är utsatt för ränterisker, dock i mycket begränsad omfattning.

Ränterisken definieras dels som risken för den värdeförändring ett ränte-bärande instrument vid en förändring av det allmänna ränteläget skulle ge upphov till och den därmed sammanhängande kassaflödesrisken då en höj-ning av ränteläget även innebär ett större kassamässigt utflöde, dels risken att koncernens finansieringskostnader ökar genom lägre bedömd kredit-värdighet.

Ränterisken är begränsad då placeringar ska göras i överensstämmelse med likviditetsplaner, innebärande att place ringar ska kunna innehas till förfall, dock med den begränsningen att ingen placering ska överstiga sex månader. Under 2009 har inte några placeringar i riskbärande papper gjorts.

Koncernen har endast ett mindre antal lån relaterade till rörelsen i de utländska dotterbolagen. Ränterisken i koncernen avseende finansiella skulder är därmed begränsad. Ränterisken minskar både på grund av den

inans ie ll a r a ppo r ter

låga volymen och på grund av det generellt lägre ränteläget. Finansiella instrument används inte för att begränsa effekten av en negativ utveckling av marknadsräntorna. Koncernens lån omfattas av avtal med både rörlig ränta och fast ränta. I not 28 finns en sammanställning över koncernens räntevillkor.

Kreditrisk

Genom sin verksamhet är Micronic även utsatt för kreditrisker. Kredit-risken delas upp i risker hänförliga till försäljningen och därtill hörande derivattransaktioner samt risker i samband med likviditetshanteringen.

I samband med försäljning uppstår en kundkreditrisk, innebärande att koncernens kunder inte uppfyller sina åtaganden i form av betalning.

Micronic säljer ett fåtal mönsterritare till ett relativt begränsat antal kun-der, framför allt i Asien, vilket innebär en koncentration av risken inom affärsområdet mönsterritare. Kunderna är stora tillverkare av fotomasker och Micronics mönsterritare utgör en mindre del i en större produktions-anläggning. Kunderna är oftast välkända då de funnits länge på marknaden och har historiskt god kreditvärdighet. På grund av att även antalet leve-rantörer av tillverkningsutrustning är få, har Micronic långa affärsrelationer med kunderna.

Vid försäljning av ytmonteringsutrustning är kreditrisken begränsad då den är fördelad på ett stort antal kunder inom flera branscher. Kunderna är dock oftare mindre aktörer.

Bland annat för att minimera kundkreditriskerna arbetar Micronic inten-sivt med att i så hög utsträckning som möjligt erhålla förskottsfinansiering av hela eller delar av affären från kunderna.

Vid affärer med framför allt nya kunder eller inom nya geografiska om råden motverkas kreditrisken genom att Micronic begär remburser eller andra säkerheter. Micronic har också historiskt haft mycket låga kredit förluster.

En form av kreditrisk utgörs av motpartsrisk, vilket innebär att mot-parten, ett finansiellt institut, inte kan fullgöra sina förpliktelser vid förfallo-tidpunkten. Micronic gör endast derivataffärer med de största bankerna i Sverige.

Koncernens likviditet finns till mycket stor del i moderbolaget. Place-ringar sker i instrument med hög kreditkvalitet eller i bank. Vid utgången av 2009 var all likviditet placerad i bank.

Likviditetsrisk

Placeringar av överskottslikviditet ska göras utan att koncernen ikläder sig någon betydande likviditetsrisk, det vill säga överskottslikviditet ska enligt gällande policy placeras på bank eller i annat räntebärande instrument med god likviditet. Anledningen är att en placering ska kunna lösas in med kort varsel och på så sätt minska den likviditetsrisk som uppstår i samband med en placering. Under 2009 har inte några placeringar i räntebärande papper gjorts. Koncernens finansiella tillgångar och skulder presenteras i not 36.

Koncernens och moderbolagets likviditet följs upp genom att kontinuer-ligt sammanställa likviditetsprognoser på såväl kort som längre sikt som underlag för beslut om eventuell upplåning eller placering. Likviditetsprog-noserna, som bland annat uppdateras med information om förväntade inbetalningar från försäljningen av mönsterritare, utgör också underlag för att öka andelen valutasäkrade kontrakterade flöden ju närmare leverans-tidpunkten man kommer.

KONCERNEN

R E SU LTATR ÄK N INGAR FÖR KONC E R N E N

TSEK Noter 2009 2008

Nettoomsättning 7 828 896 568 617

Kostnad sålda varor 5 –501 398 –407 154

Bruttovinst 327 498 161 463

Övriga rörelseintäkter 11 13 666 121 567

Forskning och Utveckling 12 –251 409 –149 644

Försäljningskostnader –75 525 –52 853

Administrationskostnader –112 553 –96 382

Övriga rörelsekostnader 5, 11 –47 512 –21 611

Rörelseresultat 5 –145 835 –37 460

Finansiella intäkter 4 884 13 320

Finansiella kostnader –6 835 –11 377

Finansnetto 15 1 951 1 943

Resultat före skatt –147 786 –35 517

Skatt 18 3 693 4 872

Årets resultat –144 093 –30 645

Resultat per aktie, före och efter utspädning, SEK –2,21 –0,78

Genomsnittligt antal aktier före och efter utspädning, tusental 65 278 39 167

R APPORTE R ÖVE R TOTALR E SU LTAT

TSEK 2009 2008

Årets resultat –144 093 –30 645

Övrigt totalresultat

Årets omräkningsdifferenser vid omräkning av utländska verksamheter –8 051 16 457

Skatt hänförlig till omräkningsdifferenser –187 –2 349

Årets förändringar i verkligt värde på kassaflödessäkringar – –7 629

Förändringar i verkligt värde på kassaflödessäkringar överfört till resultatet 3 805 –1 788

Skatt hänförlig till säkringsreserv –1 001 2 572

Årets summa, övrigt totalresultat –5 434 7 264

Årets summa totalresultat –149 527 –23 381

KOM M E NTAR E R TI LL KONC E R N E N S R E S U LTATR ÄK N I N GAR

Orderingång och orderstock

Orderingången för 2009 uppgick till 631 (378) MSEK och omfattar erhållna order av mönsterritare, ytmonteringsutrustning samt service- och eftermark-nadsförsäljning.

Orderingången av mönsterritare omfattar 2 (3) system. Av dessa avser 1 (0) mönsterritare för bildskärmstillämpningar, 0 (2) avser system för halv-ledartillämpningar och 1 (1) avser system för tillämpningar inom elektronisk kapsling.

Orderstocken uppgick vid årets utgång till till 42 (224) MSEK och omfattar mönsterritare till ett värde av 7 (224) MSEK och ytmonteringsutrustning inklu-sive eftermarknadsorder till ett värde av 35 MSEK.

Försäljning

Nettoomsättningen för 2009 uppgick till 829 (569) MSEK, varav under fjärde kvartalet 230 (334) MSEK.

Försäljningen omfattar leverans av tre stycken mönsterritare, ytmonterings-utrustning samt service- och eftermarknadsförsäljning. Av den totala

försälj-ningen är 579 MSEK relaterat till mönsterritare och 250 MSEK relaterat till för-säljning av ytmonteringsutrustning andra halvåret.

2009 års försäljning av mönsterritare uppgick till 312 (331) MSEK och utgjordes av 2 (1) system för bildskärmstillämpningar, 0 (2) system för halvledar-tillämpningar samt 1 (0) system för halvledar-tillämpningar inom elektronisk kapsling.

Samtliga mönsterritare, som levererades under 2009, har levererats till kunder i Asien, jämfört med 2008 då kunder i Asien stod för 81 procent och kunder i USA för 19 procent.

Rörelsens kostnader och bruttoresultat

Under 2009 uppgick kostnaden för sålda varor till 501 (407) MSEK. Brutto-resultatet uppgick för helåret 2009 till 328 (161) MSEK, vilket motsvarar en bruttomarginal på 40 (28) procent. Under fjärde kvartalet uppgick brutto-marginalen till 21 (37) procent.

Bruttovinsten har belastats med avskrivningar på övervärden i lager och orderstock på 19 MSEK, vilka identifierats i samband med förvärvet av MYDATA.

Bruttomarginalen påverkas i hög utsträckning av antalet sålda maskiner samt av den mix av maskiner som levereras, vilket kan få avsevärd effekt på brutto-marginalen under enskilda kvartal. Bruttovinsten belastas också av direkta kostnader för levererade varor och tjänster, inklusive beräknade kostnader för

inans ie ll a r a ppo r ter

upptagning av system hos kund samt av beräknade kostnader för en garanti-period. Förutom dessa direkta kostnader belastas bruttovinsten av vissa fasta kostnader för produktionsavdelningen.

Under fjärde kvartalet 2009 har bruttovinsten belastats med kostnader för nedskrivningar i lagret av ytmonteringsutrustning och därmed jämförbara kost-nader med 12 MSEK samt med kostkost-nader för nedskrivningar i lagret relaterat till mönsterritare med 15 MSEK. Under 2008 gjordes motsvarande nedskrivningar i lagret av komponenter till mönsterritare med 67 MSEK. Justerat för avskriv-ningar på övervärden i lager och orderstock samt för nedskrivning av lager rela-terat till mönsterritare och ytmonteringsutrustning uppgick bruttomarginalen för helåret till 45 procent.

Forskning och utveckling under 2009

Kostnader för forskning och utveckling har belastat rörelseresultatet 2009 med 251 (150) MSEK.

De faktiska utgifterna för forskning och utveckling uppgick under året till 187 (197) MSEK. Av dessa utgifter har 1 MSEK aktiverats och avser utveckling inom affärsområdet ytmontering. Under föregående år aktiverades 72 MSEK, vilket i sin helhet avsåg utveckling av mönsterritaren Prexision-10. Avskrivningar på tidigare aktiverade utvecklingskostnader har gjorts med 64 (24) MSEK. Mer-parten avser utvecklingskostnader kopplade till Prexision-10.

Avskrivningarna relaterade till Prexision-10 påbörjades under 2009, i sam-band med att det första systemet i serien levererades. Effekten av denna redo-visning innebär att redovisade utvecklingskostnader ökat med 110 MSEK, jäm-fört med föregående år, trots att de faktiska utgifterna minskat med 10 MSEK.

I samband med förvärvet av MYDATA identifierades övervärden i immate-riella tillgångar, bland annat i teknologi, vilka skrivs av under 5 år. Avskrivningar på teknologi redovisas som en utvecklingskostnad och uppgick under 2009 till 2 MSEK. Se not 12.

En individuell prövning sker av samtliga utvecklingsprojekt för att bedöma om kriterierna för att aktivera kostnader i balansräkningen är uppfyllda. Avskrivningar av aktiverad utveckling påbörjas när utvecklingsprojektet avslutas, vilket sker i samband med att intäkter börjar genereras.

Inom affärsområdet mönsterritare har forsknings- och utvecklingsinsatserna under 2009 främst inriktats på att färdigställa Prexision-10 samt på förutveck-ling riktat mot LDI.

Inom affärsområdet ytmontering har det huvudsakliga forsknings- och utvecklingsarbetet fokuserats på att vidareutveckla de nya generationerna av produktserierna MY100 respektive MY500, bland annat genom att öka kapaci-teten och uppdatera mjukvaran.

För en mer ingående beskrivning av de forsknings- och utvecklingsinsatser som bedrivits under 2009 hänvisas till beskrivningar under respektive affärs-område.

Försäljning och administration

Kostnaderna för försäljning uppgick under 2009 till 76 (53) MSEK. Av de totala kostnaderna avsåg provisionskostnaderna 16 (9) MSEK.

Administrationskostnaderna uppgick under 2009 till 113 (96) MSEK. I admi-nistrationskostnaderna ingick kostnader för produktledning med 37 (38) MSEK.

Under 2009 har resultatet belastats med 2 MSEK avseende

Under 2009 har resultatet belastats med 2 MSEK avseende

In document ÅRSREDOVISNING 2009 Micronic (Page 43-55)

Related documents