• No results found

Risker och riskhantering

Ett övergripande mål för Swedbankkoncernen, där Swedbank Försäkring AB ingår, är att skapa värde för aktieägarna.

Detta är endast möjligt med nöjda kunder, motiverade medarbetare samt om företaget uppfyller myndigheternas högt ställda krav.

Riskhantering är en viktig del i Swedbank Försäkring AB:s arbete. Företagets resultat är beroende av dels försäkrings-verksamheten och de försäkringsrisker som hanteras där, dels placeringsförsäkrings-verksamheten och de marknadsrisker som hanteras där. Dessutom exponeras verksamheten mot operativa risker relaterade till processer, personal, system eller

Ett sätt att åskådliggöra hur risker hanteras inom Swedbank Försäkring AB är genom de tre försvarslinjerna.

Första försvarslinjen: Äger och hanterar alla risker och utgörs förenklat av den direkta affärsverksamheten.

Andra försvarslinjen: Riskkontroll och Compliance arbetar proaktivt med riskfrågor med uppdrag att bistå affärsverk-samheten med råd och stöd och genom kontroll och uppföljning säkerställa god riskhantering. Aktuariefunktionens uppgift är att validera och säkerställa kvaliteten avseende försäkringstekniska avsättningar.

Tredje försvarslinjen: Internrevisionen, som är en oberoende granskningsfunktion direkt underställd styrelsen, utför riskbaserade och regelstyrda granskningar av såväl första som andra försvarslinjen.

Styrelsen har antagit ett policydokument, Risk Management and Internal Control Framework, vars syfte är att beskriva bolagets system för riskhantering. Detta består av processer, metoder, verktyg och organisationsstrukturer i syfte att hantera de risker som är inneboende eller närstående till bolagets verksamhet.

Försäkringsrisker Definition

Med försäkringsrisk avses risken för en ändring i värde, resultat eller kapital till följd av avvikelse mellan faktiska och förväntade försäkringskostnader (skade- och driftskostnader). Det vill säga risken att verkligt utfall avviker från för-väntat, exempelvis avseende livslängd, dödlighet, sjuklighet eller skadefrekvens.. Försäkringsrisk omfattar även osäker-heter avseende kundbeteende, såsom annullationer och ändringar i ingångna avtal som påverkar åtagandet. Utöver detta finns kostnadsrisk, det vill säga risken att faktiska kostnader, såväl administrativa som provisionskostnader avse-ende försäljning, överstiger de kostnadsantaganden som ligger till grund för premie och reservsättning.

Hantering av försäkringsrisker

Innan en livförsäkring kan beviljas måste den försäkrade genomgå en hälsoprövning. Denna kan vara baserad på en individuell hälsodeklaration eller på intygande om fullt arbetsförhet för individer inom ett kollektiv. Syftet är att be-döma om den försäkrade kan beviljas försäkringen utifrån dennes hälsotillstånd. Den sökta försäkringen skall också motsvara försäkringstagarens försäkringsbehov. För att ytterligare begränsa bolagets riskexponering återförsäkras delar av försäkringsriskerna.

Koncentrationsrisken hanteras genom att bolaget har en bred produktflora, innehållande dödsfallsskydd, sjukfallsskydd och livsfallsskydd och är verksam på hela den svenska marknaden. Detta medger en god riskspridning av försäkringsris-ker både vad avser produkttyp, bransch, ålder och kön.

Försäkringsavtal är utformade så att premien och antaganden kan ändras årligen vilket gör att bolaget snabbt kan ba-lansera premier och villkor avseende snabba förändringar i marknaden till exempel om det skulle föreligga en ökad sjuk-lighet.

Bolagets premiesättning grundar sig på antaganden om förväntad livslängd, dödlighet, annullationsfrekvens och sjuk-lighet samt om hur stora kostnaderna för inträffade försäkringshändelser förväntas bli. Bolagets erfarenhet i form av statistiskt material samt bolagets förväntningar om marknadens framtida utveckling är avgörande för val av antagan-den.

Bolagets antaganden om dödlighet, sjukfall och långlevnad samt prissättning ger upphov till ett riskresultat. Bolagets antaganden kan ändras årligen vilket medför att det kan korrigeras med snabb effekt på riskresultatet.

Resultatet avseende försäkringsrisk är en del i den löpande uppföljningen. Översyn av prissättning såväl som avtalsvill-kor genomförs som en del i den löpande uppföljningen för att identifiera lämpliga åtgärder för att säkerställa ett posi-tivt kassaflöde.

Affärsverksamhet Risk- och

kontrollfunkt-ioner Internrevision

Första försvarslinjen:

Försäkringstekniska avsättningar för kända sjukdomsfall fastställs utifrån antagande om ränta, sjukskrivningsgrad och sannolikhet att kvarstå som sjuk.

Marknadsrisk Definition

Marknadsrisk är risken att värde, resultat eller kapital minskar till följd av rörelser hos riskfaktorer på de finansiella marknaderna. I Swedbank Försäkring AB:s verksamhet utgörs de viktigaste marknadsriskerna av ränterisk, valutarisk, spreadrisk samt aktiekursrisk.

Ränterisk och spreadrisk

Bolaget är exponerat mot ränterisk både genom innehav i räntebärande instrument och genom den avsättning som görs för framtida garanterade utfästelser. I bolagets placeringsriktlinjer anges tydligt vilka limiter som finns för ränte-placeringar. Med ränterisk avses nettoeffekten, det vill säga effekter från både skulder och tillgångar, på bolagets eget kapital vid ändring i räntenivå.

Om marknadsräntan stiger med 1 procent per balansdagen så minskar värdet av bolagets tillgångar med 20,5 mkr och avsättningar för oreglerade skador minskar med 24,2 mkr, vilket medför en nettoeffekt på eget kapital om 3,7 mkr. Om marknadsräntan sjunker med 1 procent per balansdagen så ökar värdet av bolagets tillgångar med 22,8 mkr och av-sättningar för oreglerade skador ökar med 27,5 mkr, vilket medför en nettoeffekt på eget kapital om -4,7 mkr.

För exponering mot ränterisker på grund av innehav av fondandelar är det främst företagets kunder, försäkringsta-garna, som står risken. Swedbank Försäkring AB:s resultat påverkas inte om marknadsräntan stiger eller sjunker per balansdagen, däremot påverkas framtida intjäning då intäkter är beroende av innehaven i fondandelar.

För bolagets traditionella produkter påverkar ränteläget, i den mån som räntebärande tillgångar och skulder inte är fullt matchade, risken att bolaget måste infria garanti till kunderna genom kapitalinjektioner.

Bolaget är exponerat för spreadrisk genom innehav av obligationer. Förändring av kreditspreadar påverkar bolagets innehav av obligationer på liknande sätt som ovan beskrivna ränterisk.

R ä nte stre ss, mkr

Tra d i ti one l l Pe nsi on 1% -1%

Effekt på villkorad återbäring 794 -1 184

Effekt på livavsättning -1 123 1 591

-330 407

Ore gl e ra d e ska d or

Tillgångar för oreglerade skador -20 23

Effekt på eget kapital, ränteförändring oreglerade skador -24 28

-45 50

Valutarisk

Med valutarisk avses att värdet av tillgångar, skulder och derivat kan variera på grund av förändringar i valutakurser.

För exponering mot valutarisker på grund av innehav av fondandelar är det företagets kunder, försäkringstagarna, som står för merparten av risken. För bolagets traditionella produkter finns en del av investeringarna i utländsk valuta och således påverkar valutakurser risken att bolaget måste infria garanti till kunderna genom kapitalinjektioner. Över 50 % av placeringarna i utländsk valuta inom Traditionell Pension är mot US Dollar vilket föranleder oss att ställa upp valuta-riskerna enligt nedan, där vi bryter ut dollarn separat och stressar de andra valutorna tillsammans.

Försäkring AB:s resultat är indirekt utsatt för aktiekursrisk till följd av att intäkter är beroende av värdet av kundernas fondinnehav. Vid aktiekursfall minskar värdet på kundernas fondinnehav och således bolagets framtida intjäning.

För bolagets traditionella produkter ökar ett aktiekursfall risken att bolaget måste infria garanti till kunderna genom kapitalinjektioner.

Akti e stre ss Tra d i ti one l l Pe nsi on, mkr -10%

Effekt på fondvärde -696 822

Effekt på villkorad återbäring -687 974

Effekt på eget kapital -8 847

Likviditetsrisk Definition

Likviditetsrisk innebär risken för att bolaget inte kan infria sina betalningsförpliktelser utan att kostnaden för att er-hålla betalningsmedel ökar avsevärt.

Exponering och hantering

Bolagets exponering mot likviditetsrisker är låg då eget kapital placerats i likvida medel (banktillgodohavande) och då placeringsrisken för bolagets placeringar huvudsakligen bärs av kunderna.

Kreditrisk Definition

Med kreditrisk avses risken för att bolaget inte erhåller betalning enligt överenskommelse. I detta inkluderas även mot-parts- och koncentrationsrisk. Bolaget är exponerat för kreditrisk i mycket liten omfattning eftersom ingen utlånings-verksamhet bedrivs.

Exponering och hantering

För exponering mot kreditrisker på grund av innehav av fondandelar är det företagets kunder, försäkringstagarna, som står för merparten av risken. Swedbank Försäkring AB:s resultat påverkas i viss mån av default, till följd av att admi-nistrationsintäkterna till stor del är proportionella mot fondvärdet. För bolagets traditionella produkter påverkar dock sådana händelser även risken att bolaget måste infria garanti till kunderna genom kapitalinjektioner. De investeringar som säkrar dessa åtaganden har hög kreditrating och god diversifiering varför koncentrationsrisken är låg.

I övrigt behandlas kreditriskerna i bolagets placeringsriktlinjer och innebär att bolaget endast får inneha ränteplace-ringar med hög kreditvärdighet. Kredit-/motpartriskerna i denna del av verksamheten bedöms därför vara mycket små.

Tillgångar utsatta för kreditrisk:

Obligationer och andra räntebärande papper motsvarande vissa reserveringar

• Återförsäkrares andel av försäkringstekniska avsättningar

• Kassa och bank (placerad hos Swedbank AB)

Affärsrisk och strategisk risk

Affärsrisk innebär risken för att verksamhetsresultatet blir lägre än planerat som ett resultat av negativa variationer i nya affärsvolymer, marginaler, kostnader eller bortfall av affärsvolym.För att säkerställa god kunskap avseende hur den interna och externa omvärlden påverkar försäkringsbolaget är analys av affärsrisk inbyggd i riskhanteringssyste-met. Denna analys görs regelbundet och resultatet är viktig input till affärsplaneringsprocessen för att säkerställa god kvalitet i beslut. Strategisk risk är risken för att beslut av strategisk karaktär allvarligt påverkar möjligheten till långsik-tig och hållbar tillväxt. Inför denna typ av beslut görs en konsekvensanalys för att bedöma den strategiska risken.

Löptidsanalys, finansiella skulder

2020

Återstående löptid Utan löptid/

Betalbara på

värde-tkr anfordran < 3mån 3mån-1 år 1-2 år 2-3 år 3-4 år 4-5 år 5-10 år > 10 år förändring Total Skulder

Fin skulder där kunder bär placeringsrisken 87 910 072 3 036 604 4 160 171 4 352 123 5 256 124 6 322 754 32 327 752 94 161 136 237 526 738 Livförsäkringsavsättning 47 040 193 119 264 310 295 802 350 736 375 212 1 963 247 5 891 182 9 380 648

Leverantörsskulder 8 033 8 033

Övriga finansiella skulder 787 343 311 584 724 192 1 823 119

SUMMA 248 738 537

2019

Återstående löptid Utan löptid/

Betalbara på

värde-tkr anfordran < 3mån 3mån-1 år 1-2 år 2-3 år 3-4 år 4-5 år 5-10 år > 10 år förändring Total Skulder

Fin skulder där kunder bär placeringsrisken 79 855 198 2 881 155 4 008 461 4 407 889 4 941 401 5 458 766 27 634 887 81 645 698 210 833 455 Livförsäkringsavsättning 42 335 178 986 257 743 269 846 311 086 364 848 1 763 471 5 876 034 9 064 349

Leverantörsskulder 2 629 2 629

Övriga finansiella skulder 774 233 315 390 698 477 1 788 100

SUMMA 221 688 533

Klassificering av finansiella tillgångar och skulder

2020 Ve rkl i gt v ä rd e Up p l up e t

Ti l l gå nga r, tkr v i a R R a nska ffni ngsv ä rd e Sum m a

Aktier och andelar 18 581 882 - 18 581 882

Obligationer och andra räntebärande värdepapper 348 638 - 348 638

Tillgångar där kunder bär placeringsrisken 228 063 084 - 228 063 084

Kundfordringar - 7 541 7 541

Kassa och bank - 4 985 661 4 985 661

Övriga finansiella tillgångar - 258 509 258 509

Sum m a ti l l gå nga r 246 993 604 5 251 711 252 245 315

Ve rkl i gt v ä rd e Up p l up e t

Skul d e r, tkr v i a R R a nska ffni ngsv ä rd e

Fin skulder där kunder bär placeringsrisken 237 526 738 - 237 526 738

Livförsäkringsavsättning 9 380 648 - 9 380 648

Leverantörsskulder - 8 033 8 033

Övriga finansiella skulder - 1 823 119 1 823 119

Sum m a skul d e r 246 907 385 1 831 152 248 738 537

2019 Ve rkl i gt v ä rd e Up p l up e t

Ti l l gå nga r, tkr v i a R R a nska ffni ngsv ä rd e Sum m a

Aktier och andelar 18 229 114 - 18 229 114

Obligationer och andra räntebärande värdepapper 262 355 - 262 355

Tillgångar där kunder bär placeringsrisken 201 090 887 - 201 090 887

Kundfordringar - 7 667 7 667

Kassa och bank - 4 480 598 4 480 598

Övriga finansiella tillgångar - 281 415 281 415

Sum m a ti l l gå nga r 219 582 356 4 769 680 224 352 036

Ve rkl i gt v ä rd e Up p l up e t

Skul d e r, tkr v i a R R a nska ffni ngsv ä rd e

Fin skulder där kunder bär placeringsrisken 210 833 455 - 210 833 455

Livförsäkringsavsättning 9 064 349 - 9 064 349

Leverantörsskulder - 2 629 2 629

Övriga finansiella skulder - 1 788 100 1 788 100

Sum m a skul d e r 219 897 804 1 790 729 221 688 533

Verkligt värde på finansiella instrument

Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3

2020 Ojusterat noterat pris på

en aktiv marknad

Justerat pris eller värderingsmodell med värderingsparametrar härledda från en aktiv marknad

Värderingsmodell där signifikanta värderingsparametrar inte är observerbara

Tillgångar, tkr

Aktier och andelar 18 581 882 -

-Obligationer och andra räntebärande värdepapper 348 638 -

-Tillgångar där kunder bär placeringsrisken 228 063 084 -

-Summa 246 993 604 -

-Skulder, tkr

Fin skulder där kunder bär placeringsrisken - 237 526 738

-Summa - 237 526 738

-Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3

2019 Ojusterat noterat pris på

en aktiv marknad

Justerat pris eller värderingsmodell med värderingsparametrar härledda från en aktiv marknad

Värderingsmodell där signifikanta värderingsparametrar inte är observerbara

Tillgångar, tkr

Aktier och andelar 18 229 114 -

-Obligationer och andra räntebärande värdepapper 262 355 -

-Tillgångar där kunder bär placeringsrisken 201 090 887 -

-Summa 219 582 356 -

-Skulder, tkr

Fin skulder där kunder bär placeringsrisken - 210 833 455

-Summa - 210 833 455

-Nettoresultat per kategori av finansiella instrument

2020

Ve rkl i gt v ä rd e Up p l up e t

Ti l l gå nga r, tkr Ob l i ga tori sk op ti on a nska ffni ngsv ä rd e Summa

Aktier och andelar 302 102 - - 302 102

Obligationer och andra räntebärande värdepapper - 1 994 - 1 994

Tillgångar där kunder bär placeringsrisken 5 009 821 - - 5 009 821

Kassa och bank - - -1 087 -1 087

Summa ti l l gå nga r 5 311 923 1 994 -1 087 5 312 830

2019

Ve rkl i gt v ä rd e Up p l up e t

Ti l l gå nga r, tkr Ob l i ga tori sk op ti on a nska ffni ngsv ä rd e Summa

Aktier och andelar 331 572 - - 331 572

Obligationer och andra räntebärande värdepapper - 778 - 778

Tillgångar där kunder bär placeringsrisken 6 590 994 - - 6 590 994

Kassa och bank - - -10 085 -10 085

Med operativa risker avses risken för direkta eller indirekta förluster till följd av icke ändamålsenliga eller otillräckliga interna rutiner, mänskliga fel, felaktig information och teknologi eller till följd av yttre händelser.

Exponering och hantering

Operativa risker ska hållas på lägsta möjliga nivå med hänsyn till affärsstrategi, regulatoriska krav, och förmågan att absorbera förluster genom vinster och kapital. Riskhantering utövas enligt god praxis. De operativa riskerna hanteras med aktiviteter för identifiering, mätning, kontroll, uppföljning och rapportering av operativa risker. Verktyg som an-vänds i riskhanteringen är exempelvis självutvärderingar avseende risker och kontroller, process för identifiering av risker vid förändringar och nya produkter samt riskindikatorer. Utöver detta görs i samband med bolagets ORSA en om-fattande identifiering av operativa risker och tänkbara scenarier (se nedan under utveckling 2020).

Inom ramen för operativ risk hanteras också frågor rörande kontinuitetsplanering, krishantering och informationssä-kerhet. Kontroll och uppföljning av verksamhetens hantering av operativ risk görs av riskkontrollfunktionen. En del av det förebyggande arbetet för att säkerställa god riskhantering sker vidare genom information och utbildning av perso-nal.

Riskmätning, riskaptit och limitramverk

Marknadsrisker och försäkringsrisker i försäkringsverksamheten mäts genom att stressa försäkringsbolagets balans-räkning, resultaträkning och eget kapital på en ettårs sikt och en given konfidensgrad.

Riskaptit fastställs av styrelsen genom exempelvis beslut om limiter och vilka produkter försäkringsbolagen får tillhan-dahålla.

Risklimiter och alertnivåer har fastställts för ett antal riskmått, bland annat miniminivå för solvenskvot, vilka mäts och följs upp löpande för att säkerställa att försäkringsverksamheten alltid håller sig inom givna limiter. Särskilda limiter finns för produkter med garantier.

Syftet är att ha god intern kontroll över bolagets riskexponering genom löpande beräkningar, analys, hantering och rapportering av riskerna. Skulle bolaget hamna utanför de beslutade risktoleranslimiterna, genomförs åtgärder såsom till exempel villkorsförändringar, ändring av prissättning, översyn av återförsäkringsprogram eller ändring av tillgångs-allokering i den traditionella garantiprodukten.

Solvens

Solvens är ett mått på försäkringsbolagets finansiella ställning och styrka. Syftet är att visa hur stor kapitalbuffert bo-laget har för att leva upp till sina åtaganden gentemot kunderna i enlighet med villkor och garantier i försäkringsavta-len.

Solvens beräknas i enlighet med ett regelverk, Solvens II, som gäller för alla försäkringsbolag verksamma inom den Europeiska Unionen, och som är implementerat i svensk lag. Solvens II-regelverket vilar konceptuellt på tre pelare som i tur och ordning representerar kvantitativa krav och värderingsregler, kvalitativa krav i form av principer för bolagsstyr-ning, riskhantering och tillsyn samt rapporteringskrav. Regelverket är ett riskbaserat ramverk som ställer stora krav på försäkringsbolagets processer och metoder för att bedöma riskexponering och kapitalbehov samt styrning och kontroll av risker som helhet.

Regelverket innehåller också krav på en egen risk- och solvensanalys (Own Risk and Solvency Assessment, ORSA), som bland annat omfattar framåtblickande scenarioanalyser avseende solvensen.

Swedbank Försäkring AB använder den så kallade standardformeln för att beräkna solvenskravet (SCR). Standardmo-dellen är kalibrerad för att motsvara ett riskutsatt värde beräknat med konfidensnivån 99,5 % för ett representativt försäkrings- eller återförsäkringsföretags riskprofil.

Utveckling 2020

2020 har naturligtvis till stor del präglats av den pågående pandemin. Exempelvis så gjordes en extra ORSA under vå-ren i syfte att analysera påverkan från olika tänkbara scenarier avseende pandemins utveckling. Trots pandemin så har bolagets solvenssituation varit stark under hela året.

Bolagets riskprofil har under 2020 varit oförändrad, och inga större förändringar har skett i produktportföljen. Försäk-ringsriskerna har varit stabila och i linje med beslutad riskaptit.

I Swedbank Försäkring AB är merparten av sparprodukterna fond- och depåförsäkringar där placeringsrisken bärs av kunden. Marknadsrisken i dessa utgörs av intjäningsrisk. Inslaget av produkter med garantier är litet och över tid mins-kande. För dessa så kallade traditionella produkter ökar ett aktiekursfall och/eller lägre räntor risken att bolaget måste

Assets Market Valueat

Excess Capital

MCR SCR

Available Capital

Technical Provisions Best

Estimate Liabilities Assets Solvency IILiabilities

Risk Margin

.

Related documents