• No results found

Risker och riskhantering

Koncernens risker

Micronics verksamhet och lönsamhet påverkas av en rad yttre och inre faktorer, vilka bolaget själv kan påverka i större eller mindre omfatt-ning. Det pågår en kontinuerlig process för att identifiera alla förekom-mande risker samt bedöma hur respektive risk ska hanteras. Genom att utveckla det interna skadeförebyggandet och skadebegränsande arbetet samt genom att arbeta med att utveckla koncernens försäkringslösningar begränsas koncernens sammantagna risker och därmed kostnaderna för att hantera dessa.

Rörelserelaterade risker Marknadsutveckling/konjunktur

Koncernens försäljning är till stor del relaterad till investeringar inom elek-tronikindustrin. En fortsatt nedgång eller stagnation inom elektronikindu-strin i allmänhet eller inom något av de specifika områden där koncern en är verksam kan få en betydande inverkan på verksamhet, resultat och finan-siell ställning.

För att minska effekterna av en sådan nedgång utvidgar Micronic pro-duktutbudet för att på så sätt adressera flera tillämpningsområden. En eventuell nedgång för vissa tillämpningar kan då kompenseras av en väx-ande efterfrågan inom andra områden.

Micronic utvecklar även utbudet av kringutrustning och andra tjänster för att bli mindre beroende av direkt systemförsäljning. Med ett ökande antal system i drift hos kunder ökar marknaden för service och tilläggsför-säljning.

Politiska risker

Koncernen har huvuddelen av produktionen, liksom utvecklingen, förlagd till Sverige. De flesta av kunderna finns däremot i Asien, med tonvikt på Japan, Sydkorea, Taiwan samt till viss del även Kina. Dotterbolag finns eta-blerade i Japan, USA, Taiwan och Sydkorea där de erbjuder service och kundsupport samt bistår moderbolaget vid systemförsäljning.

De länder där Micronic verkar bedöms i dagsläget inte innebära några avgörande politiska risker.

Kunder

Antalet företagsinterna och kommersiella fotomasktillverkare i världen är begränsat, vilket gör koncernen beroende av ett fåtal stora kunder. En fortsatt låg orderingång och försäljning till en kund kan få betydande effekt på koncernens resultat och ställning. Resultatet under en tidsperiod kan också påverkas av förskjutningar i tiden av leveranser av enskilda system, uppkomna som ett resultat av förändrade förutsättningar hos en kund.

Utveckling

Den tekniska utvecklingen är mycket snabb inom koncernens verksam-hetsområden, vilket innebär en risk att de produkter som levereras inte uppfyller de av kunderna högt ställda teknikkraven. Micronic strävar efter att minimera dessa risker, bland annat genom kraftfulla satsningar inom teknisk utveckling för att på så sätt motsvara kundernas höga förvänt-ningar och samtidigt genom en stark lokal närvaro tillhandahålla en mycket hög servicegrad. Micronic arbetar ofta i nära samarbete med kunderna vid framtagandet av nya tillämpningar. Micronic arbetar i framkanten av den tekniska utvecklingen, vilket innebär en risk att vissa utvecklingsinsatser inte leder till kommersiella produkter eller att kostnaden för att ta fram en lösning blir svår att förutse.

Leverantörer

Vissa av de kritiska komponenter som ingår i koncernens system utvecklas och säljs av ett begränsat antal leverantörer. Micronic arbetar kontinuerligt med att utvärdera alternativa leverantörer av kritiska komponenter som uppfyller de kvalitets- och effektivitetskrav som Micronic ställer.

Produktansvar och immateriella rättigheter

Genom sin verksamhet ikläder sig Micronic normalt produktansvar, vilk et innebär person- och egendomsskador orsakade av Micronics system hos kund eller annan tredje part skulle kunna leda till att anspråk ställs på Micronic. För denna typ av risker har Micronic tecknat normala försäkringar, varmed risken bedöms vara begränsad.

Micronics framgångar är också beroende av koncernens förmåga att skydda affärshemligheter. Micronic utnyttjar olika tillvägagångssätt för att skydda konfidentiell information. För att minska Micronics risker inom det immaterialrättsliga området pågår det ett kontinuerligt arbete för att genom patent och licensavtal säkra användandet av ny innovativ teknik.

En målmedveten strategi för att tidigt identifiera och skydda uppfin-ningar med patentansökuppfin-ningar, kombinerat med analyser av de immaterial-rättsliga förutsättningarna för olika produkter, minskar bolagets sårbarhet.

Egendomsrisker

Genom sin verksamhet med bland annat stor produktion och utveckling i egen fastighet utsätts Micronic även för traditionella egendomsrisker, såsom till exempel brand- och vattenskador, stöld och förmögenhetsbrott med mera, vilket skulle kunna leda till allvarliga driftsstörningar. Koncernen har ett försäkringsskydd för dessa typer av skador, såsom avbrottsförsäk-ring och egendomsförsäkavbrottsförsäk-ring.

Micronic arbetar även skadeförebyggande, bland annat vad gäller bygg-nadsinstallationer och processer. Exempel på detta är att alla medarbetare genomgått brandsäkerhetsutbildning och övningar sker med jämna mellan-rum.

Micronic har under 2007 utarbetat en katastrofplan för ett snabbt agerande och begränsning av eventuell skada. Micronic har även en sedvanlig styrelseansvarsförsäkring omfattande styrelse och ledande befattnings havare samt de i koncernen ingående dotterbolagen.

Finansiella risker

Med finansiella risker avses fluktuationer i koncernens resultat och kassa-flöde till följd av förändringar i valutakurser, räntenivåer, kreditrisker samt upplåningsrisker. Som stöd för hanteringen av de finansiella riskerna finns en finanspolicy, vilken utgör ett ramverk av riktlinjer och regler för hante r-ingen av finansiella risker. Policyn som fastställs av styrelsen revideras årlig-en. Målsättningen med koncernens finansverksamhet är att säkerställa koncernens finansieringsbehov så kostnadseffektivt som möjligt och att minska effekterna av snabba valutaförändringar på det redovisade resul-tatet och kassaflödet. Koncernens finansverksamhet är koncentrerad till moderbolagets finansavdelning.

Valutarisk

Micronics enskilt största finansiella risk är valutarisken. Koncernens fakture-ring sker nästan uteslutande i utländsk valuta (se tabell). Den genomsnitt-liga kursen för japanska yenen har under 2007 försvagats med 9 procent och den amerikanska dollarn med 8 procent mot den svenska kronan. Om 2007 års försäljning avräknats med 2006 års genomsnittliga valutakurser hade det redovisade rörelseresultat varit cirka 47 miljoner kronor högre.

MICRONIC 2007 43

ppor ter

Försäljningen består av ett relativt begränsat antal system med vanligt-vis lång leveranstid, det vill säga tiden mellan erhållen order och leverans.

Försäljningen av service utförs och faktureras lokalt av dotterbolagen.

Merparten av koncernens kostnader uppstår i svenska kronor (SEK).

Valutarisken kan klassificeras dels som en omräkningsexponering vid omräkning av de utländska dotterbolagens bokslut, dels en transaktions-exponering. Valutaterminer samt lån/placeringar används för att minska exponeringen i utländsk valuta. Den del av det sysselsatta kapitalet i de utländska dotterbolagen som lånefinansieras, finansieras i lokal valuta.

För att minska transaktionsexponeringen tecknas valutaterminsavtal för kontrakterade flöden med god förväntad precision i leveranstidpunkt.

Valutasäkringen görs i enlighet med den av styrelsen fastställda policyn.

Kontrakterade flöden utgörs av erhållna order. Hur stor andel av det kon-trakterade flödet som valutasäkras är till viss del avhängigt osäkerhetsfak-torn i leveranstidpunkt. I takt med att leveranstidpunkten kommer när-mare i tiden ökar Micronic andelen säkringar för respektive kontrakterat inflöde. Prognostiserade flöden som inte omfattas av underliggande order samt omräkningsexponering valutasäkras inte.

Effekten av en förändring av valutakurserna, JPY resp USD, med 10 pro-cent skulle med 2007 års volymer påverka rörelseresultatet under 2008 med cirka 52 miljoner kronor.

Ränterisk

Micronic är utsatt för ränterisker. Ränterisken definieras som risken för den värdeförändring på ett räntebärande instrument som en förändring av det allmänna ränteläget skulle ge upphov till och den därmed samman-hängande kassaflödesrisken då en höjning av ränteläget även innebär ett större kassamässigt utflöde. Ränterisken är begränsad då placeringar ska göras i överensstämmelse med likviditetsplaner, innebärande att placeringar ska kunna innehas till förfall, dock med den begränsningen att ingen pla-cering ska överstiga sex månader. Under 2007 har inte några plapla-ceringar i riskbärande papper gjorts.

Koncernens upptagna lån består framför allt av fastighetslån knutna till den egna fastigheten i Täby samt av lån relaterade till rörelsen i de utländ-ska dotterbolagen.

Ränterisken i koncernen avseende finansiella skulder anses vara begräns-ad och finansiella instrument används inte för att begränsa effekten av en negativ utveckling av marknadsräntorna.

Koncernens lån omfattas av avtal med olika långa förfallo- och ränte-bindningstider och löper med delvis fast och delvis rörlig ränta för att uppnå en lämplig mix av villkor för att därmed optimera kostnad och begränsa ränterisken. Om den rörliga räntan under 2008 skulle föränd-ras med en procentenhet, skulle de totala räntekostnaderna för lånen öka med cirka 70 TSEK och avser i sin helhet fastighetslån i moderbolaget.

I not 26 finns en sammanställning över koncernens räntebindningstider på lån.

KONCERNENS INTÄKTER OCH KOSTNADER I VALUTOR

Valuta

Andel av intäkter, %

Andel av kostnader, %

Snittkurs 2007

Snittkurs 2006

JPY 46 6 0,0574 0,0635

USD 49 13 6,7607 7,3766

EUR 0 6 9,2481 9,2549

SEK 0 73

KRW 5 3 0,007277 0,007723

Kreditrisk

Genom sin verksamhet är Micronic även utsatt för kreditrisker. Kredit-risken delas upp i risker hänförliga till försäljningen till kunder samt derivat-transaktioner i samband med likviditetshanteringen.

I samband med försäljning uppstår en kundkreditrisk, innebärande att koncernens kunder inte uppfyller sina åtaganden i form av betalning av kundfakturor. Micronic säljer ett fåtal system till ett relativt begränsat antal kunder, framför allt i Asien, vilket innebär en koncentration av risken.

Kunderna är stora tillverkare av fotomasker och Micronics system utgör en mindre del i en större tillverkningsanläggning. Kunderna är oftast väl kända då de funnits länge på marknaden och har god kreditvärdighet. På grund av att även antalet leverantörer av tillverkningsutrustning är få har Micronic långa affärsrelationer med kunderna.

Bland annat för att minimera kundkreditriskerna arbetar Micronic inten-sivt med att i så hög utsträckning som möjligt erhålla förskottsfinansiering från kunderna.

Vid affärer med nya kunder eller inom nya geografiska områden mot-verkas kreditrisken genom att Micronic begär remburser eller andra säker-heter. Micronic har också alltid haft mycket låga kreditförluster.

En form av kreditrisk utgörs av motpartsrisk, vilket innebär att motpar-ten, ett finansiellt institut, inte kan fullgöra sina förpliktelser vid förfallotid-punkten. Micronic gör endast derivataffärer med motparter av hög kredit-kvalitet, vilket innebär de största bankerna i Sverige.

Likviditetsrisk

Placeringar av överskottslikviditet ska göras utan att koncernen ikläder sig någon betydande likviditetsrisk, dvs överskottslikviditet ska enligt gällande policy placeras på bank eller i annat räntebärande instrument med minst kreditrating A1/P1/K1. Anledningen är att en placering ska kunna lösas in med kort varsel och på så sätt minska den likviditetsrisk som uppstår i samband med en placering. Under 2007 har inte några placeringar i ränte-bärande papper gjorts.

Micronic följer moderbolagets och koncernens likviditet genom att kontinuerligt sammanställa likviditetsprognoser på såväl kort som läng-re sikt som underlag för beslut om eventuell upplåning eller placering.

Likviditetsprognoserna, som bland annat uppdateras med information om förväntade inbetalningar från maskinförsäljningen, utgör också underlag för att öka andelen valutasäkrade kontrakterade flöden ju närmare leverans-tidpunkten man kommer.

Koncernen

RESULTATRÄKNINGAR

TSEK Noter 2007 2006

Nettoomsättning 5 522 981 1 204 143

Kostnad sålda varor –369 740 – 550 028

Bruttovinst 153 241 654 115

Övriga rörelseintäkter 9 302 3 444

Forskning och Utveckling 10 –279 004 – 318 487

Försäljningskostnader –48 690 – 112 148

Administrationskostnader –103 322 – 81 097

Övriga rörelsekostnader 9 –13 334 – 23 271

Rörelseresultat 6, 7, 8, 11, 12 –290 807 122 556

Finansiella intäkter 14 161 13 758

Finansiella kostnader –10 910 – 10 094

Finansnetto 13 3 251 3 664

Resultat före skatt –287 556 126 220

Skatt 15 80 015 – 33 318

Årets resultat –207 541 92 902

Resultat per aktie, före och efter utspädning, SEK –5,30 2,37

Genomsnittligt antal aktier före och efter utspädning, tusental 39 167 39 167

KOMMENTARER TILL KONCERNENS RESULTATRÄKNINGAR

Orderingång och orderstock

Orderingången för 2007 uppgick till 634 (604) MSEK. Av den totala orderin-gången svarade eftermarknaden för 186 (176) MSEK, medan orderinorderin-gången för system stod för 448 (428) MSEK.

Under 2007 erhöll Micronic order på 6 (8) system, av vilka 4 (3) avser syst-em för bildskärmstillämpningar, 1(2) avser systsyst-em för halvledartillämpningar och 1 (3) system avser tillämpningar inom elektronisk kapsling.

Orderstocken uppgick vid årets utgång till 332 (200) MSEK och omfattar enbart system. I orderstocken finns system med beräknad leverans under 2008 och 2009.

Försäljning

Nettoomsättningen för 2007 uppgick till 523 (1 204) MSEK, en kraftig ned-gång jämfört med 2006. Av försäljningen stod försäljningen av service- och andra eftermarknadsprodukter för 186 (176) MSEK. Försäljningen har påverkats kraftigt av framför allt en negativ utveckling på bildskärmsmarknaden, vilken påbörjades under andra halvåret 2006 som en följd av den överkapacitet som då byggts upp. På halvledarmarknaden kom inte den förväntade uppgången under 2007 utan flera kunder aviserade istället framskjutna investeringsplaner.

Eftermarknaden fortsätter att få ökad betydelse för Micronic i takt med att den installerade basen av system utökas samtidigt som en utveckling sker av efter-marknadsprodukter.

2007 års systemförsäljning uppgick till 338 (1 027) MSEK och utgjordes av 4 (9) system för bildskärmstillämpningar, 1 (4) system för halvledartillämpningar och 3 (2) system för tillämpningar inom elektronisk kapsling. All systemförsälj-ning har under 2007 levererats till kunder i Asien. Motsvarande siffra för 2006 var 98 procent.

Rörelsens kostnader

Rörelsens kostnader uppgick under 2007 till 814 (1 082) MSEK, varav kostnad en för sålda varor uppgick till 370 (550) MSEK. Bruttoresultatet uppgick för hel-året 2007 till 153 (654) MSEK, vilket motsvarar en bruttomarginal på 29 (54) procent. Under fjärde kvartalet uppgick bruttomarginalen till 31 (53) procent.

Bruttovinsten belastas av direkta kostnader för levererade varor och tjänster, inklusive kostnader för upptagning av systemen hos kund samt av kostnader för en garantiperiod. Samtliga bedömda kvarvarande kostnader tas hänsyn till i samband med leverans och resultatavräkning av ett system. Förutom dessa direkta kostnader belastas bruttovinsten av vissa fasta kostnader för produk-tionsavdelningen samt i vissa fall av indirekta produktions- och logistikrelate-rade kostnader. Under fjärde kvartalet 2007 har nedskrivningar i lagret gjorts med cirka 14 MSEK. Nedskrivningarna har gjorts avseende delar tillhöriga pro-dukter som inte längre marknadsförs. Även kostnader för vissa kund- och tek-nikrelaterade aktiviteter tas löpande inom denna funktion.

Beroende på volymer och produktmix kan bruttovinsten, och därmed brut-tomarginalen, variera över tiden och även mellan enstaka kvartal. Under ett år som 2007, med låg försäljning, påverkas också bruttomarginalen mer negativt av de kostnader av fast karaktär som tas inom ramen för kostnad sålda varor.

Forskning och utveckling under 2007

Kostnader för forskning och utveckling har belastat årets rörelseresultat med 279 (318) MSEK. De faktiska utgifterna för forskning och utveckling uppgick under året till 198 (222) MSEK. Rörelseresultatet belastas, förutom av dessa utgifter för forskning och utveckling, även av avskrivningar av aktiverad utveck-ling med 115 (129) MSEK. Under 2007 har aktivering av nya utveckutveck-lingsprojekt skett med 34 (32) MSEK.

En individuell prövning sker av samtliga utvecklingsprojekt för att bedöma om kriterierna är uppfyllda då aktivering ska göras i balansräkningen. Avskrivningar av aktiverad utveckling påbörjas när utvecklingsprojektet avslut as, vilket sker i samband med att intäkter börjar genereras, det vill säga i samband med leve-rans av ett första system i en ny produktserie.

Under fjärde kvartalet 2007 har avskrivningarna på aktiverad utveckling minskat då de aktiverade utvecklingskostnaderna för Sigma var fullt avskrivna.

Avskrivningar på andra avslutade utvecklingsprojekt har samtidigt påbörjats, dock i mindre omfattning än för Sigma.

Under 2007 har Micronics forsknings- och utvecklingsverksamhet främst inriktats på att färdigställa nya produkter för leverans till kund samt på att ytterligare stärka produktionsstabiliteten i befintliga system. Utvecklingen av produktserien Prexision-8 har avslutats och lett till en produkt med väsentligt bättre prestanda, produktivitet och stabilitet. Micronic har utvecklat och

leve-MICRONIC 2007 45

Vinst per aktie och rörelsemarginal

Rörelsemarginal rerat de första systemen i FPS-serien. Sigma7500-II lanserades under 2007.

Sigma har även utvecklats med en helautomatiserad laddmodul som gör att Sigma är den första mönsterritaren som tagits i produktion i ett helautomati-serat och fjärrstyrt produktionsflöde. Micronic har också fortsatt ett kontinuer-ligt utvecklingsprojekt för att förbättra mönsterritarnas produktionsstabilitet, mätt antingen i upptid eller i produktionsutbyte, vilket anger andelen godkända fotomasker efter slutlig bearbetning. Som ett resultat av detta arbete har den genomsnittliga upptiden på Micronics system i fält förbättrats. För en mera ingående beskrivning av de forsknings- och utvecklingsinsatser som bedrivits under 2007 hänvisas till sidan 24.

Försäljning och administration

Kostnaderna för försäljning uppgick under 2007 till 49 (112) MSEK.

Provisionskostnaderna uppgick till 11 (55) MSEK, vilket motsvarar 3 (5) pro-cent av systemförsäljningen. Försäljningskostnaderna har minskat som ett resul-tat av att en större del av försäljningsaktiviteterna sköts i egen regi inom kon-cernen, istället för som tidigare genom agenter, samt genom 2007 års lägre volymer.

Administrationskostnaderna uppgick 2007 till 103 (81) MSEK. De ökade administrationskostnaderna förklaras av effekten av en delvis ny organisation, med bland annat en mer kraftfull satsning inom produktledning. Dessa kost-nader för produktledning, som under 2007 uppgick till 38 MSEK, redovisades tidigare inom utvecklings- respektive försäljningsfunktionerna. Administrations-kostnaderna har under 2007 också belastats med Administrations-kostnaderna för det av års-stämman antagna personaloptionsprogrammet, vilket löper fram till 2012. De totala kostnaderna för personaloptionsprogrammet beräknas uppgå till cirka 15 MSEK, vilka ska periodiseras fram till och med första kvartalet 2010. Under 2007 har resultatet belastats med cirka 4,5 MSEK avseende personaloptions-programmet.

Övriga kostnader uppgick under 2007 till 13 (20) och posten består till störs-ta delen av valustörs-takursdifferenser. Övriga kostnader belasstörs-tas också av kostnaden för utrangering av ett egenutvecklat utvecklingssystem som inte längre används i verksamheten.

Rörelseresultat

Koncernens rörelseresultat för 2007 uppgick till –291 (123) MSEK. Rörelse-resultatet påverkas av aktiveringar av utvecklingskostnader samt av avskriv-ningar på tidigare aktiverade utvecklingskostnader. Justerat för dessa nettoav-skrivningar uppgick rörelseresultatet för 2007 till –210 (220) MSEK. Det nega-tiva rörelseresultatet förklaras av en väsentligt lägre försäljning under 2007 till en lägre bruttomarginal. De åtgärder som vidtagits för att minska kostnaderna har haft avsedd effekt men kan endast delvis kompensera dessa båda resultat-förluster.

Skatt

Koncernens resultat före skatt uppgick för 2007 till –288 (126) MSEK. Skatte-effekten i koncernen uppgick till 80 (–33) MSEK. Av den redovisade skatten avser cirka –6 (–6) MSEK aktuell skatt som uppstått i de utländska dotter bolagen, medan resterande del avser uppskjuten skatt. Resultatet före skatt i moder-bolaget uppgick för 2007 till –221 (211) MSEK. Skillnaden i resultat före skatt mellan koncernen och moderbolaget förklaras till stor del av att utvecklings-kostnader redovisas löpande i moderbolaget i den takt de uppstår medan vissa utvecklingskostnader i koncernen aktiveras i balansräkningen för att sen-are kostnadföras som avskrivningar. Utgående ackumulerade förlustavdrag i moderbolaget uppgick vid årets slut till 247 (30) MSEK och bedöms i sin helhet kunna utnyttjas mot kommande skattemässiga överskott i moderbolaget.

Årets resultat och resultat per aktie

Koncernens resultat efter skatt uppgick för helåret 2007 till –207 (93) MSEK.

Det totala antalet utestående aktier var vid årets slut 39 166 616. I det av års-stämman beslutade personaloptionsprogrammet kan antalet aktier ökas med maximalt 1 540 000 till 40 706 616. Resultatet per aktie före och efter utspäd-ning, beräknat på genomsnittligt antal aktier under 2007 (39 166 616) uppgick till –5,30 (2,37). Genomsnittligt antal aktier har inte påverkats av någon utspäd-ningseffekt då koncernen visar förlust samtidigt som börskursen understiger optionsprogrammets lösenpriser.

Koncernen

KASSAFLÖDESANALYSER

TSEK Noter 2007 2006

Den löpande verksamheten

Resultat före skatt –287 556 126 218

Justering för poster som inte ingår i kassaflödet

Av- och nedskrivningar av tillgångar 193 965 202 632 Rearesultat vid försäljning av anläggningstillgångar 7 551 130

Orealiserade kursdifferenser 5 459 19 362

Avsättning för ersättningar till anställda –174 1 219

Övriga avsättningar 826 –

Andra ej likviditetspåverkande resultatposter –13 467 – 51 495

Betald inkomstskatt –6 340 – 2 922

–99 736 295 144 Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital

Varulager –8 494 7 036

Kundfordringar –41 796 12 734

Övriga fordringar –18 178 57 822

Leverantörsskulder –20 087 – 28 342

Övriga skulder 111 035 – 125 416

Kassaflöde från den löpande verksamheten –77 256 218 978 Investeringsverksamheten

Investeringar i immateriella

anläggnings-tillgångar 16 –35 351 –35 147

Investeringar i materiella anläggningstillgångar 17 –9 167 – 61 578 Investeringar i finansiella anläggningstillgångar –93 – 663 Kassaflöde från investeringsverksamheten –44 611 – 97 388 Finansieringsverksamheten

Amortering av låneskulder –54 420 – 50 922

Kassaflöde från finansieringsverksamheten –54 420 – 50 922

Årets kassaflöde –176 287 70 668

Likvida medel vid årets början 627 797 561 900

Kursdifferens i likvida medel –848 – 4 771

Likvida medel vid årets slut 450 662 627 797

Erhållna och erlagda räntor

Erhållna räntor 14 589 12 873

Erlagda räntor –11 830 – 9 584

2 759 3 289 Andra ej likviditetspåverkande resultatposter

Förändringar av reserver för upptagning,

garanti, kommission samt inkurans –30 750 – 51 495

Förändringar av reserver för rörlig lön 12 832 –

Kostnader för personaloptionsprogram 4 451 –

–13 467 – 51 495

BALANSRÄKNINGAR

TSEK Noter 31 dec 2007 31 dec 2006

TILLGÅNGAR

Immateriella anläggningstillgångar 16 83 928 168 190 Materiella anläggningstillgångar 17 246 359 306 051

Långfristiga fordringar 20 5 309 5 200

Uppskjutna skattefordringar 15 76 616 3 363

Summa anläggningstillgångar 412 212 482 804

Varulager 21 333 608 353 309

Skattefordringar 2 122 1 421

Kundfordringar 253 295 213 487

Förutbetalda kostnader och upplupna

intäkter 23 38 754 18 549

Övriga fordringar 22 16 010 12 364

Likvida medel 24 450 662 627 797

Summa omsättningstillgångar 1 094 451 1 226 927

SUMMA TILLGÅNGAR 1 506 663 1 709 731

EGET KAPITAL OCH SKULDER Eget kapital

Aktiekapital 39 167 39 167

Övrigt tillskjutet kapital 855 400 855 400

Reserver –5 766 – 6 474

Balanserade vinstmedel inklusive årets resultat 18 663 221 753

Summa eget kapital 907 464 1 109 846

Skulder

Långfristiga räntebärande skulder 26 180 901 230 842

Långfristiga avsättningar 27 5 536 4 977

Uppskjutna skatteskulder 15 20 903 32 365

Summa långfristiga skulder 207 340 268 184

Kortfristiga räntebärande skulder 26 65 506 64 858

Förskott från kunder 139 346 38 086

Leverantörsskulder 43 011 63 281

Skatteskulder 3 758 3 310

Övriga skulder 28 7 925 23 394

Upplupna kostnader och förutbetalda

intäkter 29 119 282 106 023

Garantiavsättningar 30 13 031 32 749

Garantiavsättningar 30 13 031 32 749

Related documents