• No results found

Riskfaktorer i anslutning till OP Företagsbankens försäkringsrörelse

In document OP FÖRETAGSBANKEN ABP (Page 28-31)

OP Företagsbankskoncernens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning påverkas också av riskerna i skadeförsäkringsrörelsen. Intensiv konkur-rens kan inverka negativt på affärsrörelsen och dess lönsamhet

Konkurrensen är hård på de bank- och skadeförsäkringsmarknader där OP Företags-banken verkar. OP FöretagsFöretags-banken konkurrerar på alla marknader med regionala, lo-kala och internationella aktörer. Marknadsaktörernas konkurrenskraft beror på flera faktorer, till exempel på rating, ekonomisk styrka, anseende, produktutveckling, tjänster för försäkringstagare, ombud och mäklare samt relationerna till dem.

Om OP Företagsbanken inte klarar av att konkurrera med ett lockande och också lön-samt produkt- och tjänstesortiment, kan bolaget förlora marknadsandelar eller lida förluster inom en del av sina verksamhetsområden eller alla verksamhetsområden.

Konkurrensen kan medföra ett ökat pristryck på OP Företagsbankens produkter och tjänster i synnerhet om konkurrenterna strävar efter att öka sina marknadsandelar. Det här kan skada OP Företagsbankens förmåga att bibehålla eller öka sin lönsamhet. Om konkurrensmiljön förändras och OP Företagsbanken misslyckas med att anpassa sig till och hantera sådana förändringar samt andra risker i anslutning till konkurrensen och den allmänna utvecklingen i branschen, kan det ha en väsentlig negativ inverkan på OP Företagsbankens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställ-ning.

Konkurrensen i synnerhet i finans-, försäkrings- och kapitalförvaltningsbranschen är mycket hård. På marknaden konkurrerar både etablerade företag och nya företag som etablerar sig på marknaden. Konkurrensen förväntas fortsätta att vara hård inom OP Gruppens affärsområden. Det här kan ha en negativ inverkan på affärsrörelsen, resul-tatet i affärsrörelsen och den finansiella ställningen.

Marknadsrisken och den försäkringsmatematiska risken i skadeförsäkringsrö-relsen

I OP Gruppen har skadeförsäkringsrörelsen koncentrerats till OP Företagsbankskon-cernen. De viktigaste försäkringsriskerna är förknippade med riskurval och premie-sättning, teckning av återförsäkringsskydd och bedömningen av försäkringsskuldens tillräcklighet. Risken i anslutning till försäkringsskulden anknyter sig speciellt till så-dana försäkringsgrenar, där det tar lång tid innan skadorna visar sig. Värderingen av de försäkringsskulden är förknippad med osäkerhetsfaktorer som bland annat kan vara beroende av hur bra skadeutvecklingen har kunnat prognostiseras, dröjsmål med verifieringen av skador, kostnadsinflation eller ändringar i lagstiftningen och den all-männa ekonomiska utvecklingen.

Coronapandemin antas temporärt påverka skadekostnaden, men för närvarande upp-skattas den inte ha någon bestående inverkan på försäkringarnas riskposition. Situat-ionen hålls under noggrann uppsikt och bedömningarna om effekterna preciseras fort-löpande.

En betydande risk inom försäkringsverksamheten utgör förutom försäkringsriskerna dessutom placeringsrisken i anslutning till de tillgångar som utgör täckning för för-säkringsskulden och eget kapital. De viktigaste riskerna i placeringsverksamheten är marknads-, kredit- och likviditetsriskerna. De kan utlösas genom att avkastningen på

placeringstillgångarna blir mindre än väntat eller genom att placeringarna minskar i värde.

Riskurval och premiesättningsrisker i anslutning till skadeförsäkringsrörelsen De viktigaste premiesättningsriskerna ansluter sig till tillräckligheten hos de riskpre-mier som ingår i premiesättningsmodellen för Pohjola Försäkrings försäkringspro-dukter. Också effektiviteten i uppföljningen av lönsamheten och de skadeståndskrav som anmälts är viktig. Dessutom ansluter sig premiesättningsriskerna till hur väl lön-samheten och de skadeståndskrav som anmälts kan beaktas i premiesättningen av för-säkringsavtal och valet av försäkringsansvar. Det kan dock inte råda säkerhet om att riskerna kan analyseras korrekt och att försäkringspremierna räcker till för att täcka de betalningar och rörelsekostnader som avtalen medför. Om riskurvalet och premi-esättningen misslyckas kan det medföra avsevärda ekonomiska förluster och ha en väsentlig negativ inverkan på OP Företagsbankskoncernens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

Skadeförsäkringsrörelsen är föremål för en omfattande reglering

Genom ändringarna i Solvens II-bestämmelserna, som trädde i kraft i början av 2016, strävar man efter att förbättra kvaliteten på försäkringsbolagens kapitalbas, förbättra bolagens egen riskhantering, göra kapitalkravet mer riskbaserat och förenhetliga för-säkringssektorns solvensbestämmelser i Europa.

Det är inte uteslutet att försäkringsbestämmelserna ändras delvis så att ändringarna kunde påverka OP Företagsbankskoncernens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

Täckandet av skadeförsäkringsåtagandena

Den osäkerhet som är förknippad med tillräckligheten hos försäkringsskulden är större i de nya försäkringsgrenarna, som ännu saknar heltäckande ersättningsstatistik, och i de försäkringsgrenar där antingen skadorna verifieras långsamt eller försäk-ringsperioderna är långa. Om försäkringsskulden visar sig vara otillräcklig och måste ökas, skulle det ha en negativ inverkan på lönsamheten i skadeförsäkringsrörelsen, vilket för sin del kunde ha en väsentlig negativ inverkan på OP Företagsbankskon-cernens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

Skadeförsäkringsrörelsen är känslig för fluktuationer i samhällsekonomin Skadeförsäkringsrörelsen är en cyklisk bransch. Vanligtvis har skadeförsäkringsbo-lagens resultat varierat betydligt på grund av instabila och oförutsägbara heter som ofta stått utanför försäkringsbolagens direkta kontroll. Sådana omständig-heter är bland annat:

• priskonkurrens och prismekanismer,

• frekvensen och omfattningen av naturkatastrofer eller katastrofer förorsakade av mänsklig aktivitet,

• omfattningen av efterfrågan,

• det allmänna ekonomiska läget och

• ändringar i lagstiftning, tillämpningen och tolkningen.

Effekterna av eventuella konjunkturväxlingar kan också ha en väsentlig ofördelaktig inverkan på skadeförsäkringsrörelsen, verksamhetens resultat eller finansiella ställ-ning.

Naturkatastrofer och katastrofer till följd av mänsklig aktivitet kan förorsaka stora förluster

En enskild katastrof eller flera katastrofer kan förorsaka stora förluster och de kan ha en väsentlig negativ inverkan i första hand på skadeförsäkringsrörelsen, men eventu-ellt också direkt eller indirekt på bankrörelsen. Det är omöjligt att bedöma katastro-fers frekvens och omfattning på förhand. Katastroferna består av såväl naturkatastro-fer som katastronaturkatastro-fer till följd av mänsklig aktivitet, inklusive terrordåd. Exempel på möjliga naturkatastrofer är bland annat stormar, orkaner, jordbävningar, tornadon, översvämningar, andra svåra väderförhållanden och eldsvådor.

Ersättningskrav på grund av katastrofer till följd av mänsklig aktivitet eller naturka-tastrofer kan förorsaka avsevärda säsongvariationer i Skadeförsäkringens ekono-miska resultat. En stegring i värdet på försäkrade objekt, geografisk koncentration och inflationseffekter kan öka storleken på de ersättningskrav som följer av katastro-fer.

De förluster som katastrofer förorsakar bolaget beror på försäkringsbeloppet för de kunder som drabbats av skador, antalet kunder som drabbats av skador samt hur om-fattande och allvarligt det inträffade är. Försäkringsbolaget kan också bli tvunget att betala stora ersättningar inom kort tid beroende på omfattningen hos skadorna samt tempot hos ersättningskraven och ersättningsbesluten jämte villkoren i försäkrings-avtalen. Skadeförsäkringsrörelsen kan för att fullgöra sådana förpliktelser bli tvungen att realisera sina placeringar snabbt och i ett ofördelaktigt marknadsläge eller öka tillgångarna till ofördelaktiga kostnader, och det här kan ha en negativ inverkan på Pohjola Försäkrings resultat och finansiella ställning. Bolaget kan använda återför-säkringar för att försöka skydda sig mot katastrofskador, men risker kan ansluta sig till återförsäkringarnas omfattning, tillgång och pris, och de här riskerna kan ha en negativ inverkan på skadeförsäkringens affärsrörelse.

Trots att bolaget med egna rutiner och principer, återförsäkringar samt riskhanterings-system kan försöka skydda sig mot katastrofskador, är skadeförsäkringsrörelsens åt-gärder nödvändigtvis inte tillräckliga för att förhindra att någon händelse kan ha en negativ inverkan på OP Företagsbankens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

Återförsäkringsskyddets tillräcklighet

Pohjola Försäkring återförsäkrar risker som överstiger en viss gräns då bolaget inte kan eller vill hålla dem för egen räkning. Syftet med återförsäkringen är att minska den stokastiska variationen och variabeln för skadekostnaden och effektivera använd-ningen av kapitalet. Endast bolag som har tillräckliga ratingar godtas som återförsäk-rare för Pohjola Försäkring. För varje återförsäkåterförsäk-rare har fastställts en övre gräns för

hur mycket risk en och samma återförsäkrare högst kan ges. Det kan dock inte råda någon säkerhet om att behovet av återförsäkring och optimeringen av återförsäk-ringen med statistiska metoder och modeller har dimensionerats tillräckligt. Det råder inte heller någon säkerhet om huruvida en eller flera återförsäkrare klarar av att svara för sina förbindelser under alla omständigheter. Ett otillräckligt återförsäkringsskydd kan ha en negativ inverkan på skadeförsäkringsrörelsens resultat och finansiella ställ-ning och det kan ha en väsentlig negativ inverkan på OP Företagsbankskoncernens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

Terrorattacker eller hot mot den nationella säkerheten kan ha en negativ in-verkan

Terrorattacker, hot mot den nationella säkerheten och politiska oroligheter ute i värl-den har haft och kan också i fortsättningen ha en negativ inverkan på värl-den allmänna ekonomiska situationen. Om hoten som beskrivs ovan realiseras,kan de ha en negativ inverkan på skadeförsäkringsrörelsens resultat och finansiella ställning och det kan ha en väsentlig negativ inverkan på OP Företagsbankskoncernens affärsrörelse, re-sultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

Icke diversifierbara försäkringsrisker

I försäkringsportföljen i OP Företagsbankens skadeförsäkringssegment ingår ett stort antal försäkringsavtal, vilket också ökar antalet väntade skador. Om man antar att skadorna är oberoende av varandra, underlättar det ökade antalet skador skadornas förutsägbarhet.

Försäkringsriskerna är dock inte alltid helt oberoende av varandra, utan i allmänhet ingår det också icke diversifierbar försäkringsrisk i försäkringsportföljen. En icke di-versifierbar risk kan realiseras till exempel via plötsliga externa faktorer såsom na-turkatastrofer eller uppenbara sig som en risk som inte tidigare har upptäckts och som kan gälla flera försäkringsavtal. Icke diversifierbara risker kan beskrivas som skade-försäkringsrörelsens till penningbeloppet största potentiella försäkringsrisker, men sannolikheten för att de ska realiseras är dock allra minst. Om de icke diversifierbara försäkringsriskerna realiseras, kan de ha en negativ inverkan på skadeförsäkringsrö-relsens resultat och finansiella ställning och det kan ha en väsentlig negativ inverkan på OP Företagsbankskoncernens affärsrörelse, resultat i affärsrörelsen och finansiella ställning.

In document OP FÖRETAGSBANKEN ABP (Page 28-31)