• No results found

Riskhantering - internkontroll

1.7.1 Kvitton bifogade till fakturor från First Card Orsak

Risk finns att verifikationer inte är fullständiga vilket medför att tillförlitligheten i redovisningen inte är tillräckligt god. Dessutom risk för att den enskilde kan bli förmånsbeskattad om det inte finns kvitton på samtliga transaktioner som genomförts.

Status Åtgärder

Mindre avvikelse Kontroll av EnterCard-fakturor och bifogade underlag Kommentar Tertial 2 2018

Sammanlagt 56 Entercard fakturor har kontrollerats på kommunledningskontoret. Några avvikelser hittades, exempelvis felkontering av välkomstblommor på intern representation. I några fall saknas kvitton till transaktionerna. Personerna har meddelats om att komplettering ska ske och det följs upp.

1.7.2 Rätt kompetens inom personalstrategiska frågor kan inte rekryteras Orsak

Medarbetare uppnår pensionsålder. Nyckelpersoner slutar och det dröjer innan en motsvarande resurs finns tillgänglig.

Status Åtgärder

Pågående För att inte förlora kunskap och kompetens krävs att kommunen arbetar förebyggande.

Kommentar Tertial 2 2018

På övergripande nivå har en arbetsgivarstrategi antagits under våren.

Under oktober kommer det vid sju tillfällen genomföras föreläsningar för medarbetar där varumärke och kärnvärdena NAV (nytänkande, ansvarstagande och välkomnande) vävs samman med vikten av att vi har ett bra bemötande och en bra service till kommunens invånare, företag och organisationer. Syftet är att vi tillsammans skapar insikt och samsyn kring hur vår kommunikation och vårt bemötande bidrar till en positiv bild av Sollentuna. Föreläsningar varvas med praktiska övningar och gruppdiskussioner.

Ca 900 medarbetare beräknas delta vid föreläsningarna.

Kommunledningskontoret har på olika sätt arbetat för att säkra kompetensförsörjningen utifrån

identifierade utvecklingsområden och de behov som ställs i nya organisationen. En gemensam plan för rekrytering har utarbetats, bland annat ser vi behov av att rekrytera strateger inom HR, digitalisering och kvalitetsarbete.

1.7.3 Information och kompetens förloras när medarbetare slutar Orsak

Rekrytering kan dröja och då finns inte tid för överlämning.

Status Åtgärder

Pågående Identifiera om det finns nedskriven information och beskrivningar.

Kommentar Tertial 2 2018

Mallar för kompetensöverföringssamtal och avslutningssamtal är framtagna av personalavdelningen.

Samtal är genomförda med medarbetare som slutat sin anställning.

Stadsbyggnadsavdelningen följer kommungemensamma rutiner och det finns rutiner för att säkra kunskapsöverföring vid ersättningsrekryteringar. Dessa rutiner finns tex i vår projektmodell och i vårt verksamhetssystem i form av mallar, checklistor, rollbeskrivningar, filarkiv, mm.

1.7.4 Medarbetare som avslutat sin anställning eller bytt arbetsplats inom kommunen ligger kvar som användare i olika system eller behåller sina behörigheter

Orsak

Risk att användare ligger kvar i systemen som kan innebära onödigt bevarande av

personuppgifter, att denna onödiga lagring tar extra serverutrymme samt den mer allvarliga risken att obehöriga har åtkomst där de omedvetet eller medvetet kan ändra väsentliga uppgifter.

Status Åtgärder

Pågående Enheter/avdelningar går igenom de system man förvaltar.

Kommentar Tertial 2 2018

Kommunledningskontoret är ett kontor med många system, flera av dem kommunövergripande. Under året har en översyn gjorts av flera av de mest väsentliga systemen på kontoret i syfte att identifiera om det ligger kvar behörighet i systemen för medarbetare som slutat eller bytt arbetsplats inom kommunen och för att skapa bättre rutiner kring behörighetsstyrningen framöver om det finns behov av det.

Översynen har resulterat i att ett antal behörigheter har plockats bort och att rutiner stramats upp. De system som setts över hittills i år är personalsystemet, Solsidan, webbplats sollentuna.se, Stratsys, Antura samt inpasseringssystemet. Under hösten fortsätter översynen av ytterligare system.

1.7.5 Direktupphandling genomförs inte enligt beslutade handläggningsrutiner

Orsak

Kontrollen utfördes även 2017 då 7 av 10 var fel. Under 2018 kontrolleras att

förbättringsåtgärder gett resultat.

Status Åtgärder

Mindre avvikelse Kontroll sker av 20 slumpmässigt utvalda leverantörer Kommentar Tertial 2 2018

Kontroll av köp från 20 leverantörer har genomförts som totalt uppgår mellan 400 000 kr - 560 000 kr.

Efter genomförda direktupphandlingar ska förvaltningarna skicka in ett redovisningsformulär till inköpsenheten..

Kontrollen avseende 2018 års första tertial visar att 15 av 20 har översänt avtal enligt

redovisningsformulär. Jämfört med 2017 är detta en stor förbättring då endast 3 av 10 hade översänt avtalen enligt redovisningsformulären.

Denna kontroll genomfördes inför tertial 1 och utförs endast en gång per år.

2 Stadsbyggnadsnämnden

2.1 Styrdokument för särskild uppföljning

Styrdokument:

2.1.1 Trygghets- och säkerhetsstrategin

Stadsbyggnadsnämnden har i "Trygghets- och säkerhetsstrategin" fått ett uttalat ansvar för att arbeta med trygga utemiljöer.

Ett exempel på detta arbete är den pågående projekteringen av Malmparken. Malmparken ska utvecklas till en trygg, tillgänglig och multifunktionell stadspark. Kommuninvånarna har inbjudits till delaktighet i utvecklingen av parken genom medborgardialog. Via en närliggande fritidsgård har ungdomar involverats i den konstnärliga utsmyckningen. Parken kommer att få en helt ny belysning för att öka tryggheten och användbarheten av parken.

Ett annat exempel på trygghetsarbete är Väsjö-projektets Sociala konsekvensanalys som resulterat i ett antal aktiviteter. Dessutom har ett belysningsprogram och rapporten "Barnperspektivet i

Väsjöområdet" tagits fram. Projektet har också sökt bidrag från stadsmiljöavtalet för säkra och trygga cykelvägar (söktes under 2017). Under utformningen av Southside - Edsbergs sportskog - har ungdomar från Edsberg varit involverade från början.

Den översiktsplan som är under framtagande kommer att rikta stort fokus på hur stadsplanering bidrar till trygghet och social hållbarhet.

Styrdokument:

2.1.2 Integrationspolicy/integrationsplan

Ett av de prioriterade områdena för integrationsplanen under 2018 är bostäder.

Stadsbyggnadsnämnden kan - med detaljplanering som verktyg - verka för ett ökat bostadsbyggande i blandade former, och genom långsiktig strategisk planering motverka att alltför homogena

bostadsområden skapas. Ett exempel på detta är utvecklingen av Väsjöområdet och Edsberg där sportfältet blir en sammanlänkning mellan två olika bostadsområden.

Den översiktsplan som är under framtagande belyser detta ytterligare.

Hittills under årets första åtta månader har sex detaljplaner antagits som tillsammans omfattar ca 800 bostäder i både flerbostadshus och stadsradhus. Under hösten ska en detaljplan för 70

studentbostadsrätter skrivas fram till KF för antagande.

Indikatorer Utfall

2016

Utfall 2017

Utfall T2 2018

Målvärde 2018 Antal praktik- eller subventionerade

arbetsplatser för nyanlända 0 0 0 0

Kommentar Tertial 2 2018

Stadsbyggnadsavdelningen har svårt att erbjuda arbetsuppgifter av enklare karaktär eller praktikplatser som inte kräver kunskaper i svenska språket.

Styrdokument:

2.1.3 Näringslivsstrategi

Att skapa goda förutsättningar för näringslivet handlar bland annat om att hanteringen av planärenden och bygglov är effektiv och att processen för markhantering är transparent och effektiv.

Stadsbyggnadsavdelningen strävar efter ökad samverkan med bygglovsenheten för att effektivisera plan- och bygglovsprocessen. I februari hölls en byggherredag för att öka samarbetet med och mellan byggherrar inom Väsjöområdet.

Informationen på externa webben utvecklas för att underlätta för näringslivets kontakter under processens gång.

Djupintervjuer har inletts med byggherrar för att öka vår kännedom om hur

stadsbyggnadsavdelningen kan stärka samarbetet med externa parter. Målsättningen är att NKI i byggherrenekäten ska öka.

Styrdokument:

2.1.4 Personalpolicy

Stadsbyggnadsavdelningen har arbetat aktivt med resultaten av medarbetarenkäten på enhetsnivå.

Personalomsättningen har varit hög hittills i år, men det är inte ovanligt i den bransch vi verkar i.

Fördelningen mellan kvinnor och män är för närvarande 62% kvinnor och 38% män (Fg år: 70/30).

Avdelningen är representerad både på medarbetarakademin och ledarskapsprogrammet.

Bemanningssituationen ser bra ut inför hösten, till exempel så kommer exploateringsenheten att vara fullt bemannad under september månad.

Indikatorer Utfall

Kommentar Tertial 2 2018

Värdet för T2 avser 12-månadersperioden 201709-201808. Fyra av sex personer som har slutat under årets första åtta månader tillhörde exploateringsenheten. Efterfrågan på den typ av kompetens är hög i hela Stockholmregionen och rörligheten för denna grupp är stor hos alla arbetsgivare - både offentliga och privata.

Sjukfrånvaro i % 4 % 5 % 3 % 4 %

2.2 Mål

Övergripande mål:

2.2.1 Trygghet och välfärd genom livet Nämndmål:

2.2.1.1 Närhet till skolor och fritid

Inga planbesked - varken negativa eller positiva - ges med mindre än att tillgång till kommunal service har utretts av planeringsgruppen. Ett tätt samarbete med lokalstrategerna och långsiktighet i planeringen ska borga för att kommunal service säkras där den behövs. Säkra skolvägar och ett gent cykelvägsnät är andra verktyg som används för att kommuninvånarna ska uppleva närhet och tillgänglighet till kommunal service.

Inom ramen för väsjöprojektet har en målpunktskarta tagits fram. I målpunktskartan ingår bl a skolor och förskolor som avståndsbedöms. Denna karta utgör ett viktigt analysunderlag för placering av kommunal service.

Indikatorer Utfall Andel planbesked där tillgång till

kommunal service är utredd ska öka 100 % 100 %

Övergripande mål:

2.2.2 Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt Nämndmål:

2.2.2.1 Planera för bebyggelse som skapar attraktiv stadsbyggd

Markanvisningstävlingen i Mässan är slutförd och har gett ett gott resultat, både vad gäller gestaltning och värdet på marken.

I Malmparken byggs de för fullt. Här ska det bli en variationsrik park med kulturella målpunkter för kringboende och de som arbetar i parkens närhet.

Sex detaljplaner har antagits hittills i år (varav två är överklagade) och omfattar totalt 800 bostäder.

Fokus ligger på detaljplaner enligt prioriteringsuppdragets prioriteringsordning.

Översiktsplanen från 2012-12-12 skall aktualitetsförklaras för denna mandatperiod och arbetet med en helt ny översiktsplan pågår med ambitionen att antagande ska ske under 2019.

Väsjöprojektets hållbarhetsprogram har stark bäring på detta mål.

Indikatorer Utfall

Antal inflyttningsklara bostäder 198 307 400 500

Kommentar

Utfallet för tidigare år kommer från SCB och baseras på antal slutbevis inrapporterade från Bygglov.

Värdet för 2018 avser avdelningens bedömda prognos vid årets slut, dvs helårsvärdet. Avdelningen gör bedömningen baserat på dialog med byggherrarna.

Nämndmål:

2.2.2.2 KS: Miljö- och klimatpåverkan från kommunens verksamheter ska minska

Avsnitt 2.2.2 ska tas bort från stadsbyggnadsnämndens rapport - se Kommunstyrelsens rapport i stället! Direkta utsläpp växthusgaser (ton CO2) 9 700 ton

CO2

9 450 ton CO2

9 000 ton CO2 Andel åtgärder i Mål- och handlingsplan

för miljö- och klimatfrågor som är färdigställda

13 % 35 %

Övergripande mål:

2.2.3 Attraktiv och effektiv organisation Nämndmål:

2.2.3.1 KS: Det självklara valet av arbetsplats

Avsnitt 2.3.1 ska tas bort från Stadsbyggnadsnämndens rapport. Se Kommunstyrelsens rapport.

Nämndmål:

2.2.3.2 Plan- och exploateringsprocessen ska uppfattas som professionell och pålitlig

De sex detaljplaner som antagits hittills i år har alla varit försenade minst ett år i förhållande till ursprunglig tidplan. Det rör sig om Träbjälken 8-10, Ruletten 4, Tumstocken 12, Häggvik 4:1, Södra Väsjön och Häcken 1. Den vanligaste orsaken till tidsförskjutning är att inkomna synpunkter behöver bearbetas och utredas.

Indikatorer Utfall

2016

Utfall 2017

Utfall T2 2018

Målvärde 2018 Andel detaljplaner som antas enligt den

tidplan som anges i planbeskedet. 0 % 75 %

NKI byggherreenkät 43 50

Kommentar

Djupintervjuer har inletts med byggherrar för att öka vår kännedom om hur stadsbyggnadsavdelningen kan stärka samarbetet med externa parter.

2.3 Riskhantering - internkontroll

2.3.1 Översiktsplanen blir inte antagen enligt tidplan Orsak

-Tidplanen är snävt tilltagen

-Remissvar från nyckelinstanser kommer inte in i tid

-Remissvar kan vara av den art att vi inte hinner arbeta vidare med en lösning.

Status Åtgärder

Mindre avvikelse Förankring och dialog.

Kommentar Tertial 2 2018

Som befarades var inkomna synpunkter från nyckelinstanser av den karaktär att de behöver

omhändertas noggrant. Den nya agendan innebär att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras i år, och en helt ny ska antas under 2019.

2.3.2 Miljökrav ställs inte enligt styrdokument vid upphandlingar över direktupphandlingsgränsen

Orsak

Tidsbrist, okunskap om interna rutiner hos upphandlande förvaltning.

Status Åtgärder

Pågående Förankra rutin där KLK alltid finns representerad vid nya upphandlingsprojekt.

Kommentar Tertial 2 2018

Avdelningen har ett gott samarbete med upphandlingsenheten.

2.3.3 Missbruk av delegation inom fastighetsområdet (köp/sälj, andra rättigheter)

Orsak

Status Åtgärder

Pågående Varje medarbetare ska utbildas i kommunens delegationsordning Kommentar Tertial 2 2018

Delegationsordningen gås igenom med regelbundenhet på enhetsmöten.

3 Barn- och ungdomsnämnden

3.1 Ekonomisk uppföljning

3.1.1 Driftredovisning BUN

Prognosrapport 2018 BUN

Budget

2018

Period-utfall Utfall % Prognos aug

Budget-avvikelse

Prognos apr BARN- OCH

UNGDOMSNÄMNDEN

Intäkter -167 737 -116 137 69 -193 310 25 574 -167 133

Kostnader 1 790 826 1 198 424 67 1 799 218 -8 392 1 784 909

Netto (tkr) 1 623 089 1 082 286 67 1 605 907 17 182 1 617 776

PER VERKSAMHETSNIVÅ Nämnd

Intäkter 0 0 0 0 0 0

Kostnader 2 553 1 610 63 2 553 0 2 553

Netto (tkr) 2 553 1 610 63 2 553 0 2 553

Kontor

Intäkter -2 351 -2 242 95 -2 351 0 -2 351

Kostnader 30 959 18 328 59 29 478 1 482 29 759

Netto (tkr) 28 608 16 077 56 27 126 1 482 27 408

Förskola

Intäkter -84 766 -53 430 63 -85 334 568 -85 805

Kostnader 552 642 357 705 65 532 401 20 241 546 014

Netto (tkr) 467 876 304 275 65 447 067 20 809 460 208

Skola

Intäkter -79 693 -59 926 75 -104 698 25 006 -78 050

Kostnader 1 156 066 788 516 68 1 188 316 -32 250 1 158 625

Netto (tkr) 1 076 373 728 590 68 1 083 618 -7 245 1 080 575

Grundsärskola

Intäkter -927 -530 57 -927 0 -927

Kostnader 48 606 31 776 65 46 470 2 136 47 959

Netto (tkr) 47 679 31 246 66 45 543 2 136 47 032

Prel. kostnader-interna 0 488 0 0 0 0

Diff/felkonteringar 0 488 0 0 0 0

KOMMUNALA

GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR

Intäkter 0 -786 329 0 -1

202 348 1 202 348 0

Kostnader 0 742 314 0 1 203 348 -1

203 348 0

Netto (tkr) 0 -44 016 0 1 000 -1 000 0

3.1.2 Kommentar till helårsprognos, utfall och budget Helårsprognos jämfört med budget och föregående prognos Helårsprognsen redovisar att överskott om 17,2 miljoner kronor.

Överskottet beror i huvudsak av att det inkommit färre barn till förskolan jämfört med budget.

Avgiftskontrollen förväntas även ge ett överskott om 2,9 miljoner kronor. Dock redovisas endast 1,9 i cirkeldiagrammet ovan eftersom de kommunala grundskolorna och förskolorna redovisar ett befarat underskott på 1 miljon kronor. Underskottet finansieras av tidigare års fonderade medel.

Om jämförelse görs med föregående tertialrapport så har volymavvikelsen ökat med 11 miljoner kronor från 4,3 miljoner kronor till 15,3 miljoner kronor. Anledningen till detta är bland annat att antalet 1-2 åringar som börjar förskolan är extremt svårbedömt. Det är först under augusti månad då resultatet av hur många som valt att skriva in sina barn i förskolan faller ut. Även antalet 3-5 åringar har minskat markant. Varför trenden ser ut så måste analyseras vidare.

Utfallet jämfört med riktvärde och prognos

Riktvärdet efter åtta månader ska uppgå till 67 procent av årets budget. Barn- och ungdomsnämndes utfall uppgår till just 67 procent.

Prognosbedömning

Retroaktiv avgiftskontroll bedöms uppgå till 3,3 miljoner kronor. Volymerna inom förskola har justerats ned under höstterminen utifrån färre antal 1-2 åringar som sökt förskoleplats.

Tilläggsbeloppen inom grundskola bedöms högre främst utifrån fler elever som har större behov. Statsbidrag för en likvärdig skola på 4,2 miljoner kronor har inkommit. Det är osäkert hur detta statsbidrag kommer påverka prognoserna för de kommunala skolorna.

Kommentarer till prognos per rapporteringsområde Utfallet för nämnden bedöms ligga i nivå med budget.

Barn- och utbildningskontorets kostnader är i nivå med budget om man bortser från flytt av

kostnad för satsning på elevhälsan till skolverksamheten. Effekten är totalt en minskad kostnad

på barn- och utbildningskontoret på 1,2 miljoner kronor.

Förskolan prognostiserar en nettokostnad 20,8 miljoner lägre än budget. Avvikelsen är 13,1 miljoner kronor högre än i tertialrapport 1. Avvikelsen beror på att 76 stycken små barn 1-2 år inte startat i förskolan till höstterminen jämfört med prognos. Även inom övriga åldrar har antalet barn minskat drastiskt med 164 barn jämfört med prognosen. Anledningen måste analyseras ytterligare. Bedömning av barnantal inom förskola är en utmaning då tidpunkt för start i förskola varierar under hela året vilket gör att stora förändringar sker löpande. Retroaktiv avgiftskontroll bedöms inbringa 3,3 miljoner kronor.

Inom verksamhetsområdet skola prognostiseras en nettokostnad 7,2 miljoner högre än budget.

Avvikelsen utgörs främst av högre volymer inom alla åldrar inom skola där antalet är fler. Inom verksamhetsområdet fritidshem är elevantalet fler än föregående prognos och fortfarande totalt färre än budgeterat. Kostnader för tilläggsbelopp har också ökat till följd av att antalet elever med stora behov har ökat. Dessa elever skulle i vissa fall vara berättigad till att läsa utifrån särskolas läroplan men vårdnadshavare vill att eleven läser utifrån grundskolans läroplan. För skolan innebär detta att ersättningen utifrån skolpeng blir betydligt lägre och att skolan inte kan erbjuda de insatser dessa elever kräver. Därmed söks tilläggsbelopp i större omfattning. I praktiken relaterar överskottet inom särskolan till detta utökade behov av tilläggsbelopp i grundskolan

Särskolan prognostiserar en lägre nettokostnad än budget på motsvarande 2,1 miljoner kronor.

Detta främst till följd av omfördelning mellan behovsgrupperna.

Prognosen för kommunala grundskolor och förskolor beräknar en högre nettokostnad på 1 miljon kronor jämfört med budget. Detta till följd av vikande elevunderlag i Eriksbergsskolan.

Detta finansieras ur tidigare års fonderade medel.

Nettoresultatet för barn- och ungdomsnämnden inklusive de kommunala verksamheterna, exklusive volymer, är 2,3 miljoner kronor i överskott.

Eventuell omdisponering av budget

I tertialrapporten per april skedde en omdisponering av budget. Orsaken var en förskjutning av behov av tilläggsbelopp från förskola till fritidshem och skola. Ombudgeteringen omfattade en total minskning i förskola med 2 miljoner kronor och en ökning i fritidshem med 0,5 miljoner kronor och grundskola 1,5 miljoner kronor.

Planerade åtgärder vid eventuella underskott

Samtliga enheter följs upp månatligen. Vid underskott på enhetsnivå utarbetas individuella

åtgärdsplaner för att nå en budget i balans. Kontinuerliga avstämningsmöten hålls mellan enhet,

skolchef och ekonomichef för uppföljning av planen.

3.1.3 Prognos och kommentar volymer 3.1.3.1 Barn- och ungdomsnämnden

Volymtal Volymbudget 2018 Prognos 2018 Avvikelse

Grundskola och förskola Antal Belopp Antal Belopp Antal Belopp

Förskola 1-2 år 1 590 201 897 1 514 193 206 -76 -8 691

Förskola 3-5 år 2 629 283 162 2 465 272 919 -164 -10 243

Familjedaghem 1-5 år 150 12 806 117 11 267 -33 -1 539

Summa förskola 4 369 497 865 4 096 477 392 -273 -20 473

Fritidshem förskoleklass 888 59 230 913 60 897 25 1 668

Fritidshem 1 - 3 år 3 091 95 644 3 112 96 278 21 633

Fritidshem 4 - 6 år 1 826 29 216 1 612 25 792 -214 -3 424

Summa fritidshem 5 805 184 090 5 637 182 967 -168 -1 123

Summa förskoleklass 953 33 164 960 33 408 7 244

Grundskola årskurs 1 - 5 5 375 398 912 5 399 399 926 24 1 014 Grundskola årskurs 6 - 9 4 152 370 358 4 225 377 584 73 7 226

Summa grundskola 9 527 769 270 9 624 777 510 97 8 240

Summa särskola

grundskola 78 36 005 85 33 077 7 -2 928

Summa särskola

fritidshem 41 8 378 45 9 166 4 789

Summa 20 773 1 528 772 20 447 1 513 520 -326 -15 251

Totalt redovisar nämnden en positiv volymavvikelse på 15,3 miljoner kronor, motsvarande 326 färre barn och elever.

 Förskolan prognostiserar fortfarande ett lägre antal barn än budgeterat. Avvikelsen gäller för barn i alla åldrar och både inom förskola och pedagogisk omsorg.

 Fritidshemmen prognostiserar fortfarande ett lägre antal barn och elever än budget.

 Förskoleklassen prognostiserar några fler elever än budgeterat.

 Skolan prognostiserar totalt fler elever än budgeterat. Antalet ökar inom alla åldrar.

 Särskolan prognostiserar några fler elever än budgeterat. Gäller både inom skola och fritidshem. Nettokostnaden blir dock lägre till följd av förändringar mellan

behovsgrupperna.

3.1.4 Investeringsprognos

Nämndens investeringsbehov är cirka 9 miljoner kronor högre än tilldelad budget. Huvuddelen av investeringarna avser IT-utrustning samt möbler till bland annat Bygatans förskola samt den nybyggda Skälbyskolan och paviljongerna för Töjanskolan. Hemställan görs hos

kommunstyrelsen om en justering av budgetnivån med totalt 9,0 miljoner kronor.

Investeringar Årsbudget Prognos Avvikelse

Investeringar 8 000 17 000 9 000

3.1.5 Riktade budgetmedel

Nivåpåverkande förändringar

Budget

2018 (tkr) Prognos Avvikelse Kommentar

Höjning check & peng -17 200 -17 200 0

Totalt utfördelades en budgetram om 30 453 tkr exklusive volymer. Höjning av check och peng har skett med 3,0 procent för förskolcheck, 2,5 procent av skolpeng samt peng till särskola.

Elevhälsa -1 200 -1 200 0 Rekrytering av förstärkning till

elevhälsan pågår

3.1.6 Återsökning av statsbidrag

Myndighet Medel t.o.m. augusti 2018 Medel - utfall

Skolverket 109 518 tkr 95 334 tkr

Socialstyrelsen 806 tkr 785 tkr

Kulturrådet 650 tkr 650 tkr

Jordbruksverket 209 tkr 209 tkr

Totalt har nämnden sökt medel för 111,2 miljoner kronor i statsbidrag huvudsakligen av skolverket. Det motsvarar 6,8 procent av nämndens budget. Hittills har 96,9 miljoner kronor beviljats av dessa medel vilket motsvarar 5,9 procent av nämndens budget.

3.2 Viktiga förändringar

Ny organisation för gymnasieskolan

 Kommunstyrelsen fattade 14 juni beslut om att gymnasieskolan ska sammanföras med barn- och utbildningskontoret. Den nya organisationen börjar gälla 1 januari 2019.

Förberedelsearbete pågår dels att skapa den nya förvaltningsorganisationen samt bygga upp stödfunktioner.

Ny förskoleorganisation

 Förvaltningschefen har fattat delegationsbeslut om en inre omorganisation, där de kommunala förskolorna får en egen skolchef för förskola och inte längre är

sammankopplade med grundskolor. Den nya organisationen börjar gälla 1 januari 2019.

Förberedelsearbete pågår dels att skapa den nya förvaltningsorganisationen samt bygga upp stödfunktioner.

 Skolchef för förskolan är rekryterad som börjar sin anställning i slutet av september 2018.

 Tillsättning av åtta förskolechefer som blir ansvariga för två till tre befintliga enheter är avslutad.

 Förskolecheferna får eget ekonomiskt ansvar.

Fritidsgårdarna till Kultur- fritidsnämnden

 Kommunstyrelsen fattade 14 juni beslut om att fritidsgårdarna går över till att ligga under kultur- och fritidsnämnden. Den nya organisationen börjar gälla januari 2019.

Förberedelsearbete pågår.

Ny förvaltningschef

 Rekryteringsprocess till ny förvaltningschef är inledd, tjänsten beräknas tillträdas i början av 2019. Under tiden är barn- och utbildningskontorets administrativa chef tillförordnad förvaltningschef.

Större förändringar i skollagen från och med höstterminen 2018 Från och med höstterminen så har följande förändringar beslutats nationellt:

 Obligatorisk förskoleklass

 Utökad timplan

 Stadieindelning

 Individuell studieplan, anpassad timplan och studiehandledning på modersmål för nyanlända elever

 Nationell digitaliseringsstrategi

 Obligatorisk prao i grundskolan

 Behandling av personuppgifter på utbildningsområdet

 Ändringar i läroplaner

Detta påverkar kostnaderna inom verksamheten speciellt den utökade timplanen som innebär utökad bemanning. På halvårsbasis innebär detta ökade kostnader om cirka två till tre miljoner kronor. Verksamheten har inte kompenserats för detta utan det inryms i ordinarie verksamhet.

3.3 Nya data och resultat

Kundundersökningen

Den årliga kundundersökningen genomförs i början av varje vårtermin. Utfallet är generellt gott för den kommunala verksamheten år 2018. I förskolan är vårdnadshavarna mycket nöjda. 92 procent uppger att man är nöjda med verksamheten.

I förskoleklassen är man också generellt nöjd men området ansvar och inflytande har haft en nedåtgående trend de senaste tre åren, från 67 procent år 2015 till 43 procent år 2017. 91 procent svarar att man är nöjd med sitt barns skola.

I Grundskolan uppger 87 procent av vårdnadshavarna att man är nöjda med sitt barns skola och I fritidshemmet svarar 83 procent av vårdnadshavarna att man är nöjda med verksamheten.

En ny svarsgrupp med elever i årskurs 3 har införts för att fånga upp elevernas synpunkter från

skolans alla stadier. 81 procent sammanlagt uppger att man är nöjda med sin skola.

En ny svarsgrupp med elever i årskurs 3 har införts för att fånga upp elevernas synpunkter från

skolans alla stadier. 81 procent sammanlagt uppger att man är nöjda med sin skola.

Related documents