• No results found

Riskkällor vuxenutbildningen

In document Lis Astrid Andersson (Page 22-29)

För få pedagoger inom sfi/vuxenutbildning skapar risk för ohälsa och ökade sjuktal.

CAMPUS (tidigare framförda behov1,0 mnkr)

Utebliven utökning av CAMPUS budget innebär att CAMPUS inte kommer att kunna köpa in hjälp för att ta fram ansökningar till yrkeshögskoleutbildningar.

Kontakter och samarbete med högskolor och universitet blir lidande eftersom

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

chefen på CAMPUS i allt för hög grad får rycka in som tentamensvakt,

vaktmästare kvällstid eller sköta administrativa uppgifter som måste genomföras.

Campus är beroende av att få utökad budget om verksamheten ska kunna drivas framåt. Det kan ske i fler etapper och nytt behovsbelopp för 2018 blir då 0,6 mnkr.

SKOLANS DIGITALISERING (framfört behov 2,6 mnkr 2018 + investeringar 0,7 mnkr 2018)

Skolans digitalisering omfattar alla pedagogiska verksamheter från förskola till vuxenutbildning. Vimmerby kommun skjuter problemen framför sig om inte digitaliseringen sker i etapper. De ökade driftkostnaderna 2018 beräknas till 2,6 mnkr och fullt utbyggd kommer driften att kosta 7,2 mnkr årligen. Skolans digitalisering handlar inte bara om ökade driftkostnader och investeringar utan även om förändringar i skolans styrdokument som ställer krav på att elevernas undervisning ska omfatta digitalt lärande, t ex ska alla förskolebarn och elever få lära sig programmering. Tidigare framförda behov 2018 på 2,6 mnkr drift och 0,7 mnkr investeringar kvarstår.

Förvaltningens bedömning

Det är förvaltningens uppfattning att 10 mnkr inte räcker till för det uppdrag som barn- och utbildningsnämnden har fått från kommunfullmäktige tillsammans med krav som ställs på kommunen som huvudman. Enkelt uttryckt innebär uppdraget att driva förskolor som både är trygga och arbetar med barnens lärande. Det finns krav på att alla elever ska få utvecklas så långt det går utifrån sina förutsättningar och behov, vilket förutsätter ekonomiska medel att fördela utifrån olika elevers olika behov.

Vimmerby kommun har fyra grundskolor med färre än 50 elever och för att klara de lagstadgade kraven får de mer resurser än de stora enheterna, i första hand för att de små skolorna ska klara att uppfylla grundskolans timplan (antal timmar i respektive ämne som eleverna ska ha under åk 1-6). Det innebär att det är skolornas storlek och inte elevernas behov som styr hur en del av nämndens resurser fördelas.

Nämnden har med nuvarande skolstruktur och tillgänglig ekonomi inte tillräckliga resurser för att stödja enskilda barns behov utifrån deras egna förutsättningar eller de krav och förväntningar som finns i läroplaner och kursplaner. Med färre skolenheter skulle resurser frigöras, vilket skulle skapa utrymme för grundskolans rektorer att fördela resurser utifrån behov och förutsättningar. Den möjligheten har inte grundskolans rektorer idag, varken på de mindre ytterskolorna eller på de större skolorna inne i Vimmerby stad.

I kommunens balanserade styrkort är ett av perspektiven att Vimmerby ska vara en attraktiv arbetsgivare. Med nuvarande resurstilldelning inom förskola och grundskola har arbetsmiljön successivt försämrats genom de barn- och elev-ökningar som skett de senaste fyra åren utan att förskolechefer och rektorer kunnat anställa fler pedagoger eller att minska barngruppernas storlek i enlighet

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

med Skolverkets rekommendationer. Behovet av ytterligare en förskolechef är ur arbetsmiljöperspektivet helt nödvändig.

Förvaltningen ser med oro på hur sjuktalen, främst inom förskolan, ökar och med ökad sjukfrånvaro kommer ett sämre psykosocialt klimat, vilket i sin tur påverkar både barnens/elevernas trygghet och deras lärande.

För att klara de mest grundläggande behoven 2018 behövs ett tillskott till barn- och utbildningsnämnden på 9,6 mnkr utöver de 10 mnkr som finns med i liggande förslag.

2017-06-19 beslutade kommunfullmäktige att barn- och utbildnings-nämndens rambudget utökas med 2 mnkr. Totalt får nämnden 12 mnkr i rambudget. Omkring 8 mnkr går till förskolan och framförallt de

tillfälliga förskoleavdelningarna Granebo och Lilla Lunden.

Nämndens medskick till förvaltningen är att förskolan och särskolan ska prioriteras och att utökningen i rambudgeten med ytterligare 2 mnkr ska användas för att kunna starta ett resursteam i förskolan och skapa möjligheten att anställa ytterligare en förskolechef.

Beslutsunderlag

Barn- och utbildningsförvaltningens tjänsteskrivelse (Id 22355).

Riskbedömning avseende konsekvenser av förslag till rambudget 2018 (Id 22356).

______

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

BUN § 108 Dnr 2017/115/716 Prognos fritidshem i Vimmerby stad Barn- och utbildningsnämndens beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att ärendet tas upp vid presidieberedningen.

Ärendet

Föreligger en prognos om fritidshemmen. Då ärendet inte har blivit berett, tas det upp vid presidieberedningen den 7 augusti.

______

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

BUN § 109 Dnr 2015/122/629

Samverkan för bästa skola – dialogmöten om skolutveckling

Barn- och utbildningsnämndens beslut

Informationen läggs till handlingarna. Ärendet föranleder inget beslut.

Ärendet

Vimmerby kommun har sedan 2015 deltagit i Skolverkets dialogmöten om skolutveckling. Vid dialogmötena har Skolverket tillsammans med ett antal mindre kommuner träffats och diskuterat verksamhetsuppföljning, resultatanalys och utvecklingsåtgärder som ska leda till förbättrade kunskapsresultat och ökad likvärdighet i grundskolorna.

Vid dagens sammanträde tar nämnden del av ett ljudreportage där Vimmerby kommun, representerad av förvaltningschef och kvalitetsanordnare, berättar om sitt arbete, resultat och lärdomar från utvecklingsarbete med Skolverket.

Länken till ljudreportaget

https://soundcloud.com/skolverket/ljudreportage-fran-vimmerby ______

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

BUN § 110 Dnr 2017/111/109 Återkoppling av fullmäktiges beslut Barn- och utbildningsnämndens beslut

Barn- och utbildningsnämnden ger verksamhetschefen för grund-/grundsärskola uppdraget att tillsammans med rektorerna ta fram möjliga förslag till ökad fysisk aktivitet.

Ärendet

2014 beslutade kommunfullmäktige att remittera en motion till barn- och utbildningsnämnden om att stärka hälsan och förbättra skolresultaten genom daglig fysisk aktivitet. Motionären Gudrun Brunegård (KD) har i en interpellation 2017-05-26 begärt en redovisning från nämndens ordförande hur det går med införandet av daglig fysisk aktivitet i skolorna.

Med anledning av interpellationen lyfter ordförande frågan hur nämnden hanterar uppföljning och återkopplingen av fullmäktiges beslut och även nämndens beslut.

Sedan några månader tillbaka har kommunens revisorer gett PwC i uppdrag att granska verkställigheten av kommunfullmäktiges beslut i Vimmerby kommun.

PwC har begärt ärendestatus på de ärenden/medborgarförslag/motioner som har remitterats till barn- och utbildningsnämnden. Nämnden avvaktar PwC:s slutliga rapport.

Beslutsunderlag

Interpellation om daglig fysisk aktivitet ställd till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis-Astrid Andersson (S), (Id 22312).

______

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

BUN § 111 Dnr 2017/26/144 Kurser och konferenser

Barn- och utbildningsnämndens beslut Ärendet föranleder inget beslut.

Ärendet

Inga aktuella kurser eller konferenser att ta upp vid dagens sammanträde.

______

Protokolljusterare Utdragsbestyrkning

BUN § 112

Nämndens ordförande informerar Barn- och utbildningsnämndens beslut Informationen föranleder inget beslut.

Ärendet

Nämndens ordförande tar upp följande:

Prao

Regeringsförslag att från och med 1 juli 2018 återinföra obligatorisk prao i grundskolan.

Till barn- och utbildningsnämnden har det inkommit en motion från KD om att återinföra prao i Vimmerby.

Parkeringen vid Astrid Lindgrens skola

Problem för personalen på skolan att hitta parkeringsplatser.

Verksamhetschef grund-/grundsärskola informerar om att frågan kommer att diskuteras med gatuchef och trafikingenjör i slutet av vecka 25.

Fördelning av nyanlända barn i

Många nyanlända barn bor inom Astrid Lindgrens skolas upptagningsområde. Hur fördelas nyanlända barn mellan Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan? Skolornas ledning får diskutera frågan.

Interpellation från Centerpartiet om planerna för en ny förskola Centerpartiet vill ha svar på frågor kring planerna på en ny förskola.

______

In document Lis Astrid Andersson (Page 22-29)

Related documents