• No results found

Riskspridning en viktig strategi

In document Årsredovisning 2008 (Page 30-34)

Rottneroskoncernen är ett av börsens mest konjunkturkänsliga bolag. Bolaget delar in möjlig-heter och risker i två kategorier – rörelserelaterade respektive finansiellt relaterade faktorer.

Operativt arbetar bolaget med ett antal åtgärder och strategier, till exempel fokusering på nischer och olika specifika kunder och kundsegment, som syftar till att göra koncernen mindre beroende av listpriset på avsalumassa samt att dämpa fluktuationerna i lön-samheten över en konjunkturcykel. Etableringen av affärsområdet Rottneros Packaging och breddning-en in i ett nytt förädlingsled utgör ytterligare ett steg i processen med att göra koncernen mindre ensidigt känslig för fluktuationerna på massamarknaden.

Bolaget tillämpar som komplement till den operativa strategin även en strategi för minimering av finan-siella risker.

Med en mer utvecklad hantering av dessa strävar Rottneros efter att stabilisera koncernens volatila resultatutveckling och framför allt försöka skapa en grundtrygghet så att förlustperioder undviks (se redovisningsprinciper sidan 47). De risker som har störst påverkan på koncernens resultat är knutna till valutakurser, massapriser, ved och el.

Den finansiella riskhanteringen, sker på cernnivå enligt riktlinjer som finns angivna i kon-cernens finanspolicy, som fastställts av styrelsen.

Den strategiska exponeringen är en huvudfråga för styrelsen och positionerna utvärderas vid varje ordi-narie styrelsesammanträde. Då bedöms om någon av faktorerna USD-kursen, massapris eller el är attraktiva för att göra strategiska säkringar. Finans-utskottet övervakar löpande finanspolicyn och de riskmandat som styrelsen ger. Finansiella säkrings-instrument används inte i spekulativt syfte utan enbart för att jämna ut resultatet och för att säkra affärer/kalkyler.

rörE L s E rE L atE r a D E mö j Lig h E tE r oCh ri s k E r M as sa Pris o Ch konJUnk TUr en

Under de senaste 30 åren har massacyklerna varit mycket regelbundna och en högkonjunktur har kom-mit vart femte år. Prisutvecklingen har ofta legat tidigt i den globala konjunkturfasen. Efterfråge-variationerna är främst hänförliga till ett oregelbun-det inköpsbeteende från Asien/Kina. Utvecklingen under 2000 talet, har inte följt de historiska femårs-cyklerna. Stora kapacitetstillskott i främst Sydame-rika har orsakat överkapacitet på världsmarknaden.

Massapriset (NBSK) sätts i USD medan tillverk-ningskostnaderna till stor del är i lokala valutor. Den genomsnittliga USD-kursen var 2008 3 procent lägre jämfört med den genomsnittliga kursen 2007.

Det finns ett samband mellan NBSK-priset och

USD. Om USD är stark tenderar NBSK-priset uttryckt i USD att vara lägre, medan en låg USD kurs tenderar att ge ett högre NBSK-pris i USD.

NBSK-priset omräknat i SEK uppgick i genomsnitt under 2008 till 5 617 SEK per ton vilket ska jämfö-ras med 5 368 SEK per ton under föregående år.

Detta innebär att priset omräknat i SEK förbätt-rats med 5 procent i förhållande till 2007. Priset i lokal valuta för kortfibrig massa har förbättrats med 422 SEK per ton från 4 743 till 5 165 SEK per ton, en ökning med 9 procent.

kUnd er

Koncernen har flera stora kunder med geografiskt spridd verksamhet och är inte beroende av något enskilt land. Huvuddelen av koncernens omsättning sker i Europa där Italien, Tyskland och Spanien utgör de största marknaderna. Sammantaget har koncernen i storleksordningen drygt 250 kunder, varav de tio största tillsammans representerar drygt 50 procent av omsättningen. Detta innebär att Rott-neros har en god kommersiell riskspridning. All försäljning kreditförsäkras om möjligt.

k a PiTa Lin vesTering a r

Ledningen gör årligen en översyn av samtliga bruks investeringsbehov för de närmaste åren. Resultatet är att det löpande årliga investeringsbehovet beräk-nas uppgå till 100 MSEK i genomsnitt. Därtill kom-mer expansionsinvesteringar för att undanröja flaskhalsar samt investeringar som syftar till att höja kvaliteten, vilket är den typ av investeringar som har prioriterats under de senaste åren. Dessa anpas-sas dock till konjunkturen och kassaflödet. Rottne-ros har generellt en försiktig och kostnadseffektiv investeringsstrategi och köper gärna bra begagnad utrustning. Vidare har Rottneros ett för branschen lågt anläggningskapital, vilket leder till låga avskriv-ningar och en låg kapitalkostnad. Rottneros totala anläggningstillgångar var vid utgången av 2008 bokförda till 1 149 MSEK. Utslaget på årskapacite-ten på 600 000 ton ger det ett bokfört värde på drygt 1 900 SEK per ton. Återanskaffningsvärdet för mot-svarande kapacitet ligger i storleksordningen sju till åtta gånger det bokförda värdet.

fi n a n s iE LL a mö j Lig h E tE r oCh ri s k E r

M as sa Pris sä kring (inTä k Ter n a ) Rottneros har under den senaste femårsperioden haft massaprissäkringar men massaprisportföljen har

29

Rottneros årsredovisning 2008 M Ö J l I G h e T e R O C h R I S K e R

trappats av. Bolaget har dock för avsikt att fortsätta säkra massapriset om attraktiva nivåer kan erhållas.

va LUTa e xPonering

(hU v Udsa kLig en inTä k Ter n a ) Transaktionsexponering

Realflödet i USD, som beräknas uppgå till cirka 40 procent av det totala inflödet, kan säkras. Visserligen fakturerar Rottneros i olika valutor, men den under-liggande valutan för priset på pappersmassa är till största delen USD. Cirka 20 procent av omsätt-ningen är kontrakterad i EUR. Denna försäljning har till del säkrats för 2009.

Det innebär att den underliggande exponering-en mot USD är mycket hög, mexponering-en att det direkta inflödet av USD (realflödet) endast motsvarar cirka 40 procent av omsättningen. Genomslaget av kurs-förändringar för den indirekta exponeringen för-dröjs dock av att kontraktens löptid normalt är 1–3 månader. Lägre eller högre massapriser i lokala valutor till följd av en ändrad USD påverkar resul-tatet först efter en tid. Under 2008 har resulresul-tatet av säkringarna uppgått till -49 (-69) MSEK.

Balansriskexponering

Försäljningspriset på massa baseras oftast på aktuellt massapris noterat i USD omräknat till en fakture-ringsvaluta. Fakturering sker till största delen i USD, EUR och SEK. Den balansriskexponering som uppstår på utestående kundfordringar i EUR och USD säkras och balanseras genom att koncer-nen har upptagit lån i motsvarande valuta. Se styck-et refinansiering.

Omräkningsexponering

Bolaget har valt att inte säkra de utländska dotter-bolagens egna kapital. Koncernens underliggande exponering i USD per 31 december 2008 framgår av tabellen på nästa sida. Motpartsrisker avseende valutasäkringarna är gjorda med större banker och är uteslutande valutaterminer.

eLd erivaT

Från och med 2004 handlas all fysisk el till de svenska bruken direkt över elbörsen Nord Pool.

Elpriserna noteras i EUR.

Avseende 2008 har cirka 25 procent säkrats till 27 öre per kWh och avseende 2009 har 13 procent av normalkapacitet säkrats till 25 öre per kWh. Mot-partsrisker avseende de finansiella säkringarna är måttliga med ISDA-avtal med Nord Pool.

M a r k n a dsvä r d ering av Fin a nsieLL a insTrUMenT

Av not 4 på sidan 53 framgår marknadsvärdet den 31 december 2008 av samtliga finansiella instru-ment. Dessa värden är också bokförda i enlighet med IFRS och IAS 39.

r ä nTeL äg e

Koncernens upplåning framgår av not 14 på sidan 58 och uppgår till 774 MSEK. En förändring av ränteläget med en procent påverkar därmed koncer-nens resultat med cirka 8 MSEK.

Lik vid iTe Tsrisk o Ch r eFin a nsiering Likviditetsrisk hanteras genom att koncernen inne-har tillräckligt med likvida medel och kortfristiga placeringar med en likvid marknad, tillgänglig finansiering genom avtalade kreditfaciliteter. Kon-cernen gör löpande likviditetsprognoser.

Koncernens syndikeringslån på 85,8 MUSD som upptogs 2003 omfinansierades i oktober 2008. Den nya krediten är arrangerad som ett säkerställt lån motsvarande 53,3 MUSD och en kreditfacilitet med ett rambelopp på 30 MUSD, där Banco Bilbao, Danske Bank, DnB Nor, HSH Nordbank och Nordea deltar. Krediten löper på tre år med möjlig-het till ett års förlängning. Amortering ska ske med 2,2 MSEK och 0,3 MEUR per kvartal under 2008 och 2009, samt 4,4 MSEK och 0,5 MEUR per kvar-tal därefter. Vid förbättrat kassaflöde kan amorte-ringstakten öka. Krediten var vid årets utgång utnyttjad med 602 MSEK fördelat på 238,9 MSEK, 18,6 MEUR, 20,7 MUSD.

Under hösten 2004 upptog bolaget ett åttaårigt obligationslån med Nordiska Investeringsbanken på 150 MSEK för finansieringen av Utansjö CTMP linje. Detta lån förfaller i oktober 2012.

Tabellen på sidan 30 analyserar koncernens finansiella skulder som kommer att regleras netto, uppdelade efter den tid som på balansdagen återstår fram till den avtalsenliga förfallodagen. De belopp som anges i tabellen är de avtalsenliga, odiskonte-rade kassaflödena. De belopp som förfaller inom tolv månader överensstämmer med bokförda belopp, eftersom diskonteringseffekten är oväsentlig.

h a nTering av k a PiTa Lrisk

Koncernens mål avseende kapitalstrukturen är att trygga koncernens förmåga att fortsätta sin verk-samhet, så att den kan fortsätta att generera avkast-ning till aktieägarna och nytta för andra intressen-ter och att upprätthålla en optimal kapitalstruktur för att hålla kostnaderna för kapitalet nere.

För att upprätthålla eller justera kapitalstruktu-ren, kan koncernen förändra den utdelning som betalas till aktieägarna, återbetala kapital till aktie-ägarna, utfärda nya aktier eller sälja tillgångar för att minska skulderna.

På samma sätt som andra företag i branschen bedömer koncernen kapitalet på basis av skuldsätt-ningsgraden. Detta nyckeltal beräknas som ränte-bärande skulder dividerat med eget kapital.

Under 2008 var koncernens strategi, som var oförändrad jämfört med 2007, att upprätthålla en skuldsättningsgrad på maximalt 1,0.

Skuldsättnings-30

30

M Ö J l I G h e T e R O C h R I S K e R Rottneros årsredovisning 2008

graden per 31 december 2008 och 2007 framgår av tabellen nedan.

kr ed iTrisker

Kreditrisk hanteras på koncernnivå. Kreditrisk upp-står genom likvida medel, derivatinstrument och tillgodohavanden hos banker och finansinstitut samt kreditexponeringar gentemot kunder. Affärsrisken i form av kundfordringar är med få undantag för-säkrade genom kreditförsäkring med tio procent självrisk. Försäkringsbolaget bedömer bland annat koncentrationen av kreditrisker vid beviljande av kreditförsäkring. Detta säkerställer en god risk-spridning. Den maximala kreditrisken på utestå-ende kundfordringar uppgår till 54 MSEK (10 procent självrisk + eventuell fordran som ej är för-säkrad). Av den totala kundfordran som var utestå-ende per 31 december var 86 procent försäkrad.

Historiskt har koncernen haft små kreditförluster.

Försä kring a r

Rottneros försäkrar sina anläggningar mot egen-doms- och avbrottsskador. Det egna risktagandet i de olika bruken varierar.

öV rig a mö j Lig h E tE r oCh ri s k E r PoLiTisk a risker

Koncernen, liksom kunderna, arbetar för närva-rande i länder som anses politiskt stabila. Därför är exponeringen mot politiska risker begränsad.

MiL Jö

Ledningen har utarbetat en miljöplan som tar hän-syn till alla kända förändringar i den svenska och europeiska miljölagstiftningen. Se miljöavsnittet sidan 24.

konCErnEns finansiELLa skuLDEr

Per den 31 december 2008 < 1 år 2 år 3–5 år > 5 år

Banklån 78 35 638

Derivatinstrument – inflöde 283 0 0 0

Derivatinstrument – utflöde 277 0 0 0

leverantörsskulder

och andra skulder 207 4 13 6

Räntor 35 34 35

Per den 31 december 2007 < 1 år 2 år 3–5 år > 5 år

Banklån 448 150

Derivatinstrument – inflöde 650 167

Derivatinstrument – utflöde 718 212

leverantörsskulder

och andra skulder 283 4 13 6

Räntor 17 8 23

skuLDsÄttningsgraD

Per den 31 december 2008 2007

Räntebärande långfristiga skulder 692 173

Räntebärande kortfristiga skulder 82 452

Totalt räntebärande skulder 774 625

Totalt eget kapital 810 1 050

Skuldsättningsgrad 1,0 0,6

31

Rottneros årsredovisning 2008 M Ö J l I G h e T e R O C h R I S K e R

kÄnsLighEtsanaLys 2008

Effekt på årsresultat efter:

Finansnetto (MSEK)

Riskslag Förändring 2008 2007 Känslighet

Massapris 50 USD / ton 200 240 hög

USD 50 öre / USD 210 230 hög

elpriser 10 öre / kWh 55 80 Medium

eUR 50 öre / eUR 55 60 Medium

Vedpriser 10 SeK / m3f 20 20 Medium

Ränterisk 1%-enhet 8 6 låg

Refinansiering Ingen

Kreditrisk Självrisk 10%

0 200 400 600 800 1 000

63 65 67 69 71 73 75 77 79 81 83 85 87 89 91 93 95 97 99 01 03 05 07 08

MASSAINDUSTRINS HISTORISKA FEMÅRSCYKLER NBSK priser i Europa C.I.F. per ton kvartalsvis 1963–2008

USD

marknaDsVÄrDEring (msEk) DECEmBEr 2008

Säkring Säkrad volym Säkringsnivå Marknadsvärde Referensvärde Avista 31 december 2008

Valuta USD, termin 4 MUSD 6,60 SeK/USD 0 6,77 SeK/USD

Valuta eUR, termin 8 MeUR 9,99 SeK/eUR -7 10,94 SeK/eUR

Massapris 36 000 ton 628 USD (PIX) 1 USD 625/7,75 SeK/USD

el 43 800 MWh 25,1 öre/kWh 10 45,8 öre/kWh

Totalt marknadsvärde 4

marknaDsVÄrDEring (msEk) DECEmBEr 2007

Säkring Säkrad volym Säkringsnivå Marknadsvärde Referensvärde Avista 31 december 2007

Valuta USD, termin 15 MUSD 6,57 SeK/USD 2 6,43 SeK/USD

Valuta eUR, termin 25 MeUR 9,28 SeK/eUR -4 9,46 SeK/eUR

Massapris 96 000 ton 637 USD (PIX) -126 USD 869/6,43 SeK/USD

el 140 400 MWh 26,4 öre/kWh 31 39,8 öre/kWh

Totalt marknadsvärde -97

0 2 4 6 8 10 12

1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

USD/SEK USD/EUR

0,0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 G E N O M S N I T T S K U R S P E R K VA R TA L

-350 -250 -150 -50 50 150 250 350

97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08

RESULTAT EFTER FINANSNETTO PER KVARTAL, MSEK rEsuLtatEffEktEn aV sÄkringarna

2007 oCh 2008

TSEK Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4 Totalt 2007

Valutasäkringar 5 988 2 307 6 011 24 960 39 266 Massaprissäkringar -12 184 -15 204 -15 633 -19 935 -62 956 elprissäkringar -12 683 -19 905 -22 683 10 177 -45 094

Totalt -18 879 -32 802 -32 305 15 202 -68 784

2008

Valutasäkringar 6 200 -1 122 -990 12 800 16 888 Massaprissäkringar -22 365 -23 777 -23 874 -13 448 -83 464

elprissäkringar 2 499 2 715 7 270 4 844 17 328

Totalt -13 666 -22 184 -17 594 4 196 -49 248

VaLutasÄkring pEr DEn 31 DECEmBEr 2008

År Andel av årlig

exponering, % Belopp

MUSD Genomsnittskurs SEK/USD

2009

År Andel av årlig

exponering, % Belopp

MEUR Genomsnittskurs SEK/EUR

2009 100 8 9,99

32

32

R O T T n e R O S A K T I e n Rottneros årsredovisning 2008

In document Årsredovisning 2008 (Page 30-34)

Related documents