• No results found

7 Riskvärdering

Riskvärdering avser den fas i riskutredningen där beräknade risker bedöms acceptabla eller ej. Därefter avgörs om ett behov av riskreducerande åtgärder finns.

Acceptanskriterier har hämtats från Räddningsverkets rapport Värdering av risk [1].

Denna rapport beskriver ett antal vägledande principer för värdering av risk samt ett ALARP (As Low As Reasonably Practicable) – område för individ- och samhällsrisk.

Risker som överstiger ALARP-området är för stora och åtgärder måste vidtas. Risker inom ALARP-området ska reduceras så långt det är praktiskt möjligt och ekonomiskt försvarbart. Risker understigande ALARP-området bedöms som acceptabla utan vidare åtgärder.

7.1 Skälighetsprinciper

Utifrån Räddningsverkets skälighetsprinciper bedöms här den planerade bebyggelsen.

Den föreslagna exploateringen innebär bebyggelse i form av bostadsbebyggelse och P-hus intill farligt godstransport på väg och järnväg.

I den genomförda riskutredningen har, av beräkningstekniska skäl och praxis, en genomsnittlig personbelastning för området använts koncentrerad till ytan där bostäder planeras uppföras, d.v.s. persontätheten har inte fördelats över hela exploateringsytan, som innefattar bl.a. gator och parkytor och i detta fall innergården, där persontätheten är lägre, för att uppskatta risknivån. Med anledning av detta och det faktum att

persontätheten är mycket hög inom området bör principen om undvikande av katastrofer beaktas vid riskvärderingen. Principen innebär att risker hellre bör realiseras i olyckor med begränsande konsekvenser som kan hanteras av tillgängliga beredskapsresurser än i katastrofer. Praktiskt innebär detta att det kan vara skäligt att vidta skadeförebyggande åtgärder även om den genomsnittliga risknivån generellt är låg för katastrofscenarier där konsekvenserna blir stora. I denna riskutredning krävs åtgärder med hänsyn till denna princip.

I enlighet med rimlighetsprincipen finns det flera risker, som exempelvis risker med brandfarliga vätskor, ADR-klass 3, som med relativt enkla åtgärder kan minskas. Dessa åtgärder ska genomföras.

Proportionalitetsprincipen innebär, i detta fall, att risker som beror på placeringen av bostäder nära den aktuella trafikleden eller järnvägen inte får vara oproportionerligt stora i förhållande till fördelarna som kommer av placeringen.

Eftersom risker ska vara skäligt fördelade på samhällsmedborgare ska enskilda personer inom exploateringsområdet inte utsättas för större risk än vid liknande verksamheter.

Åtgärder bör även enligt denna princip vidtas för att minska riskerna.

7.2 Individrisk – Värdering utifrån ALARP

ALARP-området för individrisk ligger mellan 10-5 och 10-7. Det är rimligt att olika

individrisker bör accepteras för olika typer av bebyggelse anser Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götalands län [3]. För känslig bebyggelse bör individrisken inte överstiga 10-7 [3]. För flerbostadsbebyggelse bör individrisken på kortare avstånd än 150 meter inte överstiga 10-7.

Nedan följer en värdering av individrisken för väg och järnväg mot exploateringsområdet.

Viksjöleden

Individrisken ligger mer än en tiopotens under den gräns där risken kan anses vara låg, se Figur 11. Krav på åtgärder för att minska risken ytterligare bedöms därmed inte vara skäligt. Åtgärder som är enkla att utföra och som inte innebär någon extra kostnad bör dock utföras i enlighet med rimlighetsprincipen.

I Figur 16 nedan redovisas individriskbidraget från olika farligt godsklasser från trafikleden mot exploateringsområdet.

Figur 16. Individriskbidraget från olika farligt godsklasser på olika avstånd från Viksjöleden.

Av figuren framgår att mellan 0-40 meter från vägkant har brandfarliga vätskor överlägset störst påverkan på individrisken. Således bör eventuella åtgärder fokusera på att skydda hälsa och egendom mot pöl- och gasmolnsbränder (som en fördröjd antändning av ADR-klass 3).

0 - 40 m

1. Explosiva ämnen och föremål

2.1 Brandfarliga gaser 2.3 Giftiga gaser 3. Brandfarliga vätskor 4. Brandfarliga fasta ämnen 5. Oxiderande ämnen och organiska peroxider

Mälarbanan

Även för denna riskkälla ligger individrisken ca en tiopotens under den gräns där risken kan anses som låg på det avstånd som befintliga bostäder finns och där nya bostäder planeras, se Figur 12. Detta gäller både för nuläget och antagen framtidsprognos. Krav på åtgärder för att minska risken ytterligare bedöms därmed inte vara skäligt. Åtgärder som är enkla att utföra och som inte innebär någon extra kostnad bör dock utföras i enlighet med rimlighetsprincipen.

Figur 17 nedan visar vilka godsklasser som kan påverka de befintliga respektive de nyplanerade bostäderna.

0 - 20 m

1. Explosiva ämnen och föremål

2.1 Brandfarliga gaser 2.3 Giftiga gaser 3. Brandfarliga vätskor 5. Oxiderande ämnen och organiska peroxider

40 m

1. Explosiva ämnen och föremål

2.1 Brandfarliga gaser 2.3 Giftiga gaser 3. Brandfarliga vätskor 5. Oxiderande ämnen och organiska peroxider

Figur 17. Individriskbidraget från olika farligt godsklasser på olika avstånd för järnvägen.

Figur 17 visar att giftiga och brandfarliga gaser har störst inverkan på individrisknivån på de avstånd där befintliga bostäder befinner sig och där de nya planeras. Således bör eventuella åtgärder fokusera på att skydda hälsa och egendom mot giftiga och brandfarliga gaser.

7.3 Samhällsrisk – Värdering utifrån ALARP

Samhällsrisken har beräknats för enkelsidig exponering med en sträcka på 60 m för väg och 1 km för järnväg.

Nedan följer en värdering av samhällsrisken för väg och järnväg mot exploateringsområdet.

Viksjöleden

Samhällsrisken för nybyggnationen överstiger den undre ALARP-gränsen för olyckor med många omkomna, men ligger dock inom acceptabelt område enligt rekommendationer i RIKTSAM [2], se Figur 13. Samhällsrisken för de bostäder som finns på de två översta planen i kontorsbyggnaden ligger inom acceptabelt område där risken anses som låg.

Den stora skillnaden mellan befintliga bostäder och nybyggnationen beror på att persontätheten är avsevärt lägre i de befintliga bostäderna, i och med att de personer som vistas på kontorsplanen inte har inkluderats i beräkningarna enligt riskanalysens avgränsningar.

I och med att samhällsrisken befinner sig inom ALARP-området ska åtgärder vidtas mot olyckor där brandfarliga vätskor är inblandade, dvs. pöl- och gasmolnsbränder.

Mälarbanan

Samhällsrisken befinner sig under den nedre ALARP-gränsen för både de befintliga och de nyplanerade bostäderna, både för nuläges- och framtidsprognosen, se Figur 14 och Figur 15. Krav på åtgärder för att minska risken ytterligare bedöms därmed inte vara skäligt. Åtgärder som är enkla att utföra och som inte innebär någon extra kostnad bör dock vidtas mot giftiga och brandfarliga gaser i enlighet med rimlighetsprincipen.

60 - 200 m

Related documents