• No results found

Rivningslov för uterum och bygglov för tillbyggnad av enbostadshus på fastigheten Hurva 2:31, Kärleksbacken 12, Hurva

Ärendebeskrivning

Bartek Buszka inkom den 21 mars 2012 med en ansökan om rivningslov av befintligt uterum och tillbyggnad av enbostadshus på fastigheten Hurva 2:31. Det befintliga uterummet ska ersättas med tillbyggnaden som istället är på 50,3 kvadratmeter (m²) med yttermåtten 8110 x 6200 millimeter (mm). Fasaden kläs med vitgråa träpaneler likt befintliga bostadshuset och med svarta takpannor. Tillbyggnaden förses med vita träfönster, även likt befintliga.

Den 18 januari 2013 underrättades berörda grannar om ansökan. Enligt 39 § bygg-nadsstadgan (BS) ska ägare till grannfastigheten ha möjlighet att yttra sig ifall en åtgärd avses utföras närmre än 4,5 meter från fastighetsgräns. Underrättelsen besvar-ades aldrig och Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beviljade bygglovet 15 februari 2013.

Ägaren till grannfastigheten, Michael Boysen, noterade att rivning pågick och att en platta för tillbyggnaden anlades. Michael Boysen tog kontakt med kommunen den 12 juli 2013 och fick kännedom om bygglovet. Den 17 juli 2013 inkom Michael Boysen med ett överklagande för meddelat bygglov på fastigheten Hurva 2:31. I överklag-andet framhåller Michael Boysen att han inte fått kännedom om eller blivit delgiven underrättelse för ansökan. Vidare står det att underrättelsen skickats till fel adress och därför har kommunen inte fått ta del av hans synpunker.

Länsstyrelsen upphävde beslutet den 4 oktober 2013 med bedömningen att nämnden beviljat bygglov enligt 9 kapitlet 30 § plan- och bygglagen (PBL), det vill säga för en byggåtgärd som antingen överensstämmer med detaljplan eller avviker från denna men att avvikelsen godtagits vid en tidigare bygglovsprövning. Vilken avvikelse som avses framgår inte av nämndens beslut. Vidare bedöms det att av det överklagade beslutet framgår att bygglov bland annat beviljas för nybyggnad av ett uterum på fastigheten Hurva 2:31. Av ansökan och de ritningar som fogats till denna, som utgör grund för nämndens beslut, framgår emellertid att ansökan bland annat avser

tillbyggnad av bostadshus med kök och matsal. Av ritningarna i ärendet framgår det att den planerade tillbyggnaden ska placeras vid fastighetens södra gräns. Av

situationsplan framgår att det befintliga bostadshuset är placerat cirka 2,8 meter från tomtgräns i söder vilket utgör en avvikelse från detaljplanens bestämmelser om fristående byggnads minsta avstånd till tomtgräns på 4,5 meter, eftersom 39 § BS utgör del av detaljplanens bestämmelser. Den aktuella tillbyggnaden ska placeras mot befintliga husets västra fasad på dess södra sida.

forts

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

forts § 139

Tillbyggnadens fasad söderut har, enligt vad som framgår av ritningar och dess skalangivelser, placerats 0,4 meter längre från tomtgränsen än den befintliga

byggnadens södra gavelfasad. Tillbyggnaden placeras därför med ett avstånd på cirka 3,2 meter från tomtgränsen och utgör en avvikelse från detaljplanens bestämmelser.

Av utredningen i ärendet framgår att det med stor sannolikhet är så att handlingen inte har nått Michael Boysen, eftersom kommunen har skickat den till fel adress.

Någon egentlig underrättelse kan därför inte bedömas ha skett i samband med nämndens handläggning av ärendet. Detta innebär att nämnden beslut är formellt felaktigt. Länsstyrelsen upphäver därför nämndens beslut i den del detta avser tillbyggnad på fastigheten Hurva 2:31 och visar ärendet åter i denna del till nämnden för ny handläggning.

10 juni 2014 inkom ett mejl från Ulrik Jansson, Juristfirman Syd, att Bartek Buszka hänvänt sig till honom och begärt hans biträde. I mejlet står det att han tagit del av viss information samt genomgång av vissa handlingar. Hans huvudfråga var om huvudman, Bartek Buszka, måste söka nytt byggnadslov och betala ny avgift.

Dåvarande stadsbyggnadschef svarade på mejlet 11 juni 2014 och skriver följande:

Länsstyrelsens beslut från den 2013-10-07 gäller. Ärendet är återförvisat till kommunen för handläggning. Vi kommer inte att debitera sökande för vidare handläggning i oförändrat ärende.

Ärendet har sedan kompletterats ett fåtal gånger för att korrigera felaktiga mått, placeringar och utformning. Enligt den reviderade och nyinmätta situationsplanen ligger det befintliga bostadshuset på ett avstånd på 2,37 meter från tomtgräns och tillbyggnadens södra fasad placeras 2,74 meter från tomtgräns. Den 30 september 2015 besökte Bartek Buszka, tillsammans med fastighetsägaren Justyna Kondrat och kontrollansvarige Rolf Malmgren, Kart- och bygglovsavdelningen för att få

situationen och ärendehandläggningen förklarad. En genomgång av samtliga ritningar och Länsstyrelsens överklagande utfördes med slutsatsen att grannar återigen ska höras, då byggrätten överskrids med 1,6 procent.

Den 1 oktober 2015 skickades ärendet på underrättelse till de fyra rågrannarna för delgivning. Michael Boysen, ägaren till fastigheten Hurva 2:25 motsätter sig åtgärden.

I sitt utlåtande som inkom 20 oktober 2015 skrivs att tillbyggnaden kommer att medföra att utskiten för hyresgäster begränsas. Vidare skrivs att fastigheten kommer att minska i värde då Michael Boysen anser att detta påverkar intresset för att bo på hans fastighet. Michael Boysen har planer på att stycka av tomten för att sedan sälja den till sina hyresgäster som uttryckt ett intresse att köpa. Han anser vidare att

tillbyggnaden äventyrar hans möjlighet att erbjuda hyresgäster fina lägenheter med ett fint läge och med en fantastisk utsikt.

forts

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

Bartek Buszka har fått ta del av Michael Boysens synpunkter som skickades ut den 6 november 2015. Bartek Buszka har inkommit med en skrivelse den 16 november 2015. I skrivelsen framgår att Bartek Buszka inte anser att det finns sakliga argument i Michaels skrivelse angående sökt bygglov på fastigheten. Vidare skriver Bartek

Buszka att ett uterum tidigare legat på i princip samma plats och att de följt dess mått.

Ändringen är att det blir ett sadeltak istället för ett platt plasttak och enligt hans uppfattning så skymmer taket inte utsikten då man kan se över taket på den tilltänka tillbyggnaden. Bartek Buszka skriver att de på eget initiativ redan sänkt taket så mycket som är möjligt för att gå grannarna tillmötes. Han anser att tillbyggnaden måste följa huslivet på det befintliga huset, annars går det inte att ha någon tillbygg-nad som kan lämpligt användas. Han har försökt kommunicera med grannen men ansett att det inte meningsfullt att fortsätta. Bartek Buszka anser att han inte agerat fel utan att det är Eslövs kommun, som med felaktig handläggning, skickat underrättelse till fel adress.

Endast en av fyra hörda grannar har inkommit med yttrande.

Yttranden

Underrättelsen skickades 1 oktober 2015 till fastigheterna Hurva 2:25, Hurva 2:26, Hurva 2:30 och Hurva 2:32. Två olika underrättelser skickades. Ena underrättelsen skickades till fastigheten Hurva 2:25 för överskridning av byggrätt med 1,6 procent och för att åtgärden sker närmre 4,5 meter från fastighetsgräns. Den andra under-rättelsen skickades till resterande ägare av grannfastigheter för överskridning av byggrätt. Av de fyra underrättelserna var det enbart Hurva 2:25 som inkom med synpunkter.

Lagrum & Motivering

9 kaplitet 30 § första stycket b) plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

9 kapitlet 31 b § PBL.

34 § PBL.

Mot bakgrund av att befintlig byggnad är placerad 2,37 meter från tomtgräns och att tillbyggnaden (förlängningen) placeras 2,74 meter från tomtgräns, är aktuell

byggnation inte att betrakta som en liten avvikelse. Överskridning av byggrätt med 1,6 procent anses vara en mindre avvikelse. Samtliga ägare till grannfastigheter har hörts för överskridningen av byggrätten. Inga erinringar har inkommit avseende byggrätten.

Miljö och Samhällsbyggnad gör bedömningen att även ifall sökande hade flyttat in tillbyggnaden yterliggare 1,76 meter, så att avståndet mellan tillbyggnad och tomtgräns blir 4,5 meter, hade taket fortfarande vara synligt. Michael Boysen hade då inte varit mer berörd än de resterande ägarna. Han har haft möjlighet att yttra sig om

överskridning av byggrätt och för åtgärd närmre än 4,5 meter från tomtgräns. Michael Boysen har inte uttryckt något angående överskridning av byggrätten i sitt yttrande.

Placeringen av tillbyggnaden valts på den position där den bäst kan följa huslivet.

forts

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

forts § 139

Tillbyggnaden hamnar även där uterummet står, där en befintliga öppning mellan bostadshus och uterum redan finns. Ska sökande flytta in tillbyggnaden för att hamna minst 4,5 meter från tomtgräns innebär detta att den estetiska utformningen påverkas av att tillbyggnaden hamnar mer centralt på fastigheten, vilket minskar den fria

trädgårdsytan på fastigheten och skapar ett mindre användbart utrymme mellan tillbyggnad och tomtgräns söderut. Det föreligger emellertid skäl att bevilja bygglov då Miljö och Samhällsbyggnad redan tidigare gjort bedömningen att byggnaden kunde placeras på detta avstånd från tomtgräns. Tillbyggnaden hamnar yterliggare 0,37 meter från tomtgräns i jämförelse med den tidigare beviljade avvikelsen på bostadshuset.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse, 2015-11-18.

Ansökansblankett med foto på uterummet, 2012-03-21.

Situationsplan, 2015-09-01.

Plan- och sektionsritning, 2015-09-01.

Fasadritning, 2015-05-26.

Hurva 2:25 första yttrande med foton, 2013-07-23.

Länsstyrelsens beslut, 2013-10-04.

Mejlkonversation om bygglovsavgift, 2015-06-11.

Hurva 2:25 andra yttrande, 2015-10-20.

Beslut

– Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att:

- bevilja rivningslov för uterum med stöd av 9 kapitlet 34 § plan- och bygglagen (2010:900)

- bevilja bygglov för tillbyggnad av enbostadshus med stöd av 9 kapitlet 30 och 31 b §§ plan- och bygglagen (2010:900).

Upplysningar

- Tillbyggnaden ska stakas ut och lägesbevis ska intygas.

- De regler för byggande som finns i plan- och byggförordningen, PBF 2011:338, som gäller bygglovet ska följas.

- Planering av mark vid tomtgräns ska ske i samråd med berörda markägare och så att ytvatten inte kan rinna in på angränsande tomter.

- Färgsättning och materialval skall ske i samråd med bygglovshandläggaren.

- Åtgärder som påbörjas innan beslutet vunnit laga kraft sker på egen risk.

- Åtgärder får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden lämnat ett startbesked (10 kapitlet 3 § PBL).

- Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kallelse till sammanträde för tekniskt samråd skickas separat.

forts

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

- Åtgärden ska ha påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag som beslutet vinner laga kraft. (9 kapitlet 43 § PBL).

- Innan anläggningen får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kapitlet 4 § PBL.

Beslutet kommer att kungöras i Post- och Inrikes Tidningar. Ägare till grannfastigheter och andra berörda kommer att informeras.

Enligt överenskommelse med före detta stadsbyggnadschef utgår avgiften för ärendehantering.

Expedieras:

Bartek Buszka, Kärleksbacken 12, 241 34 Eslöv Michael Boysen, Stationsvägen 7 B, 241 94 Hurva Kart- och bygglovsavdelningen

Justerares signatur Utdragsbestyrkande

§ 140 BYGG.2015.0228

Bygglov för nybyggnad av miljöhus och barnvagnsförråd på skola på