• No results found

Praktická část je uspořádána do čtyř tematických řad podle ročních období „Jaro, Léto, Podzim, Zima“. Cílem jednotlivých tematických řad bylo seznámit žáky se zajíma-vými výtvarnými technikami a pomocí výtvarného experimentování rozvíjet tvořivost, fantazii, a manuální dovednosti při práci s různým materiálem. V každé tematické řadě jsou použity jak předgrafické techniky, jednoduché otisky, tak i grafické techniky.

Výtvarné techniky můžeme uspořádat do tematických řad, metodických řad a vý-tvarných projektů. Společným námětem tematické řady je stejný námět. V tomto námětu žáci prozkoumávají jeden společný námět v různých souvislostech a podobách. Při me-todické řadě jde o způsob technického provedení úkolů. Výtvarný projekt je vytváření řady činností, které mají společnou myšlenku a řeší nějaký úkol nebo problém, který je zkoumán z různých hledisek.

Většinu výtvarných činností tvořili žáci 1. až 5. ročníku samostatně v jednotlivých třídách, některá díla jsou tvořena v rámci školní družiny, ve výtvarném kroužku, kam dochází žáci ze všech ročníků prvního stupně. Důraz byl kladen na individualitu každého dítěte, jeho vývojové zvláštnosti, zájmy, potřeby. Při plánování jednotlivých činností bylo vycházeno z věkového složení třídy, a to zejména při tvorbě v rámci školní družiny, kam dochází žáci ve věkovém rozmezí od 6 do 12 let.

28 2.2. Podzim

Podzim je přechodem mezi létem a zimou. Pod pojmem podzim si nejspíše vybavíme sbírání ovoce, pouštění draků, opadávající listí a déšť. Toto roční období nám v přírodě vytváří úchvatné barevné scenérie, které můžeme využít při tvoření. Především při práci s barvou. Podzim obsahuje především barvy teplé, jako jsou zelená, žlutá, červená, hnědá, oranžová. Teplé barvy působí optimisticky a vesele.

Obrázek č. 2: Podzim Zdroj: archiv autorky

29 Metodický list č. 1

Téma: Podzim

Název: Podzimní skřítek Ročník: 1.

Časová dotace: 45 minut

Výtvarný problém: Netradiční ztvárnění skřítků podzimu

Metoda: Kresba, otisky

Cíl: Seznámení žáků 1. třídy s možnostmi míchání barev.

Pomůcky: Čtvrtka A4, listy stromů, temperové barvy, černá pastelka.

Motivace: Pohybová hra na báseň Podzimníček. Na první část jsou žáci v dřepu a pohybují se jako malý skřítek (Malý skřítek Podzimníček). Ve druhé části se postaví a představují držení klíče (drží v ruce malý klíček), v další části přiloží ruce k ústům a před-stavují volání (víte, děti, proč asi?), v poslední části předvádějí, jak malují (Maluje s ním počasí.). Následuje diskuze na téma skřítkové a podzim.

Postup: Na čtvrtku nakreslíme skřítka. Následně si připravíme barvy typické pro podzim, žáci si barvy míchají, při míchání sdělují své poznatky ostatním spolužákům.

Štětcem nanášejí na listy barvu a ty otiskují do prostoru kolem skřítka.

Reflexe: Tuto činnost zvládli žáci bez větších problémů. Menším nedostatkem byl hluk při části motivace a při sdělování svých poznatků při míchání barev. Ostatní část hodiny byla spíše klidová.

Obrázek č. 3: Podzimní skřítci Zdroj: archiv autorky

30

Výtvarný problém: Netradiční ztvárnění hroznového vína pomocí odpadového materiálu.

Cíl: Žáci netradičně ztvární hrozny vína, pracují s barvou, nacvičí vystřihování z papíru.

Pomůcky: Korkové zátky, temperové barvy, vylisované listy, čtvrtka A 4, nůžky, lepidlo.

Motivace: S žáky diskutujeme na téma podzim a podzimní ovoce. Jaké ovoce sklízíme na podzim. Jak vypadá hroznové víno, jaký má tvar, z jakých částí se skládá.

Postup: Nejprve si připravíme podklad hroznu. Na čtvrtku nakreslíme tvar hroznu, který vystřihneme. Připravíme si korkové zátky, namícháme barvu hroznového vína. Kor-kové zátky namáčejí do barvy a otiskují je na podklad hroznu. Po zaschnutí nalepíme vylisované listy, které představují listy vína. Na závěr proběhne diskuze nad hotovými výtvory a zhodnocení práce.

Reflexe: Práce na tomto díle se žákům líbila, překvapující bylo, jak samostatné pra-covali a i během práce mezi sebou diskutovali. Dopomoc byla potřeba při lepení vyliso-vaných listů, kdy se listy drobily. Doporučením by bylo volit listy nevylisované.

Obrázek č. 4: Hroznové víno Zdroj: archiv autorky, námět Mgr.

Jana Křiváčková

31

Cíl: Ztvárnění jablíček pomocí tupování a frotáže listů, zasazení jablek do rámečku.

Pomůcky: Temperové barvy, houbička, nůžky, lepidlo, listy stromů, voskovky, dvě čtvrtky A4, arch balicího papíru.

Motivace: Žáky můžeme motivovat podzimní básničkou.

Podzimní básnička Alena Zatloukalová

Podzime, podzime, řekni mi prosím, Neboj se, jablůňko, počkej jen do zítřka, Proč ještě zelené lístečky nosím? to už ti dozrají všechna tvá jablíčka.

Závidím javorům, břízám i kaštanům, Potom ti obléknu tvé nové šatičky, Kdypak já barevné šatičky dostanu? Překrásné barevné, zdobené jablíčky.

(www.predskolaci.cz/podzimni-basnicka/)

Postup: Připravíme si čtvrtku velikosti A4, na paletu si připravíme červenou, žlutou, zelenou barvu, žáci barvy míchají. Čtvrtku namočíme vodou, nejlépe štětcem, do mok-rého podkladu houbičkou tupujeme. Takto upravenou čtvrtku dáme uschnout. Mezi tím, si připravíme frotáž listů. Na podložku rozložíme listy, na ně přiložíme papír a přejíždíme voskovkou přes papír, dokud se neobjeví struktury listů. Následujícím krokem je příprava obrysu jablek. Na bílou čtvrtku nakreslíme tvary jablek, zhruba 1 cm od kraje vyznačíme totéž a vnitřek vystřihneme tak, abychom měli rámeček. Z tupované čtvrtky vystřihneme tvary jablek a na jejich vrchní část nalepíme rámeček vystřižený z bílé čtvrtky. Na závěr přilepíme vytvořené listy. Mísu vystřihneme z balicího papíru a jablka na ní postupně skládáme, aby nám držela, tak je za okraj přilepíme.

Reflexe: Při frotáži je vhodnější použít progresso, které nám lépe zvýrazní linie, při použití voskovky bylo potřeba zvýraznit žilky, které nebyly vidět.

Obrázek č. 5: Mísa s jablky Zdroj: archiv autorky

32

Výtvarný problém: Netradiční lineární kresba

Metoda: Otisky kuliček, experiment Cíl: Ověřit možnosti práce s kuličkami

Pomůcky: Kuličky různých velikostí, různé krabice s víkem, fixy, temperové barvy, barevný papír na podklad, čtvrtka A4, lepidlo.

Motivace: Cvrnkání kuliček na školní zahradě. Po návratu do třídy krátká diskuze na téma, co všechno můžeme dělat s kuličkami.

Postup: Čtvrtku sestřihneme podle tvaru dna krabice. Takto sestřiženou čtvrtku vlo-žíme do krabice. Na dno se čtvrtkou uděláme různě barevné skvrny. Vlovlo-žíme kuličky různých velikostí a zavřeme víkem. Krabicí pohybujeme v různých směrech. Vyjmeme čtvrtku z krabice a necháme zaschnout. Po zaschnutí nalepíme na barevný podklad. Ná-sledně na zhotoveném podkladu vyznačíme části, které nám něco připomínají, nebo tvary dokreslíme. Možný je přesah přes podklad.

Reflexe: Zvolená časová dotace nebyla dodržena. Důvodem byla úvodní část, moti-vace, kdy se žákům nechtělo s touto činností skončit. Vlastní tvorba proběhla bez pro-blémů. Návrhem by byla delší časová dotace dvou vyučovacích hodin, popřípadě jiný druh motivace. Pro lepší koordinaci a sledování pohybu kuliček, bychom mohli volit kra-bici bez víka.

Obrázek č. 6: Kuličky Zdroj: archiv autorky, námět Mgr.

Šárka Coganová, seminář experi-mentální tvorby.)

33 Metodický list č. 5

Téma: Podzimní počasí Název: Těžký život deštníku Ročník: 4.

Časová dotace: 45 minut

Výtvarný problém: Provedení deštníku netradiční formou

Metoda: Tupování přes šablonu Cíl: Seznámit s prací se šablonou.

Pomůcky: Čtvrtka A4, odstřižky čtvrtek, nastřihané houbičky s hladkou a hrubou stranou, temperové barvy, nůžky.

Motivace: Rozhovor na téma „ Těžký život deštníku“. Co může potkat deštník v podzimním počasí.

Postup: Ze zbytků čtvrtek si vystřihneme šablony deštníku, které rozložíme na čtvrtku velikosti A4. Připravíme si barvy, žáci barvy míchají do barev podzimu. Přes při-ložené šablony tupujeme houbičkou a střídáme jemnou a hrubou stranu. Barvy necháme chvíli zaschnout a sejmeme šablony.

Reflexe: Práce na tomto výtvarném díle proběhla bez větších problémů. Žáky zau-jala diskuze na zadané téma, vymysleli spoustu těžkostí, které mohou potkat deštník.

Techniku zvládli bez komplikací, z práce žáků jsem měla dobrý pocit.

Obrázek č. 7: Těžký život dešt-níku

Zdroj: archiv autorky, námět http://vytvarnetvoreni/podzim/

34

Výtvarný problém: Řešení kmene netradiční formou Metoda: Rozfoukávání tuše, tupování

Cíl: Netradiční znázornění stromu pomocí rozfoukávání, zjištění možností práce s tuší.

Pomůcky: Čtvrtka A4, barevný karton na rámeček, tem-perové barvy, štětec, tuš, polystyrenové čtverečky (z výplně zásilek), brčko, lepidlo, nůžky, tužka, pravítko.

Motivace. Motivace proběhla pomoci básně Podzim, žáci mohou báseň zdramatizo-vat. (http://wiki.rvp.cz//Podzimnibasnicky/Podzim)

Podzim

Podzim, si koupil malovánky, Stromy někdo natřel rudě, pastelky a barvičky, jinde celé ze zlata,

bílou míchá na beránky, vybarvené listí pouští, hnědou barví zajíčky. z větví rovnou do bláta.

Postup: Čtvrtku navlhčíme vodou, štětcem naneseme na mokrý podklad světle mod-rou barvu. Po zaschnutí nakapeme tuš a brčkem rozfoukáváme do tvaru kmene. Polysty-renové čtverečky namáčíme v barvách podzimu a otiskujeme. Necháme zaschnout. Při-pravíme si rámeček z barevného kartonu. Naměříme si čtyři proužky široké 1,5 cm a ustřihneme. Po zaschnutí na rubovou stranu obrázku nalepíme barevné proužky tak, aby nám zhruba 1 cm přesahovaly. Přebytečné části proužku odstřihneme.

Reflexe: Tvoření díla proběhlo bez větších obtíží. Žáky zaujalo rozfoukávání tuše, a to i přesto, že někteří měli problém s rozfoukáváním.

Obrázek č. 8: Pod-zimní strom Zdroj: archiv

au-torky

35 2.3. Zima

Zima je mrazivým ročním obdobím s krátkými dny, dlouhými nocemi a sněhovou pokrývkou. Zimní období, stejně tak jako podzim, nám přináší rozmanité scenérie, které můžeme využít při výtvarné tvorbě. Zimní barvy jsou studené, jako jsou modrá, fialová a neutrální bílá, šedá a černá.

Obrázek č. 9: Zima Zdroj: archiv autorky

36

Metoda: Tisk z muchláže, prsty.

Cíl: Seznámit žáky 1. ročníku s možnostmi různých druhů otisků, seznámení s mož-nostmi míchaní odstínů barev.

Pomůcky: Čtvrtka A3, široký štětec, tempery, staré noviny, kelímek s vodou.

Motivace: Dramatizace na říkanku Sněhové vločky. Žákům řekne říkanku nejprve učitel, poté říkají s ním a dramatizují.

Bílé vločky-prsty naznačují padající vločky, bílé nebe – ukazují na nebe, sotva spadnou - klek, už nás zebe – naznačují, že jim je zima, vločky, vločky, ach to láká, postavit z vás sněhuláka – naznačují stavění sněhuláka, vločky, vločky jak jste hbité – běhají, škoda, že se rozpouštíte – pomalu si lehají na zem.

Sněhové vločky

Bílé vložky, bílé nebe, Vločky, vločky, jak jste hbité, sotva spadnou, už nás zebe. škoda, že se rozpouštíte.

Vločky, vločky, ach to láká, postavit z vás sněhuláka!

Zdroj: http://domasdetmi.eu/2015/01/14/pisnicky-basnicky-a-rikanky-na-zimu-o-snehu-a-snehulacich/

Postup: Na podložku si vymáčkneme modrou temperu, žákům vysvětlíme princip míchání odstínů barvy. Poté si žáci navlhčí čtvrtku velikosti A3 a nanášejí barvu širokým štětcem. Než barva zaschne, připravíme si strom. Noviny zmačkáme do ruliček, spodní část necháme širší. Na takto připravené noviny naneseme štětcem bílou barvu a otiskneme na čtvrtku, následně otiskneme tenčí válečky v podobě větví. Prsty namočíme v bílé barvě a otiskujeme do podoby padajících vloček.

Reflexe: Žáci pracovali se zaujetím, nejvíce je zaujalo tvoření muchláže a samotný otisk kmene a větviček.

Obrázek č. 10: Sněží Zdroj: archiv autorky

37

Výtvarný problém: Netradiční tvoření podkladu

Metoda: Přípravná technika, monotyp

Cíl: Seznámení s možnostmi práce s válečkem, míchání odstínů modré barvy.

Pomůcky: Dvě čtvrtky A4, gumový váleček, modrá a bílá tempera, nůžky, lepidlo, vatové tyčinky, pravítko, tužka.

Motivace: Diskuze na téma zimní krajina za oknem, mráz a okno.

Postup: Na podložku naneseme modrou barvu, pomocí bílé barvy si namícháme různé odstíny modré, podle své představy. Barvu naválíme na jednu čtvrtku různými směry. Po zaschnutí podkladu namáčíme jeden konec vatové tyčinky do bílé barvy. Ty-činku namočeným koncem přiložíme na čtvrtku a cvrnkneme do ní, vše opakujeme po celém podkladu. Z druhé čtvrtky si za pomoci pravítka a tužky, připravíme rám okna, který vystřihneme. Na konec rám nalepíme na podklad. Na závěr hodiny proběhla krátká diskuze nad hotovými díly žáků, kde říkali, co cítí, když vidí zamrzlé okno.

Reflexe: Při tvoření podkladu měli žáci k dispozici jeden váleček do dvojice. Při samotné práci se ukázalo, že jeden váleček do dvojice je málo. Při práci to zdržovalo.

Vhodným řešením by bylo, pro každého žáka jede váleček. Jako další problém se ukázala tvorba rámečku, kdy žáci nevěděli jak rámeček vytvořit. Po krátké ukázce to nakonec zvládli všichni žáci.

Obrázek č. 11: Zimní okno Zdroj: archiv autorky

38 Metodický list č. 9

Téma: Zima

Název: Zimní krajina Ročník: 3.

Časová dotace. 90 minut

Výtvarný problém: Odkrývání povrchu Metoda: Přípravná grafická technika, od-krývací rezerváž

Cíl: Pochopit úlohu rydla a práci s ním.

Pomůcky: Čtvrtka A4, voskovky, černá temperová barva, štětec, hřebíky různé síly, barevný karton velikosti A3, lepidlo, nůžky.

Motivace: Pro motivaci byly použity příběhy z knihy Chumelení od Jiřího Kahouna.

(Kahoun, Jiří, Chumelení, 2011)

Postup: Na čtvrtku A4 naneseme voskovky v různých odstínech modré barvy. Na-nášíme důkladně po celé ploše, nesmí zůstat nezakryté místo. Následně celou plochu na-třeme černou temperovou barvou. Po zaschnutí hřebíky vyrýváme zimní motivy. Na zá-věr vytvoříme z proužků barevného papíru rámeček tak, že proužky nalepíme z rubové strany, přebytečné části odstřihneme.

Reflexe: Práce na tomto výtvarném díle probíhala bez větších problémů. Důležité je nanést dostatečnou vrstvu temperové barvy. S touto částí bylo potřeba žákům pomoci. Při práci s rydly je také velmi důležitá bezpečnost, proto musíme žáky před touto činností poučit o bezpečnosti práce s těmito nástroji.

Obrázek č. 12: Zimní krajina Zdroj: archiv autorky

39

Metoda: Otisk do mokrého podkladu

Cíl: Seznámení žáků s možností otisku do mokrého podkladu.

Pomůcky: Čtvrtka A3, temperové barvy, plochý štětec, kelímek s vodou, pro učitele - větší nádoba s vodou, obrázek nebo fotografie zimní krajiny bez sněhu.

Motivace: Pro motivaci použijeme názornou ukázku odrazu krajiny ve vodní hla-dině. Vezmeme nádobu s vodou a na její okraj přiložíme obrázek, nebo fotografii krajiny.

Následně s žáky diskutujeme na téma „Co vidíme ve vodní hladině“. Co uvidíme, když se nad hladinu nakloníme?

Postup: Čtvrtku velikosti A3 přeložíme po šířce na dvě poloviny. Na jednu polovinu namalujeme zimní krajinu bez sněhu, menší větvičky a zbytky listů vytvoříme pomocí otisků prstů. Druhou polovinu navlhčíme plochým štětcem čistou vodou. Čtvrtku opět přeložíme, rukou přitlačíme a přejíždíme po povrchu. Znovu rozevřeme a na navlhčené části se nám ukáže otisknutá, namalovaná krajina. Hotové dílo necháme rozevřené.

Reflexe: Práce na tomto díle nedělala žákům žádné problémy. Nejvíce je zaujala část motivace, kde prokázali velké znalosti v ročním období zima a předmětu fyzika, a to přesto, že tento předmět zatím nemají.

Obrázek č. 13: Zima bez sněhu Zdroj: archiv autorky

40

Výtvarný problém: Netradiční ztvár-nění hory

Metoda: Dekalk, tisk výšky, kresba

Cíl: Seznámit žáky s možností odebírání barvy.

Pomůcky: Karton, tavná pistole, temperové barvy, houbička, vatové tyčinky, had-říky, barevný karton, čistý papír, tužka, barevná čtvrtka A4 ve dvou barvách, měkké pas-tely ve světlých barvách.

Motivace: Rozhovor nad obrázkem hor. Jak to na horách vypadá v zimě, jak vypa-dají hory ve tmě, zážitky z návštěvy hor.

Postup: Na čistý papír navrhneme námět zimní hory ve tmě, nebo šeru. Obrázek přeneseme na karton a tavnou pistolí vytvoříme linie podle návrhu, které nám budou tisk-nout. Houbičkou naneseme na natavený podklad barvu. Následně provedeme dva tisky na barevný papír podle našeho výběru. Poté z prvního tisku, kde nám na otisku zůstane více barvy, houbičkou, hadříkem, nebo vatovou tyčinkou stíráme části tisku, tím zvýraz-níme některé linie. Ve druhém tisku světlými pastely dokreslíme linie.

Reflexe: Žáky zaujala tvorba tiskové šablony pomocí tavné pistole a následný tisk.

Ke stírání barvy měli z počátku nedůvěru. Nechápali, proč mají z natisknutého obrázku barvu stírat. Zaujal je rozdíl mezi prvním a druhým tiskem. Po celou dobu výtvarné čin-nosti měli doplňující otázky a o tvorbu grafiky se zajímali, což bylo potěšující.

Obrázek č. 14 a 15: Hory Zdroj: archiv autorky

41

Cíl: Znázornění podmořské hladiny pomocí papírových šablon.

Pomůcky: Čtvrtka A4 dvakrát, tužka, nůžky, temperové barvy, gumový váleček, černý fix, mapa světa, noviny.

Motivace: Diskuze na téma "Moře a podmořský svět v zimě".

Postup: Na úvod probíhá diskuze na téma "Moře a podmořský svět". Žáci diskutují o mořích, jaká moře znají a ukazují je na mapě, následně říkají své názory na téma "Co se děje pod hladinou v zimě." Na základě diskuze si vytvoří z jedné čtvrtky šablonu dle svého návrhu na téma zima pod hladinou. Navrženou šablonu vystřihnou, přiloží na čtvrtku a válečkem naválí barvu přes šablonu. Druhým krokem je naválení barvy na pů-vodní šablonu a otisknutí na čtvrtku. Tím nám vzniknou dvě díla. Na závěr černým fixem vyznačíme zajímavá místa. Na závěr svá díla přikládáme na mapu do míst, kde by se dle názoru žáků mohla objevit.

Reflexe: Činnost na téma "Podmořský svět" žáky velmi bavila, překvapením byly znalosti žáků o podmořském světě. Žáci na zadané téma diskutovali i během ostatních činností. Návrhy žákům trvaly delší dobu, než bylo plánované, i přes tento nedostatek činnost zvládli bez větších obtíží.

Obrázek č. 16: Zimní podmoř-ská krajina

Zdroj: archiv autorky

42 Metodický list č. 13

Téma: Zimní zvyky a tradice Název: Masky

Ročník: 5.

Časová dotace: 45 minut

Výtvarný problém: Netradiční tvoření masek

Metoda: Technika dekalku spojená s otisky

Cíl: Seznámit žáky s technikou dekalku.

Pomůcky: Dvě čtvrtky A4 s hladkým povrchem, tenké provázky, temperové barvy, houbička, nádobu s vodou, barevnou čtvrtku na paspartu, váleček, hadříky na odstranění barvy, lepidlo.

Motivace: Diskuze na téma zvyky a tradice spojené se zimním obdobím, maškarní karneval.

Postup: Při tomto tvoření nám vzniknou dvě díla. Na jednu čtvrtku naneseme hou-bičkou řidší barvy typické pro námi zvolenou masku. Na nanesenou barvu přiložíme různě zkroucené provázky. Na takto připravený podklad přiložíme druhou čtvrtku a pře-jíždíme válečkem. Následně sejmeme vrchní čtvrtku, odstraníme provázky a necháme zaschnout. Ze spodní čtvrtky, na kterou jsme nanášeli barvu, také odstraníme provázky a mokrým hadříkem vymýváme nanesenou barvu, tím dotvoříme masku. Hotová díla při-pevníme na paspartu.

Reflexe: Tvoření tohoto díla bylo velmi zajímavé, stejně tak jako dotazy žáků, na-příklad proč barvu odstraňovat, když ji předtím nanesli. Na úvod byli s technikou sezná-meni, i přesto však přišla nedůvěra k této výtvarné technice. Nakonec postupovali podle pokynů a s konečnými díly byli spokojeni.

Obrázek č. 17: Zimní zvyky a tradice

Zdroj: archiv autorky

43 2.4. Jaro

Jaro je jedním z nejkrásnějších ročních období. Příroda se začíná probouzet, dny jsou delší a teplejší. Začínají růst a klíčit rostliny. Ptáci se vracejí z teplých krajů. Jarní příroda nám nabízí nádherné scenérie, které můžeme využít pro tvorbu s žáky na 1. stupni zá-kladní školy. Barvy jsou převážně v teplých odstínech.

Obrázek č. 18: Jaro Zdroj: archiv autorky

44

Výtvarný problém: Vytvoření větvičky

Výtvarný problém: Vytvoření větvičky

Related documents