• No results found

Rozložení cílových skupin uživatelů Facebooku v ČR podle věku

72

Jelikož Kooperativa v rámci komunikačních nástrojů vyznává konzervativnost, o vytvoření komunikačního kanálu prostřednictvím sociálních sítí uvažuje pouze okrajově. Cristina Munteanová [13, s. 52] ovšem firmy vyhýbající se komunikaci na sociálních sítích upozorňuje na hrozící nebezpečí: „když si image na internetu nevytvoří, internet se o to postará sám a udělá jim takový obrázek, který by si asi nepřály.“ Takovým příkladem, kde se o image pojišťovny „stará někdo jiný“, mohou být stránky na Facebooku na pojišťovnu odkazující (např. Kooperativa), které však nejsou oficiální.

Z uvedených důvodů považuji za vhodné vytvoření vlastní „facebookové“ stránky, která by pro Kooperativu mohla být přínosná. Mezi výhody a příležitostí patří zejména:

ü zvyšování osvěty o pojištění a povědomí o pojišťovně Kooperativa mezi uživateli sociální sítě (např. sdílení odkazů zajímavých článků),

ü poskytování rad a odpovědí na dotazy klientů a uživatelů a bezprostřední reakce na jejich připomínky a projevy nespokojenosti,

ü inspirace nápady a připomínkami klientů a uživatelů vedoucí k vylepšení pojistných produktů a poskytovaných služeb,

ü upozorňování „fanoušků“ na novinky v produktové nabídce, na speciální bonusy a slevy, na různé soutěže a klientské akce pořádané pojišťovnou,

ü propagace činnosti pojišťovny formou sdílení fotografií a videí z pořádaných akcí (např. charitativní dny, výstavy, pohled do zákulisí natáčení reklamních spotů, pokračování stavby nového sídla) nebo

ü příprava speciálních aplikací pro zvýšení atraktivity vytvořené stránky na sociální síti (např. vědomostní testy, hry).

Samozřejmě si plně uvědomuji, že oficiální stránka na sociální síti může pro společnost znamenat rovněž nevýhody a být zdrojem určitých rizik:

ü nebezpečí šíření negativních referencí a zkušeností – „fanoušci“ nemusí šířit pouze kladné ohlasy, naopak je velice pravděpodobné, že se vyskytnou ohlasy negativní, ke kterým se budou přidávat podobně nespokojení klienti,

73

ü nevhodné přizpůsobení se novému stylu komunikace – pojišťovna může zvolit nesprávný přístup ohledně vystupování na sociální síti (pojišťovna už není pouze zdrojem informací, ale na síti musí s uživateli interaktivně komunikovat),

ü finanční zatížení (přestože založení oficiální stránky není finančně nákladné, existují ostatní náklady – např. zakoupení reklamy, monitoring sociální sítě nebo náklady na zaměstnance, resp. externí společnost starající se o stránku),

ü nebezpečí šíření pomlouvačných informací o pojišťovně (např. od nespokojených stávajících nebo bývalých zaměstnanců),

ü umísťování nevhodných fotografií a videí (např. jejichž aktéry jsou zaměstnanci), ü vznik protestních skupin proti společnosti a jejím pojistným produktům.63

Hrozbu uvedených rizik a nevýhod může odhalit důkladný monitoring sociálních sítí.

Pokud se pojišťovna na základě výsledků monitoringu rozhodne svou oficiální stránku vytvořit, měla by při tvorbě a následné správě dodržovat několik základních principů:

ü integrace do celkové marketingové strategie pojišťovny,

ü určení speciálně vyškoleného týmu zabývajícího se správou stránky,

ü jazykové přizpůsobení se cílové skupině svých „fanoušků“ na Facebooku nebo ü příprava informační kampaně upozorňující na nový komunikační kanál (např.

uvedení odkazu na Facebook na internetových stránkách, zmínění v tiskových prohlášení nebo reklamních spotech).

Pokud by pojišťovna došla na základě výsledků monitoringu k přesvědčení, že oficiální stránku není vhodné vytvářet, nabízí se minimálně dvě další možnosti. První je nákup reklamy na Facebooku, druhou pak využití Facebooku jako cenného zdroje informací.

Protože uživatelé na sebe na sociálních sítí prozrazují spoustu informací, je možné na základě těchto informací přizpůsobovat produktovou nabídku a poskytované služby.

63 Na Facebooku avizuje vznik protestní skupiny Jan Suchoň: „Připravuji skupinu na FB „Kterak mě Pojišťovna Kooperativa do depresí a k infarktu myokardu přivedla.“ Obracím se tímto na všechny

„spokojené“ klienty tohoto pojišťovacího domu, aby mi zaslali své příběhy na můj e-mail jansuchon@seznam.cz, rád se se všemi podělím o zkušenosti, případně zveřejním ty vaše. Ve skupině chci informovat členy a jejich přátele na FB o průběhu mého občanskoprávního sporu s touto pojišťovnou.“(http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/pages/Kooperativa/111388518881187)

74

Závěr

Diplomová práce byla zaměřena na využití marketingu v řízení komerční pojišťovny. Laik, který se marketingem nezabývá podrobněji, si pod tímto pojmem představuje především reklamu pojišťoven v televizi, v časopisech a na billboardech nebo prodejní praktiky pojišťovacích prodejců. To je ale pouze „vrchol ledovce“. Marketing má daleko hlubší smysl a v řízení komerční pojišťovny má nezastupitelnou pozici. Po studiu odborné literatury si člověk uvědomí, že marketing není záležitostí pouze jednoho úseku, který je oddělen od ostatních firemních aktivit, ale je nezbytné, aby „prorůstal“ celou pojišťovnou a stal se tak nedílnou součástí celého jejího myšlení a jednání.

První kapitola čtenáře uvádí do problematiky marketingu a představuje mu základní teoretická východiska. Po seznámení se službou a marketingem služeb obecně jsou rozebírána specifika pojišťovací služby a jejich odraz v marketingu pojišťovny.

Druhá kapitola se zabývá procesem marketingového řízení, kdy jsou postupně představeny plánovací, realizační a kontrolní etapa. Stěžejní částí je subkapitola věnující se aplikovatelnosti strategií v řízení komerční pojišťovny.

Hlavními tématy třetí kapitoly jsou nejen segmentace trhu a výběr cílové skupiny, ale zejména marketingový mix a jeho jednotlivé nástroje jakožto analyzované prvky praktické části diplomové práce. Charakterizováno je postupně všech sedm nástrojů marketingového mixu, tedy pojistný produkt, cena pojištění, místo, propagace a komunikační mix, procesy, materiální prostředí a lidé.

Závěrečná kapitola a zároveň stěžejní část diplomové práce se zaměřuje na analýzu využití marketingu v praxi, konkrétně v pojišťovně Kooperativa, a.s., Vienna Insurance Group.

Kooperativa jakožto druhá největší česká komerční pojišťovna se obecně vyznačuje vysokou kvalitou svých produktů a služeb, za které vyžaduje protihodnotu v podobě vyšší ceny pojištění. Cílem pojišťovny není být na trhu nejlevnější, ale chce se stát

„myšlenkovým“ leaderem trhu kladoucím důraz na šíři a kvalitu pojištění.

75

Poslední subkapitola je věnována úvaze nad možnostmi využití nových marketingových prvků, případně vylepšení prvků stávajících. Protože jsem na základě podrobné analýzy praktického využití marketingu v pojišťovně Kooperativa nabyla dojmu, že se jedná o značně propracovanou oblast, které svou pozornost věnuje řada odborných pracovníků s četnými zkušenostmi, bylo náročné přijít se zásadním vylepšením. Přesto jsem se, inspirovaná cílem pojišťovny v podobě oslovení mladších klientů, rozhodla jako zcela nový prvek v rámci propagace a komunikačního mixu navrhnout vytvoření oficiální stránky společnosti na sociální síti Facebook.

Hlavním přínosem vytvoření oficiální stránky na uvedené sociální síti by podle mého názoru nemělo být pouze získání nových klientů. Pojišťovna se tímto způsobem může více přiblížit a otevřít svým klientům, kteří tak získají možnost poznat Kooperativu z různých, klientsky přívětivějších úhlů pohledu.

Cíle, které si diplomová práce předsevzala, byly podle mého názoru splněny, jelikož práce přináší nejen podrobnou analýzu marketingových nástrojů v Kooperativě, ale rovněž i návrh nového marketingového prvku.

Doufám, že diplomová práce bude přínosem nejen pro mě jakožto autorku, ale rovněž pro potencionální čtenáře, kteří by po jejím prostudování měli nabýt nejdůležitější informace nejen o marketingu v pojišťovnictví, jeho fungování a marketingových nástrojích, ale zejména získat ucelenou představu o fungování marketingu v praxi.

76

Seznam použité literatury

CITACE

[1] KOTLER, P.; DOLANSKÝ, V.; JURNEČKA, S. Marketing management.

10. rozšíř. vyd. Praha: Grada, 2001. 720 s. ISBN: 80-247-0016-6.

[2] ZIKMUND, W. G. and D´AMICO, M. Marketing. 4th ed., St. Paul: West Publishing Company, 1993. 797 pgs. ISBN 0-314-01300-8.

[3] VAŠTÍKOVÁ, M. Marketing služeb: efektivně a moderně. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 232 s. ISBN 978-80-247-2721-9.

[4] KOTLER, P.; ARMSTRONG, G.; MACHKOVÁ, H. Marketing. 1. vyd. Praha:

Grada, 2004. 855 s. ISBN 80-247-0513-3.

[5] ZUZAŇÁK, A. Marketing v pojišťovnictví. 1.vyd. Praha: Linde, 1998. 79 s. ISBN 80-7201-137-5.

[6] ŘEZÁČ, F. a kol. Marketingové řízení komerční pojišťovny. 1. vyd. Brno:

Masarykova univerzita, 2009. 202 s. ISBN 978-80-210-4799-0.

[7] HORÁKOVÁ, H. Strategický marketing. 1. vyd. Praha: Grada, 2001. 150 s. ISBN 80-7169-996-9.

[8] ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN. Vybrané kapitoly z pojišťovnictví. 2. vyd.

Praha: 1999, ČAP. 176 s.

[9] ŠVANDOVÁ, Z. Úvod do marketingové komunikace. 1. vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2002. 110 s. ISBN 80-7083-637-7.

[10] Výroční zpráva 2006. Praha: Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, 2006.

[11] Tisková zpráva [online]. 7.5.2008 [cit. 2010-11-15]. Martin Diviš se ujal pozice generálního ředitele Kooperativy. Dostupné WWW: < http://www.koop.cz/>.

[12] Rada pro reklamu [online]. c2005 [cit. 2010-11-17]. Dostupné z WWW:

<http://www.rpr.cz/cz/>.

[12] MUNTEANOVÁ, C. Firmy to se sítěmi neumějí. Ekonom. 2010, roč. 54, č. 44, s. 52. ISSN 1210-0714.

77 BIBLIOGRAFIE

ü ČEJKOVÁ,V. Pojistný trh. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 119 s. ISBN 80-247-0137-5.

ü ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN. Vybrané kapitoly z pojišťovnictví. 2. vyd. Praha:

1999, ČAP. 176 s.

ü DAŇHEL, J. Pojistná teorie. 1. vyd. Praha: Professional Publishing, 2005. 332 s.

ISBN 80-86419-84-3.

ü DĚDKOVÁ, J.; HONZÁKOVÁ, I. Základy marketingu. 4. dopl. a aktualiz. vyd.

Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2009. 176 s. ISBN 978-80-7372-514-3.

ü DUCHÁČKOVÁ, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. 3. aktualiz. vyd. Praha:

Ekopress, 2009. 224 s. ISBN 978-80-86929-51-4.

ü FORET, M. Marketing pro začátečníky. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2008. 152 s.

ISBN 978-80-251-1942-6.

ü HORÁKOVÁ, H. Strategický marketing. 1. vyd. Praha: Grada, 2001. 150 s. ISBN 80-7169-996-9.

ü KINCL, J. a kol. Marketing podle trhů. 1. vyd. Praha: Alfa Publishing, 2004. 172 s.

ISBN 80-86851-02-8.

ü KOTLER, P.; DOLANSKÝ, V.; JURNEČKA, S. Marketing management. 10. rozšíř.

vyd. Praha: Grada, 2001. 720 s. ISBN: 80-247-0016-6.

ü KOTLER, P.; ARMSTRONG, G.; MACHKOVÁ, H. Marketing. 1. vyd. Praha:

Grada, c2004. 855 s. ISBN 80-247-0513-3.

ü NAGYOVÁ, J. Marketingová komunikace. 1. vyd. Praha: Vysoká škola ekonomická, 1994. 106 s. ISBN 80-7079-376-7.

ü MAJARO, S.; JURNEČKA, S. Základy marketingu. 1. vyd. Praha: Grada, 1996.

308 s. ISBN 80-7169-297-2.

ü MAJTÁNOVÁ, A. Poisťovníctvo: teória a prax. 1. vyd. Praha: Ekopress, 2006.

288 s. ISBN 80-86929-19-1.

ü PAYNE, A. Marketing služeb. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1996. 247 s. ISBN 80-7169-276-X.

ü ŘEZÁČ, F. a kol. Marketingové řízení komerční pojišťovny. 1. vyd. Brno:

Masarykova univerzita, 2009. 202 s. ISBN 978-80-210-4799-0.

ü STRNAD, P.; DĚDKOVÁ, J. Strategický marketing. 4. vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2009. 140 s. ISBN 978-80-7372-450-4.

78

ü ŠVANDOVÁ, Z. Úvod do marketingové komunikace. 1. vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2002. 110 s. ISBN 80-7083-637-7.

ü VYSEKALOVÁ, J.; KOMÁRKOVÁ, R. Psychologie reklamy. 2. vyd. Praha: Grada, 2002. 264 s. ISBN 80-247-0402-1.

ü ZUZAŇÁK, A. Marketing v pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Linde, 1998. 79 s. ISBN 80-7201-137-5.

Legislativní zdroje

ü Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví.

ü Zákon č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě a o změně souvisejících zákonů.

ü Zákon č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o změně živnostenského zákona.

Časopisecké zdroje

ü DIEPOLT, J.; HÁJEK, V. Pojišťovny na internetu: Nejnovější průzkum KPMG Česká republika. Pojistný obzor. 2008, roč. 85, č. 3, s. 24-26. ISSN 0032-2393.

ü KOČIČKA, P.; DOLEJŠ, R. Musíte vědět, co s fanoušky. Ekonom. 2010, roč. 54, č. 44, s. 18. ISSN 1210-0714.

ü KOČIČKA, P.; PANCZAKOVÁ, Z. Když vám nafackují přátelé. Ekonom. 2010, roč. 54, č. 44, s. 12-17. ISSN 1210-0714.

ü TROJANOVÁ, E. Novoroční anketa. Pojistný obzor. 2007, roč. 84, č. 1, s. 4 -11.

ISSN 0032-2393.

Internetové zdroje

ü BANKOVNICTVI.IHNED.CZ [online]. 23.4.2009 [cit. 2010-09-13]. Pojišťovny v nestálejším prostředí. Dostupné z WWW: <http://bankovnictvi.ihned.cz/c4-1006 6500-36838060-900000_d-pojistovny-v-nestalejsim-prostredi>.

ü Capgemini [online]. 12.2.2008 [cit. 2010-09-12]. Studie skupiny Capgemini odhaluje nové trendy na pojišťovacích trzích. Dostupné z WWW:

<http://www.cz.capgemini.com/cz/pro-vas/aktuality/2008/studie-skupinycapgemini-odhaluje-nove-trendy/>.

79

ü Česká asociace pojišťoven [online]. c2010 [cit. 2010-09-11]. Výroční zprávy.

Dostupné z WWW: <http://www.cap.cz/ItemF.aspx?list=DOKUMENTY_01&

view=pro+web+V%C3%BDro%C4%8Dn%C3%AD+zpr%C3%A1vy>.

ü Facebook [online]. c2010 [cit. 2010-11-25]. Kooperativa. Dostupné z WWW: <http://

www.facebook.com/pages/Kooperativa/111388518881187>.

ü HN.IHNED.CZ [online]. 2010 [cit. 2010-11-21]. Na facebooku je více než čtvrtina Čechů. Firmy ho ale používat neumí. Dostupné WWW: < http://hn.ihned.cz/c1-47734650-na-facebooku-je-vice-nez-ctvrtina-cechu-firmy-ho-ale-pouzivat-neumi>.

ü CheckFacebook [online]. 12.2.2010 [cit. 2010-12-11]. Facebook Marketing Statistics, Demographics, Reports, and News. Dostupné z WWW: <http://www.checkfacebook.

com/>.

ü Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group [online]. c2010 [cit. 2010-11-11]. Dostupné z WWW: < http://www.koop.cz/>.

ü LIBORA, P. Strategie.cz [online]. 25.5.2009 [cit. 2010-11-15]. Martin Diviš:

Prodávat zodpovědnost není jednoduché. Dostupné z WWW: <http://www.strategie.

cz/scripts/detail.php?id=424501>.

ü ONDROVÁ, E. SFinance [online]. 23.6.2008 [cit. 2010-11-25]. Kooperativa:

Klademe důraz na kvalitu a rychlost. Dostupné z WWW: <http://www.sfinance.cz/

zpravy/finance/174083-kooperativa-klademe-duraz-na-kvalitu-a-rychlost/>.

ü OPojištění.cz [online]. 22.12.2009 [cit. 2010-09-12]. Informace ze světa pojištění.

Dostupné z WWW: <http://www.opojisteni.cz/ekonomika/vyvoj-trhu/distribuce-pojisteni-svet-se-meni-a-my-s-nim/>.

ü Podnikatel.cz [online]. c2007-2010 [cit. 2010-11-20]. Kooperativa nezvyšuje sazby.

Dostupné z WWW: <http://www.podnikatel.cz/tiskove-zpravy/kooperativa-nezvysuje -sazby/>.

ü Reklama, marketing, internetový marketing [online]. 2009 [cit. 2010-09-15].

Marketingový průzkum trhu. Dostupné z WWW: <http://www.vladimirmatula.

zjihlavy.cz/marketingovy-vyzkum.php>.

ü SKŘIVÁNEK, T. Peníze.cz [online]. 16.7.2001 [cit. 2010-1-11]. Winterthur se stahuje, smlouvy převezme Kooperativa. Dostupné z WWW: <http://www.penize.

cz/investice/14290-winterthur-se-stahuje-smlouvy-prevezme-kooperativa>.

80

ü Strategie.cz [online]. 3.5.2010 [cit. 2010-11-10]. Onlinu věříme, s Facebookem váháme. Dostupné z WWW: http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=477068>.

ü Strategie.cz [online]. 15.11.2010 [cit. 2010-11-18]. Předvánoční boj o povinné ručení.

Dostupné z WWW: <http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=499726>.

ü Strategie.cz [online]. 18.1.2010 [cit. 2010-18-11]. 2009: Kdo nejvíc utratil za reklamu. Dostupné WWW: <http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=462375>

ü Strategie.cz [online]. 14.5.2009 [cit. 2010-18-11]. 55. Kooperativa a pojišťovna.

Dostupné z WWW: < http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=422179 >

ü Strategie.cz [online]. 3.5.2010 [cit. 2010-18-11]. Kooperativa rozjíždí kampaň.

Dostupné z WWW: <http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=477169>.

ü Strategie.cz [online]. 2.11.2009 [cit. 2010-11-18]. Kooperativa s imagovou kampaní.

Dostupné z WWW: <http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=451906>.

ü VÍCH, M. OVB Journal [online]. 2010 [cit. 2010-12-10]. Rozhovor s Ing. Martinem Divišem, MBA. Dostupné z WWW: < http://www.ovbjournal.cz/cs/clanky/33-

rozhovor-s-predsedou-predstavenstva-a-generalnim-reditelem-kooperativy-pojistovny-as-vig-ing-martinem-divisem-mba.shtml>.

ü WRIGHT, M. Strategie.cz [online]. 14.5.2007 [cit. 2010-11-16]. Nové trendy ve venkovní reklamě. Dostupné z WWW: <http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?

id=305444>.

Interní zdroje

ü Profil společnosti. Praha: Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, 2009.

ü Výroční zpráva. Praha: Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, 2006.

ü Výroční zpráva. Praha: Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, 2007.

ü Výroční zpráva. Praha: Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, 2008.

ü Výroční zpráva. Praha: Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, 2009.

81

Seznam příloh

Příloha A: Segmentace trhu spotřebitelů se zaměřením na pojištění osob...1 strana Příloha B: Počet dostupných produktů online ...1 strana Příloha C: Pořadí pojišťoven na pojistném trhu v roce 2009 ...1 strana Příloha D: Pojistné produkty pojišťovny Kooperativa k 01.12.2010 ...1 strana

82

Příloha A: Segmentace trhu spotřebitelů se zaměřením na pojištění osob

Popis klienta Ekonom. situace Možný zájem Poznámka

Děti do 15 let podpora rodičů Zdroj: upraveno autorkou podle Zuzaňák, A. Marketing v pojišťovnictví, s. 69-70

83 Příloha B: Počet dostupných produktů online

Zdroj: KPMG, převzato z Pojistný obzor 3/2008

Příloha C: Pořadí pojišťoven na pojistném trhu v roce 2009 64

Zdroj: zpracováno autorkou podle Výroční zprávy ČAP 2009

64 Pořadí pojišťoven, jejichž podíl na předepsaném pojistném přesáhl aspoň 0,5 %.

84

Příloha D: Pojistné produkty pojišťovny Kooperativa k 01.12.2010 Životní pojištění

ü Univerzální pojištění PERSPEKTIVA ü Zajištění důchodu HARMONIE

ü Kapitálové životní pojištění RENTA PROFIT ü Kapitálové životní pojištění KONTO

ü Pojištění dětí PERSPEKTIVA

ü Pojištění dětí RADOST a BUDOUCNOST ü Kapitálové životní pojištění HARMONIE ü Rizikové životní pojištění RUBIKON ü Úvěrové životní pojištění

Pojištění majetku občanů

ü Pojištění domácnosti ü Pojištění rodinného domu

ü Pojištění rodinného domu a domácnosti OPTIMUM

ü Pojištění bytového domu

ü Pojištění rekreační budovy a domácnosti ü Pojištění bytové a nebytové jednotky

Úrazové pojištění

ü Úrazové pojištění dětí ü Úrazové pojištění osob

Soukromé zdravotní pojištění

ü Zdravotní asistenční služba MediKompas

ü Komerční zdravotní pojištění

Pojištění vozidel

ü Povinné ručení NA100PRO + dodatková pojištění (např. pojištění čelního skla, pojištění asistenčních služeb, pojištění nákladů na nájem náhradního vozidla, pojištění právní ochrany)

ü Komplexní pojištění vozidel GLOBAL + dodatková pojištění (např. pojištění nestandardní výbavy vozidla, pojištění věcí během silniční dopravy)

ü Pojištění vozidel TANDEM + dodatková pojištění (např. asistenční program „Pomoc při nehodě“)

ü Havarijní pojištění motocyklů + dodatková pojištění (např. nestandardní výbava vozidla) ü Pojištění flotil vozidel

ü Havarijní pojištění PARTNER+ dodatková pojištění (např. pojištění čelního skla) ü Asistenční služby

Pojištění průmyslu a podnikatelů

ü Pojištění majetku (např. pojištění elekroniky, pojištění pro případ odcizení a vandalismu, pojištění strojů, pojištění stavebních a montážních rizik, živelní pojištění)

ü Pojištění odpovědnosti (např. pojištění obecné odpovědnosti za škodu, pojištění

odpovědnosti za škodu způsobenou členy orgánů společnosti, pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku, povinné pojištění odpovědnosti za škodu vzniklou v důsledku závažné havárie)

ü Pojištění přerušení nebo omezení provozu ü Pojištění přepravy (pojištění odpovědnosti

dopravce, zasílatele, pojištění cenností během přepravy, pojištění zásilek během přepravy, pojištění věcí během silniční dopravy) ü Pojištění odpovědnosti provozovatele

zdravotnického zařízení

Pojištění malých a středních podnikatelů

ü Pojištění malých a středních podnikatelů TREND

ü Pojištění živnostníků, malých a středních podnikatelů START PLUS

ü Pojištění ordinace

Pojištění hrazené zaměstnavatelem

ü Soukromé životní pojištění s příspěvkem zaměstnavatele

ü Skupinové úrazové a životní pojištění ü Manažerské motivační pojištění

Cestovní pojištění

ü Cestovní pojištění KOLUMBUS

ü Cestovní pojištění KOLUMBUS ABONENT

Pojištění firemních vozidel

ü Flotilové pojištění vozidel EASY ü Flotilové pojištění vozidel PROFI ü Flotilové pojištění vozidel BUSINESS

Pojištění právní ochrany Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele

Program pro pojištění měst a obcí Pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli Zdroj: zpracováno autorkou podle www.koop.cz