• No results found

Rutiner för utredning, åtgärder, dokumentation och uppföljning

Utredning

Enligt diskrimineringslagen och skollagen är en huvudman som får kännedom om att ett barn eller en elev som deltar i eller söker till verksamheten anser sig ha blivit utsatt för

diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling i samband med verksamheten skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna eller kränkningarna.

Barn eller elever som upplever sig trakasserade eller på annat sätt kränkta av personal är i en särskilt utsatt situation eftersom de befinner sig i beroendeställning. Rektor ska därför ansvara för en sådan utredning.

På vår skola utreds varje enskilt fall av diskriminering, trakasserier och kränkningar på följande sätt:

1. Vid kännedom om att upprepad kränkning har eller kan ha inträffat meddelas klassföreståndare och personal i trygghetsteamet.

2. Klassföreståndare för tjänsteanteckning som lämnas till Trygghetsteamet.

3. Rektor informeras alltid vid upprepad kränkning.

4. Inkomna uppgifter skall skyndsamt utredas. Stor hänsyn till den utsatte och övriga

inblandade skall tas. Utredningen skall allsidigt belysa vad, som inträffat och omfatta både den som blivit utsatt och den/de som utövat kränkningen.

5. Vårdnadshavare till elever som är inblandade, både den kränkte och de som kränkt, ska informeras skyndsamt.

6. Om personal misstänks för kränkning av en elev eller arbetskamrat skall rektor ansvara för utredningen.

7. Åtgärdsprogram skall upprättas 8. Utvärdering/uppföljning

Åtgärder

Det ska finnas rutiner för hur akuta situationer ska hanteras och lösas när barn eller elever har utsatts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling.En kränkning ska inte göras mindre eller större än vad den är och målet med åtgärderna är att en trygg situation skapas. Åtgärderna ska avhjälpa akuta situationer samt ge långsiktiga lösningar.

På vår skola vidtar vi nedanstående åtgärder när diskriminering, trakasserier eller kränkningar inträffat:

Utredningen ska syfta till att få reda på kränkningens karaktär och ska sedan ligga till grund för vilka åtgärder som ska vidtas.

Skolan ska ha tolerans för att olika personer kan ha olika versioner och reagera på olika sätt.

Personalen ska vara goda lyssnare och inta information, men förhålla sig neutrala. Den som har ansvar för utredningen ska samla in information och aldrig inta en medlarroll. En kränkning är inte en konflikt. Medling görs endast på begäran av den kränkte. Utredningen ska kännetecknas av hänsyn till den utsatte och övriga inblandade.

Den kränkte

Vi tar alltid hänsyn till den utsattes upplevelse av kränkningen. Läraren eller annan

skolpersonal som får kännedom om en kränkning ska först lyssna på eleven som tar kontakt.

Om det är en annan elev än den som tagit första kontakten som är utsatt ska den utsatte eleven kontaktas.

Den vuxne ska vara tydlig, och visa att kränkningar är fel och oacceptabla. Den vuxne ska skapa förtroende och alltid tala om att ett uppföljningssamtal kommer.

Läraren eller annan skolpersonal

Läraren eller annan skolpersonal som fått kännedom om kränkningen ska kontakta trygghetsteamet som utifrån sin kompetens kan ge råd, stöd och vägledning.

Den/de som kränkt

Om den/de som kränkt går på samma skola ska skolpersonal höra deras version. Om den/de går på en annan skola ska rektor på den andra skolan kontaktas. När personal misstänkt ha kränkt elever ska rektor alltid ansvara för utredningen. Den som håller i samtalet ska förhålla sig neutral och basera samtalet på fakta. Samtalets syfte är att undersöka vad som hänt och att tillsammans hitta en lösning.

Kränkningarna måste omedelbart upphöra. Vid upprepade kränkningar ska två anställda närvara vid samtalet, en leder samtalet och den andra antecknar. Tala alltid om att ett uppföljningssamtal kommer.

Vårdnadshavare

Vårdnadshavare till den kränkte och den/de som kränkt ska kontaktas snarast av undervisande lärare eller klassföreståndare.

När berörda personer påverkas av hedersrelaterade omständigheter ska skolan överväga konsekvenser av att vårdnadshavare kontaktas. Det gäller både vårdnadshavare till den utsatte eller den/de som utsatt. Det är alltid den som lever under sådana omständigheter som avgör hur kontakt med vårdnadshavarna ska ske. Skolan ska i dessa fall rådfråga utomstående expertis, se länkar och kontakter.

Åtgärder

Åtgärder ska spegla kränkningens karaktär och omfattning. En kränkning ska inte göras mindre eller större än vad den är. Målet med åtgärderna är att en trygg situation ska skapas.

Åtgärder utformas av trygghetsteamet i samråd med berörd skolpersonal, den kränkte eleven, den/de som kränkt samt vårdnadshavare. I första hand vidtas åtgärder redan i de inledande samtalen genom dialog. Åtgärderna ska avhjälpa akuta situationer samt ge långsiktiga lösningar. När skolan inte själva har kompetensen ska den tas in utifrån, efter samråd med rektor och/eller elevhälsoteam.

Dokumentation

Varje misstanke om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling ska utredas, dokumenteras och följas upp i ett åtgärdsprogram. Dokumentationen ska arkiveras i elevakten.

I vår verksamhet dokumenterar vi utredning, åtgärder och uppföljning på följande sätt:

• När en personal kontaktar vårdnadshavare med anledning av konflikter eller kränkning, dokumenteras händelsen i löpande tjänsteanteckning.

• När trygghetsteamet träffas för att identifiera och förebygga otrygga situationer, sker dokumentation via minnesanteckningar, som arkiveras.

• När trygghetsteamet gör en utredning dokumenteras den skriftligt och återkopplas till berörda pedagoger, elever, vårdnadshavare och elevhälsoteamet.

• Åtgärder i form av överenskommelse åtgärdsprogram eller annan åtgärd, dokumenteras skriftligt.

• Uppföljning med elever och vårdnadshavare dokumenteras och arkiveras tillsammans med tidigare dokumentation i ärendet.

• Tjänsteanteckningar förs vid ev telefonsamtal eller samtal utöver ovan nämnda. Blankett för tjänsteanteckning används.

Uppföljning

Skolan ska ha rutiner för hur varje enskilt fall ska följas upp. Minst ett uppföljningssamtal ska hållas. Det är viktigt att alla inblandade får komma till tals i uppföljningen. Uppföljningen bör göras inom rimlig tid, och innehålla utvärdering av utredningen, åtgärderna och

dokumentationen. Det är också viktigt att diskutera om händelsen ingår i ett mönster på skolan. I så fall måste skolan upprätta en handlingsplan för att ta tag i problemet i stort.

I vår verksamhet följer vi upp varje enskilt fall på följande sätt:

Uppföljning av utredda fall av kränkningar sker senast en månad efter avslutad utredning.

Uppföljning startar alltid med ett samtal med den som blivit kränkt. Därefter sker samtal med övriga inblandade och vårdnadshavare. Resultatet av uppföljningen dokumenteras liksom utvärdering av utredningen, åtgärderna och den tidigare upprättade dokumentationen.

Related documents