• No results found

10.1 Upptäcka och anmäla trakasserier och kränkande behandling

Vid misstanke om eller upptäckt av trakasserier eller kränkande behandling är all personal skyldig att omgående vidta följande åtgärder:

1 a. Samråd med mentor

Om du upptäcker eller får kännedom om att någon elev trakasseras eller kränkts av annan elev skall du omgående ta kontakt med rektor och elevens mentor. Beskriv vad som inträffat och hur du uppfattat situationen. Mentorn dokumenterar skriftligt och lämnar över denna dokumentation till rektor. Bestäm i samråd vilka som behöver kontaktas. (Föräldrar, rektor, etc…)

1 b. Samråd med rektor

Om du upptäcker eller får kännedom om att någon på skolan trakasseras eller kränkts av personal skall du omgående ta kontakt med rektor eller huvudkontoret för Praktiska Sverige. Beskriv vad som inträffat och hur du uppfattat situationen. Dokumentera skriftligt och lämna över denna dokumentation till rektor eller representant för huvudman. Bestäm i samråd vilka som behöver kontaktas. (Föräldrar, rektor, etc…)

1 c. Samråd med representant för huvudman

Om du upptäcker eller får kännedom om att någon på skolan trakasseras eller kränkts av rektor skall du omgående ta kontakt med representant för huvudmannen för skolan, Praktiskas huvudkontor.

Beskriv vad som inträffat och hur du uppfattat situationen. Dokumentera skriftligt och lämna över denna dokumentation till rektor och representant för huvudman. Bestäm i samråd vilka som behöver kontaktas. (Föräldrar, rektor, etc…)

10.2 Utreda och dokumentera uppgifter om trakasserier och kränkande behandling Under samtal med berörda parter skall rektor eller representant för huvudman:

• Föra minnesanteckningar om samtalet enligt nedan

• Skriva tillbudsrapport finns på intranätet

• Låta Skolans skyddsombud tar del av tillbudsrapporten

• Redogöra för skolans syn på trakasserier och kränkande behandling.

• Informera om att skolan kommer att följa upp det inträffade och att det som har hänt är oacceptabelt.

• Fråga den/de inblandade om vad han/hon anser att man skall behandla varandra på Praktiska Gymnasiet Kungsbacka.

• Tala om för den/de inblandade personerna att skolan kommer att följa upp det som skett och tala om att täta uppföljningssamtal kommer att ske.

• Kontakta de berörda föräldrarna om personen/personerna ej är myndig och vid samtycke av myndig person.

Ytterligare en vuxen person, utöver rektor eller representant för huvudman, bör delta vid samtalet, lämpligen skyddsombudet. Efter samtalen informeras den/de inblandade om hur skolan kommer att gå vidare.

10.3 Åtgärda trakasserier och kränkande behandling Tala med den som kränkts

Mentor, rektor eller representant för huvudman talar med den som utsatts och skriver ned en

redogörelse. För omyndig elev gäller att denne får reda på att hans/hennes föräldrar, samt övriga som känner till händelsen kontaktas. För myndig elev samt övrig personal sker detta om eleven samtycker.

Samla fakta

Mentor, rektor eller representant för huvudman talar med andra som varit inblandade i

händelsen/händelserna. En skriftlig rapport av samtliga inblandades redogörelser lämnas till rektor eller representant för huvudman som sammanställer all information. Detta skall ske senast en vecka efter händelsen.

Tala med den som har utfört handlingen

Rektor eller representant för huvudman samtalar enskilt med de personer som utpekats för att ha utfört otillåten handling och låter dem få beskriva vad som hänt. Om det rör sig om en grupp som utfört handlingen skall gruppledaren utfrågas sist.

Ytterligare en vuxen person, utöver rektor eller representant för huvudman, bör delta vid samtalet, lämpligen skyddsombudet. Efter samtalen informeras den/de inblandade om hur skolan kommer att gå vidare.

Presentera åtgärder

Rektor eller representant för huvudman berättar om beslutade åtgärder för alla berörda. Vid grova kränkningar skall berörd personal samt inblandade elever och föräldrar informeras om att skolan kommer att anmäla händelsen till polis och/eller social myndighet.

Öppna för försoning

Om person erkänner och uppenbart ångrar sitt handlande skall vägar öppnas för försoning under förutsättning att den drabbade accepterar det.

10.4 Uppföljning

Mentor, rektor eller representant för huvudman ska informera berörda parter om att uppföljande samtal kommer att ske och bestämmer tider för sådana.

Mentor, rektor eller representant för huvudman ska

• stödja/följa upp hur den/de berörde har det,

• erbjuda möjlighet att tala med personal med lämplig utbildning,

• ha fortsatt kontakt med den/de berörda samt

• medverka till positiva kamratkontakter och stärka den berördes självkänsla.

Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks ute på APL

Om en elev anser sig ha blivit utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling ute på APL följs nedanstående plan:

1. Eleven anmäler händelsen till mentor, annan vuxen på skolan som eleven har förtroende för eller handledaren.

2. Mottagaren av anmälan anmäler händelsen till rektor som även informerar representant för huvudmannen.

3. Mentor och ytterligare en personal (alternativt handledaren) talar med den elev som kan ha blivit utsatt för kränkningen för att klargöra vad som hänt och om det hänt tidigare. Förklara att kränkningar ej får förekomma och att skolan nu kommer att åtgärda detta. Bestäm en tid för uppföljning ca en vecka senare, men klargör även att eleven genast ska komma till mentor om något händer innan dess. Dokumentera samtalet.

4. Mentor och handledaren/annan personal på skolan samtalar med det företag eleven gör APL på och förklarar elevens upplevelse/situation.

5. Mentor bokar in ett uppföljande samtal och erbjuder även skolans hjälp om företaget vill ha det.

6. Mentor samtalar kontinuerligt med eleven om elevens situation och om hur eleven tycker att åtgärderna fungerar.

7. Sker ingen förändring avbryts APL på företaget och en ny APL-plats anordnas.

* Samtal förs med samtliga berörda parter.

* Samtalen dokumenteras.

* Rektor ansvarar för att lämpliga åtgärder vidtas.

* Åtgärder som sätts in bör leda till långsiktiga lösningar. Det bör alltid övervägas om åtgärder också ska vidtas i syfte att förändra strukturer och förhållanden på grupp- och verksamhetsnivå.

* I fall av allvarliga kränkningar/trakasserier avgör rektor, eventuellt tillsammans med sin chef, om ärendet kräver disciplinära åtgärder eller ska anmälas till annan myndighet. Rektorn informerar den anställde om rätten till fackligt stöd.

* Åtgärderna dokumenteras.

* Rektor följer upp ärendet med elev och vårdnadshavare.

* Rektor träffar regelbundet den personal som kränkt eleven och följer upp ärendet.

* Utredning och åtgärder utvärderas och dokumenteras.

* Uppföljningen dokumenteras.

Om åtgärderna inte är tillräckliga kan elev och vårdnadshavare vända sig till Barn- och elevombudsmannen (www.skolinspektionen.se/BEO) eller Diskrimineringsombudsmannen (www.do.se).

11. Framtida arbete

Denna Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgör ett av skolans levande dokument, vilket innebär att revidering sker löpande för att förändra, förbättra och anpassa det till verksamheten samt att åstadkomma en kvalitetshöjning.

Datum & ort:

____________________ ____________________ ____________________

Rektor Lärare (Skyddsombud) Elev (elevrådsordförande/skyddsombud)

Related documents