• No results found

Din dator innehåller verktyg som HP och operativsystemet har försett dig med till hjälp för att skydda din information och hämta den om det någonsin skulle behövas. Dessa verktyg hjälper dig att återställa datorn till ett tidigare fungerande tillstånd, eller till och med tillbaka till den ursprungliga fabriksinställningen, genom att följa några enkla steg.

Det här kapitlet innehåller information om:

● Skapa återställningsmedier och säkerhetskopior

● Återställa och återskapa ditt system

OBS! Den här handboken ger en beskrivande översikt över alternativ för säkerhetskopiering, återställning och återskapning. Mer information om de verktyg som tillhandahålls finns i Hjälp och support. På startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

Skapa återställningsmedier och säkerhetskopior

Återställningen efter en systemkrasch motsvarar endast din senast utförda säkerhetskopia.

1. Efter att du har konfigurerat datorn bör du skapa ett HP Recovery-medium, en säkerhetskopia av HP Recovery-partitionen (endast vissa modeller) på datorn. Denna kan användas för att återinstallera det ursprungliga operativsystemet i de fall där hårddisken är skadad eller har bytts ut. På startskärmen skriver du återställning och väljer sedan HP Recovery Manager.

HP Recovery-mediet låter dig göra en fabriksåterställning för att återställa datorn till dess ursprungliga fabriksinställningar. All information som finns på hårddisken rensas bort och alla partitioner återskapas.

Se Skapa HP-återställningsmedier på sidan 37.

2. När du lägger till maskinvara och programvaror så bör du skapa systemåterställningspunkter. En systemåterställningspunkt är en ögonblicksbild av ett visst innehåll på hårddisken som sparas i Windows Systemåterställning vid en viss tidpunkt. En systemåterställningspunkt innehåller information som används i Windows, som till exempel registerinställningar. Windows skapar en systemåterställningspunkt automatiskt åt dig under en Windows-uppdatering och under andra systemunderhållsåtgärder (som till exempel en programuppdatering, en säkerhetsskanning, eller en systemdiagnostik). Du kan även närsomhelst skapa en systemåterställningspunkt manuellt.

Mer information och steg-för-steg-anvisningar för att skapa systemåterställningspunkter finns i Windows Hjälp och support. På startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

3. När du lägger till bilder, video, musik och andra personliga filer bör du skapa en säkerhetskopia av din personliga information. Windows Filhistorik kan ställas in för att regelbundet och

automatiskt säkerhetskopiera bibliotek, Kontakter, Favoriter, samt Skrivbordet. Om filer av misstag raderas från hårddisken och de inte längre kan återställas från Papperskorgen, eller om filer blir skadade, kan du återställa de filer som du säkerhetskopierade med hjälp av Filhistorik.

Återställa filer är också användbart om du någonsin väljer att återställa datorn genom att återinstallera Windows, eller väljer att återskapa systemet med hjälp HP Recovery Manager.

OBS! Filhistorik inte är aktiverad som standard, så du måste slå på denna funktion.

36 Kapitel 9 Säkerhetskopiera, återställa och återskapa

Mer information och steg-för-steg-anvisningar för att aktivera Windows Filhistorik finns i

Windows Hjälp och support. På startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

Skapa HP-återställningsmedier

HP Recovery Manager erbjuder ett sätt att skapa återställningsmedier efter att du har konfigurerat datorn. HP Recovery-medier kan användas för att utföra systemåterställning om hårddisken skadas.

En systemåterställning installerar om det ursprungliga operativsystemet och de programvaror som installerades på fabriken, och konfigurerar sedan inställningarna för programmen. HP Recovery-medier kan också användas för att anpassa systemet eller som stöd vid utbyte av en hårddisk.

Vad du behöver veta

● Endast en uppsättning av ett HP Recovery-medium kan skapas. Hantera återställningsmediet varsamt, och förvara det på ett säkert ställe.

● HP Recovery Manager undersöker datorn och fastställer den lagringskapacitet som är

nödvändig för den tomma USB-flashenheten, eller det antal tomma DVD-skivor som kommer att behövas.

● HP rekommenderar att du använder en USB-flashenhet med en kapacitet på minst 16 GB.

● Du kan hämta återställningsmedia för din dator från HP:s webbplats. För support i USA, gå till http://www.hp.com/go/contactHP. För support i övriga världen, gå till http://welcome.hp.com/

country/us/en/wwcontact_us.html. Om du använder en extern optisk enhet så måste den

kopplas direkt till en USB-port på datorn. Enheten kan inte anslutas till en USB-port på en extern enhet, som till exempel en USB-hubb.

● Skapandet av ett återställningsmedium kan ta upp till en timme eller mer. Om det behövs kan du avsluta programmet innan du har skapat återställningsmediet. Nästa gång som du startar HP Recovery Manager kommer du då att uppmanas att fortsätta processen.

För att skapa ett HP Recovery-medium gör du enligt följande:

1. På startskärmen skriver du återställning och väljer sedan HP Recovery Manager.

2. Välj Skapa återställningsskivor och följ anvisningarna på skärmen för att fortsätta.

Om du behöver återställa systemet, se Återställa med hjälp av HP Recovery Manager på sidan 39.

Återställa och återskapa

Det finns flera alternativ för att återställa från potentiella problem. Den metod som används beror på din situation och kunskapsnivå:

● Om du behöver återställa dina personliga filer och data kan du använda Windows Filhistorik för att återställa de säkerhetskopior som du tidigare skapade. Mer information och steg-för-steg-anvisningar för att använda Filhistoriken finns i Windows Hjälp och support. På startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

● Om du behöver korrigera ett problem med ett förinstallerat program eller en förinstallerad drivrutin kan du använda antingen Installera om drivrutin till maskinvara eller alternativet

Ominstallation av program i HP Recovery Manager för att installera om det enskilda programmet eller den enskilda drivrutinen.

På startskärmen skriver du återställning, väljer HP Recovery Manager, och väljer sedan antingen Installera om drivrutin till maskinvara eller Ominstallation av program och följer anvisningarna på skärmen.

Återställa och återskapa 37

● Om du vill återställa systemet till ett tidigare tillstånd utan att förlora några personliga data gör Windows Systemåterställning det möjligt för dig att återställa utan att samma krav som för Windows Uppdatera eller en ominstallation föreligger. Windows skapar

systemåterställningspunkter automatiskt under en Windows-uppdatering och andra

systemunderhållsaktiviteter. Även om du inte manuellt har skapat en återställningspunkt så kan du ändå välja att återställa till en tidigare punkt. För mer information och

steg-för-steg-anvisningar för att använda Windows Systemåterställning på startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

● Om du vill återställa systemet på ett snabbt och enkelt sätt utan att förlora dina personliga data, inställningar, förinstallerade appar på din dator och så vidare bör du överväga att använda Windows Uppdatera. Det här alternativet kräver inte att datamängderna säkerhetskopieras till en annan enhet. Se Använda Windows Uppdatera för snabb och enkel återställning på sidan 38.

● Om du skulle välja att återställa datorn till dess ursprungliga tillstånd tillhandahåller Windows en enkel metod för att ta bort alla personliga data, appar, och inställningar och installera om Windows. Mer information finns i Ta bort allt och installera om Windows på sidan 39.

● Om du vill återställa datorns ursprungliga fabrikspartitionering och innehåll kan du välja

alternativet Systemåterställning för HP Recovery-mediet. Mer information finns i Återställa med hjälp av HP Recovery Manager på sidan 39.

● Om du byter ut hårddisken kan du använda alternativet Fabriksåterställning för HP Recovery-mediet för att återställa hårddiskavbildningen till den nya enheten. Mer information finns i Återställa med hjälp av HP Recovery Manager på sidan 39.

● Om du vill ta bort återställningspartitionen för att återvinna hårddiskutrymme erbjuder HP Recovery Manager alternativet Ta bort återställningspartitionen. Mer information finns i Ta bort HP Recovery-partitionen (gäller endast vissa modeller) på sidan 41.

VIKTIGT: För att förhindra att information som inte har sparats går förlorad rekommenderar HP att du skapar återställningsmediet innan du tar bort återställningspartitionen.

Använda Windows Uppdatera för snabb och enkel återställning

När din dator inte fungerar som den ska och du måste återfå systemets stabilitet låter alternativet Windows Uppdatera dig starta Windows på nytt samtidigt som de objekt som är speciellt viktiga för dig behålls.

VIKTIGT: Windows Uppdatera tar bort alla skrivbordsappar som inte ursprungligen installerades i systemet vid fabriken.

OBS! Under körning av Windows Uppdatera kommer en lista över de skrivbordsappar som tagits bort att sparas på Skrivbordet så att du snabbt kan se vad du eventuellt kan behöva installera om. Se Hjälp och support för instruktioner om ominstallation. På startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

OBS! Du kan eventuellt uppmanas att ange din behörighet eller ditt lösenord när du använder Windows Uppdatera. Se Windows Hjälp och support för mer information. På startskärmen skriver du h och väljer sedan Hjälp och support.

För att starta Windows Uppdatera gör du enligt följande:

1. På startskärmen pekar du på det övre eller nedre högra hörnet av bildskärmen för att visa snabbknapparna.

2. Klicka på Inställningar.

38 Kapitel 9 Säkerhetskopiera, återställa och återskapa

3. Klicka på Ändra datorinställningar i nedre högra hörnet på bildskärmen, och välj sedan Allmänt på skärmen Datorinställningar.

4. Under Återställ datorn utan att filerna påverkas väljer du Kom igång och följer anvisningarna på skärmen.

Ta bort allt och installera om Windows

Ibland kan man behöva utföra en omständlig omformatering av datorn, eller vilja ta bort personlig information innan man ger bort eller återvinner sin dator. Alternativet Ta bort allt och installera om Windows förser dig med en snabb och enkel metod för att återställa datorn till dess ursprungliga tillstånd. Det här alternativet tar bort alla personliga data, appar och inställningar från din dator, och installerar om Windows.

VIKTIGT: Det här alternativet säkerhetskopierar inte din information. Innan du använder det här alternativet ska du säkerhetskopiera alla personliga data som du vill behålla.

Hur du tar bort allt och installerar om Windows på din dator

Du kan välja att ta bort allt och installera om Windows på din dator genom att använda tangenten f11 eller göra det på startskärmen.

För att ta bort allt och installera om Windows med hjälp av tangenten f11 gör du enligt följande:

1. Tryck på f11 medan datorn startar.

– eller –

Håll tangenten f11 intryckt samtidigt som du trycker på strömbrytaren.

OBS! Om f11 inte fungerar trycker du på tangenterna fn+f lock. Detta kommer att låta dig använda f11 ihop med strömbrytaren.

2. Välj Felsök i menyn för startalternativ.

3. Välj Återställ din dator och följ anvisningarna på skärmen.

För att ta bort allt och installera om Windows gör du enligt följande på startskärmen:

1. På startskärmen pekar du på det övre eller nedre högra hörnet av bildskärmen för att visa snabbknapparna.

2. Klicka på Inställningar.

3. Klicka på Ändra datorinställningar i nedre högra hörnet på bildskärmen, och välj sedan Allmänt på skärmen Datorinställningar.

4. Under Ta bort allt och installera om Windows väljer du Kom igång och följer anvisningarna på skärmen.

Återställa med hjälp av HP Recovery Manager

Programvaran HP Recovery Manager låter dig återställa datorn till dess ursprungliga

fabriksinställning. Genom att använda det HP Recovery-medium som du skapade tidigare kan du göra en fabriksåterställning. Detta återställer datorn till dess ursprungliga inställning som den hade när den lämnade fabriken. All information som finns på hårddisken rensas bort och partitionerna återskapas.

HP Recovery-partitionen (gäller endast vissa modeller) medger Minimerad återställningsavbildning.

Återställa och återskapa 39

Vad du behöver veta

● HP Recovery Manager återställer endast den programvara som installerades på fabriken. För programvara som inte följde med den här datorn måste du antingen hämta programvaran från tillverkarens webbplats, eller installera om programvaran från det medium som tillhandahålls av tillverkaren.

● Återställning genom HP Recovery Manager bör användas som ett sista försök att korrigera datorproblem.

● HP Recovery-medier måste användas om datorns hårddisk slutar att fungera, eller om alla försök att korrigera eventuella funktionella datorproblem misslyckas.

● Om HP Recovery-medierna inte fungerar så kan du hämta återställningsmedier för ditt system från HP:s webbplats. För support i USA, gå till http://www.hp.com/go/contactHP. För support i övriga världen, gå till http://welcome.hp.com/country/us/en/wwcontact_us.html.

VIKTIGT: HP Recovery Manager tillhandahåller inte automatiskt säkerhetskopior av dina personliga data. Innan du börjar återställningen ska du säkerhetskopiera alla personliga data som du vill behålla.

Starta HP Recovery Manager från HP Recovery-partitionen 1. Tryck på f11 medan datorn startar.

– eller –

Håll tangenten f11 intryckt samtidigt som du trycker på strömbrytaren.

OBS! Om f11 inte fungerar trycker du på tangenterna fn+f lock. Detta kommer att låta dig använda f11 ihop med strömbrytaren.

2. Välj Felsök i menyn för startalternativ.

3. Välj HP Recovery Manager och följ anvisningarna på skärmen.

Använda HP Recovery-medier för att återställa

Du kan använda HP Recovery-medier för att återställa det ursprungliga systemet. Denna metod kan användas om ditt system inte har en HP Recovery-partition, eller om hårddisken inte fungerar som den ska.

1. Säkerhetskopiera om möjligt alla privata filer.

2. Sätt i återställningsmediet som du skapade (en USB-flashenhet eller en DVD på en extern optisk enhet) och starta sedan om datorn.

OBS! Om datorn inte startar om automatiskt i HP Recovery Manager ändrar du datorns startordning

3. Följ anvisningarna på skärmen.

Ändra datorns startordning

Om datorn inte startar om i HP Recovery Manager kan du ändra datorns startordning, vilket är ordningen för de enheter som visas i BIOS där datorn letar efter startinformation. Du kan ändra valet för en optisk enhet eller för ett USB-flashminne.

För att ändra startordningen gör du enligt följande:

1. Kontrollera att HP Recovery-mediet som du skapade har satts i.

2. Starta om datorn.

40 Kapitel 9 Säkerhetskopiera, återställa och återskapa

3. Håll tangenten esc intryckt medan datorn startar om, och tryck sedan på f9 för att visa startalternativ.

OBS! Om datorn inte öppnar skärmen med startalternativ trycker du på fn+f lock och försöker sedan igen.

4. Välj den USB-flashenhet (eller DVD på en extern optisk enhet) som du vill starta från.

5. Följ anvisningarna på skärmen.

Ta bort HP Recovery-partitionen (gäller endast vissa modeller)

HP Recovery Manager låter dig ta bort HP Recovery-partitionen för att frigöra utrymme på hårddisken.

VIKTIGT: Om du tar bort HP Recovery-partitionen innebär detta att du inte längre kan använda alternativen Windows Uppdatera eller Ta bort allt och installera om Windows. Skapa HP Recovery-mediet innan du tar bort HP Recovery-partitionen för att säkerställa att du har återställningsalternativ (se Skapa HP-återställningsmedier på sidan 37).

Följ dessa steg för att ta bort HP Recovery-partitionen:

1. På startskärmen skriver du återställning och väljer sedan HP Recovery Manager.

2. Välj Ta bort återställningspartitionen och följ anvisningarna på skärmen för att fortsätta.

Återställa och återskapa 41

Related documents