• No results found

3 FALLSTUDIE PÅ OKG

3.1 Om ledningssystemets uppbyggnad

3.1.2 Säkerhetsledning OKG

Syftet med säkerhetsledning är att skapa ramar för säker drift genom att gjorda operativa säkerhetsvärderingar genomgår en allsidig belysning inför överprövning av överordnad chef. Säkerhetsledning innebär en hierarkisk successionsordning för överprövning av beslut i säkerhetsfrågor som avser den operativa driften av anläggningarna. Detta innebär att verksamhetsstyrsystemet ska innehålla tillämpliga, ändamålsenliga och effektiva rutiner som ger stöd för beredning och rådgivning inför beslut i säkerhetsfrågor samt överprövning av beslut i operativa säkerhetsfrågor (Krav och riktlinjer för säkerhetsledning samt värdering och hantering av konsekvenser vid uppdagade brister och avvikelser, 2007- 19219).

Dessa krav har tagits om hand inom OKG genom att man har rutiner för: x Driftmöte, vilket innebär anläggningschefens ställningstagande till

skiftchefernas säkerhetsvärderingar av den operativa driften.

x Driftsammanträde, vilket innebär anläggningschefens säkerhetsvärdering av

uppdagade brister och avvikelser i anläggningens djupförsvar eller i dess dokumentation.

x Drift- och säkerhetsledningsmöte, vilket innebär produktionschefens

ställningstagande till anläggningschefernas ställningstaganden och säkerhetsvärderingar.

3.1.2.1 Driftmöte

Rutiner för driftmöte finns i en instruktion (Rutin för driftmöte, 2005-07948) som gäller för samtliga block. Driftmöte hålls varje dag kl. 7.40. Deltagare i mötet är anläggningschef, anläggningskoordinator, anläggningsingenjör, skiftchef, underhållskoordinator, miljökoordinator, teknikkoordinator, planeringsingenjör, driftchef, driftingenjörer och säkerhetsingenjör. Driftens underlag till driftmötet skrivs av nattskiftet. För detta används en mall som finns på dator. Protokoll från mötet skrivs enligt en checklista av en driftingenjör och granskas av skiftchefen. Anläggningschefen godkänner protokollet.

På driftmötet behandlas bl.a. följande: x Driftläge/produktionssiffror

x Viktiga driftåtgärder/drifthändelser x Nya felanmälningar

x Skiftchefens ställningstagande till anläggningens driftklarhet x Planerad verksamhet kommande dygn

x Återrapportering av felanmälan

x Genomgång av viktiga underhållsaktiviteter

x Anläggningschefens beslut om bl.a. driftklarhet samt vid behov om utredning och driftsammanträde.

3.1.2.2 Driftsammanträde

I instruktionen för Driftsammanträde beskrivs rutiner för beredning av ärenden och för driftsammanträde (Oskarshamn 1, 2, 3 och block 0 – Arbetsrutiner för beredning av driftsammanträden, 2005-07940).

Två typer av ärenden ska hanteras i driftsammanträde:

x Inträffad händelse eller förhållande av kategori 1-2

x Övriga ärenden som är lämpliga att hantera i driftsammanträde Driftsammanträde

Driftsammanträde hålls normalt efter beslut av anläggningschefen, beslut i driftmöte eller efter skiftchefens beslut vid akuta situationer. Driftsammanträdet bör hållas på fasta tider och om möjligt ska det hållas onsdag förmiddag.

Vilka som ska kallas till driftsammanträdet beror på vilken typ av ärende som ska behandlas, men grundstommen bör bestå av: anläggningschef, anläggningskoordinator, anläggningsingenjör, skiftchef, driftingenjör från driftstöd, underhållskoordinator, teknikkoordinator, miljökoordinator samt säkerhetsingenjör. Dessa bedömer om ytterligare personer behöver kallas. Mötesordförande är anläggningschefen och protokoll förs av

driftingenjör. På mötet går man igenom de rubriker som finns i protokollmallen för respektive ärendetyp.

För driftsammanträde gäller bl.a. följande:

x Endast ett ärende får hanteras i respektive driftsammanträde. x Driftsammanträde ska alltid hållas före återstart av anläggningen. x Ett driftsammanträde kan i förekommande fall vara gemensamt för flera

anläggningar.

x I de fall en säkerhetsfråga är gemensam för samtliga anläggningar lyfts ansvaret från anläggningschefen till produktionschefen och frågan ska istället hanteras i ett säkerhetsledningsmöte.

x Beslut ska formuleras och protokollföras så att adressering endast görs till deltagarna i aktuellt driftsammanträde.

Beredning av ärenden inför driftsammanträde

Inför varje driftsammanträde ska en huvudansvarig för genomförande av beredning utses av anläggningschefen. Normalt utses en driftingenjör från Produktion Drift Stöd. Denne har sedan till sin hjälp erforderliga resurser från övriga berörda resursområden.

Beredning av händelser av kategori 1-2 ska påbörjas direkt efter händelsen genom att tjänstgörande skiftchef fyller i en blankett (som finns i en bilaga till instruktionen), och huvudansvarig för utredning beslutas sedan normalt i efterföljande driftmöte. Anmälan av övriga ärendetyper ska göras till anläggningschefen på respektive block. För att underlätta beredning, genomförande och dokumentering av driftsammanträdet finns mallar för driftsammanträdesprotokoll i bilagor till instruktionen.

Underlaget som tagits fram ska om möjligt vara granskat och sammanfattat i konceptform i driftsammanträdesprotokoll som bifogas kallelsen. Innan kallelse skickas ut ska underlaget stämmas av med anläggningschefen. Kallelse och underlaget ska gå ut i god tid till mötesdeltagarna så att alla har möjlighet att sätta sig in i materialet före mötet.

Följande bör finnas med i en beredning av brister kategori 1-2: x Bakgrund

x Beskrivning av händelseförlopp x Genomförda utredningar och analyser

o Skiftchefens bedömning o Grundorsaksanalys o MTO-bedömning

x Vidtagna och/eller planerade åtgärder x Betydelse för kärnteknisk säkerhet

o Krav i STF och SAR/SR o Konsekvensbeskrivning o Reparations- och hindertid x Bedömning av INES

x Betydelse för övrig säkerhet x Erfarenheter och lärdomar x Beslut

3.1.2.3 Driftledningsmöte

Driftledningsmötet är rådgivande forum till produktionschefen. Det finns en instruktion som beskriver syftet och rutinerna för mötet (Drift- och säkerhetsledningsmöte, 2005- 09318). Driftledningsmöte hålls en gång i veckan (fredag eller sista vardagen i veckan). Syftet med driftledningsmötet är att skapa ramar för säker drift genom att:

x Produktionschefen ska ta ställning till de säkerhetsvärderingar som gjorts under den gångna veckan efter att dessa genomgått en allsidig belysning

x Produktionschefen ska ta ställning till de värderingar som gjorts inför den kommande veckan avseende säkerhet och tillgänglighet efter att dessa genomgått en allsidig belysning

x Anläggningschefen ska få stöd och vägledning inför beslut i frågor som lyfts från driftmöte, driftsammanträde och veckoplaneringsmöte genom att dessa genomgår en allsidig belysning

Vid driftledningsmötet deltar chefer från olika delar av organisationen, bl.a. produktion, underhåll, teknik och säkerhet. Föredragande (anläggningschefer, beredskapshandläggaren och av- och pågående VHI (vakthavande ingenjör)) bereder frågor inför mötet, och deltagarna förväntas vara väl pålästa för att ge stöd åt Produktionschefen. Underlag till mötet är driftmötesprotokoll, driftsammanträdesprotokoll, rapporterade RO och veckoplaneringsmötesprotokoll. Driftledningsmötet dokumenteras i ett protokoll som ska distribueras senast två arbetsdagar efter mötet. Beslut får adresseras endast till mötets deltagare.

På driftledningsmötet ska bl.a. följande behandlas:

x Händelser på respektive anläggning under den gångna veckan avseende hur man hanterat frågor om säkerhet, tillgänglighet, miljö och organisation, samt

ställningstagande av produktionschefen till de säkerhetsvärderingar som genomförts under den gångna veckan.

x Planerad verksamhet som berör bl.a. säkerhet, tillgänglighet och miljö, samt ställningstagande av produktionschefen till de värderingar som genomförts inför den kommande veckan.

x Avrapportering från VHI.

x Avrapportering från beredskapshandläggaren.

3.1.2.4 Säkerhetsledningsmöte

Syftet med säkerhetsledningsmötet är att utgöra ett stöd för produktionschefen (Drift- och säkerhetsledningsmöte, 2005-09318). Mötet ska:

x Hantera säkerhetsfrågor och tillgänglighetsfrågor där det krävs ett

ställningstagande som är övergripande för OKG:s kärntekniska anläggningar och block 0 och där beslutet behöver få en bred förankring inom OKG:s organisation.

x Ge anläggningscheferna vägledning genom att de kan föra fram principiella frågor samt övriga frågor från operativa möten.

x Utgöra underlag för beredning av VD:s genomgång av målområde säkerhet. Deltagare på säkerhetsledningsmötet är chefer från olika delar av organisationen. Deltagarna förväntas vara väl pålästa och förberedda för att kunna ge stöd och vägledning åt produktionschefen.

Säkerhetsledningsmöte hålls första måndagen varje månad, och vid behov arrangeras extra möten. Anläggningsingenjör klarställer att de frågor som ska hanteras på mötet är beredda av respektive föredragande samt för protokoll. Underlag till mötet är i förväg anmälda säkerhetsfrågor som fordrar produktionschefens ställningstagande, t.ex. operativa frågeställningar för behandling från driftledningsmötet och strategiska frågor m.m. På mötet ska underlagets kvalitet bedömas, d.v.s. om underlaget är tillfyllest och om det har bearbetats av personal med erforderlig kompetens.

Protokoll ska skrivas från mötet och distribueras senast fem arbetsdagar efter mötet. Beslut får adresseras endast till mötets deltagare.

3.1.2.5 Skiftavlämning

Skiftavlämning innebär att tjänstgörande skiftchef lämnar över driftansvaret till tillträdande skiftchef (Oskarshamn 1,2 och 3 – Instruktion för skiftavlämning, 2005-06562). Tillträdande skiftchef visar att han övertar ansvaret genom att signera i stationsloggboken. Vid skiftavlämning överförs information som kommande skiftlag kan tänkas behöva och anteckningar från avlämningspärm samt övrig viktig information gås igenom som t.ex. driftordrar, driftmeddelanden och felanmälningar.

Stationsloggboken är det officiella dokumentet över verkets drift, och där ska bl.a. antecknas driftläge, planerade händelser, oplanerade händelser av betydelse för säkerheten och beskrivning av övriga händelser av intresse.