• No results found

3. ORDNANDET AV STÖD

3.4 Särskilt stöd

Särskilt stöd ges till de elever vars mål för tillväxt, utveckling och lärande inte nås trots andra former av stöd. Speci-alundervisning har en central roll inom det särskilda stödet. Specialundervisning ordnas på deltid, eller delvis eller helt i specialklass.

Elevens behov av särskilt stöd diskute-ras med vårdnadshavaren och eleven.

För att utvärdera det intensifierade stödet och bedöma behovet av sär-skilt stöd genomförs en pedagogisk utredning.

En pedagogisk utredning genomförs då

n det stödåtgärderna inom det intensifie-rade stödet inte är tillräckligt

n utvärdering av det särskilda stödet vi-sar att eleven kan klara sig med stödåt-gärder inom det intensifierade stödet och man bedömer att en återgång till intensifierat stöd är motiverad

n orsaken till elevens behov av stöd för-ändrats eller om andra eller utökande stödåtgärder inom det särskilda stödet behövs

n om det är nödvändigt att göra föränd-ringar i de stödåtgärder som eleven

får, t.ex. om man bedömer att eleven behöver individualiserad lärokurs, befrielse i ett ämne eller om eleven studerat enligt individualiserad kurs och bedöms kunna återgå till allmän lärokurs

Det är viktigt att utredningen av elevens svårigheter och behov av stöd är så tydlig som möjligt. Vårdnadshavarna har rätt att ta del av uppgifter som finns i elevvårds-registret.

UPPGÖRANDET AV DEN PEDAGOGISKA UTREDNINGEN

n Läraren ansvarar för att den pedagogiska utredningen görs

n Utredningen görs i Wilma

1 Elevens behov av stöd diskuteras med vårdnadshavaren och om möjligt med eleven.

Vårdnadshavaren får information om att en pedagogisk utredning kommer att göras.

2 En pedagogisk utredning genomförs av en eller flera av elevens lärare (blanketten för den pedagogiska utredningen finns i Wilma).

n vid behov anlitas elevvårdspersonal och/eller andra sakkunniga

n Enligt lag om grundläggande utbild-ning 40 § kan sekretessbelagda upp-gifter begäras också från andra håll när det är nödvändigt för att ordna undervisningen

Läraren dokumententerar mötes- anteckningarna.

3 En yrkesövergipande grupp tar ställ-ning till den enskilda elevens behov av stöd och gör sin rekommendation.

n Datum för när utredningen är behandlad av skolans yrkesövergripan-de gruppen antecknas på blanketten 4 Den pedagogiska utredningen

diskute-ras med vårdnadshavaren och eleven enligt 34 § i förvaltningslagen enligt lag om hörande av eleven och dennes vårdnadshavare eller lagliga företräda-re

5 Rektorn informeras. Samtidigt skall förslagsblandetten för ordnandet av särskilt stöd (bilaga till pedagogisk utredning) ifyllas. Rektorn, läraren och vårdnadshavarna skriver under blanketten.

Den pedagogiska utredningen kan användas flera gånger vid diskussioner för uppföljning och utvärdering av elev-ens situation. Blanketten följer eleven fram till årskurs nio i samband med elev-ens andra planer och utredningar.

Den pedagogiska utredningen kan kompletteras med ett psykologiskt, medi-cinskt eller socialt utlåtande. De komplet-terande utlåtandena nämns i den pedago-giska utredningen (utredare/beslutsfattare, 6 Förslaget för ordnande av särskilt

stöd och den pedagogiska utredning-en med evutredning-entuella bilagor sänds till utbildningschefen.

Utbildningschefen fattar ett skriftligt beslut om särskilt stöd på basen av den pedagogiska utredningen. Av beslutet framgår:

n platsen för ordnande av undervisning-en samt vilkundervisning-en elevundervisning-ens huvudsakliga undervisningsgrupp är

n vilka stödåtgärder eleven ges

n om eventuell individualisering av en eller fler lärokurser

Stödåtgärderna kan inte tas i bruk för innan beslutet vunnit laga kraft.

Ändring i beslutet om anordnande av särskilt stöd kan sökas genom besvär hos Regionförvaltningsverket enligt processen i förvaltningslagen.

7 Den pedagogiska utredningen, even-tuella bilagor samt kopian på förvalt-ningsbeslutet är konfidentiell och ska förvaras enligt Lagen om grundläg-gande utbildning 40 § (Hemlighållande och behandling av personuppgifter) och 41 § (Rätt att få uppgifter).

n Behovet av särskilt stöd ska granskas i enlighet med vad som förutsätts i lag och alltid då elevens behov av stöd förändras. För granskningen görs varje gången ny pedagogisk utredning om eleven. Vid den pedagogiska utredningen används den tidigare pedagogiska utredningen och övriga eventuella doku-ment. Om en pedagogisk utredning inte tidigare gjorts i enlighet med lagen som trädde i kraft 1.1.2011, ska en sådan göras i samband med att beslut granskas.

n Ett nytt beslut om särskilt stöd ska fattas för eleven om man konstaterar att behovet av stöd kvarstår. Om man bedömer att eleven inte längre behöver särskilt stöd, ska ett beslut fattas om att stödet avslutas. Eleven övergår då till att få intensifierat stöd och en plan för lärande görs.

Ett förvaltningsbeslut om särskilt stöd ersätter alltid ett tidigare

beslut. Därför ska alla former av stöd samt alla arrangemang för ordnandet av

undervisningen ingå i en granskning av den pedagogiska utredningen även

sådanan arrangemang som tillämpats sedan tidigare och som man bedömer

att behöver fortsätta, t.ex. indivi-dualisering av lärokurser.

datum och eventuell paragraf).

Hörande av vårdnadshavare

Innan ett beslut om särskilt stöd fattas ska eleven och elevens vårdnadshavare (eller lagliga företrädare) höras. Hörandet av eleven och vårdnadshavaren förutsätter att de på förhand får information om vad hörandet innebär. Avsikten med hörandet är att ge eleven och vårdnadshavaren en möjlighet att få veta vad beslutet som planeras innebär i praktiken och säga sin åsikt i frågan.

Det bästa är att ordna hörandet som ett personligt möte. Vårdnadshavaren kan vid behov anlita ett biträde eller be-fullmäktiga ett ombud att delta i mötet.

De hörande kan också framföra sin åsikt skriftligt inom utsatt tid.

Vårdnadshavaren ska inbjudas till mö-tet skriftligen. Detta för att man vid behov ska kunna påvisa att vårdnadshavaren getts tillfälle att höras. En inbjudan som framförts per telefon går inte att bevisa.

Inbjudan till mötet kan skickas per e-post med begäran om svar, eller som ett vanligt brev. (Brevet anses ha nått mottagaren senast åtta dagar efter avsändandet, om inte annat påvisas.) Om inbjudan skickas via Wilma, behövs en kvittering av vård-nadshavaren på att inbjudan mottagits. Om vårdnadshavaren inte kommer till mötet, ska vårdnadshavaren erbjudas ett nytt tillfälle.

Et beslut om särskilt stöd kan fattas trots att vårdnadshavaren inte infinner sig till mötet eller vill bli hörd. Utbildningsan-ordnaren har både rätt och skyldighet att fatta ett beslut som är till elevens fördel,

också mot vårdnadshavarens vilja. Hö-rande innebär alltså inte att de parter som hörs måste godkänna beslutet. Utgångs-punkten är dock alltid att bygga upp ett gott samarbete och förtroende.

Individuell plan för hur

undervisningen ska ordnas (IP) Den eller de lärare som ansvarar för un-dervisningen av eleven ska göra upp en individuell plan (IP) för hur undervisningen ska ordnas i samarbete med eleven och vårdnadshavaren och vid behov i samråd med andra sakkunniga. Klassläraren/klass-föreståndaren ansvarar för att IP:n görs upp.

Dokumentation i Wilma:

Det särskilda stödet genomförs i enlighet med innehållet i elevens IP. När betydande förändringar görs i det särskilda stödet för eleven (t.ex. individualisering av lärokur-ser eller återgång från individualilärokur-serad lärokurs till studier enligt allmän lärokurs) ska en ny pedagogisk utredning göras och ett nytt förvaltningsbeslut om det sär-skilda stödet fattas.

Det särskilda stödet kan ges i form av:

n stödundervisning

n läxläsningshjälp,

n anpassning i prov och andra utvär-deringssituationer ordnas på det sätt som eleven bäst kan visa sina kunska-per (t.ex. muntliga prov eller muntlig komplettering, extra tid, hjälpmedel, instuderingsfrågor)

n skolgångsbiträdestjänster

n handledning

PROCESSEN FÖR TRESTEGSSTÖDET

ALLMÄNT

STÖD INTESIFIERAT

STÖD SÄRSKILT

STÖD ORO

Rektorn leder processen för trestegsstödet

STÖD

ORON FORTSÄTTER

ORON

MINSKAR FORTSÄTTER FÖR LÄRANDEPLAN

(frivillig)

PLAN FÖR LÄRANDE

PEDAGOGISK BEDÖMNING

GRANSKNING FÖRÄNDRING AVSLUTANDE AV SÄRSKILT STÖD YRKESÖVERGRIPANDE

GRUPP YRKESÖVERGRIPANDE

GRUPP IP

FÖRSLAG TILL SÄRSKILT STÖD

PEDAGOGISK UTREDING

BESLUT

n elevvårdstjänster

n hjälpmedel

n specialundervisning

n kompanjonundervisning

n flexibelt ordnade undervisningsgrupper

n undervisning i smågrupp i någon lärokurs

n smågruppsundervisning på heltid

n undervisning enligt särskilt priorite-rade områden

n individualiserad lärokurs

Individualisering av en lärokurs förutsätter alltid ett beslut om särskilt stöd.

Dokumentation i Wilma:

Pedagogisk utredning och IP Ange ansvarspersonerna. Dessa har rätt att bearbeta utredningen.

Markera ”dolt för andra lärare” så att endast ansvarspersonerna kan se utredningen. Den pedagogiska utredningen publiceras för

vård-nadshavarna då den är klar. Vård-nadshavarens insyn kan av särskilda skäl begränsas; den som för anteck-ningar ska för varje dokumentation ta ställning till kryss i rutan ”till-gänglig”.

Tukitoimet kirjataan Wilmaan ajantasaisesti ja lukuvuosittain.

Arkivering:

Den pedagogiska utredningen skrivs ut och förvaras som

säker-hetskopia i ett låst skåp i skolan läropliktstiden + 10 år.

IP:n skrivs ut och förvaras som sä-kerhetskopia i ett låst skåp i skolan läropliktstiden + 10 år.

Anteckningarna i elevens person-register skrivs ut och förvaras som säkerhetskopia i ett låst skåp i sko-lan läropliktstiden + 10 år.

PROCESSEN FÖR TRESTEGSSTÖDET

ALLMÄNT

STÖD INTESIFIERAT

STÖD SÄRSKILT

STÖD ORO

Rektorn leder processen för trestegsstödet

STÖD

ORON FORTSÄTTER

ORON

MINSKAR FORTSÄTTER FÖR LÄRANDEPLAN

(frivillig)

PLAN FÖR LÄRANDE

PEDAGOGISK BEDÖMNING

GRANSKNING FÖRÄNDRING AVSLUTANDE AV

SÄRSKILT STÖD YRKESÖVERGRIPANDE

GRUPP YRKESÖVERGRIPANDE

GRUPP IP

FÖRSLAG TILL SÄRSKILT STÖD

PEDAGOGISK UTREDING

BESLUT

Related documents