• No results found

Särskilt yttrande

Stadsdelsfullmäktige

Malmö Sociala resursnämnd 2016-11-25

Ärende: Remiss angående remiss från Socialdepartementet - En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

SRN-2016-1095

Under hanteringen av remissen yrkade Moderaterna och Liberalerna på att texten ”Gällande principen "Individuellt självbestämmande" anser nämnden inte att ordet ”individuellt"

behövs i principen. Ett självbestämmande har sin utgångspunkt i individen och ytterligare ett ord för att beskriva detta borde därmed inte behövas” skulle strykas. Detta b.la. med tanke på hur oerhört viktigt det individuella perspektivet är i ärendet men även pga att ”individuellt självbestämmande” är ett internationellt begrepp som fastställs i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Eftersom vi fick igenom vårt yrkande valde vi att avlägga ett särskilt yttrande med förklaring enligt ovan.

Noria Manouchi (M) Elisabeth Elgh (M) Gharib Aly (M)

Vice ordförande

Narcis Spahovic (L)

Med instämmande av:

Farishta Sulaiman (M) Niclas Röhr (M)

Särskilt yttrande

STK-2016-816

Uppdrag budget 2016 - Ny näringslivsstrategi för Malmö stad

Särskilt yttrande

Malmö stads nuvarande näringslivspolitiska strategi ”Näring till näringslivet” antogs av kommunfullmäktige 2009. I budget 2016 (med plan för 2017-2021) anger

kommunfullmäktige att en ny näringslivsstrategi ska tas fram. Föreligger nu förslag till remissversion av ny strategi som föreslås gå ut på en bred remiss utöver kommunala nämnder och bolag samt fackliga organisationer. Remissvaren ska ha inkommit till kommunstyrelsen senast den 30 november 2016. Med utgångspunkt från

remissinstansernas svar kommer ett slutligt förslag att arbetas fram.

Sverigedemokraterna kommer i kommunstyrelsen yrka på att stycket ”Gränshinder” på sidan 8 stryks i Malmö stads Näringslivsstrategi.

Peter Jangbro (SD) Magnus Olsson (SD)

med instämmande av

Ola Johansson (SD) Jane Olin (SD)

Sociala resursnämnden 2016-11-25

SRN-2016-2569, Remiss ang. remiss från Kulturdepartementet-Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44)

Reservation

Vi i Sverigedemokraterna yrkar avslag på yttrandet. Bakgrunden är att vi kan inte se ett behov av en eventuell antiziganistisk kraftsamling eller handlingsplan. Romer är precis som judar, samer eller annan nationell minoritet en del av det svenska folket. Många av oss har vänner eller kolleger som är romer eller resande utan att vi lägger märke till det.

Dessutom tycker vi att hela utredningen lägger alldeles för stor vikt vid romer utanför resandebegreppet.

När det gäller själva antiziganismbegreppet så framkommer det i BRÅ:s rapport från 2015 (2016:15) om hatbrott, att antalet anmälda brott mot romer var 240. Att jämföra med antalet homofobiska brott 600 och kristofobiska brott 390.

Därför yrkar vi avslag på yttrandet.

Då vårt yrkande inte vann bifall, reserverar vi oss.

Magnus Olsson (SD) Peter Jangbro (SD) med instämmande av

Jane Olin (SD) Ola Johansson (SD)

SRN-2016-2768

Reglemente för Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer

Reservation

Sverigedemokraterna yrkade avslag på förslaget på reglemente. På sociala

resursnämndens oktobersammaträde godkändes en handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö. För att säkerställa romskt inflytande och delaktighet i frågorna in-rättas ett romskt råd som bland annat ska komma med synpunkter och ha insyn i

arbetsprocessen gällande handlingsplanen. Detta råd ska, i likhet med andra centrala råd i Malmö, ha ett reglemente som beskriver arbetsformer och sammansättning för rådet.

Vi Sverigedemokrater förstår den problematik som råder gällande för den nationella

minoriteten Romer. Dock delar vi inte den uppfattning/politik som den styrande minoriteten bedriver för att Romerna på riktigt, ska bli en del av samhället och självförsörjande.

Peter Jangbro (SD) Magnus Olsson (SD)

med instämmande av

Ola Johansson (SD) Jane Olin (SD)

Malmö Sociala resursnämnd 2016-11-25

Ärende: Reglemente för Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer

SRN-2016-2768

Under behandlingen av ärendet framgick att det i vissa fall endast kan fördelas en ersättarplats till vissa föreningar, föreningar som i övrigt inte representeras i rådet. I reglementet framgår även att dessa ersättare inte kommer att kallas till möten med undantag för de tillfällen då de får tjänstgöra. Ska rådet fylla en representativ funktion så måste alla föreningar, oavsett om de tilldelats en ordinarie eller en ersättarplats få lov att närvara och yttra sig på rådets möten.

Med motivering enligt ovan så föreslog Moderaterna och Liberalerna att reglementet skulle justeras så att även ersättare från den romska minoriteten kallas till sammanträdena. Då vi fick gehör för vårt yrkande så valde vi att avlägga särskilt yttrande.

Noria Manouchi (M) Elisabeth Elgh (M) Gharib Aly (M)

Vice ordförande

Narcis Spahovic (L)

Med instämmande av:

Farishta Sulaiman (M) Niclas Röhr (M)

Särskilt yttrande

Malmö Sociala resursnämnd 2016-11-25

Ärende: Remiss från Socialdepartementet avseende reglering av distanshandel med alkoholdrycker (Ds 2016:33)

SRN-2016-2702

Moderaterna och Liberalerna yrkade avslag på den styrande minoritetens yttrande då vi inte kunde ställa oss bakom flera delar av skrivelsen. Inte heller delar vi grundinställningen om att vuxna individers inköp av drycker behöver övervakas.

I yttrandet uttrycks b.la en stark vilja om att det alkoholmonopol som staten bedriver fortsatt ska vara den enda aktören för försäljning av alkohol. Vi kan inte dela en uppfattning som innebär att vuxna individer inte själva ska få avgöra hos vem vi handlar. Vi tycker inte heller att kraven på distanshandel behöver skärpas till den grad att det i princip omöjliggör för handeln över gränserna. Vidare i yttrandet hänvisar den styrande minoriteten till ett tidigare yttrande från 2013, då nämnden ansåg att man ska ändra nuvarande anmälningsplikt till en tillståndsplikt. Moderaterna och Liberalerna anser inte att näringsidkare ska behöva be kommunen om tillstånd att transportera och sälja varor.

Då vi inte fick gehör för vårt yrkande så väljer vi att avge denna reservation.

Noria Manouchi (M) Elisabeth Elgh (M) Gharib Aly (M)

Vice ordförande

Narcis Spahovic (L)

Med instämmande av:

Farishta Sulaiman (M) Niclas Röhr (M)

Reservation

Sociala resursnämnd 2016-11-25

Ärende: Kommungemensamma insatser för hemlösa 2016

Related documents