• No results found

S HRNUTÍ

In document DIPLOMOVÁ PRÁCE (Page 85-92)

Celkově bylo do procesu testování provozu algoritmu a aplikace osm různých pracovišť. U nich lze tvrdit, že po dvojicích obsáhly celý základ výkonu činnosti pořádkové policie.

Ukázalo se, že existují oddělení či útvary, kde je činnost tohoto algoritmu zbytečná z důvodu neúčelnosti. Jelikož zde probíhá jednoduché plánování po blocích, kdy jsou jen neměnné skupiny zaměstnanců, kterou jsou navzájem v přesně stanoveném sledu prohazovány. Toto je situace na SPJ Praha a SPJ Ústí nad Labem, případně i u Eskortního oddělení v Liberci.

proběhlo bez toho, aby zaměstnanci byli informováni o nasazení tohoto systému.

Takto bylo rozhodnuto z důvodu prozatímního testovacího provozu pokynem Krajského ředitelství Policie v Liberci s dohodou na straně Krajského ředitelství v Ústí nad Labem.

V současné době se uvažuje o rozšíření testování na celý Liberecký kraj, předpokládá se, že k rozhodnutí dojde do konce roku 2014. Pokud se tak stane, mohla by to být velká změna v zlepšení plánování služeb u Policie ČR.

8 Závěr

Na začátku této práce stála otázka jak pomoci s problém plánové služeb u Policie České Republiky. Odpovědí na to byl navrhovaný a pro tuto práci stěžejní vývoj algoritmu, jenž by tuto úlohu splnil. Postup přizpůsobený tak, aby plně vyhovoval zákonným i lokálním požadavkům vykonávání specifických služeb pořádkové policie. Aby zjednodušil a zrychlil postup každý měsíc stále se opakujícího procesu plánování lidských zdrojů, který je nezbytnou a velmi důležitou součástí oddělení a útvarů policie, a to již od dob četnictva.

Algoritmus v současné době poskytuje obsažení celého problému a úspěšně byl implementován ve dvojí aplikaci. Nejprve bylo provedeno rozsáhlé zkoumání situace stavu plánovacího procesu v současné době na Obvodním Oddělení Policie Liberec – Centrum a posléze i na útvaru Obvodní Hlídkové Služby Třebízského. Autor sám byl zapojen do plánovacího procesu a mohl tak velice zevrubně zjišťovat kritická místa a úskalí. Rovněž bylo nutné získat velmi široké povědomí o specifikách dané zákony, především zákonem o služebním poměru, zákoníku práce a zákonem o Policii České Republiky. Dalším velice důležitým prvkem byla nutná znalost nařízení vlády a interních předpisů, zejména závazných pokynů policejního prezidenta. K tomuto lze i přiřadit nastudování historického vývoje řešení problému plánování ve službách od dob četnictva po současnost. Tomuto rozboru byla věnována zhruba třetina času potřebného pro celou práci.

Další částí bylo vytvoření postupu, respektive algoritmu, který by zosobňoval chybějící metodický postup pro plánování lidských zdrojů ve specifickém prostředí Policie ČR. Tento problém byl úspěšně řešen, třístupňovým rozložením

pomoci vyvinutého algoritmu řeší zadáním požadovaný problém tvorby rozvrhu plánu. Tato aplikace musela rovněž reflektovat na požadavky ze strany institutu Policie ČR, a to z hlediska umístění, běhu, bezpečnosti, stylu a dalších. Tohoto bylo dosaženo. Jelikož je však prostor vnitřní sítě Ministerstva vnitra, a tedy i Policie ČR pro veřejnost uzavřen a z důvodu návaznosti na další systémy, nebylo možné aplikaci prezentovat, byť i jen pro účely této práce. Z tohoto důvodu byla vytvořena ještě jedna verze aplikace, ze které jsou vyjmuty určité části, které by mohli být považovány za potenciální únik informací. Tato demo aplikace je umístěna na adrese http://www.cybercityofsteam.com/DP za přístupu pomocí údajů uživatelského čísla „325630“ a hesla „asd123“. Tímto způsobem je možné aplikaci vyzkoušet.

Byla řešena i část týkající se bezpečnosti aplikace, která dle pokynů k užívání dána interním předpisem, byla rovněž splněna.

Aplikace je již nasazena ve zkušebním provozu a prozatím není k jejímu chodu žádných větších výhrad. Pouze čas ukáže její slabiny, slepé uličky vývoje či chybějící články. Jednoznačně lze zde doporučit další vývoj, a to zejména pro možné použití pro další články Policie České Republiky. Například se může jednat o dopravní či cizineckou policii, kde panuje v současné době podobný problém v oblasti řízení lidských zdrojů. Celkově by tak mohlo být dosaženo menších úspor a zároveň zvýšen komfort při plnění služeb jak pro stranu vedení, tak i pro stranu zaměstnance. Jednoznačně zde při nasazení dojde ke zlepšení ergonomie při plánování služebním funkcionářem, a to obzvláště pokud bude reflektováno i na úpravu navazujícího systému Kniha instruktáží.

Příloha – Datový nosič

Protože psát o čerstvě naprogramované aplikaci a nedat čtenáři možnost ji osobně prozkoumat by bylo přinejlepším neslušné a protože délka zdrojových kódu zmíněné aplikace již dávno přerostla mez, kdy ještě bylo únosné je vytisknout a vložit do této práce jako přílohu (překročila 180 stran), zdá se vhodné přidat k této práci spíše nějaký jiný datový nosič a tyto věci na něj uložit.

Na přiloženém disku CD se nacházejí:

o Soubor Database.sql jenž obsahuje příkaz pro vytvoření struktury databáze

o Složka APP obsahující veškeré moduly, jež k projektu náleží. Včetně souborů

obrázků.

o DP.pdf obsahuje text diplomové práce ve formátu PDF

o DP.doc obsahuje text diplomové práce ve formátu Microsoft Word

Literatura

[1] Boronczyk, T.: PHP6, MySQL, Apache; vytváříme webové aplikace. Computer Press, 2009. 816 s., ISBN 978-80-251-2767-4

[2] Bráza, J.: PHP4 – Praktické příklady. 1. vydání, Praha, Grada, 2003. 224 s., ISBN 80-247-0441-2

[3] Hlavenka J. a spol.: Vytváříme WWW stránky a spravujeme moderní web site.

7. vydání, Brno, Computer Press, 2005. 356 str., ISBN 80-251-0801-5

[4] Krug, S.: Web design Nenuťte uživatele přemýšlet! 2 vydání, Brno, Computer

[7] PHP tutoriál [online]. Praha : Linux Solutions s.r.o., aktualizováno 27. 5. 2004 [cit. 4. dubna 2014]. Dostupný na WWW: <http://www.linuxsoft.cz/php/>.

ISSN 1801-3805

[10] Stehlík M.: Software pro parametrizované úlohy. 1. vydání, Liberec, Technická universita v Liberci – Fakulta pedagogiky, 2005. 5 str.

[12] Wrobleski, P.: Algoritmy Datové struktury a programovací techniky. 1. vydání, Brno, Computer Press, 2004. 351 s., ISBN 80-251-0343-9

[13] Employee Scheduling Software [cit. 5. dubna 2014] Dostupné z WWW:

<http://employee-scheduling-software-review.toptenreviews.com>

[14] ZPPP č. 80/2005, kterým se upravuje využívání datové sítě Intranet Ministerstva vnitra „HERMES“

[15] Zákon č. 361/2003 Sb., O služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů

[16] Zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník práce

[17] Zákon č. 273/2008 Sb., O Policii České Republiky

[18] Pokyn ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje č. 119/2010, kterým se stanoví rozvržení doby služby a pracovní doby a zásady uplatňování pružné doby služby a pružné pracovní doby v organizačních článcích Krajského ředitelství policie Libereckého kraje

[19] Oznámení vedoucí analyticko-legislativního oddělení Policejního prezidia České Republiky č. 2/2013 o uveřejnění metodického návodu k zajištění jednotného postupu při nařizování výkonu služby přesčas, č. j. PPR-180-2/ČJ-2013-990130

[20] Kolář, P.: Operační systémy. [cit. 2. dubna 2014] Dostupné z WWW:

<http://www.nti.tul.cz/~kolar/os/os.pdf>

[21] Světlík, I.: Human resources management practices in the organisations of the future. 1. vydání, Plzeň, Aleš Čeněk s.r.o., 2011. 233 str., ISBN 978-80-7380-326-1

Seznam obrázků

OBRÁZEK 11:PŮVODNÍ STRUKTURA ALGORITMU... 57

OBRÁZEK 12:STRUKTURA ALGORITMU DLE POŽADAVKU VZNIKLÝCH PŘI TESTOVÁNÍ... 57

OBRÁZEK 13:ZPRACOVÁNÍ POŽADAVKŮ... 58

OBRÁZEK 14:ZPRACOVÁNÍ PRAVIDELNÝCH SLUŽEB... 59

OBRÁZEK 15:VYPLNĚNÍ SLUŽEB DO MAXIMA... 60

OBRÁZEK 16:ER DIAGRAM DEMO APLIKACE... 74

OBRÁZEK 17:AUTENTIZACE PŘI VSTUPU DO APLIKACE... 75

OBRÁZEK 18:MENU APLIKACE... 75

OBRÁZEK 19:SPRÁVA SLUŽEB... 75

OBRÁZEK 20:SPRÁVA OSOB... 76

OBRÁZEK 21:ZADÁNÍ SCHOPNOSTI VYKONÁVAT SLUŽBU... 77

OBRÁZEK 22:UKÁZKA SEZNAMU VLASTNOSTÍ OSOB VYKONÁVAT SLUŽBU... 78

OBRÁZEK 23:PLÁNOVÁNÍ PŘED SPUŠTĚNÍM ALGORITMU... 78

OBRÁZEK 24:PLÁNOVÁNÍ PO VYKONÁNÍ ALGORITMU... 79

OBRÁZEK 25:POHLED PRO ZAMĚSTNANCE... 79

In document DIPLOMOVÁ PRÁCE (Page 85-92)

Related documents