• No results found

S UMMERING OCH BEDÖMNING AV MÅLUPPFYLLELSE

10. JÄMFÖRANDE ANALYSER

10.5. S UMMERING OCH BEDÖMNING AV MÅLUPPFYLLELSE

Med hänvisning till syftet med åtgärdsvalsstudien – att finna en långsiktigt hållbar lösning för tillgängligheten och förbindelsen mellan Göteborg och Öckerö – summeras och bedöms i avsnitten nedan måluppfyllelsen för de studerade utredningsalternativen. Jämförelser sker i första hand i förhållande till jämförelsealternativet (JA) och i andra hand till övriga utredningsalternativ (UA 1–3).

Måluppfyllelsen bedöms i första hand med hänsyn till följande komponenter:

Långsiktighet: en lösning ur ett kapacitetsperspektiv långt bortom 2040.

Hållbarhet: utifrån de tre hållbarhetsdimensionerna ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Tillgänglighet: till hela stråket och till samtliga trafikslag samt specifikt möjligheten att välja hållbara transportslag (kollektivtrafik och gång och cykel).

UA1

UA1, med de åtgärder som rekommenderas i utredningen, har en svag långsiktighet ur ett kapacitetsperspektiv. UA1 innebär i praktiken att över tid, och inom ramen för dagens

transportsystem, bibehålla trafikflödet på omkring dagens nivå. För att detta ska vara ett realistiskt långsiktigt alternativ krävs en kraftfull omställning av beteenden, och sannolikt mer kraftfulla åtgärder än vad som rekommenderas i utredningen.

De nya åtgärder som rekommenderas inom UA1 är sannolikt ekonomiskt hållbara. I UA1 fortsätter dock färjetrafikeringen under överskådlig tid, vilket i utredningen visas vara företagsekonomiskt olönsamt jämfört med en fast förbindelse.

Den ekologiska hållbarheten med UA1 är relativt god. Inriktningen orsakar inte annat än marginella negativa konsekvenser och innebär inte att resandet i stråket ökar.

Sett till den sociala hållbarheten innebär UA1 inga betydande förändringar jämfört med

jämförelsealternativet. UA1 medger sannolikt inga omfattande bebyggelseplaner i Öckerö kommun och berörda delar av Göteborgs Stad. Dock indikeras i utredningen vissa positiva effekter gällande barriäreffekter, upplevd trafiksäkerhet och hälsoeffekter.

När det gäller tillgänglighet, innebär UA1 vissa positiva effekter jämfört med JA. Detta gäller både sett till restider i stråket och möjligheten att välja hållbara transportslag (kollektivtrafik och gång och cykel).

Sammantaget bedöms i utredningen att möjligheterna för UA1 att uppnå en långsiktigt hållbar tillgänglighet är osäkra, och helt beroende av att en kraftfull omställning av resvanor sker för boende i stråket.

UA2

UA2 har en osäker, eller relativt svag, långsiktighet ur ett kapacitetsperspektiv, sett till att utgöra en lösning långt bortom 2040. Detta gäller i synnerhet om kommunerna genomför en mer omfattande markanvändning än vad som antas i Trafikverkets basprognos.

Vidare gäller att UA2 har en tydligt negativ samhällsekonomisk lönsamhet, sett till beräkningsbara effekter. Utifrån detta bedöms den ekonomiska hållbarheten vara svag eller mycket svag.

Samtidigt orsakar UA2 intrång i både miljö och befintlig bebyggelse. Dock minskar resandet i stråket, om än marginellt.

Sett till den sociala hållbarheten innebär UA2 inga betydande förändringar jämfört med

jämförelsealternativet. UA2 medger sannolikt inga omfattande bebyggelseplaner i Öckerö kommun och berörda delar av Göteborgs Stad. Dock indikeras i utredningen vissa positiva effekter gällande barriäreffekter, upplevd trafiksäkerhet och hälsoeffekter.

När det gäller tillgänglighet, innebär UA2 vissa positiva effekter jämfört med JA. Detta gäller både sett till restider i stråket och möjligheten att välja hållbara transportslag (kollektivtrafik och gång och cykel).

Sammantaget bedöms i utredningen att möjligheterna för UA2 att uppnå en långsiktigt hållbar tillgänglighet är svaga.

UA3 Ljusblå

UA3 Ljusblå innebär en långsiktig lösning ur ett kapacitetsperspektiv, långt bortom 2040. UA3 Ljusblå ger en lägre kapacitet i transportsystemet på västra Hisingen, jämfört med övriga UA3-alternativ, vilket förstärker behovet av att öka det hållbara resandet i stråket över tid. Förslaget möjliggör också utbyggnad med tunnel på västra Hisingen (UA3 Blå) för att i en senare framtid kunna avlasta Hjuviksvägen.

UA3 Ljusblå har en hög och robust samhällsekonomisk lönsamhet, sett till beräkningsbara effekter.

Utifrån detta bedöms den ekonomiska hållbarheten vara god eller mycket god.

När det gäller ekologisk hållbarhet, orsakar UA3 Ljusblå ett intrång i miljö och landskap när det gäller den fasta förbindelsen. Vägåtgärderna på Hisingen ger ett intrång i befintlig bebyggelse längs väg 155.

Med en fast förbindelse förbättras tillgängligheten med samtliga trafikslag, vilket i sin tur medför att resandet ökar i stråket, om än marginellt. I UA3 Ljusblå ökar resandet med kollektivtrafik mer än resandet med bil. För arbetsresor indikeras en minskning av antalet bilresor, till förmån för resor med kollektivtrafik.

Sett till den sociala hållbarheten innebär UA3 Ljusblå betydande förändringar jämfört med jämförelsealternativet. UA3 Ljusblå medger en stegvis kommunal bebyggelseplanering i Öckerö kommun och berörda delar av Göteborgs Stad. Vidare indikeras i utredningen positiva effekter gällande barriäreffekter, upplevd trafiksäkerhet och hälsoeffekter.

UA3 Ljusblå ger starkt positiva effekter avseende tillgängligheten i stråket, detta för samtliga trafikslag. Alternativet innebär kortare restider – för buss, bil och GC – jämfört med idag och med UA2. Vidare ger UA3 Ljusblå starkt positiva effekter avseende möjligheten att välja hållbara transportslag (gång, cykel, kollektivtrafik) och möjlighet att utveckla kollektivtrafiken i stråket. I synnerhet Björkö kan få en bättre kollektivtrafikanslutning.

UA3 Ljusblå skapar helt ny tillgänglighet – för buss, bil och GC – mellan Björkö och de sammanbundna öarna i Öckerö kommun.

Sammantaget bedöms i utredningen att möjligheterna för UA3 Ljusblå att uppnå en långsiktigt hållbar tillgänglighet är goda, givet att intrångseffekterna längs befintlig v155 kan minimeras.

UA3 Gul

UA3 Gul innebär en långsiktig lösning ur ett kapacitetsperspektiv, långt bortom 2040. Utformningen är skalbar, vilket gör att kapaciteten kan utökas om behoven ökar i ett framtida läge. UA3 Gul ger en högre kapacitet i transportsystemet, jämfört med UA3 Ljusblå.

UA3 Gul har en hög och robust samhällsekonomisk lönsamhet, sett till beräkningsbara effekter.

Utifrån detta bedöms den ekonomiska hållbarheten vara god eller mycket god.

Beträffande ekologisk hållbarhet orsakar UA3 Gul ett intrång i miljö och landskap när det gäller både den fasta förbindelsen och vägåtgärderna på Hisingen, som byggs i jungfrulig terräng. Med en fast förbindelse förbättras tillgängligheten med samtliga trafikslag, vilket i sin tur medför att resandet ökar i stråket, om än marginellt. I UA3 Gul ökar resandet med bil mer än resandet med kollektivtrafik.

Sett till den sociala hållbarheten innebär UA3 Gul betydande förändringar jämfört med

jämförelsealternativet. UA3 Gul medger en mera omfattande kommunal bebyggelseplanering i Öckerö kommun och berörda delar av Göteborgs Stad. Vidare indikeras i utredningen positiva effekter

gällande barriäreffekter, upplevd trafiksäkerhet och hälsoeffekter.

UA3 Gul ger starkt positiva effekter avseende tillgängligheten i stråket, detta för samtliga trafikslag.

Alternativet innebär kortare restider – för buss, bil och GC – jämfört med idag och med UA2. Vidare ger UA3 Gul positiva effekter avseende möjligheten att välja hållbara transportslag (gång, cykel, kollektivtrafik) och möjlighet att utveckla kollektivtrafiken i stråket, dock inte i lika stor utsträckning som i UA3 Ljusblå. I synnerhet Björkö kan få en bättre kollektivtrafikanslutning.

UA3 Gul skapar helt ny tillgänglighet – för buss, bil och GC – mellan Björkö och de sammanbundna öarna i Öckerö kommun.

Sammantaget bedöms i utredningen att möjligheterna för UA3 Gul att uppnå en långsiktigt hållbar tillgänglighet är relativa goda, dock med en tydlig svaghet gällande intrångseffekter i miljö och landskap i jungfrulig terräng.