• No results found

Samarbete skulle stimuleras av tydligt uppdrag

Vi har undersökt i vilken utsträckning, och med vilka grupper, aktörer inom offentlig sektor bedriver samarbete. De flesta svarade att de dagligen samarbetar internt, till exempel mellan olika avdelningar (71 procent av de 212 som besvarat frågan). I övrigt svarar man att samarbete mest sker med andra aktörer inom offentlig sektor; en av tre samarbetar dagligen medan två av tre har samarbete minst varje vecka. Svaren speglar också att samarbete med näringslivet förekommer förhållandevis ofta. En fjärdedel av dem som besvarat frågan samarbetar varje vecka och två tredjedelar har samarbete med näringslivet minst månadsvis.

Samarbete med civilsamhället förekommer, men inte lika ofta som med offentlig sektor eller näringslivet, enligt svaren. Fyra av fem av de som besvarat frågan rapporterar att de har samarbete med civilsamhället minst någon gång per år. Det vanligaste är att sådant samarbete sker någon eller några gånger varje år; dagligt samarbete rapporterades endast i 15 procent av svaren. När det gäller samarbete med enskilda finns en större spridning i svaren. Drygt en fjärdedel av dem som besvarat frågan samarbetar dagligen, medan nästan lika stor andel inte har något sådant samarbete alls.

Figur 6. Omfattningen av samarbete mellan offentlig sektor och olika grupper Antal svar: 212.

Fråga: Hur mycket samarbetar ni med olika aktörer inom dagens verksamhet?

Samarbete skulle stimuleras av tydligt uppdrag

På frågan om vad som skulle stimulera samarbete svarade de flesta att ett tydligt uppdrag om samarbete, till exempel i regleringsbrev eller motsvarande, skulle ha störst effekt. Samarbete som ett sätt att utveckla den egna verksamheten sågs också som ett sätt att stimulera utökat samarbete, liksom möjlighet att avsätta tid och att det finns särskilda medel avsatta till samarbete.

Figur 7. Förutsättningar som skulle stimulera samarbete. Grafen visar hur stor andel (%) som har markerat ett visst svarsalternativ. Antal svar: 191

Fråga: Vilka förutsättningar skulle stimulera samarbete i er framtida verksamhet? (Ett av alternativen valdes i första hand, ett annat i andra hand och ytterligare ett alternativ i tredje hand. Alternativen har förkortats i figuren av utrymmesskäl. Se fråga 4.2 i Bilaga 2 för fullständig beskrivning av svarsalternativen).

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Annat Spontant samarbete Kompetensutveckling Eldsjälar i verksamheten

En intern strategi Särskilda medel till samarbete

Möjlighet att avsätta tid Verksamhetsutveckling Ett tydligt uppdrag

Viktigast Näst viktigast Tredje viktigast

Samarbete skulle stimuleras av tydligt uppdrag

6.1 Samarbete kräver tydlighet, resurser och värderingsarbete

Totalt inkom 70 fritextsvar som beskrev samarbete inom offentlig sektor (fråga 4.2 och 4.4). De flesta kom från statliga förvaltningsmyndigheter eller myndigheter under riksdagen (61, respektive ett svar).

Därutöver kom svar från en domstol, fyra kommuner, tre regioner och ett statligt affärsverk.

Synen på samarbetet inom offentlig sektor analyserades med kvalitativ metodik.

Beskrivningarna av samarbete genererade nio första nivåns teman (Bilaga 4). Dessa kunde

kondenseras och abstraheras till tre andra nivåns teman som i sin tur kunde kondenseras till ett tredje nivåns tema: ”För framgångsrikt samarbete i offentlig sektor behövs tydlighet samt investering i resurser och värderingar”.

Tabell 5. Sammanfattning av teman för de fritextsvar som beskriver förutsättningar som underlättar samarbete

Tredje nivåns tema Andra nivåns tema

För framgångsrikt samarbete i offentlig sektor behövs tydlighet samt investering i resurser och värderingar

Samarbete kräver satsning och tydlighet Värderingar är viktiga för samarbete

Samarbete ger vinster, men är också utmanande

Samarbete kräver satsning och tydlighet

Många av svaren påtalar att samarbete kräver resurser, framför allt i form av finansiering men även andra resurser såsom tid och kompetens återkommer.

För att kunna prioritera samarbete behövs såväl mål som ett tydligt uppdrag, före-trädelsevis i form av regeringsuppdrag, menar respondenterna.

Flera lyfter även att uppdrag behöver följas upp för att verkligen bli prioriterade och genomförda. Ett skäl som tas upp är att aktörer inom offentlig sektor har många olika uppgifter som konkurrerar om tiden.

Några av respondenterna ger förslag till olika insatser på nationell nivå som skulle stimulera samarbete inom offentlig sektor. Exempel är att staten genomgående bör arbeta mer proaktivt,

”Landar nästan alltid ner i en resursfråga - både personers tid och reda pengar”

Statlig förvaltningsmyndighet

”Möjlighet att avsätta tid hör ihop med tydligt uppdrag. Många myndigheter har en diger uppdragsflora. För att kunna prioritera samverkan kan antalet övriga uppdrag behöva skäras ner. Samverkan tar tid och resurser i anspråk” Statlig förvaltningsmyndighet

”Tydliggörande i högskolelag och regleringsbrev om innovationsuppdraget, samt dedikerade medel med tydlig uppföljning”

Statlig förvaltningsmyndighet

Samarbete skulle stimuleras av tydligt uppdrag

Formalisering, såsom avtal eller strategi, behövs ofta för att samarbete ska komma till stånd menar respondenterna. Det kan handla dels om interna dokument, dels om avtal mellan aktörer för att komma överens om formerna och villkoren för samarbete.

Värderingar är viktiga för samarbete

Kulturen på en arbetsplats, till exempel en anda av förståelse och tillit, lyfts fram i svaren. Detsamma gäller medarbetarnas inställning, såsom vilja att samverka och egenskaper som nytänkande, lyhördhet och öppenhet. Både kultur och inställning ses som viktiga för samarbete.

Ledarskapets betydelse poängteras i flera svar. Framför allt betonas värdet av att chefer stödjer samarbete och har förståelse för att det kräver tid och ansträngning.

Relationer tas också upp i svaren, till exempel värdet av att bygga nätverk.

Dessutom skriver flera att samarbete underlättas av att man ibland kan ses i verkliga livet.

Samarbete ger vinster, men är också utmanande

Att samarbete ger vinster lyfts fram i svaren, till exempel att samarbete behövs för att nå andra mål i verksamheten och att samarbete kan bidra till hög kvalitet i verksamheten.

Bland de utmaningar som tas upp kan nämnas att det finns en otydlighet när flera aktörer har samma eller liknande uppdrag, att samarbetet måste röra något specifikt för att inte riskera att bli urvattnat och tappa mening samt att samverkan kräver såväl tid som anpassning för att lyckas.

”Kräver också ofta en hel del avtalsarbete om samarbetet skall fungera över tid”

Kommun

”En kultur som premierar nytänk med tillåt och acceptans för att vi måste få misslyckas ibland i sökandet efter bättre lösningar”

Statlig förvaltningsmyndighet

”Chefer som förstår och understödjer en kultur som uppmuntrar till samarbete och innovation”

Statlig förvaltningsmyndighet

”Samarbete bygger på personliga relationer. /…/

Personliga relationer är allt!”

Statlig förvaltningsmyndighet

”Samarbete och samverkan med samhällets aktörer är en nödvändighet för att forskning skall komma till (verklig) nytta – Impact”

Statlig förvaltningsmyndighet

Exempel på arbete med regelverk