• No results found

Samband mellan sportsliga resultat och marknadsvärde samt förväntningarnas betydelse

4. Resultat och analys

4.3. Samband mellan sportsliga resultat och marknadsvärde samt förväntningarnas betydelse

Detta avsnitt avser att redovisa resultat så att påstående 2 (Det finns ett samband mellan sportsliga resultat och marknadsvärdet) och påstående 4 (Förväntade sportsliga resultat är redan inräknade i marknadsvärdet) kan styrkas eller förkastas.

I tabell 4 visas korrelationskoefficienterna mellan PRI per match och överavkastning samt FJI per match och överavkastning för hela säsongen. Resultaten redovisas per dag, vecka, månad, kvartal och år.

Tabell 4. Korrelationskoefficienter för hela säsongen. PRI per match – Överavkastning Spearman´s rho 0,169** 0,189** 0,174 0,203 0,800 Sig. (2-tailed) 0,015 0,008 0,218 0,391 0,200

n 206 193 52 20 4

FJI per match – Överavkastning Spearman´s rho 0,182** 0,125** 0,223 0,283 0,800 Sig. (2-tailed) 0,010 0,088 0,116 0,227 0,200

* Per dag, om fler än en match spelats under en helg har PRJ, FJI summerats för den aktuella helgen.

** Korrelationen är signifikant med mer än 90% säkerhet.

I tabellen kan man utläsa att både PRI och FJI har ett säkert samband med aktiens överavkastning relativt FTSE 250 index på dagsnivå. Alla data på dagsnivå uppvisar säkra samband med överavkastningen, vilket styrker påstående 2 (Det finns ett samband mellan sportsliga resultat och marknadsvärdet). Vad som även är intressant att notera är att då hänsyn är tagen till förväntningarna, det vill säga FJI, så stiger korrelationen en aning, det vill säga sambandet blir starkare. Detta skulle kunna indikera att det finns stöd för påstående 4 (Förväntade sportsliga resultat är redan inräknade i marknadsvärdet).

Detta ligger i linje med teorin som menar att marknaden är effektiv på halvstark form, och marknadsvärdet därmed speglar all publikt tillgänglig information. Vad som är anmärkningsvärt är att korrelationen sjunker både för PRI och för FJI då man kompenserat för de viktiga händelserna. Detta skulle kunna bero på att de händelser som är borttagna från analysen uppvisade en bra korrelation mellan FJI, PRI och överavkastningen. Det är kanske inte så förvånande med tanke på att vissa av de större informationshändelserna både var en match med mycket bra korrelation mellan PRI, FJI och överavkastningen samt en stor informationshändelse. Ett exempel på en sådan händelse är när laget åkte ur FA-Cupen 2003-02-15. Denna händelse var både en större informationshändelse samt en match med god korrelation mellan PRI, FJI och överavkastningen. Händelser som denna skulle kunna vara en förklaring till att korrelationen försämrades då man kompenserat för de större informationshändelserna.

Vidare kan man utläsa från tabell 4 att FJI uppvisar en osäkrare korrelation på veckonivå, då man kompenserat för viktiga händelser. Det är även värt att notera att korrelationen sjunker då man tar hänsyn till de förväntade resultaten. Detta medför att det inte finns stöd för påstående 4 på veckonivå för hela säsongen. Även på veckonivå sjunker korrelationen både för PRI och FJI då hänsyn är tagen till viktiga händelser.

På månads-, kvartals och årsnivå uppvisar både PRI och FJI en förhållandevis stark men relativt osäker korrelation mot överavkastningen. Det verkar även finnas en generell tendens att korrelationen mellan sportsliga resultat och överavkastning blir starkare då

samplingsintervallet blir längre. Det ska dock påpekas att på årsnivå består datamaterialet av en datapunkt per år, vilket ger totalt fyra datapunkter. För att inte fokusera alltför mycket på dessa korrelationskoefficienter då datamaterialet består av så få datapunkter, har vi valt att studera scatterplottarna på årsnivå. I figur 6 visas scatterplottarna för PRI samt FJI mot överavkastning. Vad man kan utläsa ur dessa diagram är att det verkar finnas ett relativt tydligt samband mellan årets PRI per match och årets överavkastning, likaså verkar det finnas en positiv korrelation mellan årets FJI per match och årets överavkastning. Exempelvis ger ett högt PRI eller FJI per match en hög överavkastning.

Även detta styrker påståendet om att de sportsliga resultaten påverkar marknadsvärdet, det vill säga påstående 2. Vad som är värt att notera är att om datapunkten för år 2000 eller 2003 i figur 6 utesluts blir sambandet i det närmaste linjärt.

År 2001 År 2002

År 2003

År 2000

År 2001 År 2002

År 2003 År 2000

Figur 6. Scatterplotten till vänster visar överavkastningen plottad mot årets prestationsindex per match.

Den högra plotten visar överavkastningen plottad mot årets förväntningsjusterade prestationsindex per match.

I tabell 5 visas korrelationskoefficienterna mellan PRI per match och överavkastning samt FJI per match och överavkastning för den tidiga säsongen, det vill säga från och med 1/8 till och med 31/12. I denna tabell redovisas resultaten per dag, vecka, månad.

Som tidigare nämnts i metodavsnittet har inte kvartal och år delats in i tidig respektive sen säsong.

Tabell 5. Korrelationskoefficienter för tidig säsong (1/8-31/12).

* Per dag, om fler än en match spelats under en helg har PRJ, FJI summerats för den aktuella helgen.

** Korrelationen är signifikant med mer än 90% säkerhet.

Tabell 5 visar på att även om man bara ser till den tidiga säsongen så har både PRI och FJI ett relativt säkert samband med överavkastningen på dagsnivå. Liksom vid analysen av hela säsongen så uppvisar FJI ett starkare samband med överavkastningen än PRI för den tidiga säsongen. Det ska även noteras att sambandet mellan FJI och överavkastningen blir starkare om man bara ser till den tidiga säsongen, jämfört med hela säsongen. I motsats till detta blir korrelationen mellan PRI och överavkastningen svagare om man bara ser på den tidiga säsongen jämfört med hela säsongen. Dessa resultat tyder på att påståendet om att förväntade resultat redan är medräknade i marknadsvärdet, det vill säga påstående 4, får ytterligare stöd för den tidiga säsongen.

Studerar man korrelationerna på veckonivå för den tidiga säsongen, uppvisar både PRI och FJI ett relativt säkert samband med överavkastningen. Vad som är intressant är att på veckonivå ger FJI en svagare korrelation än PRI. Detta skulle kunna tyda på att förväntningarnas betydelse minskar då längre tidsperioder studeras. Vid månadsnivån är inte sambandet mellan PRI, FJI och överavkastning lika säkert som vid dags och veckonivån. Även för den tidiga säsongen verkar sambandet mellan PRI och överavkastning bli starkare för längre samplingsintervall.

Tabell 6 visar korrelationskoefficienterna för PRI och FJI mot överavkastningen för den senare delen av säsongen, det vill säga från och med 1/1 till och med 31/7.

Tabell 6. Korrelationskoefficienter för sen säsong (1/1-31/7).

* Per dag, om fler än en match spelats under en helg har PRJ, FJI summerats för den aktuella helgen.

** Korrelationen är signifikant med mer än 90% säkerhet.

Vad som är anmärkningsvärt är att för den senare delen av säsongen uppvisar PRI både det säkraste och starkaste sambandet med överavkastningen, både på dags- och veckonivå. Detta då ingen hänsyn är tagen till viktiga informationshändelser. Alla övriga korrelationer uppvisar relativt svaga och osäkra samband. Detta verkar indikera på att vid den tidiga säsongen är förväntningarna mer inräknade i marknadsvärdet än vid den senare delen av säsongen. Det är även värt att notera att i motsats till den tidiga säsongen uppvisar den senare delen av säsongen inte starkare samband för längre samplingsintervall.

4.4. Samband mellan större informationshändelser och marknadsvärde

Detta avsnitt avser att redovisa resultat för att för att försöka dra slutsatser om påstående 3 (Det finns ett samband mellan större informationshändelser och marknadsvärdet). Vid analysen av sambandet mellan större informationshändelser och marknadsvärdet studerades Manchester Uniteds aktiekursförändring relativt indexförändringen för att på så sätt undersöka om marknadsvärdet påverkats av den aktuella händelsen. I bilaga 3 redovisas alla större informationshändelserna som ingår i analysen i ett diagram för analysperioden. Diagrammet i bilaga 3 visar även differensen mellan Manchester Uniteds aktiekurs och det normaliserade FTSE 250 indexet. Nedan kommer de olika informationshändelserna för varje år presenteras lite närmare och försöka skapa en förståelse hur aktien justerats efter en händelse.

Tabell 7. 1999 års informationshändelser och dess påverkan på aktiekursen.

Händelse nr. Datum Informationshändelse Överavkastning (procentenheter)

1 1999-03-30 Halvårsrapport -1,8

2 1999-04-09 Uppköpsanbud avslås -16,5

3 1999-05-16 Vinner Premier League -0,82

4 1999-05-22 Vinner FA-Cupen 3,29

5 1999-05-26 Vinner UEFA Champions League 0 6 1999-09-10 Spelaren Mikael Silvestre skriver kontrakt -2,1

7 1999-09-30 Helårsrapport 1,75

Ur tabell 7 kan utläsas vilka större händelser som skett under 1999 och hur aktien reagerade på dessa. Under 1999 hände det otroliga att Manchester United vann

”trippeln”. Det vill säga de vann Premier League, FA-cupen samt UEFA Champions League. Detta är något väldigt få klubbar lyckats med. Trots denna enorma bedrift reagerade inte marknaden särskilt mycket, och lät aktien vara på kvar på i stort sett samma nivå relativt index, se tabell 7. Dock var det så att vinsten av FA-cupen och Champions League hände under samma vecka, men vi har bara stängningskursen för fredagen. Detta gör att den veckans överavkastning speglar båda händelserna. Man kan tycka att marknaden borde ha reagerat ännu kraftigare då vinsten av UEFA Champions League har ett stort prestigevärde och vinsten ger en stor prissumma. Det kan vara så att denna summa dock är av ringa karaktär för en klubb som Manchester United med en hög omsättning. Ser man på det längre perspektivet, se bilaga 3, kan dock dessa vinster ha haft en påverkan på kursen, då kursen steg cirka 30 % under sommaren. Årets största händelse var när uppköpsanbudet avslogs av myndigheterna. Eftersom marknaden förmodligen redan justerat upp aktiekursen för det erbjudna värdet på aktien, rasade aktien efter att det blivit känt att affären ej skulle bli av.

Tabell 8. 2000 års informationshändelser och dess påverkan på aktiekursen.

Händelse nr. Datum Informationshändelse Överavkastning (procentenheter) 8 2000-02-11 Avtal med Vodafone, värt £30 milj. 15,88

9 2000-03-30 Halvårsrapport 0,42

10 2000-04-19 Åker ur UEFA Champions League i kvartsfinalen 0,87

11 2000-05-14 Vinner Premier League 2,31

12 2000-07-17 Peter Kenyon blir ny VD -3,97

13 2000-09-30 Helårsrapport -3,48

14 2000-11-03 Avtal med Nike, med start aug 2002, värt £300 milj. 6,68

I tabell 8 visas vilka större informationshändelser som hände under år 2000. De granskade större informationshändelser som ledde till störst överavkastningar under året var de sponsoravtal Manchester United skrev under året, se tabell 8. Då dessa avtal rörde sig om stora intäkter för klubben svarade marknaden med att justera upp kursen. Något som däremot är intressant att studera att marknaden svarade mer positivt angående avtalet med Vodafone, än det med Nike. Detta trots att avtalet med Nike rörde sig om intäkter som var tio gånger större, närmare bestämt £30 miljoner mot £300 miljoner. En anledning kan vara att rykten angående avtalet med Nike redan läckt ut, och att

marknaden hunnit justera aktien för den händelsen redan. En annan anledning kan vara att marknaden tyckte avtalet med Vodafone kan skapa större värde för Manchester United, än det med Nike, trots att avtalet i själva verket var mindre värt i rena pengar, eller andra ej beaktade händelser. Andra informationshändelser som ledde till en relativt stor förändring på aktiekursen jämfört med index var bytet av VD (verkställande direktör) samt utgivningen av helårsrapporten.

Tabell 9. 2001 års informationshändelser och dess påverkan på aktiekursen.

Händelse nr. Datum Informationshändelse Överavkastning (procentenheter) 15 2001-01-28 Åker ur FA-Cupen i 4:e omgången -1,53 16 2001-02-27 Samarbete med New York Yankees -1,19

17 2001-03-30 Halvårsrapport 7,40

18 2001-04-18 Åker ur UEFA Champions League i kvartsfinalen -2,90 19 2001-04-23 Spelaren Ruud van Nistelrooy skriver kontrakt -1,80

20 2001-05-19 Vinner Premier League -2,17

21 2001-07-12 Spelaren Juan Veron skriver kontrakt 2,40 22 2001-07-26 Spelaren Roy Carrol skriver kontrakt 4,91 23 2001-08-30 Spelaren Laurent Blanc skriver kontrakt 0,68

24 2001-09-30 Helårsrapport -0,13

25 2001-10-01 Lansering av MU Finance samt blir officielt att klubbens

ordförande ska avgå 2002-03-30 -2,23

26 2001-11-23 Avtal med Sportsetail 2,34

27 2001-11-28 Avtal med japansk detaljhandelsföretag -2,55

Under 2001 ledde de större informationshändelserna inte till några större förändringar av marknadsvärdet på Manchester United, se tabell 9. Den händelse som skapade den enskilt största överavkastningen var när halvårsrapporten gavs ut. Troligen var rapporten klart bättre än förväntat och därmed steg aktien relativt mycket. Marknaden reagerade även positivt när klubben skrev kontrakt med den lovande målvakten Roy Carrol. Denna relativt starka reaktion kan ha sin grund från att klubben lidit av målvaktsproblem tidigare, och att det i och med detta köp finns hopp att lösa dessa problem.

Tabell 10. 2002 års informationshändelser och dess påverkan på aktiekursen.

Händelse nr. Datum Informationshändelse Överavkastning (procentenheter) 28 2002-01-22 Spelaren Diego Forlan Corazo skriver kontrakt -1,88 29 2002-01-26 Åker ur FA-Cupen i 4:e omgången -0,40 30 2002-02-27 Tränaren Sir Alex Ferguson förlänger kontrakt 4,72 31 2002-03-02 Spelaren Roy Keane förlänger kontrakt -1,67 32 2002-03-25 Avtal om tv-sändningar i USA 0,86

33 2002-03-30 Halvårsrapport 2,88

34 2002-04-30 Åker ur UEFA Champions League i semifinalen -1,62 35 2002-05-11 Kommer 3:a i Premier League -2,21 36 2002-05-16 Anklagas för priskartell -2,07 37 2002-05-20 Samarbete med Terra Lycos 1,87 38 2002-05-28 F.d. styrelsemedlem säljer aktier 5,38 39 2002-07-22 Spelaren Rio Ferdinand skriver kontrakt -4,49

40 2002-09-30 Helårsrapport 8,46

41 2002-12-19 USA-tour för sommaren 2003 5,96

Ur tabell 10 kan utläsas att under 2002 ledde inga större informationshändelser till några större överavkastningar. När det blev känt att Manchester United skulle åka iväg till USA och spela vänskapsmatcher mot några av Europas absoluta topplag i fotboll steg aktien.

Genom den resan skulle Manchester United kunna skaffa sig fler intressenter, vilket marknaden borde tolka som positivt. Helårsrapporten var troligen även lite bättre än väntat, då aktien steg efter att den getts ut. Däremot blev överavkastningen relativt index negativ efter att Manchester United blev trea i Premier League. Marknaden kan ha blivit bortskämd, då laget de senaste tre åren vunnit ligan. Förväntningarna på att laget skulle vinna kan ha varit stora och att det kanske ansågs som en besvikelse att Manchester United ”bara” blev trea.

Tabell 11. 2003 års informationshändelser och dess påverkan på aktiekursen.

Händelse nr. Datum Informationshändelse Överavkastning (procentenheter) 42 2003-02-15 Åker ur FA-Cupen i 5:e omgången -0,78

43 2003-03-30 Halvårsrapport 2,19

44 2003-04-23 Åker ur UEFA Champions League i kvartsfinalen -1,62

45 2003-05-11 Vinner Premier League -0,38

46 2003-05-17 Spelaren Tim Howard skriver kontrakt -1,65 47 2003-06-17 Spelaren David Beckham lämnar klubben -0,31 48 2003-07-03 Spelarna Eric Djemba-Djemba skriver kontrakt och Laurent Bland

lämnar klubben 0,08

49 2003-08-01 Tvingas betala straffavgift för priskartell -1,84 49 2003-08-12 Spelarna Jose Pereira Kleberson och

Christiano Ronaldo skriver kontrakt -1,16

50 2003-09-09 David Gill blir ny VD -3,92

51 2003-09-30 Helårsrapport -1,29

Under 2003 ledde de större informationshändelserna inte till några större förändringar av marknadsvärdet på Manchester United, se tabell 11. En stor händelse, om inte den största, under 2003 var att stjärnspelaren David Beckham lämnade Manchester United. Efter många olika rykten blev det till slut klart. David Beckham var en stomme i laget och var en orsak till att laget gått så bra de senaste åren. Säsongen 1999/2000 blev David Beckham exempelvis utsedd till näst bäste fotbollspelaren i Europa och världen (Manchester Uniteds hemsida). Han var även kapten i det engelska fotbollslandslaget.

Man kan tycka att marknaden borde tolka det som något negativt att han lämnade laget, men kursen förblev i stort sett oförändrad, se tabell 11, när det blev klart att han skulle lämna klubben. Anledningen till att marknaden inte reagerade kraftigare på förlusten av viktig spelare som David Beckham kan ha varit att klubben fick bra betalt för honom.

Manchester United erhöll nämligen ca £25 miljoner för David Beckham, vilket är en stor summa pengar som laget kan ha stor användning för vid inköp av andra spelare eller andra nyttiga investeringar. Det är intressant att fundera på om pengarna Manchester United erhöll skapar ett större värde för klubben, än om David Beckham varit kvar i klubben och på det sättet kunnat bidra till att vinna fler titlar. Enligt Leliaert et al (2003) förlorar klubben en viktig faktor för att öka marknadsvärdet då de förlorar en spelare, som är en del av klubbens humankapital. En annan viktig händelse var att klubben fick en ny VD och bara några veckor efter detta gavs helårsrapporten ut. I Tabell 12 ses att dessa

händelser ledde till negativa förändringar på aktiekursen relativt index. Men studerar man vad som hände med kursen i ett längre perspektiv (se bilaga 3) ser man att kursen skjuter i höjden. Förmodligen kan detta vara en kombination av de två händelserna om den nytillträdda VD:n och helårsrapporten.

Tabell 12. 2004 års informationshändelser och dess påverkan på aktiekursen.

Händelse nr. Datum Informationshändelse Överavkastning (procentenheter) 53 2004-01-19 Spelaren Louis Saha skriver kontrakt 0,95 54 2004-01-28 Tränaren Sir Alex Ferguson förlänger kontrakt 0,84 55 2004-03-09 Åker ur UEFA Champions League i åttondelsfinalen 0,52

56 2004-03-30 Halvårsrapport -3,17

Då analysen av 2004 sträcker sig till 2004-03-31 har det inte hunnit ske så många informationshändelser under denna period. De större informationshändelser som hunnit ske kan utläsas ur tabell 12. Att den legendariske tränaren Sir Alex Ferguson förlängde sitt kontrakt ansågs troligen som en positiv händelse, då detta ledde till en positiv överavkastning. Det är ändå han som tränat klubben i nära tjugo års tid nu, och det har hittills gått bra, vilket borde vara positiva nyheter för klubben. Däremot var marknaden inte nöjd med resultatet för det första halvåret och aktien sjönk. Förmodligen ett resultat av att marknadens förväntningar var högre än det resultat som klubben presterat. Att laget åkte ur UEFA Champions League redan i åttondelsfinalen och missade en del intäkter borde kanske ha speglats i aktiens värdering. Samtidigt är det en bedrift att sjätte året i rad ta sig till slutspelet av UEFA Champions League, vilket kan ha lett till att aktien gick upp en aning relativt index.

4.5. Resultatdiskussion

Vid analysen av påstående 1 (Det finns ett samband mellan finansiella prestationerna och marknadsvärdet) hittades inga tillräckligt säkra korrelationer för att kunna styrka eller förkasta påståendet. Undersökningen indikerar dock på att det finns ett osäkert samband mellan dessa variabler. Osäkerheten kan ha sin grund i att antalet mätpunkter var få.

Av de korrelationer som genomförts för att testa påstående 2 (Det finns ett samband mellan sportsliga resultat och marknadsvärdet) kan man se att det finns ett relativt säkert samband mellan sportsliga prestationer och överavkastning. Detta skulle tyda på att klubbens intellektuella kapital, såsom spelare, tränare och organisationen runt laget, verkligen skapar mervärde för klubben och att marknaden verkligen uppskattar detta mervärde.

Resultaten från analysen av påstående 1 och 2, kan därmed tyda på att det är klubbens intellektuella kapital som skapar mervärde för företaget och på det viset påverkar marknadsvärdet. Detta stämmer överens med Leliaert et al (2003) teorier kring intellektuellt kapital, som menar att de immateriella tillgångarna skapar mer värde för ett företag än vad de materiella tillgångarna gör.

Analysen av påstående 3 (Det finns ett samband mellan informationshändelser och marknadsvärdet) pekar på att det finns ett visst samband mellan större informationshändelser och marknadsvärdet. Studien tyder på att det sker förändringar av Manchester Uniteds marknadsvärde i samband med större informationshändelser. Dock är dessa kursförändringar relativt index ibland relativt små. Detta kan indikera på att viss ickepublik information ibland finns avspeglad i aktiekursen. Troligen är detta ett bevis på att marknaden är begåvad med en viss mängd framsynthet. Med detta menas att vissa nyheter tenderar att läcka ut och avspeglas i aktiekursen innan informationen officiellt har släppts (Ross, 1993). Dock kan nämnas att det inträffat fler negativa reaktioner än positiva. Dessutom verkar större informationshändelser av finansiell karaktär ha en större påverkan på aktiekursen än händelser av sportslig karaktär.

Resultaten från analysen av påstående 4 (Förväntade sportsliga resultat är redan inräknade i marknadsvärdet) indikerar på att det kan finnas ett stöd för påståendet, då det finns vissa korrelationer som tyder på detta. Stödet för påståendet stärks ytterliggare om man enbart tittar på den tidiga delen av säsongen på dagsnivå. För den senare delen av säsongen finns det däremot inget stöd för påståendet. Vad detta kan bero på är svårt att spekulera i. En anledning till denna säsongsvariation skulle kunna vara att när fotbollssäsongen ska starta efter sommaruppehållet är den mediala fokuseringen på fotbollen väldigt stor samtidigt som nästan inga matcher spelats under sommaruppehållet, det vill säga att det är svårt att veta lagets prestationsförmåga. Detta skulle kunna innebära att marknaden skapar sig förväntningar på klubben inför framtiden med den information som finns tillgänglig, till exempel odds. Dessa förväntningar är då troligen inräknade i marknadsvärdet.

Studien tyder på att det finns en tendens till att sambandet mellan de sportsliga resultaten och marknadsvärdet blir starkare vid längre samplingsintervall. I och med att antalet datapunkter minskar vid längre samplingsintervall, ökar osäkerheten i dessa samband.

Vad denna tendens skulle kunna bero på är att marknaden vill ha en starkare bekräftelse på lagets prestationer än en enstaka match. En enstaka vinst kan vara en tillfällighet, medan en längre period av framgångar tyder på att lagets prestationsförmåga verkligen är hög.

Att förväntningarnas betydelse för marknadsvärdet var mycket otydlig för samplingsintervall längre än dagsnivå kan bero på att den nya informationen om förväntningarna, det vill säga oddsen, medfört en kursjustering i samband med att

Att förväntningarnas betydelse för marknadsvärdet var mycket otydlig för samplingsintervall längre än dagsnivå kan bero på att den nya informationen om förväntningarna, det vill säga oddsen, medfört en kursjustering i samband med att

Related documents