• No results found

Samhällsutveckling, beredning för Unga och lärande samt beredning för Vård och omsorg

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

Ge Kommunfullmäktiges beredning för Samhällsutveckling, beredning för Unga och lärande samt beredning för Vård och omsorg i uppdrag

- att ta del av den parlamentariska gruppens slutsatser och lämna synpunkter på förslag till handbok samt förslag till lösningar för att hitta fungerande

arbetsformer.

Ärendebeskrivning

Vid kommunstyrelsens sammanträde 2017-08-08, § 178, tillsattes en parlamentarisk grupp för att utvärdera den politiska organisationen som infördes 2015-01-01.

Uppdraget har genomförts dels genom analys av beslutsunderlag i form av rapporter, skrivelser m m rörande organisationsförändringen och dels genom intervjuer med ett antal tjänstemän. Utifrån detta underlag har dialog på gruppens sammanträden förts.

Den parlamentariska gruppen har också bedrivit viss omvärldsbevakning och stämt av med andra kommuner främst rörande fullmäktigeberedningar.

En av slutsatserna är att ”Fullmäktigeberedningar inte har fått avsedd effekt. Det har varit svårt att hitta fungerande arbetsformer för beredningarna. Även formerna för

medborgardialog har blivit haltande så här långt.”

Kommunfullmäktiges presidium ger härmed Kommunfullmäktiges beredning för

Samhällsutveckling, beredning för Unga och lärande samt beredning för Vård och omsorg i uppdrag

- att ta del av den parlamentariska gruppen slutsatser och lämna synpunkter på förslag till handbok samt förslag till lösningar för att hitta fungerande

arbetsformer.

Synpunkter ska lämnas in senast 2018-04-27 till fredrik.granholm@solleftea.se Skicka till - Ordförande i beredningarna.

§ 10 Dnr KS 471/2017

Ingående i Vattenkraftens Miljöfond

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

Kommunfullmäktige beslutar att inte ingå i Vattenkraftens miljöfond.

Reservation

Följande ledamöter reserverar sig mot beslutet;

Socialdemokraterna;

Elisabet Lassen, Mikael Sjölund, Lillemor Edholm, John Åberg, Åsa Sjödén, Gunder Lidén, Sven-Göran Johansson, Malvina Falk Hamberg, Marie-Louise Andersson, Curt Noppa, Morgan Nordin, Annelie Markemo, Tommy Svensson, Susanne Lindahl, Sture Ragnarsson, Birgitta Forsberg, Anita Bergsten, Lennart Önblad, Eva Fors, Nils Michael Eriksson, Stina Näslund.

Ärendebeskrivning/Sammanfattning

Vattenkraftens Miljöfond är ett frivilligt samarbete mellan nio vattenkraftsföretag, som till ca 97 procent står för all vattenkraftsproduktion i Sverige som ska finansiera

miljöåtgärder i svensk vattenkraft, så att Sverige lever upp till EU-rätten och dess krav på vattenverksamheter. Detta är i linje med den Energiöverenskommelse som slöts

sommaren 2016 mellan fem riksdagspartier, där det beslutades att vattenkraftsbranschen fullt ut ska finansiera kostnaderna för arbetet med att uppnå moderna miljövillkor.

Regeringen presenterat ett lagförslag som bland annat innebär att en avvägning mellan miljö- och energiintresset på nationell nivå införlivas i rättssystemet. Syftet är att

miljöåtgärder ska genomföras där de gör bäst nytta med minsta möjliga negativa inverkan i fråga om nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. Avvägningen, i form av en

nationell prövningsplan, innebär att den totala påverkan på vattenkraftsproduktionen kommer att begränsas. Havs- och Vattenmyndigheten tillsammans med

Energimyndigheten har konstaterat att gränsen för betydande negativ påverkan för produktionen av elenergi är 1,5 TWh.

Vattenkraftens Miljöfond blir ett samägt aktiebolag som administrerar verksamheten, handlägger förfrågningar om ersättning, tar in medel från delägarna, sköter utbetalningar och informerar om fondens verksamhet. Alla verksamhetsutövare inom vattenkraften som åläggs miljöförbättrande åtgärder inom ramen för den nationella prövningsplanen kan ansöka om ersättning.

Vattenkraftens Miljöfond är dimensionerad för att betala ut maximalt 10 miljarder kronor under totalt 20 år för att finansiera uppgraderingen till moderna miljövillkor i den svenska vattenkraften. De bolag som är fört diskussioner om att finansiera Miljöfonden är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Sollefteåforsens AB, Statkraft, Tekniska verken i Linköping, Uniper och Vattenfall. Vattenkraftsbranschen har som mål att etablera Vattenkraftens Miljöfond under första halvåret av 2018.

För att Vattenkraftens Miljöfond skall kunna startas krävs att samtliga parter som deltagit i arbetet för inrättande av den frivilliga fonden undertecknar bifogat aktieägaravtal samt därefter att de förutsättningar som anges i punkt 3.5 i detta avtal infrias.

Förvaltningens bedömning

Kommunstyrelseförvaltningen konstaterar att energiöverenskommelsen är väldigt tydlig så till vida att vattenkraftbranschen själva skall bekosta samtliga åtgärder så att EU-rätten och dess krav på vattenverksamhet uppfylls. Konstateras kan även att vi är en relativt liten aktör i jämförelse med de stora vattenkraftföretagen, huruvida övriga aktörer skulle gå vidare med inrättandet av Vattenkraftens Miljöfond ifall kommunfullmäktige säger nej kan inte bedömas.

Ifall inte ett frivilligt åtagande görs i branschen så kommer dock vattenkraftproducenter påföras en miljöavgift eller skatt för att bekosta miljöåtgärder som prövats inom ramen för den nationella prövningsplanen. Vad en miljöavgift/skatt skulle innebär i ekonomiska termer är oklart. Det som förefaller klart är att kostnaden för Miljöfonden kommer variera mellan åren beroende på vilka miljöåtgärder som prövas samt vilka åtgärder som söks ersättning för och beviljas av fonden.

Förvaltningen lämnar detta ärende utan förslag till beslut men konstaterar att Sollefteåforsens ABs styrelse ser positivt på att ingå i Vattenkraftens Miljöfond och tillstyrker att ägaren Sollefteå Kommun beslutar att avtalet och bolagsordningen skall undertecknas.

Ekonomiska konsekvenser och förslag på finansiering

Den kostnad till miljöfonden som faller på Sollefteåforsens AB enligt normalårsvolym uppgår till 40 mnkr fördelat över 20 år. Detta baserat på kraftverkets hela produktion motsvarande 298 GwH.

Fondavgift hänförlig till den ersättningskraft på 112 GwH som tillfaller uppströms liggande kraftproducenter behöver avtalas separat och faktureras dessa för att inte Sollefteåforsen skall ta ett oproportionerligt stort ansvar i fonden.

Beslutsunderlag/Lagrum

Förvaltningsyttrande Niklas Nordén - KS 471/2017-3 Aktieägaravtal – Vattenkraftfinansieringen - KS 471/2017-2 Bolagsordning för Vattenkraftens Miljöfond AB - KS 471/2017-1

Förvaltningens förslag till beslut Utan förslag

Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Kommunfullmäktige besluta

Att underteckna bolagsordningen och avtal gällande Vattenkraftens Miljöfond.

Förslag till beslut på mötet

Johan Andersson (C) med biträde av Kerstin Franzén (M), Margareta Alton (Mp), Mattias Ahlenhed (ViSKB), Kjell-Åke Sjöström (V), Leif Eriksson (L), Maria Wennberg (C), Paul Höglund (C) föreslår att Kommunfullmäktige inte ska gå med i Vattenkraftens Miljöfond och därmed inte ingå föreslagna avtal.

John Åberg (S) med biträde av Elisabet Lassen (S) föreslår bifall till Kommunstyrelsens förslag till beslut.

Beslutsgång

Ordförande Mikael Sjölund (S) ställer fråga om Kommunfullmäktige beslutar enligt Kommunstyrelsens förslag till beslut eller enligt Johan Andersson (C) m.fl. förslag till beslut.

Finner att Kommunfullmäktige beslutar enligt Kommunstyrelsens förslag till beslut.

Omröstning

Omröstning begärs och ska genomföras.

Ordförande redogör för att en Ja-röst läggs för Kommunstyrelsens förslag till beslut och en Nej-röst för Johan Andersson (C) förslag till beslut.

Omröstningsresultat

21 röster läggs på ja och 24 röster läggs på nej.

Ordförande finner utifrån resultatet i omröstningen att Kommunfullmäktige beslutar att inte ingå i Vattenkraftens miljöfond.

Omröstningsbilaga § 10

Marie-Louise Andersson S J

Curt Noppa S J

Mattias Ahlenhed ViSKB N

Karin Jansson Vikström ViSKB N

Roger Johansson ViSKB N

Ulrika Bergman ViSKB N

Linus Källgren ViSKB N

Matz Sjöberg ViSKB N

Lennart Sundkvist ViSKB N

Kerstin Franzén M N

Sven-Olov Gradin M N

Kerstin Svensson M N

Carina Eriksson M N

Daniel Fäldt M N

Forts. omröstningsbilaga § 10

Namn Parti Ja Nej

Johan Andersson C N

Maria Wennberg C N

Paul Höglund C N

Monica Tirri C N

Marcus Lundquist SD N

Sven-Göran Knutsson SD N

Leif Eriksson L N

Margareta Alton MP N

Skicka till Handläggare

Sollefteåforsens AB Vattenkraftens Miljöfond

§ 11 Dnr KS 14/2018

Related documents