• No results found

Vår bedömning utifrån förstudien är att det finns en tydlig och ändamålsenlig organi-sation för säkerhets- och krisberedskapsarbetet i Tjörns kommun. Roll- och ansvars-fördelningen samt organisationen har på ett tydligt sätt specificerats i relevanta styr-dokument och planer för verksamheten, vilka är välstyr-dokumenterade. Dock saknas ett aktuellt handlingsprogram för att förebygga skador och olyckor för innevarande mandatperiod, vilket är ett krav som regleras i lagstiftningen. De övergripande poli-cys och planer som fastställts reglerar på ett tydligt sätt hur arbetet ska utformas och genomföras. Vi vill dock påpeka att det är viktigt att styrdokumenten behandlas och fastställs av ansvarigt politiskt organ.

Genom förstudien konstateras att det varierar i vilken utsträckning som förvaltning-arna och bolagen utvecklat och aktivt arbetar med krisledning och säkerhet. Vidare framkommer att det idag saknas systematisk uppföljning av i vilken utsträckning som förvaltningarna och bolagen uppfyller sina åtaganden. Revisionen rekommen-deras att aktivt följa den fortsatta implementeringen av riktlinjerna samt systemati-ken i arbetet och uppföljningen.

I Tjörns kommun finns en fastställd utbildnings- och övningsplan. Förstudien visar dock att denna inte fullföljs och att det finns potential att utveckla arbetet med utbild-ning och övutbild-ning. Kommunerna är enligt lagkraven skyldiga att regelbundet utbilda och öva politiker och tjänstemän så att de kan lösa sina arbetsuppgifter även i en krissituation. Mot bakgrund av detta bedömer vi att det är en brist att den fastställda utbildnings- och övningsplanen inte efterlevs. Utbildning och övning bedöms vara ett viktigt utvecklingsområde för kommunen i det framtida arbetet för att säkerställa en effektiv beredskap inför händelse av eventuell kris.

Kommunen har fastställt en övergripande risk- och sårbarhetsanalys. Dock uppfyller förvaltningarna och bolagen inte kraven på att upprätta egna risk- och sårbarhets-analyser, vilket bedöms vara ett viktigt utvecklingsområde.

Förstudien visar att det pågår ett arbete för att förbättra beredskapen för att säker-ställa dricksvattenförsörjningen. De incidenter som inträffat i kommunen under de två senaste åren har ökat medvetenheten och medfört att förbättringsåtgärder har vidtagits. Dock konstateras i den olycksutredning som gjordes till följd av vattenläck-an i september 2012 flera stora brister som kommunen och samhällsbyggnads-nämnden omgående bör hantera. Mot bakgrund av detta och det faktum att kom-munen vid flera tillfällen har drabbats av otjänligt vatten bedömer vi att det finns an-ledning för revisionen att följa vilka åtgärder som vidtas samt hur kommunen arbetar för att förbättra beredskapen och säkerställa god vattenförsörjning. Löpande under-håll av VA-systemet bedöms också vara ett viktigt område att följa för revisionen.

Risker kopplat till miljöföroreningar har främst analyserats inom ramen för kommu-nens risk- och sårbarhetsanalys. Utifrån förstudien bedöms det därmed finnas po-tential att ytterligare utveckla beredskapen för att förebygga och hantera miljöförore-ningar.

Göteborg 2013-01-15 ERNST & YOUNG AB

Cecilia Svensson Liselott M Daun

Verksamhetsrevisor Certifierad kommunal revisor

Dokumentförteckning

Application to become a member of the “International Safe Community Network” for international Designation as an International Safe Community by the WHO Collabo-rating Centre on Community Safety Promotion, Karolinska Institutet

Tjörns kommuns säkerhetspolicy och handlingsprogram för riskhantering (Kommun-fullmäktige 2003-03-13)

Tjörns kommuns handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddnings-tjänst 2007-2010 (uppdaterad 2007-09-18)

Kommunstyrelsens protokoll 2011-09-08 Kommunstyrelsens reglemente (2011-01-27) Krisledningsnämndens reglemente (2011-01-27) Krisledningspärm

Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap

Lednings- och informationsplan, 2009-02-19

Lednings- och informationsplan 2011-2014, UTKAST

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser (MSBFS 2010:6)

Olycksutredning vattenläcka 2012-09-07 Pandemiplan, 2009-05-20

Riskhanteringsgruppens synpunkter på ny förskola i Kållekärr, 2012-10-11 Säkerhetsbesiktning på Långekärrs skola och förskola, 2012-10-15

Säkerhetspolicy, UTKAST

Säkerhetsrutiner hot och våld för personal i sociala huset, 2011-02-01 Verksamhetsberättelse för säkerhetsarbetet 2011 (2012-03-19) Övergripande risk- och sårbarhetsanalys 2011-2014 (2011-08-15)

Bilaga 1: Revisionskriterier

Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraor-dinära händelser i fredstid och höjd beredskap

Enligt lagen är kommuner skyldiga att analysera vilka extraordinära händelser som kan inträffa i kommunen och hur dessa händelser kan komma att påverka den egna verksamheten. Resultatet ska sammanställas i en risk- och sårbarhetsanalys. Med utgångspunkt i analysen ska kommunen för varje mandatperiod fastställa en plan för hur hantering av extraordinära händelser ska ske.

Enligt lagstiftningen ska kommunen också tillsätta en krisledningsnämnd som ska fullgöra uppgifter vid och under extraordinära händelser. Inom sitt geografiska om-råde ska kommunen verka för att olika aktörer inom kommunen samverkar och upp-når samordning i planerings- och förberedelsearbetet. Kommunen ska också tillse att förtroendevalda och tjänstemän får den utbildning som de behöver för att kunna klara sitt säkerhetsåtagande.

Myndigheten för samhällskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser (MSBFS 2010:6)

Föreskrifterna anger riktlinjer för hur risk- och sårbarhetsanalysen ska genomföras och hur den ska vara utformad. Av föreskrifterna framgår också att kommunerna år-ligen ska följa upp analysen. En skriftlig eller elektronisk redovisning av uppföljning-en ska rapporteras till länsstyrelsuppföljning-en, Socialstyrelsuppföljning-en och Myndighetuppföljning-en för samhäll-skydd och beredskap.

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Enligt lagstiftningen ska kommunen ansvara för räddningstjänst. Kommunen ska också upprätta ett handlingsprogram för den förebyggande verksamheten. Av hand-lingsprogrammet ska framgå mål för kommunens verksamhet samt de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. Av hand-lingsprogrammet ska det också framgå hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras. Handlingsprogrammet ska antas av kommunfull-mäktige för varje ny mandatperiod.

Related documents