• No results found

Sammanfattande diskussion och slutsats

jordens barn

7. Sammanfattande diskussion och slutsats

I det här avsnittet reflekterar jag över mitt arbete och min process ur en per- sonligt granskande aspekt.

Jag kan kortfattat konstatera att jag har svarat på mina frågeställningar och uppfyllt projektets syfte och min vision.

Jag måste dessutom påpeka att jag tycker att resultatet har överträffat mina förväntningar som jag hade i projektstarten, då jag inte trodde att jag skulle lyckas göra en så billig men effektfull lykta.

Tålamod belönar sig

Projektet har erbjudigt några riktiga kickar. Den första fick jag av tanken att det går att frakta en lykta i platt format för att enkelt vika upp den till manifestationen. Den idén kändes så självklar och enkel i sitt utförande, men hade så enorma fördelar gällande både produktionens enkelhet, den billiga och förenklade frakten, miljövänlighet i att bara använda ett material och det låga priset som ett resultat av tidigare faktorer.

Den andra kicken fick jag när jag hittade det kombinerade flam- och textil- skyddet som kunde göra papper flamsäkert och vattenavstötande i ett enda moment. Jag hade tidigare trott att jag skulle vara tvungen att byta pappret mot ett annat material som skulle innebära högre kostnader och mer arbete. Det kändes väldigt befriande när jag hittade sidan på Internet och insåg att mina problem bara var ett knapptryck bort.

Den tredje och kanske allra största kicken fick jag när jag kom på idén om manifestationen där lyktorna säljs för att samla in pengar till Unicef. Jag hade innan gått och bekymrat mig lite över att Unicefgrupperna skulle stå och vika upp alla lyktorna innan manifestationen, och trott att det kanske i slutändan skulle innebära att manifestationerna uteblev för att det blev för mycket arbete. Idén om ”Brinner för jordens barn” innebar att arbetet för Unicefgrupperna minimerades, och att manifestationen blev någonting utöver bara ett event som var vackert att titta på. Idén var även den så enkel i sitt utförande, men innebar lösningen på en massa problem och skapade istället möjligheter.

Kanske triggade det mig lite att en lykta som jag formgivit skulle bidra till att mer pengar skulle gå till världens barn, men som jag nämnde i projektets

52 start - i det här projektet känner jag ingen skam över att säga att jag är ute efter att dra in så mycket pengar som möjligt

Vad har jag lärt mig av det?

Vad jag har lärt mig är att inte ta problem som motgångar utan istället nya möjligheter. Hade jag gett upp materialet för tidigt eller inte reflekterat or- dentligt över problemet av uppvikningen av lyktorna så hade jag aldrig hittat flamskyddsmedlet eller kommit på den interaktiva manifestationen ”brinner för jordens barn”.

Då hade slutresultatet sett helt annorlunda ut än vad det gör. Jag kan sam- tidigt inte hävda att den lösningen som jag har presenterat i det här projektet är den allra bästa heller, om jag får fundera över problemet lite till kan nya lösningar komma fram, som bevisat.

Metodernas nytta

I det här projektet har metoderna varit viktiga för att jag och Unicef ska ha samma bild av uppdraget. Jag har använt mig av metoden ”ITK” (Identity tool kit, en metod som lärs ut av proffessor Koblanch vid designprogrammet i Kalmar) för att illustrera Unicef i bilder och ord. Genom dessa har jag sedan presenterat min bild av Unicef för personer i organisationen och frågat om den stämmer överens med hur organisationen ska och vill uppfattas. Det var väldigt viktigt för mig att jag hade rätt stämning och känsla av Unicef från början så att jag kunde skapa en manifestationsstämning som representerade detta.

I det här arbetet har jag egentligen inte använt några metoder för att driva mitt arbete framåt, i vissa fall när jag kör fast i en process använder jag metoder för att komma vidare eller sålla bland mina idéer. I det här projektet har processen rullat på utan hjälp från metoder. Metoderna jag har använt mig av har varit i syfte att synliggöra mina tankar så att de kan förmedlas till Unicef och andra åhörare, som exempelvis ljusbedömningen och funktion- sanalysen. Dessa metoder har dessutom varit min guide när jag har arbetat i designprocessen så jag inte har lämnat projektets ramar. Vad jag lärt mig från tidigare projekt i skolan är att jag har lätt att sväva ifrån banan om jag inte har tydliga ramar att arbeta ifrån och på så sätt har metoderna varit oer- hört viktiga för mig i det här projektet. Hur det hade gått utan metoderna är lite svårt att avgöra såhär i efterhand.

Att förmedla Unicef

Jag har använt mig av en varumärkesidentitet på ett för mig nytt sätt i det här projektet. Jag har tidigare gjort friare projekt där jag själv sätter upp direk-

tiven för färg och form, i det här projektet har jag verkligen försökt att skapa någonting som känns som en del av Unicef som organisation. Jag har mer in- gående reflekterat över färg och form i aspekten av hur de uppfattas och vad de kan betyda för betraktaren på det emotionella planet och sedan försökt att få den upplevelsen att likna den jag får av Unicef.

Jag står fast vid mitt tidigare påstående om att hur man tolkar färg, form och ljusstämningar är personligt betingat och att någonting allmängiltigt inte kan hävdas i det fallet. Däremot kan jag hävda att mina ljuslyktor har uppfattats som hoppfulla och stämningsgivande av majoriteten personer jag har frågat, och fungerar enligt frågade personer på Unicef som en visuell översättning av Unicefs identitet.

Om det är lyktornas färger, former, ljusets spridning eller symbolen av en blomma eller ett ljus som har orsakat att manifestationslyktan har uppnått den önskade effekten av positiv stämningssättare är svårare att säga. Kanske är det just mängden av optimism och stämningsgivande symboler jag har laddat formen med som har gjort att meddelandet har lyckats förmedlas. Jag tror att det är just kombinationen av alla delarna och deras samspel i en och samma produkt som gör effekten av lyktan träffsäker.

För att knyta ihop projektet ordentligt gick jag tillbaka till mina frågeställ- ningar jag skrivit under projektet och besvarade dem:

På vilket sätt kan jag skapa en ljuslykta som särskiljer Unicefs manifestationer samt håller lågan vid liv vid manifestationer utomhus? -genom att svara på frågeställningarna nedan.

-Hur särskiljer sig Unicef från andra hjälporganisationer? De är optimistiska i sitt förhållningssätt och framstår som en rättvis och vän- lig organisation

-Hur ser organisationen Unicef ut om man översätter deras värdegrund till färg och form? Man låter vänlighet och optimism vara ledande ord för färgval och formar- bete. Kraftfulla glada kolörta färger och rundade vänliga former.

-Vad har levande ljus för symbolvärde? Hoppets låga; Liv, hopp och själ

-Finns det en symbol som stämmer med Unicefs värdegr-

und som jag kan inspireras av när jag ska formge lyktan? Blomman för kärlek och omtanke och det vackra men sköra med livet. Näckrosen för “Den perfekta skönheten” - ligger i att hjälpa behövande - Hur kan man använda papper som ljuslykta? Genom att flamm- och vattenkydda pappret, göra vindinsläppen så små som möjligt och tynga ner lyktan med sand.

54

8. Referenser

Cooper Rachel och Press Mike, 1994. The design agenda : a guide to suc- cessful design management Chichester: Wiley, ISBN 0-471-94106-9 Dreyfuss Henry, 1984. Symbol sourcebook, an authoritative guide to inter-

national graphic symbols” New York : John Wiley ISBN 0-471-28872-1 Takahama Toshie, 1997. the complete origami collection

okyo : Shufunotomo/Japan Publ ISBN 0-87040-960-3

Internet http://www.flowerstories.net/meaning-of-waterlily-flowers.html (20080319 21:15) http://www.flamskydd.com/index.php?page=miljo (20080415, 12:19) http://www.mikroponent.se (20080508 18:15) Föreläsningar om metoder:

Designagenda, I kursen “Design management” med Erik Mohlin Designhögskolan i Pukeberg vårterminen 2008

Funktionsanalys, Föreläsningar om designmetoder med Louise Häggström Designhögskolan i pukeberg vårterminen 2006

ITK, Proffessor Henriette Koblanck på Designhögskolan i pukeberg vårterminen 2006

Visuell ljusbedömmning, Under “Tema Ljus” med Jan Ejhed Designhögskolan i Pukeberg höstterminen 2006

Related documents