• No results found

51.A Lätt uppvikning

Det största problemet med origamiblomman som jag vek ur origamiboken var att den var för komplicerad att vika upp då man var tvungen att vika pap- pret i över fem led. Jag började mitt skissande i motsatta änden och gjorde lyktor i ett stycke som bara behövde vikas i ett led. I de första skisserna jag gjorde klippte jag ett kvadratiskt papper i fyra eller sex delar in mot mitten, och vek upp flikarna för att se vad som hände.

I den första bilden är pappret klippt i fyra flikar, och i den andra i åtta. I det här fallet så tycker jag att den första lyktan representerar Unicefs vänliga och enkla formspråk bättre än den andra lyktan vars alla flikar gör att den ser lite hotfull och spetsig ut. Jag blev förtjust i effekten av att skapa nyansskillnader i formen genom att låta pappret överlappa sig på vissa ställen. Ju fler lager papper desto mindre ljus släpps igenom och desto mörkare blir partiet. Jag ville ta vara på den egenskapen och använda det till att förstärka formens utryck. En annan sak som jag fastnade för var att formen såg annorlunda ut när den var släkt. Ytorna såg massiva ut, men när värmeljuset släpptes i så framkom alla nyanser genom överlappningarna. Det kändes som om det fanns en poäng i att själva ljuslågan väckte formen till liv.

Gå vidare med: Överlappningar, Mer rundade och vänliga former, blom-

man ”tänds upp” när ljuset släpps i.

28 5.1B Ljusblomma

Jag arbetade här med ett försök att göra blomman ganska neutral som släkt, för att sedan förvandlas till en blomma när ljuset sattes i. Jag gillade den här skissmodellen väldigt mycket då den använde sig både utav sitt eget ljus och av sin skugga för att bilda en blomma när den var tänd. Den hade dessvärre några nackdelar också. Man var tvungen att se lyktan rakt ovanifrån för att man skulle se ”blom-formen” då lyktans sidor behövde vara så höga för att blomman skulle framträda. Ljuset kom i skymundan och ljusstyrkan utnyt- tjades inte maximalt. Man skulle behöva sätta fram väldigt många sådana här lyktor på ett torg för att få en effekt.

Ta vidare: Ökad ljusspridning, maximal effekt av varje värmeljus.

5.1C Blomma med ljusblad

Jag började istället arbeta med att få själva ljusspridningen att forma kro- nbladen så att varje lykta skulle ta mer plats och sprida mer ljus. Här sitter ljuslyktan på ett ”fat” som har en liten vinkling uppåt där ljusbladen reflek- teras. Jag tyckte att tanken var spännande, och ljusbilden likaså. Att kron- bladen blir som strålar från lyktans mitt tyckte jag om. Det påminde lite om en strålande sol och kändes optimistiskt. Dessvärre är lyktan är tillverkad i två pappersstycken, vilket inte stämmer överens med mina ramar för arbetet. Uppvikningen blir för komplicerad, och det krävs mer material än nödvän-

digt för ändamålet. Jag gick tillbaka till att arbeta med lyktor i ett och samma stycke.

Ta vidare: Ljusspridningen strålande från lyktans mittpunkt, ljuslykta i ett

stycke papper

5.1D Blomma med kronblad

Jag började klippa pappret i åtta lika stora flikar, och lämnade en kvadrat i mitten för plats åt värmeljuset. Jag vek in varannan flik mot centrum och fäste dem i varandra. Jag lämnade de fyra resterande flikarna som kronblad där ljuset fick spridas ut från centrum. På så sätt fick jag en större ljussprid- ning och höll mig till ett och samma stycke papper. Jag tyckte det fanns ut- vecklingsmöjligheter hos den här varianten av pappersblomma och beslutade mig för att arbeta vidare med den. Hålen som skickar ut ljuset på kronbladen är lite kantigt format vilket gör att ljuset sprids som en kantig triangel ut på bladen, jag skulle vilja få den ljusspridningen att bli lite rundare i kanterna så att formen ser vänligare ut och på så sätt passar Unicefs identitet, Det störde mig lite att kronbladen bara var fyra stycken, men för att skydda lågan tillräckligt mot vinden krävdes de stora flikarna som var uppvikta, vilket in- nebar att det bara blev fyra kronblad kvar.

Ta vidare: Rundare ljusblad och ljusspridning via kronblad

“Blomma med ljusblad”

30 5.1E Pusselblomma

Jag funderade över om man kunde ställa ihop blommorna vid manifes- tationen så att de tillsammans skulle ge varandra åtta kronblad. Lite som att lägga ett pussel. Det kunde bli som en metafor för att hålla varandra i händerna och att vi ska hjälpa varandra för att bli fullkomliga. Jag skissade lite på idén men den krockade med mina tankar om att varje ljus ska få stor spridning då man måste ställa ljusen så tätt ihop så att de bildar en klunga för att pusselprincipen ska fungera. I de här skissmodellerna testade jag att runda till bladen mer, men tyckte att de här kändes lite för runda för att se ut som en blomma, de behöver lite mer spänst och riktning. Jag lyckades däre- mot att sprida ljuset ut på kronbladen lite rundare än förut genom att låta mötet mellan de inre flikarna bukta till en bladform istället för en triangel som i det tidigare exemplet.

Ta vidare: bladformad ljusspridning ut på kronbladen, mer spänst och

bladform till bladen, större spridning av ljuset, låta varje blomma ta större utrymme

5.1F Kandidaten

Eftersom jag ville att varje blomma skulle få mer utrymme och på så sätt inte ville ställa ihop blommorna för att ge dom åtta kronblad, så började jag fundera över hur man skulle kunna lösa det på ett annat sätt. Jag skar ut en flik i form av ett mindre kronblad ur varje uppvikt flik för att få en spridning av ljuset i alla riktningar. När jag testade blomman med ett värmeljus i första gången blev jag positivt överraskad. Jag hade räknat med att ljuset skulle re- flekteras på de mindre kronbladen så som på de stora, men inte att skuggan av det mindre kronbladet skulle få sådan effekt. Ljuset kommer ut på sidorna av det lilla kronbladet så att strålar skickas ut i de fyra riktningar där de stora kronbladen ”fattas”. Resultatet är enligt mig helt strålande.

Varje lykta får en stor spridning, och den strålande känslan som jag talar om i “blomman med ljusblad” kommer verkligen till sin rätta här. Manifesta- tionen kommer att få stor effekt, även om inte så många lyktor placeras ut. Bladen här känns också mer spänstiga och ”blom-lika”

Jag tycker att jag lyckats åstadkomma den känsla av ”hopp om en ljusare framtid” som jag var ute efter, en positiv och eftertänksam stämning i ett all- var.

32

Related documents