• No results found

Sammanfattande slutsatser

6. Resultatdiskussion

6.4 Sammanfattande slutsatser

Under resultatdiskussionen har vi besvarat den första forskningsfrågan. Här kan vi sammanfattningsvis konstatera att lärarna använder boken som ett redskap där de, genom medvetna bokval som elever kan relatera till, öppnar upp till samtal där elever får möjlighet till känslomässig utveckling. Resultatet visade hur lärarna arbetar med barnboken som ett redskap och använder böckerna på ett sätt så att dess karaktärer blir ett med klassen. Detta skapar möjligheter för läraren att arbeta förebyggande och då kunna påminna eleverna om karaktärernas känslor, handlingar och konflikthanteringar i elevers konfliktsituationer. Vi har också, under resultatdiskussionen, besvarat andra forskningsfrågan där vi har sett att resultatet visar att barnboken spelar stor roll i lärarnas konflikthantering. Barnboken gör det m öjligt att arbeta förebyggande och att skapa samtal kring viktiga frågor och på så sätt få eleverna att reflektera kring sina egna och andras känslor. De får också möjligheter att reflektera kring olika sätt att lösa konflikter på vilket ger eleverna verktyg för att kunna hantera konflikter på egen hand. Enligt lärarna blir därmed barnboken med det tillhörande samtalet en central del i att hantera konflikter i klassen. Avslutningsvis sammanfattar vi svaret på den tredje och sista forskningsfrågan. Vi har sett att konflikter framställs på ett igenkännande sätt som skapar möjligheter för eleverna att sätta sig in i karaktärernas känslor och konflikter. Vi har också sett hur konflikterna framställs på ett sätt som öppnar upp för samtal då texten beskriver karaktärernas olika känslor och perspektiv i konfliktsituationer. Genom den beskrivande texten skapas möjligheter för lärarna att uppmärksamma olika perspektiv och känslor i arbetet med konflikthantering. Resultatet visade att boken kan skapa möjligheter för eleverna att utveckla sin förmåga att sätta ord på sina känslor, utvecklas känslomässigt och utvecklas i sin förståelse för sina medmänniskor vilket är viktiga delar i konflikthantering.

42

7. Avslutande diskussion

Syftet med denna studie har varit att undersöka på vilket sätt barnböcker kan användas i grundskolans utbildning för att behandla mellanmänskliga konflikter samt att skapa förståelse för barnboken som verktyg för konflikthantering. Vår studies resultat visar att barnboken skapar möjligheter för lärare att ge elever verktyg i deras konflikthantering. Vår metod har medfört att vi kunnat synliggöra barnboken som verktyg i konflikthantering ur olika perspektiv, dels genom en bokanalys, dels genom intervjuer. Men vi har under arbetets gång också reflekterat kring det vi hade kunnat göra annorlunda. Nedan kommer nu tankar och reflektioner som har uppstått under studiens arbete.

Vi har under analysprocessen insett att intervjuguiden saknat en del frågor vi hade velat ha svar på. Under analysprocessen uppmärksammade vi att fokus endast lades på möjligheterna med barnboken i arbetet med konflikthantering, det vi saknat är frågor som också behandlar utmaningar i arbetet. Detta hade gett oss möjlighet till att problematisera barnboken som verktyg för att hantera konflikter.

Studiens två olika undersökningsmetoder för att samla in empiriskt material har gjort det möjligt för oss att både undersöka vilka möjligheter barnböckerna har för att användas för konflikthantering, men även hur lärare använder det och deras syn på barnboken i arbetet med konflikthantering. Studien begränsas dock av det faktum att den inte går att generalisera då den empiriska undersökningen utgår från ett litet urval av endast två lärare. Genom att titta på vår studie ur ett kritiskt perspektiv kan vi förstå att den hade kunnat utvecklas genom ett bredare urval vilket hade bidragit till att studiens resultat hade kunnat generaliserats och fått en större räckvidd. En liknande studie hade varit intressant för fortsatt forskning men genom ett större urval och där empiriskt material samlats in från fler lärare från olika delar av landet. Vår studie har handlat om att ge en översiktlig bild kring bokens möjligheter för hantering av konflikter. Här hade det varit intressant med fortsatt forskning som fokuserar på lärares konkreta metoder för hur barnböcker kan användas praktiskt i klassrummet. Vi upptäckte även under studiens gång att det aktuella forskningsläget är smalt kring konflikthantering i samband med barnboken. Fortsatt forskning hade därför behövts då vi under studiens gång uppmärksamt många möjligheter i arbetet med barnboken för konflikthantering.

43 Vi har fått en förståelse för att konflikter är en naturlig del av skolans vardag och att dessa skapar tillfällen för känslomässig och social utveckling, men att det gäller att hantera dessa innan de blir destruktiva och gör skada. Studien har i detta bidragit till en förståelse för boken som ett verktyg i konflikthantering. Vi har fått en förståelse för att boken kan bidra till konfliktlösande samtal där elever kan få syn på sina egna och andras känslor. Vi har också fått förståelse för att det främst är genom boksamtalet som boken skapar möjligheter för konflikthantering då det skapar ett lärande samspel. Studien har därmed gett oss flera lärdomar och insikter som vi kommer ta med oss in i vårt framtida yrke som lärare. Våra förhoppningar är ändå, trots det smala urvalet i vår studie, att den kan bidra till kunskap om vilka möjligheter som barnboken kan bidra till i arbetet med konflikthantering. Vi hoppas att den bokanalys som gjorts kan ge lärare en bild av barnböckerna och vilka möjligheter de kan skapa. Vi hoppas även kunna väcka en nyfikenhet och glädje hos lärarna i att använda barnboken som ett verktyg till att väcka samtal och diskussioner som kan bidra till verktyg och strategier åt eleverna i deras konflikthantering.

44

Referenslista

Bryman, Alan. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. Stockholm: Liber.

Dominkovic, Kerstin., Eriksson, Yvonne., Fellenius, Kerstin. (2006). Läsa högt för barn. Lund: Studentlitteratur.

Elley, Sara. (2014). Examining the Use of Bibliotherapy in a Third Grade Classroom. Texas

Journal of literacy Education, 2(2), 91–97. https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1110945.pdf.

Frelin, Annelie., Grannäs, Jan. (2019). Konflikthantering i skolan - ett ekologiskt perspektiv. I Pilgren S. A (red). Skolans konflikter vad varje lärare bör veta. Lund: Studentlitteratur. Friberg, Birgitta. (2012). Centrala färdigheter. I Hakvoort, I., Friberg, B (red).

Konflikthantering i professionellt lärarskap. Malmö: Gleerups.

Gibbons, Karen. (2010). Circle Justice: A Creative Art Approach to Conflict Resolution in the Classroom. Journal of the American Art Therapy Association 27(2), 84-89.

https://eric.ed.gov/?id=EJ901210.

Gregory, E. Katherine., Vessey, A. Judith. (2004). Bibliotherapy: A Strategy to Help Students with Bullying. Journal of School Nursing, 20(3), 127-133.

http://dx.doi.org.db.ub.oru.se/10.1177/10598405040200030201.

Hakvoort, Ilse. (2012). Avslutning. I Hakvoort, I., Friberg, B (red). Konflikthantering i

professionellt lärarskap. Malmö: Gleerups.

Hakvoort, Ilse., Friberg, Birgitta. (2012). Inledning. I Hakvoort, I., Friberg, B (red).

Konflikthantering i professionellt lärarskap. Malmö: Gleerups.

Hakvoort, Ilse. (2020). Skolans uppdrag och konflikthantering. I Hakvoort, I., Friberg, B (red). Konflikthantering i professionellt lärarskap. Malmö: Gleerups.

Heath, A. Melissa., Moulton, Emily., Dyches, T, Tina., Prater, Mary-Anne., Brown, Alec. (2011). Strengthening Elementary School Bully Prevention With Bibliotherapy.

Communique, 39(8). 12-14.

Heath, A. Melissa., Sheen, Dawn., Leavy, Deon., Young, Ellie., Money, Kristy. (2005). Bibliotherapy A Resource to Facilitate Emotional Healing and Growth. School Psychology

45 Kostiainen, Arja. (2012). Medling i skolan. I Hakvoort, I., Friberg, B (red). Konflikthantering

i professionellt lärarskap. Malmö: Gleerups.

Lindö, Rigmor. (2005). Den meningsfulla språkväven. Lund: Studentlitteratur.

Lowe, F. Danielle. (2009). Helping Children Cope through Literature. Forum on Public

Policy Online, 2009(1), 1-17.

http://forumonpublicpolicy.com.db.ub.oru.se/spring09papers/archivespr09/lowe.pdf.

Malm, Birgitte., Löfgren, Horst. (2007). Empowering students to handle conflicts through the use of drama. Journal of peace education, 4(1). 1-20. DOI: 10.1080/17400200601171164. Pilgren, S. Ann (2019a). Inledning: Skolan som konfliktarena. I Pilgren S.A (red). Skolans

konflikter vad varje lärare bör veta. Lund: Studentlitteratur.

Pilgren, S. Ann (2019b). Dialog med elever. I Pilgren S. A (red). Skolans konflikter vad varje

lärare bör veta. Lund: Studentlitteratur.

SFS 2010:800. Skollag. Stockholm: Utbildningsdepartementet.

Shechtman, Zipora. (2000). An innovative intervention for treatment of child and adolescent aggression: an outcome study. Psychology in the Schools, 37(2), 157–167. DOI:

10.1002/(SICI)1520-6807(200003)37:23.0.CO;2-G.

Shechtman, Zipora. (1999). Bibliotherapy: an indirect approach to treatment of childhood aggression. Child Psychiatry & Human Development, 30(1), 39–53.

https://link.springer.com/article/10.1023/A:1022671009144.

Skolverket. (2019). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011:

reviderad 2019. Hämtad från https://www.skolverket.se/getFile?file=4206.

Skolverket. (2021). Arbeta med skolans värdegrund. Hämtad 2021-05-12 från

https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/arbeta- med-skolans-vardegrund.

Sullivan, K, Amie., Strang, R, Harold. (2002). Bibliotherapy in the Classroom Using Literature to Promote the Development of Emotional Intelligence. Childhood education,

79(2), 74–80. DOI: 10.1080/00094056.2003.10522773.

46 Säljö, Roger. (2015). Lärande en introduktion till perspektiv och metaforer. Malmö:

Gleerups.

Thornberg. Robert. (2020). Det sociala livet i skolan. Stockholm: Liber.

Vetenskapsrådet. (2017). God forskningssed. Stockholm: Vetenskapsrådet hämtad 21-05-02 från:https://www.vr.se/download/18.2412c5311624176023d25b05/1555332112063/Godforsk ningssed_VR_2017.pdf.

Widén, Per. (2009). Kvalitativ textanalys. I A, Fejes., R, Thornberg (Red) i Handbok i

kvalitativ analys. Stockholm: Liber.

Barnböcker

Bergström, Gunilla. (1978). Alfons och odjuret. Stockholm: Rabén & Sjögren. Bross, Helena. (2011). Bli sams. Stockholm: Bonnier Carlsen

Bross, Helena. (2012). Klass 1b Slagsmål. Stockholm: Bonnier Carlsen Bross, Helena. (2017). Spela kula. Stockholm: Bonnier Carlsen

Lagercrantz, Rose. (2012). Mitt hjärta hoppar och skrattar. Stockholm: Bonnier Carlsen Lindström, Christina. (2015). Leo och klumpen i magen. Stockholm: B. Wahlström Velthuijs, Max. (1993). Grodan och främlingen. Stockholm: En bok för alla

47

Bilagor

Intervjuguide

Bakgrund:

- Kan du berätta lite om din arbetssituation? - Vad har du för klasstorlek?

Konflikter

- Vilka konflikter är vanligt förekommande mellan elever i din klass?

- Vilka strategier har du för att hantera och förebygga konflikter mellan elever? o Kan du ge ett konkret exempel?

- Vad är en dålig konflikthantering för dig och vad skapar det för konsekvenser för klassrumsklimatet?

Barnboken som verktyg

− Vilken roll spelar barnboken med tillhörande samtal i din klass i förhållande till konflikthantering?

o Varför använder du barnboken med tillhörande samtal?

− Berätta hur du arbetar med barnböcker och tillhörande samtal för hantering av konflikter och förebyggande arbete?

o Kan du ge ett konkret exempel på en konflikt som ni bearbetat genom läsning av en barnbok?

Övrigt

Related documents