• No results found

Sammanfattning av analys

7 Tillämpad lösningsmetodik

9.3 Sammanfattning av analys

Vi anser att produkten väl uppfyller de krav som ställts och att vi har besvarat problemformuleringen. Vi anser att produkten är en bra kompromiss och ser en stor potential i den. Dock anser vi att tre punkter saknar ordentlig bevisning. Det första är kostnader för produktionen. Att fullständigt underlag saknas kan ge problem längre fram i processen om uppdragsgivaren vill fortsätta projektet. Osäkerheten som finns kan medföra att Segebadens intresse i att fortsätta med projektet minskar. Vi hoppas dock att en utveckling av en prototyp kan ge många svar på kostnaderna.

Den andra punkten avser vikten av belaget som vi anser vara på gränsen till godkänt. Vi tycker inte att fästskenan ska räknas med i vikten men önskar ändå att totalvikten skulle ligga under 0,7 kg. Det kan finnas en risk att kunderna avstår från att testa belaget på grund av vikten. De senaste åren har “lättvikt” blivit ett viktigt begrepp inom marknadsföring av friluftsprodukter. Därför kan det bli ett problem om kunderna anser att vikten inte är värd funktionen. Genom att betona funktionaliteten och hållbarheten bedömer vi att belaget kommer sälja.

Den tredje punkten är beräkningarna. Vi har gjort de grundläggande beräkningarna förutom för dragning där vi genomförde ett funktionstest. Vi anser dock att en beräkning av hållfastheten på belagen vid dragning borde gjorts. På grund av problem med SolidWorks var det dock inte möjligt att genomföra i tid.

Förutom dessa tre punkter är vi mycket nöjda med resultatet och ser med spänd förväntan fram emot fortsatt utveckling av produkten som vi önskar se på marknaden vintern 2012.

42 (49)

10 Slutsats

Den produkt som i detta arbete har utvecklats anser vi utifrån analysen vara en smart och lämplig lösning på problemet. Att använda stålbelag med en specialutvecklad struktur, optimerad för bästa glid, bygger på en helt ny teknik som tidigare inte har använts i detta produktsegment. Kombinationen av denna struktur och ett innovativt befästningssystem som bygger på en beprövad konstruktion, ger en revolutionerande produkt inom denna marknad. För att utveckla produkten krävdes att flera krav uppfylldes varav vissa krav var varandras motsats. Vi anser att resultatet blev en god kompromiss mellan kraven. Att lösningen möjliggör uppfästning av olika typer av belag genom samma fästsytem samt att lösningen är en universallösning som går att använda på flera pulkor gör marknaden för produkten betydligt större.

Från början var tanken att mycket resurser skulle läggas på en teoretisk studie över skillnader mellan ett traditionellt belag och ett stålbelag med avseende på glid och slitstyrka, så blev inte genomförandet. Angående glid fick vi information från Primateria vilket gjorde en egen studie överflödig. Även när det gäller slitstyrkan, vilket specificerades till nötning, valde vi att gå på Primaterias linje och lämna det till senare tester när det finns en prototyp. Istället kom arbetet att kretsa kring design av uppfästningssystemet. På grund av detta gjordes planeringen om tidigt i projektet för att passa det nya upplägget.

I arbetet har vi haft svårt att uppskatta kostnader för produktion. Det valda konceptet går att tillverka på många olika sätt och det ger en stor möjlighet till att hitta en lämplig och prisvärd tillverkare. En underskattning av arbetstiden för att göra kostnadsberäkningar och anbudsförfrågan är en bidragande orsak till det dåliga kostnadsunderlaget. Vi hoppas att framtagning av en prototyp kan ge mer svar angående kostnader. Tyvärr fanns inte tillräcklig tid för att göra en prototyp innan inlämning av rapporten. Att det på grund av årstiden saknas snö minskade prioriteringen av prototyp då den ändå inte skulle kunna testas fullt ut. Vi har tagit kontakt med Outokumpu angående material till en prototyp och Primateria angående slipning. Dessutom har vi kontaktat företaget CH Industry i Eskilstuna angående möjligheterna för att tillverka prototypen hos dem. Vilket vi hoppas kunna göra under vecka 24 2012.

Vi är mycket nöjda med samarbetet med Primateria och Outokumpu som fungerade mycket bra och har varit en viktig hjälp i detta arbete. Kontakten med Segebaden har fungerat bra även om

43 (49)

vi inte haft möjlighet till fysiska träffar. Arbetets planering har fungerat bra även om vi behövt justera den efterhand.

44 (49)

11 Rekommendationer

För att realisera konceptet bör en prototyp tillverkas och funktionstestas. Utifrån testerna kan eventuella förändringar göras före produktion. Testernas syfte är att bestämma den lämpligaste ytstrukturen då olika strukturer lämpar sig till olika snötyper. För en pulka önskas en struktur som fungerar bra på flera olika sorters snö. Den syftar även till att bevisa att gjorda beräkningar stämmer och att belaget håller vid användning. Genom att tillverka en prototyp ges även en översikt över produktionen vilken kan användas för att göra en bättre kalkyl över produktionskostnaderna och bestämma slutgiltiga toleranser. Före produktion bör även beräkningar av dragning och främre skruven göras vilket inte genomfördes under detta arbete. Även beräkningar på belagens livslängd bör göras då dessa inte kunnat utföras på grund av att det till stor del beror på nötning och beräkningar för detta saknas. Ett alternativ till beräkningar kan vara att tillverka och testa en prototyp och genom de testerna säkerställa att kraven uppfylls.

I arbetet har vi konstaterat att Primateria vet hur rätt struktur ska se ut och att den kan slipas in. Outokumpu var intresserad av att undersöka möjligheten att valsa in samma struktur men vet inte hur strukturen ska se ut. Vi anser att det ligger utanför vårt arbete och att det är något Primateria och Outokumpu kan hjälpas åt med. Vi har i detta arbete därför utgått från att strukturen går att slipa in, och eventuellt valsas in om den tekniken utvecklas. För den slutgiltiga produkten och tillverkningen är det av mindre betydelse vilken metod som väljs. Möjligtvis skulle en valsning medföra en tillverkningsprocess där valsning, rullformning och stansning utförs i samma moment vilket skulle effektivisera tillverkningen avsevärt.

För att göra monteringen av glidbelagen på fästskenan enklare skulle en avsmalning i kanten göra att det blir lättare att passa in fästskenan i plastkärnan, se Figur 46 nedan. På samma sätt skulle en avsmalning av spåret i bakänden på plastkärnan medföra att glappet i backänden minskas vilket skulle möjliggöra grövre toleranser.

45 (49)

För att minska slitaget på pulkan skulle en utveckling av uppochner fällbara hjul kunna användas för att minska slitaget på belagen vid transport på väg. Vi ansåg inte att idén låg inom ramen för detta arbete men vill gärna föra det vidare till Segebaden. I Figur 47 nedan syns en lösning av problemet. Vi tror dock att den går att göra smidigare.

Figur 47, Exempel på hjul på pulka (Lundén, 2012)

Sammanfattningsvis rekommenderar vi Segebaden att fortsätta utvecklingen av belagen genom att tillverka och testa en prototyp. Vi är efter arbetet övertygade om att ett belag i stål är mycket intressant och skulle ge Segebaden stark position i branschen. När det gäller att skydda idén anser vi att ett avtal med Primateria bör slutas om att hemlighålla kunskapen bakom strukturen för att därigenom försvåra för konkurrenter. I samtal med Primateria anser även de att det är en lämplig lösning. Att skydda idén genom patent eller mönsterskydd kan bli mycket svårt då produkten bygger på liknande produkter och därför kan anses sakna verkshöjd. Genom en ansökan skulle även strukturen bli offentlig vilket skulle förenkla för konkurrenter. Istället ser vi en större möjlighet i att vara först på marknaden.

46 (49)

12 Referenser

Referenserna är alfabetiskt uppdelade under Internet, Intervju och Litteratur.

12.1 Internet

Danler-sleds, 2012. Bild [Online] Tillgänglig via:

http://www.danler-sleds.com/img2/kufe-qcr.jpg Hämtad den 25 maj 2012 Dolk, Å., 2012. Arbetsmiljö vid limning [Online] Tillgänglig via:

http://www.limprojet.se/default.html Hämtad den 31 maj 2012

FlashPoint, 2012. Bild [Online] Tillgänglig via:

http://www.flashpointdevelopment.com/blog/wp-content/uploads/2008/06/traditional-npd- process.jpg Hämtad den 23 maj 2012

Grin, 2012. Bild [Online] Tillgänglig via:

www.grin.com/object/external_document.274437/5692a3675bb7892df1de13292d5504ba_LA RGE.png Hämtad den 23 maj 2012

Håll Sverige Rent, 2012. Skrot som resurs [Online] Tillgänglig via: http://www.hsr.se/skrot_som_resurs Hämtad den 24 maj 2012

Konkurrentanalys.eu, 2012. Konkurrentanalys.eu. Konkurrentanalys [Online] Tillgänglig via: http://www.konkurrentanalys.eu/p/konkurrentanalys-konkurrenskonsulterna.html Hämtad den 24 maj 2012

Kuzmin, 2012. Stålsickling och stålglid [Online] Tillgänglig via:

http://www.kuzmin.se/pgs/discuss_scr_sv.html Hämtad den 18 maj 2012

Lundén, D., 2012. Bild [Online] Tillgänglig vid: http://www.sssk.se/images/barnpais/3- HJUL.jpg Hämtad den 28 maj 2012

Lövgren, R., 2012. Konceptvärdering 4-steg [Online] Tillgänglig via:

http://rolflovgren.se/RL-MDH/Kurser/KPP017/Lecture%20notes%20(svenska)/7- %20Konceptutvardering.pdf Hämtad den 24 maj 2012

Matbase, 2012. Polyactic acid PLA. [Online] Tillgänglig via:

http://www.matbase.com/material/polymers/agrobased/polylactic-acid-pla/properties Hämtad den 22 maj 2012

ORTIC, 2012. Rullformning. [Online]

47 (49)

Outokumpu, 2012. Sustainable stainless. [Online] Tillgänglig via:

www.outokumpu.com/en/Sustainability/Sustainable-stainless/Pages/Sustainable-stainless.aspx Hämtad den 23 maj 2012

Pölder, T., 2012. Sluta stålsickla. [Online] Tillgänglig via:

http://tonypolder.blogspot.se/2008/10/sluta-stlsickla.html Hämtad den 24 maj 2012 Segebaden, 2012. Bild. [Online]

Available at: http://www.segebadenpulkan.se/big/IMG_0371(1).JPG Hämtad den 29 mars 2012 Segebaden, 2012. Bild. [Online]

Available at: http://www.segebadenpulkan.se/big/kamera%200905%20101(1).jpg Hämtad den 24 maj 2012

SVID, 2012. Design for environment [Online]

Tillgänglig via: http://www.svid.se/sv/Hallbarhetsguiden/Mojligheter-verktyg/Metoder-att- minska-paverkan/Design-for-environment Hämtad den 24 maj 2012

Svenska Nätverket för Skruvförband, 2009. Handbok för skruvförband. [Online] Tillgänglig via: handbok.sfnskruv.se/template.asp?lank=200 Hämtad den 29 maj 2012

Swerea IVF, 2012. FMEA. [Online] Tillgänglig via:

http://extra.ivf.se/lean/pdf/kvalitet/FMEA.pdf Hämtad den 24 maj 2012

12.2 Intervju

Hult, K., 2012. Guide på Outokumpu [Intervju] Genomförd den 26 april 2012 Johansson, K., 2012. Outokumpu [Intervju] Genomförd den 16 maj 2012.

Larsson, M., 2012. Företagsledare på Primateria [Intervju] Genomförd den 25 april 2012.

12.3 Litteratur

Hellbom, M., 2001. Övning i DFA2 Kursmaterial KPP017. Eskilstuna: Mälardalens Högskola. Johansson, F., 2005. Medici effekten. Stockholm: BookHouse Publishing AB.

Landqvist, J., 2001. Vilda idéer och djuplodande analys. Om designmetodikens grunder. Stockholm: Carlssons Bokförlag.

Outokumpu, 2007. Handbook for HyTens version 1.03.070607. u.o.:Outokumpu Stainless. Santonen, T., Stockmann-Juvala, H. & Zitting, A., 2010. Review on toxicity of stainless steel, u.o.: Finninsch Institute of Occupational Health

48 (49)

SAPA , 2009. Handbok för konstruktörer. u.o.:SAPA Profiler AB.

Smith, R. & Lourie, B., 2010. Förgiftad. Helsingborg.:Ica bokförlag, Forma Books AB. Ulrich, K. T. & Eppinger, S. D., 2008. Product Design and Development. u.o.:McGraw- Hill. Österlin, K., 2010. Design i fokus för produktutveckling. u.o.:Liber AB.

49 (49)

13 Appendix

APPENDIX 1-UPPDRAGSBESKRIVNING

APPENDIX 2-KRAVSPECIFIKATION

APPENDIX 3-GANTT-SCHEMA

APPENDIX 4-KONKURRENTANALYS

APPENDIX 5-FUNKTIONSANALYS

APPENDIX 6-SAMTLIGA IDÉER

APPENDIX 7-IDÉVAL

APPENDIX 8-KONCEPTGENERERING

APPENDIX 9-KONCEPTUTVÄRDERING

APPENDIX 10-PUGHS MATRIS

APPENDIX 11-FMEA

APPENDIX 12-DFA2 ANALYS

APPENDIX 13-BERÄKNINGAR

APPENDIX 14-BILDER PÅ SLUTKONCEPTET

2012-03-02

Related documents