• No results found

4.2 Skilda reaktioner

4.2.3 Sammanfattning av skilda reaktioner

Vårt syfte med studien var att undersöka hur arbetare med olika anställningsförhållanden reagerar på kulturell styrning. Som tidigare nämnt kunde vi konstatera att det fanns både skilda reaktioner och gemensamma reaktioner på kulturell styrning.

En ritual som skilde arbetarna åt i och med deras anställningsförhållande och som genomfördes inom organisationen var möten och på dessa möten exkluderades de med tidsbegränsad anställning ibland medan de ibland fick delta. Detta har resulterat i att det skapats en symbol gällande

anställningsform, där de med en tidsbegränsade anställning varken känner sig eller ses som fullständiga medlemmar. Ett andra tema vi kunde tolka fram gällande skilda reaktioner var att samtidigt som de med tidsbegränsad anställning symboliseras som ej fullständiga medlemmar symboliserar en tillsvidareanställning säkerhet. Respondenterna med tidsbegränsad anställning anser att de med tillsvidareanställning därmed blir latare då de har en säkrare anställning och att de med tidsbegränsad anställning sliter hårt varje dag för att förhoppningsvis få vara kvar en längre tid inom organisationen.

4.3 Analysmodell

Nedanstående analysmodell är en utveckling av den tidigare analysmodellen som presenterades i teoriavsnittet. Analysmodellen återspeglar uppbyggnaden av analysen av det empiriska materialet.

34 Figur 2: Utvecklad analysmodell, egen figur

Efter att ha analyserat det insamlade empiriska materialet kom vi fram till att det både fanns skilda- och gemensamma reaktioner bland de tillsvidareanställda och de med tidsbegränsad anställning. Det som skilde de olika anställningsformerna mest var att de med tidsbegränsad anställning inte sågs som fullvärdiga medlemmar, därmed pilarna från tidigare anställda till skilda reaktioner till fullvärdiga medlemmar. Det skilde sig även åt med att de med tillsvidareanställning har en tydlig säkerhet i anställningen, därmed pilarna från tillsvidareanställda till skilda reaktioner till säkerhet i anställningen.

Någonting som vi även kommit fram till efter att ha analyserat det empiriska materialet är att de olika anställningsformerna inte bara skilde sig åt utan att de även hade gemensamma reaktioner på den kulturella styrningen. Dessa gemensamma reaktioner är symboler & ritualer, övervakning & bestraffning, frånvarande, mellanjobb. Därmed pilen från gemensamma reaktioner och ned till dessa rubriker.

35

5 Diskussion och Slutsats

Följande avsnitt presenteras studien slutsats, det teoretiska- och det praktiska bidraget som sedan ger förslag på vidare forskning inom studiens ämne.

Syftet med vår studie var att undersöka hur arbetare med olika anställningsförhållanden i ett

industriföretag reagerar på kulturell styrning. Tidigare forskning visar att det genomförts studier på organisationskultur och kulturell styrning och vi intresserade oss vidare för att undersöka hur olika anställningsförhållanden reagerar på kulturell styrning. Vid analysen av våra genomförda intervjuer kunde vi se att organisationen vi studerat använder sig av olika symboler och ritualer vid styrning av företaget. Vidare kom vi fram till i vår studie att det finns både gemensamma reaktioner mellan arbetarna med olika anställningsförhållanden och skilda reaktioner mellan arbetarna med olika anställningsförhållanden.

De gemensamma reaktioner vi kunde se var att några symboler där anställningsform inte var betydande, detta var företagsloggan och uniformerna som de använder på arbetsplatsen detta skapade en reaktion av tillhörighet bland de anställda. Vi kunde även konstatera att det fanns en ritual som var gemensam för de olika anställningsformerna, som var morgonmöten. Det fanns ytterligare en symbol inom organisationen som var gemensam för samtliga respondenter, oberoende av anställningsform. Detta handlade om hur ledningen uppfattas av de anställda. Respondenterna menar att ledningen symboliseras av övervakning, överhet och bestraffning i och med ledningens sätt att använda sig av kulturell styrning. Detta skapade en reaktion bland de anställda då de alla ansåg att ledningen symboliserade övervakning och bestraffning. Däremot kan även ledningen uppfattas som frånvarande i det dagliga arbetet, detta resulterade i att de anställd reagerade negativt mot ledningen och ansåg att dem själva måste steppa upp och ta ett större ansvar. Det finns även en gemensam ritual och reaktion som respondenterna tog upp där de menar att om de uppnått de uppsatta målen med marginal kunde de bli belönade med tårta eller pizza.

De skilda reaktionerna vi kunde se var en ritual av möten där respondenter med tidsbegränsad anställning ibland fick delta vid möten men ibland exkluderas. Detta resulterar i att de med tidsbegränsad anställning inte känner sig som fullständiga medlemmar på grund av att de

exkluderas med jämna mellanrum. Samtidigt som de med tillsvidareanställning ansåg mötena som standard då de alltid får delta vid möten och alltid vara informerad om vad som händer. Därmed reagerar de med tidsbegränsad anställning mer på ritualen möten än de med tillsvidareanställning. En annan skild reaktion på kulturell styrning mellan arbetarna i och med deras olika

anställningsformerna är att de med en tillsvidareanställning symboliserar frihet medan de med tidsbegränsad anställning signalerar en övervakning och kontroll, det vill säga ett hinder för frihet.

36 De med en tidsbegränsad anställning anser att de har mer press på sig att alltid göra sitt yttersta för att kunna få en tillsvidareanställning, och anser att de tillsvidareanställda blir lata då de har mer frihet att göra vad de vill utan att riskera jobbet.

Vårt syfte med studien var att undersöka hur arbetare med olika anställningsförhållanden i ett industriföretag reagerar på kulturell styrning. Vi kan konstatera att det finns symboliska och rituella handlingar inom organisationen som frambringar skilda reaktioner mellan arbetarna med olika anställningsförhållanden. Dessa skilda reaktioner leder till att de tidsbegränsat anställda inte känner sig som fullständiga organisatoriska medlemmar. Samtidigt som vi kan konstatera att de med tillsvidareanställning symboliserar frihet och säkerhet inom organisationen. Konsekvensen av detta tycks leda till konflikt bland de olika anställningsformerna. Vi kan även konstatera att det finns symboliska och rituella handlingar inom organisationen som frambringar gemensamma reaktioner. Dessa reaktioner leder till att de tidsbegränsat anställda och tillsvidareanställda känner en

gemenskap med varandra. Vårt syfte med studien var som tidigare nämnt att undersöka hur arbetare med olika anställningsförhållande reagerar på kulturell styrning och därmed uppfylls vårt syfte med studien.

Related documents