• No results found

Sammanfattning av diskussion och analys

In document Om att förebygga mobbning i skolan (Page 39-43)

D. Vi gör det minst 1 gång per termin (i samband med elevgenomgången)

5.1 Sammanfattning av diskussion och analys

För att besvara syftet med arbetet om att undersöka hur man handskas med mobbning i skolan och ge förslag på hur man kan förebygga och åtgärda mobbning i skolan har jag använt mig utav tidigare forskningar, litteraturstudier, internetsökningar och enkäter som metoder. Arbetet utgår från ett flertal definitioner på kränkande behandling/mobbning och olika grundskolors befintliga åtgärdsprogram. Jag har också gjort en omfattande kartläggning angående vad mobbning är, och vad som orsakar mobbning, elevens och kamratstödjarens samt skolpersonals bild om att arbeta förebyggande mot mobbning i skolan och på vilket sätt man kan förhindra mobbning när man använder åtgärdsprogram och följa det lagen säger. Det är viktigt att man på grundskolor förutom åtgärdsprogram också måste arbeta

förebyggande för att motverka kränkande behandling/mobbning t ex genom: • Introduktionsvecka i början på terminen.

• Gemensamma aktiviteter under hela grundskoletiden i klassen och på skolan. • Integrera ämnet mobbning i undervisningen.

• Använda mentorstiden på sådant sätt att eleverna känner att de har ett gemensamt ansvar.. för trivseln i klassen t ex att se till att ingen känner sig utanför.

• Återkommande trivselenkäter och trivseldiskussioner. • Ständigt samarbete mellan arbetslagen och elevvården.

• Skolvärden och kamratstödjarna främjar en trygg och säker skolmiljö. • Utnyttja studiedagarna till att diskutera om mobbning.

• Alla vuxna ska bry sig om alla elever.

Vidare är det fyra viktiga punkter för snabba insatser i ett åtgärdsprogram när ett mobbningsfall uppstår:

• Att skolledare kallar till snabbt möte för planering.

- 36 -

• Att handlingsprogram bestäms och ansvar/ansvariga utses. • Att eventuell föräldrakontakt tas.

Om mobbningen/kränkningen fortsätter sätts åtgärder som rektorsvarning, polisanmälan, avstängning och anmälan till socialtjänsten in. Skolan bör förstärka alla slags åtgärder t.ex. telefonsamtal, möten, åtgärdsprogram, elevvårdskonferenser etc. Det är svårt att på förhand veta vad som kan komma att få betydelse. Därför rekommenderar skolans personal att alla åtgärder dokumenteras. Utifrån nya definitioner, mina frågeställningar och på vilket sätt man som pedagog kan arbeta förebyggande mot mobbning och hur arbetet med mobbning i skolan kan förbättras samt genom att använda enkäter och intervjuer, går det att få fram elevernas, och personalens egna upplevelser om mobbning och vad detta i så fall kan bidra med för att få fram mer effektiva metoder att förebygga och åtgärda befintlig mobbning. Följande frågor menar jag är viktiga att ingå i ett åtgärdsprogram:

• Vilken form av stöd bör ingå?

• Vad har eleven för uppfattning om vilket stöd som är bra? • Vem ska ge stöd?

• Hur kan insatserna ge optimalt stöd som motsvarar de mest angelägna behoven? • Vilka delmål är viktiga i stödet?

Ett åtgärdsprogram ska upprättas då eleven, föräldrarna eller läraren är bekymrad över elevens utveckling. Det är viktigt med täta återkopplingar till insatser med elev, föräldrar och lärare. Vid uppföljning uppstår en ny planering med nya mål. Utvecklingsprocessen hålls på så sätt levande. Dessa funderingar har funnits inom mig tidigare och nu när jag skriver mitt arbete känns det här som ett bra förslag på hur en ny modell av åtgärdsprogram kan se ut, lämpligt att använda i grundskolan idag (se bilaga 4).

Sammantaget gäller rättsäkerhet inte bara för elever och vårdnadshavare utan också för skolans personal. Det är viktigt att komma överens om hur utvärderingen och

dokumentationen ska ske, här brukar all personal föreslå både dokumentation och uppföljning. Detta behöver naturligtvis inte vara dåligt.

Avslutningsvis hoppas jag att mitt arbete kan bidra till att toleransen beträffande kränkande behandling/mobbning varken accepteras eller möjliggörs inom skolan. Under mitt arbetes gång har jag kunnat dra slutsatsen att det är viktigt att även iaktta dem som backar upp

- 37 -

mobbaren då dessa är möjliggörare för mobbaren till att kunna utöva kränkningar. Jag skulle dessutom kunna tänka mig att forska vidare i framtiden om just möjliggörarnas roll inom mobbningsproblematiken.

- 38 - Litteraturförteckning

Björk, G. O. (1999): Mobbning – en fråga om makt, Studentlitteratur, Lund.

Björndell, D. (1987): Att åtgärda mobbning och våld i skolan. Falköping: Ekelunds Förlag AB.

Farhman, M. (1997): Mobbning, en skrift om utstötning. Sala: Sala Tryck. Höistad ,G. (2001): Mobbning och människovärde, Studentlitteratur, Lund. Kvale, S. (1997) : Den kvalitativa försakning intervjun. Studentlitteratur, Lund. Lärarförbundet, (2004) : Lärarens handbok, Tryckindustriinformation, Solna. Läroplan för de fria skolorna, Lpf94, (1994): Skolverket Stockholm.

Lagerman, A. & Stenberg, P. (1994): Att stoppa mobbning går. Stockholm: Förlagshuset. Ljungström, K (2006): Mobbning i skolan, kompendium om mobbning samt om

mobbningsbehandling enligt Farstamodellen.

Holme, M. & Solvang, K.(1997): Forskningsmetodik. Om kvalitativa och kvantitativa metoder. Lund: Studentlitteratur.

Olsson, C. (1998): Mobbning och våld i verkligheten, Warne förlag.

Olweus, D. (1986): Mobbning , Vad vi vet och vad vi kan göra. Stockholm: Liber Utbildningsförlaget.

Olweus, D. (1999): Mobbning bland barn och ungdomar; Rädda Barnens förlag. Olweus, D. (2001): Mobbning i skolan Stockholm: Liber AB.

Pikas, A. (1987): Så bekämpar v i mobbning i skolan. Uppsala: Tryckkontakt AB.

Roland, E. (1983): Mobbning: att förebygga och bearbeta gruppvåld bland barn och ungdom. Malmö. Liber Förlag.

Thörn, F. (2003): Mobbning – ett minne för livet. Solna. Nykopia Global Print AB. Trost, J. (1997): Kvalitativa intervjuer. Studentlitteratur, Lund.

Trost, J. (2001): Enkätboken. Studentlitteratur, Lund.

Åberg, K. (1994): Bland stjärnor och syndabockar. Värnamo: Fälths. Tryckeri. www.riksdagen.se

www.skolverket.se

www.av.se/dokument/afs/AFS1993_17 http://www.uib.no/psyfa/hemil/mobbing.

- 39 -

Bilaga 1

De frågor som jag kommer att söka svar på i syftet att skapa kunskap om hur man i skolan kan arbeta för att minska risken för mobbing är:

1. Hur länge har du arbetat inom skolan?

In document Om att förebygga mobbning i skolan (Page 39-43)

Related documents