• No results found

Sammanfattning och Diskussion

In document Barn med övervikt och fetma (Page 39-43)

Syftet med min studie är att undersöka följande fråga: Hur belyser Dagstidningar, Lärarnas

tidning samt Socialstyrelsens rapporter barnfetma eller barn med övervikt? Denna fråga har

jag försökt få svar på med hjälp av Helena Sandberg, och hennes avhandling Medier &

Fetma: En analys av vikt (2004). Hennes avhandling skiljer sig från min uppsats genom att

den är betydligt mer omfattande, och den berör även fetma i stort till skillnad från mitt arbete som har inriktat mig på barnfetma.

För att söka svar på huvudfrågan genomfördes en kvalitativ studie genom en undersökning i form av en textanalys. Jag har i undersökningen försökt ge en bild av hur tre skilda verksamheter presenterar problemet fetma bland barn. Undersökningen bygger på nedanstående frågor som är ställda utifrån Dagstidningar, Lärarnas Tidning och Socialstyrelsens rapporter. Frågorna i undersökningen löd:

- Vad anses orsaka övervikt/fetma?

- Vad görs för att gå tillväga med problemet?

- Var läggs fokus på problemet? Skiljer sig problemet mellan pojkar och flickor, etnicitet eller andra grupper i samhället?

Mitt resultat i undersökningen baseras på ovanstående verksamheter, Dagstidningar, Lärarnas tidning samt Socialstyrelsens rapporter. Detta har resulterat i artiklar, insändare och rapporter. Innehållet har visat skilja sig åt, och jag fick betydligt fler träffar inom Massmedia än inom både Lärarnas tidning och Socialstyrelsen tillsammans.

Jag har kunnat se ett samband i undersökningen genom när fetma motarbetas genom samarbete nås bästa resultat. På så vis är det möjligt att ta hjälp av varandras olika kompetenser på området. Av resultatet i min undersökning anser jag att det inte är lätt att komma tillrätta med problemet med övervikt och fetma bland barn och ungdom. Det är många faktorer som spelar in så som resurser, ekonomi och tid men också viljan att ändra vanor både från barn och från föräldrars sida.

Föräldrarnas ansvar återkommer i artiklarna. Föräldrarna har ett ansvar för sina barns hälsa, det är viktigt att nå ut med information i förebyggande syfte. Denna information bör innehålla vikten av kost och motion, samt konsekvenserna vid övervikt. Genetiska faktorer spelar också en viss roll vid fetma.

Den gemensamma uppfattningen i undersökningen är att fetma bland barn är ett problem som snarast måste åtgärdas. Jag har kunnat se ett samband i undersökningen genom när fetma motarbetas tillsammans är det möjligt att utnyttja varandras kompetenser.

En sak är säker, det finns inga mirakelmetoder som gör att vi snabbt och enkelt nå vår idealvikt, och det finns ingen annan som kan göra det åt oss. För att gå ner i vikt fordras det goda matvanor och motion regelbundet. Ett fel som många gör är att skapa sig för stora förväntningar i början av sin viktminskning och tror att stora förändringar kommer ske under en allt för kort tid. Jag vill poängtera att jag anser att förväntningar är bra så länge som de är realistiska annars är sannolikheten stor att projektet läggs på is. Stegvisa mål är det bästa sättet att nå sina mål och är bra för självförtroendet som får en kick.

Varför nöjer vi oss inte med normalvikt. Budskapet som sänds ut i samhället i dag är ”Svält ihjäl dig eller ät ihjäl dig”. Jag vet inte riktigt vad jag skulle välja om jag var tvungen. Var har det svenska ”lagomsamhället” tagit vägen? Är det på väg att försvinna. En sak är säkert vi nöjer oss inte längre med att bara bli mätta, vi vill ha ännu mer. I dag dricker vi inte vanlig mellanmjölk, i dag dricker vi läsk och helst light för då går vi ju ner i vikt samtidigt, eller? En sak är säkert artiklarna och forskningsrapporter talar sitt tydliga språk. Läsk innehåller socker och stort intag av socker gör att vi går upp i vikt, oavsett om det står light på förpackningen eller ej.

Vem är ansvarig för övervikt och fetma? Är det föräldrarna som ska förmedla och föra vidare goda matvanor, eller är det skolan och därmed lärarnas ansvar att undervisa i ämnet? Svaret på frågan skiljer sig mellan artiklarna. En gemensam nämnare i artiklarna är ordet ansvar. Vems ansvaret än är så är det viktigt att förebyggande information når ut till barnen. Denna information bör fokusera runt tre punkter, orsak, följd och åtgärd. Genom att ta upp dessa

Hur är det möjligt att förhindra barnfetma? Svaret är enkelt, genom att se till så det inte uppkommer. Det är inte lika lätt som det låter, för hur ska vi göra detta? Mitt svar är om vi hade ett svar skulle inte problemet finnas. Så är det okunskap som är resultatet av fetma eller lathet? Att människan är lat av naturen är ingen nyhet, men små gradvisa förändringar kan vi alla göra som att välja ett nyttigare alternativ när vi är i affären.

Under processens gång har jag fått ta del av olika undersökningar, teorier och åsikter i ämnet. Detta har gett mig möjlighet att se på fetma ur olika synvinklar. Under denna perioden har jag också uppmärksammat att fetma belysts i media genom radio, tv eller tidningar i stort sätt dagligen.

Referenslista

Böcker

Grundskolan: kursplaner och betygskriterier (2000) Stockholm: Skolverket.

Johansson, Bo mfl (1996). Examensarbetet i Lärarutbildningen. Uppsala: Kunskapsföretaget. Meurling, Birgitta (2003). Varför flickor? Lund: Studentlitteratur.

Rössner, Stephan mfl (1998) Fetma/ Fedme- en nordisk lärobok Lund: studentlitteratur. Sandberg Helena (2004), Medier & fetma- En analys av vikt, Lunds universitet: Lund. Trost, Jan (2001). Enkätboken. Lund: Studentlitteratur.

Mediearkivet

Bergström Monica (2006-06-05), Mamma till 5-åring: - Vi får ingen hjälp, Östersunds- Posten.

Dragan Mitic (2006-02-26), Alla måste hjälpas åt att bryta dåliga vanor, Göteborgs-Posten. Ennart Henrik, Barns dåliga kost hot mot folkhälsan- Fyraåringar dricker 2 dl läsk om dagen,

(2006-06-14), Svenska Dagbladet.

Friberg, Peter, Johansson, Mats, Nytt larm om ungas hälsotillstånd. Barn drabbas av åderförkalkning, (2002-10-21) Dagens Nyheter.

Hjälm Sarah (2005-08-25), Kommunen tar tag i barnfetman- hälsosammare fritid, Ludvika tidning.

Marcus Claude, Gärdsell Per och Ericsson Ingegerd (2002-12-26), Skolidrotten förebygger

övervikt hos barn, Göteborgs- Posten.

Nordin Eva, Läsk och godis vardagsmat för barnen i invandrartätort till Göteborg. (2003-09- 03), Dagens medicin.

Von Hall Gunilla, WHO tar krafttag mot fetman, (2006-11-18), Svenska Dagbladet.

Hjälp barnen att inte bli tjocka (nr 19/ 2003)

Socialstyrelsen

Behandling av fetma vid vårdcentraler och medicinkliniker (2004-06-06)

Pressmeddelande Folkhälsorapport 2005: Ökad livslängd, vissa hälsoförbättringar men

många varningssignaler (2005-03-18) Ungdomars behov av samhällets stöd (2005)

Övrigt

www.ne.se (Nationalencyklopedin) www.retriever-info.com (Mediearkivet) www.lararnastidning.se (Lärarnas tidning) www.socialstyrelsen.se (Socialstyrelsen)

In document Barn med övervikt och fetma (Page 39-43)

Related documents