• No results found

I denna uppsats har vi tittat på fenomenet korruption. Anledningen till att vi valde att göra detta arbete var att vi ville belysa vad korruption är och vad det innebär.

Ytterligare en anledning till det här arbetet som vi har kommit fram till är att korruption får svåra konsekvenser för samhällsutvecklingen. För vår och läsarens skull kände vi att man behövde bena ut vad korruption egentligen är och vad som räknas till den. Under arbetets gång har vi därför upptäckt att korruption finns i många olika former och att definitionerna är många. För att lättare kunna se dess olika former valde vi att handplocka två länder varav ett har en låg grad av korruption och det andra hög. Landet med låg korruption som vi valde kom att bli Botswana, ett av de få länder i Afrika som kunnat uppvisa en stark utveckling och klokt ledarskap. Nigeria å andra sidan blev det land vi valde då det uppvisar en hög korruption och som länge varit drabbat av militärregimer och politisk instabilitet.

Det som ständigt nämns när man läser om detta ämne är hur negativt korruptionen inverkar på samhällen. Det var just en av anledningarna till att vi valde att titta närmare på vad som händer i samhällen drabbade av korruption. Vad vi kom fram till var att korruption kan uppstå på grund av många olika orsaker och var i samhället den uppstår kan variera. En huvudorsak är att om en stat alltför mycket försöker bestämma genom att införa lagar och regleringar som minskar de medborgerliga rättigheterna, kan det leda till att en maktkoncentration sker. Det kan i slutändan leda till att korruption uppstår då det är allt färre personer som tar beslut. Vad som kan hända är att korruptionen sprider sig då man upptäcker att den i högre led är accepterad. Följden blir att en ökad acceptans sker i samhället och att de som jobbar inom den offentliga sektorn blir mutade eller till och med kräver mutor för att utföra det jobb de är anställda för.

När väl ett land drabbats av korruption kan två saker hända. Antingen så kommer staten aktivt att arbeta för att få bukt med problemet eller så är makthavarna redan korrupta vilket kommer att leda till att korruptionen breder ut sig. En orsak som gör att korruption breder ut sig är att om de politiska ledarna försöker införa en auktoritär stat så får det till följd att den politiska stabiliteten rubbas. Det kan få till följd att militärkupper sker då man anser att något radikalt måste ske. Ännu en orsak är att en del länders institutioner är väldigt svaga vilket innebär att de som jobbar inom systemet lätt kan utnyttja de

svagheter som finns. Till exempel kan det få till följd att tjänstemän övergår från att passivt ta emot mutor till att aktivt kräva dem. I Nigeria är detta något som sker frekvent och är väldigt svårt att stoppa då det har kommit att ingå i den sociala kulturen. För att kunna få bukt med korruption krävs det att staten kan verkställa sina egna beslut och kunna vara opartisk när beslut tas. Om inte det här kriteriet uppfylls kan det få till följd att mutor träder in i dess ställe. När det politiska systemet är korrupt är det svårt att få bukt med korruptionen, men det går fortfarande att hejda den. Det är här de rättsliga institutionerna spelar en stor roll. Om polis, åklagare och domare kan agera rättvist och se till att besluten verkställs så kommer det att innebära att korruption kan bekämpas, till exempel genom att fängsla korrupta ledare. Under arbetets gång har vi upptäckt att pressfrihet är en stark faktor för att kunna minska korruption. I länder där pressen är kontrollerad kommer varken kritiker eller opposition kunna föra ut sitt budskap så att den når den större massan. Det innebär att en sittande korrupt ledning inte får sina brister exponerade.

I detta arbete har vi kommit att förstå att det finns skillnader mellan västerländsk och afrikansk korruption. Det vi kom fram till var att i Afrika är maktkoncentrationen större än på många andra håll. Det innebär att beslutsfattandet kommer från toppskiktet, staten går in och styr i ekonomin, men också att dessa länder har stora offentliga verksamheter.

Det många afrikanska länder saknar är ett fungerande lagsystem och administrativ

förutsägbarhet. Det vi har kommit fram till är att länder som styrs av lagar och regleringar och där dessa följs kommer korruptionen att vara väldigt låg. En anledning är att

människorna kan lita på det system som samhället är uppbyggt av.

När det gäller de två länderna vi valt ställde vi oss frågan varför korruptionen mellan dess länder skiljer sig så pass mycket? Det man kan börja med att säga är att dessa båda länder tidigt kom att skilja sig åt. Botswana lyckades redan från början inrätta en fungerande demokrati med regelbundna val, till skillnad mot Nigeria som redan 6 år efter

självständigheten drabbades av sin första militärkupp och sedan dess haft problem med politisk instabilitet. Länder med politisk stabilitet är något som vi i tabellerna kunde utläsa är en faktor för att klara sig undan korruption.

Något som har spelat en stor roll för Botswanas utveckling är exporten av olika mineraler och i huvudsak diamanter. Det har gjort att de tidigt kunde rusta upp landet och

genomföra stora förbättringar gällande utbildning och sjukvård. I Nigerias fall var man på gång att genomföra stora förändringar och många storskaliga projekt iscensattes.

Oljekrisen under 1980-talet ledde till att många av projekten lade ner och arbetslösheten steg enormt på några få år.

Även inom andra områden är skillnaderna stora, till exempel graden av pressfrihet och ekonomisk frihet. Två områden som har visat sig ha ett tydligt samband med korruption.

Med våra jämförelsedata i åtanke kan man se att skillnaderna länderna emellan är väldigt stora inom en del områden. Avslutningsvis får vi hoppas att Nigeria klarar av att vända den negativa trenden landet har och kan använda de naturresurser landet besitter på ett bättre sätt. För Botswanas del är utvecklingen fortsatt god, däremot kommer stora resurser att krävas för att hejda den aidsepidemin landet brottas med.

Källförteckning

Litteratur

Alesina, Alberto (m fl). Fractionalization. Journal of economic growth: 8. (2003)

Ayittey, George B.N. Combating corruption in Africa. New York: Palgrave publishers.

1999

Blundo, Giorgio, och Jean-Pierre, Olivier de Sardan. Everyday corruption and the state.

London: Zed books ltd, (2006)

Erero, John, och Oladoyin, Tony. Corruption and development in Africa. New York:

Palgrave publishers (1999)

Johansson, Leif. Dokumentation till databasen LÄNDER06. Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Karlström, Bo. ”Korruptionens anatomi- orsaker, konsekvenser och botemedel” Working Paper 1 (2003)

Kempe, Ronald Hope. Corruption and development in Africa. New York: Palgrave publishers 1999

Levy, Patricia. Nigeria. New York: Marshall Cavendish. 1993

Mauro, Paolo. “Why worry about corruption.” Economic Issues, 6 (1997) Myhrman, Johan, Hur Sverige blev rikt. Stockholm: SNS (1994)

Sandgren, Claes. “Att bekämpa korruption ett rättsligt perspektiv.” Juridisk tidskrift, 2 (2007)

Sandgren, Claes. ”Att bekämpa korruption.” Working paper, 4 (2005) Internetkällor

Brottsförebyggande rådet(BRÅ), www.bra.se

FN-förbundet, interaktiv världsatlas, www.globalis.se/

Freedom House, www.freedomhouse.org/template.cfm?page=56&year=2005

Kommunala pensionsbolaget (KPA), www.kpa.se

National Encyklopedin (NE), www.ne.se

Statistiska centralbyrån, (SCB), www.scb.se

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, (SIDA) www.sida.se

Svenska regeringen, www.regeringen.se

Utrikespolitiska institutet, www.landguiden.se,

Världsbanken, www.worldbank.org/wbi/governance/pubs

Bilagor

Bilaga 1

Fakta om Botswana

Land: Botswana Huvudstad: Gaborone

Befolkning: 1, 9 miljoner (2008) Yta: 581730 km²

Språk: Setswana nationellt språk, engelska officiellt språk

Religion: Kristna 70 %, resterande 30 % muslimer, hinduer och traditionella afrikanska religioner

Statschef: President Ian Khama Läskunnighet: 81 % (2006) Arbetslöshet: 23,8 % (2007)

BNP per invånare: (US-dollar): 7270 (2007) BNP-tillväxt: 5 %

Export: Diamanter och kött: EU 85 % Import: Sydafrika 77 %, EU 12 % Viktigaste näring: Gruvor (diamanter, koppar, nickel, guld)

Bilaga 2

Fakta om Nigeria

Land: Nigeria Huvudstad: Abuja

Befolkning: 151, 5 miljoner (2008) Yta: 923 768 km²

Språk: Hausa pidgin, yorubaigbo är stora regionala språket, engelska är officiellt språk Religion: Islam 50 %, kristendom 40 %, traditionella inhemska religioner 10 %

Statschef: President Umaru Yar´Adua Läskunnighet: 68 % (2003)

Arbetslöshet: 4,9 % (2007)

BNP per invånare: (US-dollar): 825 (2007) BNP-tillväxt: 4,3 % (2007)

Export: Olja och diverse andra oljeprodukter 95 %, kakao och gummi 5 % Import: Kina 10,7 %, Holland 7,9 % och USA 7,8 % (2007)

Viktigaste näring: Olja

Related documents