• No results found

Syftet med denna studie var att undersöka hur fyra pianopedagoger vid några musik-och kulturskolor resonerar kring möjligheter att använda pianoinstrumentets egenskaper för att utveckla sina elevers kunskaper i musikteori. Utifrån antagandet av att pianot och musikteori hör ihop ville jag få insikt om hur dessa pianopedagoger utformar sin undervisning i den frivilliga verksamheten i dagsläge, samt vilka uppfattningar de har om pianobidragandet till förståelse i musikteori.

I denna kvalitativa studien genomfördes intervjuer med fyra kompetenta pianolärare som är verksamma vid olika musik-och kulturskolor i Sverige med olika traditionsbakgrunder. Den variationen av lärarnas bakgrunder gav det empiriska materialet en väl grundadbild om verkligheten i det pedagogiska arbetet inom pianoundervisnings område. Utgångspunkten var inlärningsteorier från sociokulturellt perspektiv där metaforer mediering, utvecklingszon och redskap förklarar hur människan utvecklar sina kunskaper med hjälp av omgivningen, samt de grundläggande moment i musikteori som är relaterade till pianots visuella möjligheter. Detta blev ett underlag till analys av mitt empiriska material.

Genom analysen av pianopedagogernas tal kom jag fram till att samtliga lärare har gemensam ambition och vilja att ge sina elever det bästa i musik, såväl i själva spelandet samt inom teoretiska kunskapen. Samtidigt skiftar deras attityder och deras sätt i undervisning mellan traditionellt och modernt, det vill säga bland annat mellan användning av ord/begrepp och klingande exempel som introduktion till pianospelandet.

Studiens resultat visade också att de flesta eleverna har stor inflytande i undervisningssituationen, i och med att lärarna anpassar sin undervisning efter elevernas intresse och förutsättningar. Detta påverkar lärarnas arbetssätt i den mån att de är mer försiktiga med det systematiska arbetet som innebär att lära ut musikteori samt traditionella övningar, eftersom detta riskerar att eleven tappar intresset vilket ställer pianolärarna inför stora pedagogiska utmaningar som kräver mer kreativitet från pedagogernas sida.

35

Referenser

Andrew K. F. Lui & Alvin C.H. Kwok (2015). Easy-to-Learn Piano: A Mobile Application for

Learning Basic Music Theory and Piano Skill. Internatonal Conferencs on technology in

education. Hämtat ur länken:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-662-48978-9_10 Hämtade 20200522

Ahrne, Göran, Ahrne, Göran & Svensson, Peter (2015). Handbok i kvalitativa metoder. 2., [utök. och aktualiserade] uppl. Stockholm: Liber

Betänkande av kulturskoleutredningen (SOU 2016:69), En inkluderande kulturskola på egen

grund. Stockholm 2016

Bryman, Alan (2018). Samhällsvetenskapliga metoder. Upplaga 3 Stockholm: Liber

Diagram Group (1979), Musikinstrument från hela världen: en illustrerad uppslagsbok med över

4000 teckningar. Liber Stockholm 1979.

Fejes, Andreas & Thornberg, Robert (red.) (2015). Handbok i kvalitativ analys. 2., utök. uppl. Stockholm: Liber

Ferm, Cecilia (2004). Öppenhet och medvetenhet: en fenomenologisk studie av musikdidaktisk

interaktion. Diss. Luleå : Luleå tekniska univ., 2004

.

Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. (2002). Stockholm:

Vetenskapsrådet Tillgänglig på Internet:

http://www.gu.se/digitalAssets/1268/1268494_forskningsetiska_principer_2002.pdf

Hämtade den 20200515

Gustavsson, Bernt (2002). Vad är kunskap?: en diskussion om praktisk och teoretisk kunskap. Stockholm: Statens skolverk

Jaakkola, Malin (1999). Musikteori från grunden: arbetsbok. Vasa: Finlands svenska sång- och musikförbund

Kempe, Anna-Lena & West, Tore (1998). Handlingsutrymme: om utvecklingsarbete i

musikundervisning. Stockholm: KMH förl. (Musikhögsk.

Kempe, Anna-Lena & West, Tore (2001). Interaktion och kunskapsutveckling: en studie av frivillig

musikundervisning. Diss. av båda förf. Stockholm: Univ., 2001. Tillgänglig på Internet: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-73704 Hämtade den 20200314

Lindström, Gunnar & Pennlert, Lars-Åke (2016). Undervisning i teori och praktik: en introduktion

i didaktik. 6. uppl. Umeå: Fundo Förlag

National encyklopedin NE.se 2020 https://www.ne.se/musikteori/, https://www.ne.se/mediering Hämtade den 20200306

36 Patel, Runa & Davidson, Bo (2019). Forskningsmetodikens grunder: att planera, genomföra och

rapportera en undersökning. 4., [uppdaterade] uppl. Lund: Studentlitteratur

Regeringens proposition 2017/18:164 En kommunal kulturskola för framtiden - en strategi för de statliga insatserna

Roels & Petegem (2014), The integration of visual expression in music education for children. Cambridge University Press 2014

Schenk, Robert (2000). Spelrum: en metodikbok för sång- och instrumentalpedagoger. Göteborg: Ejeby

Skolverket. 2018. Läroplan för grundskolan Lpfö 2018. Stockholm: Skolverket

Sverige (2018). Skollagen (2010:800): med lagen om införande av skollagen (2010:801). Nionde upplagan Stockholm: Norstedts juridik

Säljö, Roger (2015). Lärande: en introduktion till perspektiv och metaforer. 1. uppl. Malmö: Gleerup

Säljö, Roger (2000). Lärande i praktiken: ett sociokulturellt perspektiv. Stockholm: Prisma Tivenius, Olle (2008). Musiklärartyper: en typologisk studie av musiklärare vid kommunal

musikskola. Diss. Örebro: Örebro universitet, 2008

Tillgänglig på Internet: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-2487

Uggla, Madeleine (1964). Musikalisk grammatik: Grundbok i gehör och musiklära. AB Nordiska musikförlaget, Stockholm.

37

Bilagor

Bilaga 1

HÖGSKOLAN

DALARNA

Mora den 22 februari 2020

Undersökning om pianopedagogers planering av att integrera musikteori vid

pianoundervisningen

Under vårterminen 2020 ska jag skriva mitt examensarbete på lärarprogrammet vid Högsliolan Dalaiua. Min undei’sökning lcommer att handla om hur pianopedagoger på musik/kulturslcola använder pianoinstrumentets egenskaper för att integrera musikteori i sin undervisning. Jag kommer att använda mig av intervjuer som metod föi iTIlR datainsamling. Du tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning.

Jag har planerat att intervjua fem verksainma pianolärare på musik/kulturskolan. Intervjun beräknas ta ca 60 minuter. Jag kommer att använda ljudinspelning som hjälpmedel. Undersökningen lcommer att presenteras i form av en uppsats som ventileras vid Högskolan Dalama. Det insamlade materialet kommer att bearbetas och förvaras på en säker plats och din identitet som deltagare kommer inte att röjas. Det kommer inte framgå vilken musik/kulturskola undersökningen har gjorts vid. Personer, barn eller vuxna som på något sätt nämns i studien liommer att avidentifieras. Insamlade data förvaras hos undertecknad och lcommer endast att hanteras av mig och min handledare. All insamlade data kommer att förstöras när examensarbetet är godkänt och klart. Examensarbeten faller under dataslcyddsförordningen GDPR. (Vid fiågor om GDPR och behandling av personuppgifter kan du vända dig till Högskolans dataskyddsombud för mer information).

Ditt deltagande i undersökningen är helt frivilligt. Du kan när som helst avbiyta ditt deltagande utan närmare motivering.

Om du som är tillfrågad avstår från att delta, eller avbryter deltagandet så kommer detta inte att påverka det fortsatta arbetet med undersöl‹ningen. Undersöl‹ningen 1‹ommer att presenteras i form av en uppsats vid Högskolan Dalarna. Om du är intresserad kan jag skicka uppsatsen till dig när den är färdig. Jag är tacksam att du har möjlighet att delta i min undersölming.

Ytterligare upplysningar lämnas av nedanstående ansvariga: Vid intresse lämna dina kontaktuppgifter, epost och mobilnummer. Moi’a den 22 februai’i 2020

38 Email: faizsalman70Gvalioo.com Mobil: 0735781473 Handledare 023 — 77 87 67

Samtycke från intervjupersonerna

Du tillfrågas härmed om deltagande i denna undersökning.

n Ja, jag samtycker till att jag som pianopedagog kan delta i intervjun. Jag är medveten om att deltagandet i studien är frivillig och att jag när som helst kan avbryta min medverkan. Jag förstår att det insamlade materialet kommer att förvaras på säker plats och raderas när examensarbetet är klart. Jag känner mig trygg att utdrag från intervjuskrifter kommer att vara anonymiserade.

n Nej, jag vill inte delta i undersökningen.

Jag lämnar härmed mitt samtycke till ovanstående: Datum: ...

Underskrift: ... NämnfÖ1 dligande:...

39 Bilaga 2

Intervjuhuvudfrågor

1- Beskriv er undervisningssätt med några högstadieelever i piano. Vilka grundar ni utgår ifrån för en effektiv utlärning. Exemplifiera gärna!

2- Berätta om ni har egna metoder som syftar till kunskapsutveckling i musikteori, samt metoder ur litteratur eller av er utbildningsbakgrund för samma syfte. Vad spelar själva pianot för roll i detta sammanhang?

3- Hur viktigt är det för er att lära ut musikteorimoment i förhållning till pianots egenskaper i undervisningen? Vilka anledningar/behov i så fall?

Related documents