• No results found

Denna kvalitativa studies syfte samt frågeställning var att undersöka vilken betydelse ledarskap/ledarstilen har på medarbetarnas motivation och stress inom deras psykosociala arbetsmiljö. Avsikten var att ta reda på vilka konsekvenser ledarens ledarstil hade på medarbetarnas arbetsmotivation och stressnivå och jag använde mig utav intervjuer för att få en djupare förståelse över detta fenomen.

Studiens teoretiska utgångspunkter är hämtade från bland annat arbetsvetenskaplig och beteendevetenskaplig forskning med fokus på teorier med de faktorer, som påverkar den psykosociala arbetsmiljön såsom ledarskap, motivation och stress (Bergengren, 2003, Ekstam, 2003, Theorell, 2003, Antonovsky, 2007 & Maltén, 2000).

En kvalitativ metod användes i denna studie vilket resulterade i sju genomförda intervjuer på ett medelstort företag i södra Sverige med 150 anställda.

Studiens fokus låg på den psykosociala arbetsmiljön som innefattar det samspel som finns mellan individen och den omgivande miljön. En god psykosocial arbetsmiljö kännetecknas enligt Rubenowitz av egenkontroll i arbetet, ett positivt arbetsledningsklimat, stimulans från själva arbetet, god arbetsgemenskap samt optimal arbetsbelastning. Rubenowitz menar vidare att i ju större utsträckning förhållandena i dessa fem avseenden är positiva, desto större personlig tillfredställelse, skapande arbetsengagemang, mindre stressreaktioner och frånvaro har man funnit på våra arbetsplatser. Några exempel av en dålig psykosocial arbetsmiljö kan vara att den anställde har för lite att säga till om, att de har dålig arbetsledning, att arbetet är tråkigt och enformigt, att man inte upplever någon positiv arbetsgemenskap eller att arbetskraven är för stora (Rubenowitz, 2004). Ett större engagemang kring detta efterlyses då de intervjuade skulle vilja ha större utrymme för inflytande samt möjlighet till delaktighet kring arbetsmiljöarbete inom det psykosociala området då detta ligger i fokus för denna studie.

En ledares ledarstil har en betydande roll när det gäller att inspirera medarbetarnas psykosociala arbetsmiljö, som är källan till arbetsglädje, engagemang och trevnad. En ledares ledarstil kan stötta och sporra men även fördärva arbetsglädjen bland medarbetarna. Detta innebär att det kan både ge social trygghet och samhörighet men också rädsla, oenighet och osäkerhet. Det är därför viktigt att det finns en kommunikation mellan parterna, som bygger på att ge och ta information och att kunna hantera konflikter öppet, rakt samt med respekt (Bergengren, 2003). Upplevelsen av möjlighet till inflytande känns obefintlig av de intervjuade och några upplever att deras ledare uppträder mer som en vän än en ledare. Ledaren är omtyckt men samtidigt visar resultaten att de intervjuade anser att han inte klarar av denna roll.

Motivation är en stor drivkraft bakom individens handlande och ett antal behov måste tillfredställas för att trivsel i arbetet skall uppstå och det är viktigt att vi lägger fokus på detta ur en psykosocial synvinkel (Bergengren, 2003). Samtliga intervjuade uppgav att de saknar feedback av deras arbetsprestationer, som är en viktig faktor i ett motivationsarbete. Motivationsfaktorerna är kopplade till individens arbetsuppgifter då ett erkännande från arbetskamrater och ledare är en viktig del av själva motivationsskapandet (Maltén, 2000).

Resultaten från intervjuerna visade inga större orosmoment kring stress. Några av de intervjuade nämnde att de kunde känna sig stressade då de inte fick korrekt information, som var relevant för själva utförandet samt vid kommunikationsproblem. Deras arbetsmiljö är händelserik och omväxlande och samtliga verkar ha vant sig vid det arbetstempot samt skiftarbete. Angelöw menar att det är viktigt att förstå att stress egentligen inte handlar om de yttre påverkningarna i sig utan om hur personen i fråga tolkar situationen. Våra mentala bilder och föreställningar avgör hur vi reagerar känslomässigt, kroppsligen och beteendemässigt. Angelöw menar vidare att om en situation upplevs stressande eller ej beror på vår tankemässiga tolkning av situationen och på vilka möjligheter vi har att hantera den (Angelöw, 1999).

Denna studie med detta specifika serviceföretag och avdelning visar tydligt att ledarens ledarstil har en stor inverkan på medarbetarnas motivation och stress inom den psykosociala arbetsmiljön. Medarbetarna efterlyser medarbetarsamtal, personalmöten, att vara ledaren bör vara rättvis, att ta sig tid till att lyssna, visa empati och en tydlig ledarroll. Dessa konkreta råd sammanfattar denna studie då dessa exempel tyder på vad det var som inte fungerade i den rådande ledarstilen samt visar att ledarskapets ledarstil har en betydande roll för medarbetarnas arbetsmotivation och stress inom den psykosociala arbetsmiljön.

Referenslista

Litteratur

Agervold, M (2001). Arbete och stress. Lund: Studentlitteratur.

Angelöw, Bosse (1999). Konsten att hantera stress och möta förändringar. Stockholm; Natur & Kultur.

Antonovsky, Aaron (2007). Hälsans mysterium. WS Bookwell; Finland.

Bergengren, Maria (2003). Organisation och ledarskap – om organisationen och dess

människor, Malmö; Bonnier Utbildning AB.

Bruzelius, Lars H. & Skärvad, Hugo (2000). Integrerad organisationslära, Lund; Studentlitteratur.

Cassidy, Tony (2003). Stress, kognition och hälsa. Lund; Studentlitteratur.

Ejvegård, Rolf (1996). Vetenskaplig metod. Lund; Studentlitteratur.

Ekstam, Kjell (2002). Ledarskapets hörnstenar. Kristianstad; Liber AB

Ewles, Linda & Simnett, Ina (1994). Hälsoarbete – en praktisk vägledning, Lund; Studentlitteratur.

Folkhälsoinstitutet (1999). Hälsofrämjande arbetsplatser. Stockholm: Folkhälsoinstitutet.

Friedrich, Peter & Lantz, Annika (2006). Vägledning för rörlighet i arbetslivet. Narayana Press, Danmark; Studentlitteratur.

Jacobsen, Dag Ingvar (2002). Vad, hur och varför?- om metodval i företagsekonomiska

och andra samhällsvetenskapliga ämnen, Lund: Studentlitteratur

Jarrick, Arne & Olle Josephson (1996). Från tanke till text. En språkhandbok för

uppsatsskrivande studenter. Lund: Studentlitteratur.

Larsen, Rolf-Petter (2003). Teamutveckling. Lund; Studentlitteratur

Lundberg, Ulf & Wentz, Görel (2004). Stressad hjärna, stressad kropp – Om sambanden

mellan psykisk stress och kroppslig ohälsa. STC; Avesta.

Maltén, Arne (2000). Det pedagogiska ledarskapet. Lund; Studentlitteratur.

Rubenowitz, Sigvard (2004). Organisationspsykologi och ledarskap. Lund: Studentlitteratur.

Svedberg, Lars (2003). Gruppsykologi. Lund: Studentlitteratur.

Socialstyrelsen (2003). Folkhälsa och sociala förhållanden. Lägesrapport 2003. Stockholm: Socialstyrelsen.

Theorell, Töres (2003). Psykosocial miljö och stress. Lund; Studentlitteratur.

Elektroniska källor

Arbetsmiljöverket (2005). Arbetsmiljölagen. Tillgänglig: 2007-05-02

http://www.av.se/regler/arbetsmiljolagen/kapitel1.shtm

Nationalencyklopedin (2007). Stress. Tillgänglig: 2007-05-02

Malmö den 19 april 2007

Informationsbrev gällande studie kring ledarskap, motivation & stress.

Mitt namn är Zanet och jag läser Ledarskap vid Malmö Högskola. Jag kommer under maj månad att skriva min C-uppsats, som kommer att behandla tre stora områden inom mitt huvudämne:

ledarskap, motivation & stress. Studiens syfte är att se om ledarens ledarstil på den rådande

arbetsplatsen har någon inverkan på medarbetarnas upplevelse av motivation och stress inom deras psykosociala arbetsmiljö.

Frågor som kommer att belysas tar bland annat upp förhållanden som påverkar medarbetarnas arbetstrivsel genom följande begrepp: ledarskap, motivation och stress. Intervjun kommer att pågå cirka 20 min och planeras efter samråd.

Härmed tillfrågas du om ett deltagande i studien - jag behöver hjälp i mitt arbete då jag kommer att genomföra en kvalitativ studie i form av intervjuer. Ditt deltagande är frivilligt och du har

rätt att när som helst avbryta ditt deltagande.

Intervjuerna kommer att gå till så att de spelas in med hjälp av spelare och det inspelade materialet kommer att transkriberas efter studiens slut. Materialet behandlas konfidentiellt. Uppsatsen kommer efter att den är godkänd att publiceras på Malmö Högskolas portal för uppsatser (http://dspace.mah.se:8080/handle/2043/599).

Har du några tankar eller funderingar såväl före som efter intervjun är du välkommen att höra av dig till mig – kontaktinformation fås nedan.

Tack på förhand! Zanet Verovic

Telefon: 0736-73 17 00 E-mail: zanet@bredband.net

Malmö den 19 april 2007

SAMTYCKEBLANKETT

Jag har informerats om intervjustudien och tagit del av skriftlig information i form av informationsbrev. Jag är även medveten om att mitt deltagande är frivilligt och att jag när som helst och utan närmare motivering kan avbryta mitt deltagande i denna studie.

……… Datum ……… ……….. Deltagare Studieansvarig Bilaga 2

Ledarskap

1. Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en ledare/chef?

2. Hur upplever du din ledares/chefs ledarskap i form av hans/hennes egenskaper och agerande?

3. Upplever du att du får den information du behöver av din chef för att kunna utföra ditt arbete? Kommunikation & information?

4. Hur stort utrymme har du som medarbetare vid planering och beslut av företagets verksamhet? Inflytande och möjlighet att påverka?

5. Upplever du att det rådande ledarskapet främjar arbetsglädjen på din arbetsplats?

Motivation

6. Upplever du att du får stöd och uppmuntran av din chef i besvärliga situationer?

7. Hur ofta upplever du att du får ta del av feedback/uppskattning för ditt eget arbete? Gruppens?

8. Hur stor möjlighet upplever du att du har för att utvecklas inom företaget? Uppmuntras detta av din chef?

9. Känslan av sammanhang – Hur upplever du den kontroll du har över din arbetssituation på din arbetsplats? Hur upplever du de krav som ställs på dig i ditt arbete?

10. Hur trivs du på ditt arbete och vilka faktorer tror du påverkar arbetsglädje?

Stress

11. Under vilka sammanhang (arbetstid) känner du dig stressad? Situation? 12. Upplever du att stress både kan var en frisk- och riskfaktor inom din

arbetsmiljö?

13. Händer det att du känner dig mentalt trött efter en arbetsdag? I vilken situation? 14. Upplever du att din chef bryr sig om medarbetarnas välbefinnande?

15. Finns det förhållanden i din arbetsmiljö som du tänker skulle kunna påverka din hälsa – stress? Upplever du att du har balans mellan arbete och fritid?

16. Har du några konkreta råd till din ledare angående själva hanterandet av medarbetarnas stress, motivation och syn på ledarskap/ledarstil?

Related documents