• No results found

I början av uppsatsen ställdes frågan: Hur är det Lots® hanterar de motstånd som uppkommer vid organisatorisk förändring och vilka motstånd reduceras? Detta stycke börjar med en sammanfattande genomgång av Lots® metoder för förändring. Därefter beskrivs Lots®

påverkan på de olika motstånden som togs upp i teorin. Slutligen sätts en modell upp över hur de olika metoderna hänger ihop och hur de påverkar motstånden.

Grunden för de metoder Lots® använder sig av representeras av begreppet träning. Den träning som ingår i Lotsprocessen kan sammanfattas till två huvudtyper. Den första är den som de interna lotscoacherna® får av den externa lotscoachen®, den andra handlar om den handledning som coacherna ger övriga medlemmar i organisationen. Denna handledning är nära förknippad med begreppet kommunikation då handledningen ofta bygger på att informera medlemmar om varför och hur förändringen ska och bör ske.

Kommunikationen har i sin tur två hörnstenar; den gemensamma visionen och förståelsen. Att så många som möjligt delar och förstår förändringsvisionen är bland det absolut viktigaste i hela lotsprocessen. Enligt analysen behövs en kombination av kommunikation och Lots® inriktning mot målstyrning för att deltagandet skall fungera. Det är alltså kommunikationen och målstyrningen som bygger upp en viss grad av deltagande.

Delaktigheten är även den en av de viktigaste faktorerna vid en väl genomförd lotsprocess.

Delaktigheten fungerar, vid en lotsprocess, bra i de övre nivåerna av organisationen. Även längre ner i företaget är delaktigheten bra på grund av Lotscoachernas® stöd och kvalitativa informationsspridning. Detta ger en bra delaktighet i större delen av företaget. Det finns dock tre faktorer som försämrar deltagandenivån i organisationen.

1. Vad som ska förändras och hur förändringen ska gå till bestäms över huvudet på de anställda.

2. Bristande direktkommunikation mellan undernivåer och ledning.

3. Bristande kvalitativ information till de yttersta delarna i organisationen.

Dessa orsaker kan göra att deltagandet blir bristande i organisationen vilket i sin tur verkar negativt för förändringsframgången.

Den fjärde metoden att hantera motstånd, manipulation är kopplad till den första metoden, träning, då det är träningen av de interna lotscoacherna® som medför att manipulation används.

Den manipulation som anammandet av Lots® medför är ett billigt sätt att motverka förändringsmotstånd. Det största problemet med manipulering som metod att hantera motstånd

är, enligt Kotter och Schlesinger (1979, s.111), ifall den blir påkommen. Detta är Lots® relativt skyddade mot då både grupptryck och co-optering kommer som biprodukter till de interna lotscoachernas® primära roll i organisationen. De kan lätt försvara sig mot sådana angrepp genom att säga att det bara är biprodukter. Vad gäller det emotionella stödet och den sociala skickligheten, förknippas inte dessa vanligen med manipulation utan ses snarare som något positivt. Detta är aningen underligt då emotionellt stöd och social skicklighet ofta handlar om att undvika att människor tänker rationellt. Sammantaget är Lots® manipulering ett kraftfullt vapen i förändringskriget. Det är billigt och inte speciellt riskabelt. Den största nackdelen med manipulation utifrån teorin är att de interna lotscoacherna® kan använda sin position till att influera förändringen åt icke önskvärt håll.

Av motstånden på individnivå motverkar Lots® missförstånd och brist på förtroende, olika uppfattningar och låg tolerans till förändring. Dessa motstånd beror främst på bristande kommunikation. Lots® har, enligt undersökningen, sämre genomslagskraft vid reducering av motstånd som grundar sig på självintresse. Detta hör samman med att det som skall förändras och hur förändringen ska gå till bestäms över huvudet på de anställda. Det är inte någon demokrati , som Gunnar Johansson uttryckte det. Ifall deltagandet ökades så att fler var med och bestämde skulle eventuellt även självintressemotstånden minska. Detta skulle ju dock medföra en förlust av ledningens kontroll och ett kanske icke önskvärt maktutjämnande i organisationen.

Eventuellt minskas självintresset något av manipuleringen från det emotionella stödet. Detta har dock inte framkommit i undersökningen.

Motstånden på organisatorisk nivå kommer att påverkas, även om Lots® inte explicit har identifierat dessa. Den strukturella trögheten kommer att påverkas av Lots® metoder, men vissa organisationer kommer ha lättare att ändra sig och vissa kommer att ha svårare på grund av den strukturella trögheten när Lots® används. Normer och grupptröghet kommer att påverkas av de interna lotscoacherna®, detta genom deltagande, co-optering och grupptryck. Lots® ser till organisationens helhet i och med att de försöker införa gemensamma syften, mål och visioner.

Motståndet begränsad fokus på förändring kommer därför inte utgöra något större problem.

6.1 Modell över motstånd och motståndshanterare vid Lotsprocessen

figur 6.1, Modell över hur Lots® hanterar motstånd

Enligt denna modell är det manipulation, kommunikation och deltagande som har en direkt inverkan på inställningen till förändringen. Träning och målstyrning får en indirekt påverkan.

Manipulationen påverkar även i viss mån hur deltagandet fungerar men är inte en nödvändig faktor. Det Lots® gör är att träna de interna lotscoacherna® och förklara målstyrningen och spelreglerna för organisationen. Ifall Lots® vill ändra sina tekniker så att exempelvis även självintressemotstånden påverkas, men ändå vill behålla sin ursprungliga struktur, måste de ändra på träningen eller målstyrningen. Lots® går inte in och ändrar deltagandet direkt.

Related documents