• No results found

Samtliga lärare använder sig av samtal om texter varigenom de bearbetar varierade läsför-ståelsestrategier. Ofta utgår samtalen från högläsning som ofta sker i helklass vilket skapar ett gemensamt arbete. Lärarna poängterar att de alltid är med under samtalen. I samtal om texter menar lärarna att alla elever kan vara med, oavsett läsförmåga och genom samtal om texter läggs grunden för läsförståelsestrategier och eleverna börjar tänka om texter. Ele-verna lär sig olika sätt att läsa texter på under samtalen och det skapar även en förståelse för att texter kan tolkas olika från individ till individ.

Under samtalen ställer lärarna frågor till eleverna. Lärarna ställer ofta frågor som handlar om vad eleverna tror om texterna och varför de tror det. Avsikten är att låta eleverna se hur olika texter kan tolkas från person till person samtidigt som det blir tydligt att vad någon tror eller tänker aldrig kan vara fel. Lärarna berättar också att frågorna skapar dju-pare förståelse för texter och att det lär eleverna att identifiera de ledtrådar de får från tex-terna som bidrar till deras tolkning av den.

34 Under arbetet med texter lyfter lärarna vikten av ord och begrepp. Begrepp relaterar lärarna till ämnena SO och NO. De säger att de grundläggande begreppen är viktiga att arbeta med för att eleverna ska förstå svårare faktatexter när de blir äldre. En lärare lyfter att hon bearbetar samma begrepp med olika faktatexter för att konkretisera begrepp, göra dem mindre abstrakta. En annan lärare letar tillsammans med eleverna olika nyckelbe-grepp för den aktuella texten och frågar eleverna vilka benyckelbe-grepp de tror är viktigast för för-ståelsen av texten. Ordförståelse arbetar lärarna främst med under högläsning av texter. Alla stannar upp vid ord som de anser behöver förklaras och två av lärarna skriver ofta upp dessa ord på tavlan och pratar om dem innan läsningen. Ibland frågar en lärare ele-verna efter läsningen om det var några svåra ord som de vill prata om.

Progressionen för läsförståelsestrategier utgår alltid från elevernas individuella nivå enligt samtliga lärare. Lärarna menar att frågor som handlar om det som konkret finns att finna i texten är lättast för eleverna att börja arbeta med. Varför-frågor är svårare eftersom det kräver att eleverna läser mellan raderna och att de kan dra egna slutsatser och uttrycka åsikter om texten. Att sammanfatta nämner en lärare som en lite svårare läsförståelsestrategi och även att kunna ställa frågor till texten om vad som menades med den. Ofta börjar lärarna med att lära eleverna läsförståelsestrategin att förutspå genom att titta på bilderna till tex-terna och fundera på vad de tror att texten kommer handla om vilket ofta görs under hög-läsning i helklass. Det gemensamma arbetet är viktigt i början när grunden för läsförståelse läggs med hjälp av olika läsförståelsestrategier. Progressionen går även från gemensam högläsning till att eleverna själva läser enkla texter som sedan diskuteras gemensamt för att succesivt bli mer självständiga. Att öva på en läsförståelsestrategi åt gången gör att eleverna inte blandar ihop strategierna men målet är att eleverna ska kunna använda alla strategi-erna när de läser texter.

Lärarna motiverar eleverna genom att själva visa sitt engagemang för texter. En lärare har noterat att eleverna motiveras att läsa att via ett digitalt verktyg medan en annan lärare ser hur en åldersblandning på eleverna motiverar både de yngre och de äldre. Lärarna an-vänder sig av det stora utbud av texter som finns på bibliotek och förser även klassrummen med böcker som ska skapa läslust och intresse för läsning. Två lärare lyfter vikten av goda läsmiljöer för att skapa läsintresse. Lärarna nämner även vikten av att ha texter som är på rätt nivå utifrån elevernas individuella läsförmåga för att de ska hållas motiverade att läsa.

Lärarna anser alla att arbetet med läsförståelsestrategier är viktigt. Lärarna menar att eleverna behöver olika läsförståelsestrategier för olika texter och att läsförståelsestrategi-erna gör elevläsförståelsestrategi-erna till mer reflekterande läsare. I arbetet med läsförståelsestrategier menar lärarna att eleverna också får en förståelse för att texter kan tolkas och förstås olika och att det i texter finns ett sådant utrymme. När eleverna kan använda läsförståelsestrategier kan de bland annat identifiera typen av text de ska läsa vilket i sig gör att de innan läsningen har en förförståelse för vad texten kommer handla om. Läsförståelsestrategierna lär

35 eleverna hur de ska angripa texter och hur de ska förstå texter. Två lärare poängterar att det viktigaste i arbetet med läsförståelsestrategier är att eleverna därigenom utvecklar sin läsförståelse, inte att de kan berätta om de läsförståelsestrategier de känner till eller hur de använder dem.

36

7 Diskussion

I det här kapitlet redovisas min analys av det tidigare presenterade resultatet. Analysen återfinns under rubriken 7.1 Resultatdiskussion. Därefter följer en diskussion av min metod i avsnitt 7.2 Metoddiskussion.

Related documents