• No results found

5. Resultat 22

6.4 Sammanfattning 32

Elevernas missuppfattning när det gäller likhetstecknet innebär att de inte har fått den djupa kunskapen/förståelsen för tecknets betydelse. Eleverna måste gå från assimilation till ackommodation.

Missförståelsen för likhetstecknet innebär att de kan ha svårt för områden såsom ekvationer, procent mm. En del kan lösa ekvationer utan förståelse för tecknet men de befinner sig på en potentiell nivå.

Över åren har lärarna märkt en försämring av elevernas förståelse för likhetstecknet och matematik vilket stämmer väl överens med PISA-rapporterna.

7 Diskussion

7.1 Resultatdiskussion

När det gäller resultatet är jag inte förvånad av utfallet. Jag har i mina klasser mött många elever som har problem med likhetstecknet. Att mina lever skulle vara unika är något jag inte tror på.

Att en missuppfattning av likhetstecknet kan orsaka problem områden såsom

ekvationslösningar, procent mm är något som var nytt för mig och har fått mig att lägga större vikt på att få eleverna förstå likhetstecknets betydelse. Jag kommer dessutom vara mer noggrann hur jag benämner likhetstecknet för mina elever. Jag ska undvika blir och istället säga är lika med.

7.2 Metoddiskussion

När jag stod inför valet att välja insamlingsmetod, hade jag att välja mellan intervjuer av mina respondenter alternativ gör en enkätundersökning. Av olika orsaker valde jag att skicka ut enkät där den främsta anledningen att gymnasieskolan jag valt att göra min undersökning har fått en ökad arbetsbelastning med en ökad undervisningstid på 20 %, vilket gjorde det svårt att få till ledig tid för att träffa lärarna för en intervju. Valde jag rätt metod? Kanske inte. Det är svårt att veta. Jag fick svar på et jag ville veta men kanske att svaren var lite torftiga. En del har jag tagit kontakt med och ställt kompletterande frågor för att få ut lite mer omfattande svar. Jag kände att när jag intervjuade lärarna en andra gång fick jag ut mycket intressanta svar och kanske är det något som jag skulle gjort tidigare men samtidigt fick jag en bra utgångspunkt att fråga utifrån deras enkäter så att använda mig utav båda sakerna kan ha varit en bra sak.

7.3 Fortsatt forskning

Något som kommit upp i denna undersökning om vad som kan orsaka missförståelsen som inte kommit upp i litteraturen som jag läst är hur mellanledsräkningen kan hjälpa till med att likhetstecknet ökar på missförståelsen av likhetstecknet. Att få enkla uppgifter som 13-8 =3+2=5 är enligt min åsikt ett rörigt sätt som kan skapa stora missförstånd när det gäller likhetstecknets betydelse. Att kunna se en jämvikt mellan 13-8 och 3+2 är för mig som är van vid matematik och som alltid haft lätt för matematik är ganska svårt. Hur blir det då för elever som är nybörjare och för dem som har svårt för matematik. Hur får man 13-8 att helt plötslig bli 3+2? Jag ser ingen logik i detta. Lär dem istället direkt att 13-8 är lika med fem. Har de

svårt använd klossar eller något annat för att få dem att förstå. Ex om du har 13 ägg och bakar en kaka av 8 ägg, hur många har du kvar?

Hur påverka mellanledsräkningen ekvationslösningarna? Att växla mellan plus och minus som vid tretton minus åtta är lika med tre plus två, hur kan man då få förståelse att man vid ekvationslösning måste göra likadant på båda sidor? Subtraherar du 2x på högra sidan om likhetstecknet måste du göra så på vänstra sidan också. Att dra paralleller till 13-8=3+2 är då något som är väldigt långsökt.

Hur har mellanledsräkningen ställt till det med elevernas kunskaper? Här finns väldigt många olika infallsvinklar så det är något som jag känner att jag skulle vilja forska vidare med.

En annan sak jag skulle vilja forska vidare med är hur de tekniska hjälpmedlen påverkar elevernas förståelse för likhetstecknet. Att de är hjälp för elever med dyskalkyli är nog ganska konstaterat. De är en bra hjälp då de låter eleverna jobba med förståelsen istället för att lägga energin för beräkningar som de inte kan lära sig då de har svårt för att just lägga beräkningar i minnet såsom multiplikationstabellerna. Hur påverkar miniräknaren förståelsen för likhetstecknet, är det svårt att se likheten med att tre plus fem är lika med åtta och inte att tre plus fem blir åtta.

7.4 Sammanfattning

I matematiken finns det många symboler som man kan tyckas vara själva självklara för många men kan för en del vara ganska svårbegripligt. Att som lärare/pedagog bli medveten om att saker och ting måste förklaras och bearbetas bidrar på många olika sätt bidrar till elevernas lärande och utveckling.

Likhetstecknet är en av matematikens viktigaste symboler. Den står för ett viktigt begrepp, nämligen jämvikt. Att så många elever har svårt att förstå denna symbol och dess innebörd är ganska oroande. Alla lärare jag intervjuat har någon gång stött på detta vilket talar om för hur utbrett det är. Även skolverket nämner det som ett av de vanligaste problemen eleven har är att just förstå likhetstecknet. (Bentley, 2013)

Likhetstecknet missuppfattningar kan vara allt från att de tror att den läses som blir till att man inte förstår likhetstecknets jämviktsbetydelse och blandar ihop det med begreppet ekvivalens.

Att många elever inte förstår likhetstecknets betydelse kan innebära att de få svårt för viktiga områden i matematiken som ekvationslösningar, där de inte förstå leden när man bland annat adderar/subtrahera för få ut vad x är lika med.

Litteraturförteckning

Abrahamsson,  N.  (2009).  Andraspråksinlärning.  Lund:  Studentlitteratur.   Ahlberg,  A.  (1995).  Barn  och  Matematik.  Lund:  Studentlitteratur.  

Bennet,  C.,  &  Madeleine,  L.  (den  10  04  2014).  Gymnasister  har  svårt  klara  matematik  för  mllanstadiet.   Hämtat  från  Dn  debatt:  http://www.dn.se/debatt/gymnasister-­‐har-­‐svart-­‐klara-­‐matematik-­‐for-­‐

mellanstadiet/  

Bentley,  P.-­‐O.  (den  14  11  2013).  Likhetstecknets  innebörd.  Hämtat  från  Skolverket:  

http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.106546!/Menu/article/attachment/likhetstecknet.pdf   Egidius,  H.  (2009).  Pedagogik  för  2000-­‐talet.  Falkenberg:  Bokförlaget  Natur  och  Kultur.  

Esaiasson,  P.,  Gilliam,  M.,  Henrik,  O.,  &  Wängnerud,  L.  (2007).  Metodpraktikan  konsten  att  studera   samhälle  individ  och  marknad.  Vällingby:  Elanders  Gotab.  

Falkner,  K.  P.,  Levi,  L.,  &  Carpenter,  T.  P.  (December  1999).  Children's  understandning  of  equality:  A   foundation  for  algebra.  Teaching  children  mathematics  ,  ss.  232-­‐236.  

Gifford,  S.,  &  Rockliffe,  F.  (den  22  februari  2012).  Mathematics  difficulties:  does  one  approach  fit  all?   Research  in  Mathematics  Education  ,  ss.  1-­‐15.  

Illeris,  K.  (2001).  Lärande.  Lund:  Studentlitteratur.  

Jones,  I.,  Inglis,  M.,  Gilmore,  C.,  &  Dowens,  M.  (2012).  Substtution  and  sameness:  Two  components  of  a   relational  conception  of  the  equals  sign.  Journal  of  Experimental  Child  Psychology  113  ,  166-­‐176.   Löwing,  M.  (2006).  Matematikundervisningens  dilemman.  Lund:  Studentlitteratur.  

Löwing,  M.,  &  Kilborn,  W.  (2010).  Kulturmöten  i  matematikundervisningen-­‐  exempel  från  41  olika  språk.   Lund:  Studentlitteratur.  

Malmer,  G.  (1999).  Bra  matematik  för  alla.  Lund:  Studentlitteratur.  

Norén,  E.  (2010).  Flerspråkiga  matematikklassrum.  Stockholm:  Universitetsservice.  

Rönnberg,  I.,  &  Rönnberg,  L.  (2001).  Minoritetselever  och  matematikutbilding.  Kalmar:  Lenanders  tryckeri   AB.  

Skolverket.  (2013).  PISA  2012  15åringars  kunskaper  i  matematik,läsförståelse  ch  naturvetenskap.   resultaten  i  koncentrat.  Stockholm:  Skolverket.  

Skolverket.  (den  14  02  2014).  Skolverket.  Hämtat  från  Skolvrket:  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-­‐ Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-­‐2010800_sfs-­‐2010-­‐800/?bet=2010:800#K3  

Vetenskapsrådet.  Forskningsetiska  principer  inom  humanistisk-­‐samhällsvetenskaplig  forskning.      

 

Bilaga  1  

Hej!  

I  mitt  examensarbete  undersöker  jag  missuppfattningar  med  likhetstecknet  och  skulle  vara  väldigt   tacksam  om  du  vill  hjälpa  mig  med  att  besvara  följande  frågor.  

Eva-­‐Lena    

1. Vilka  kurser  undervisar  du  i?  

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________   2. Upplever  du  att  elever  har  begreppsmissuppfattningar  när  det  gäller  likhetstecknet?  Om,  på  

vilket  sätt  i  så  fall.  

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ __________________________________________  

3. Påverkar  denna  begreppsuppfattning  elevens  fortsatta  utveckling?  Om,  på  vilket  sätt  i  så  fall:   ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________   4. Hur  benämner  du  likhetstecknet  för  eleverna?  Har  det  någon  påverkan  på  elevernas  

inlärning/förståelse?  

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________  

5. Hur  skulle  du  vilja  angripa  undervisningen  för  att  få  eleven  att  förstå  likhetstecknets  

symbolik?___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ _____________________________________________________  

6. Har  det  blivit  skillnad  under  de  åren  som  du  jobbat  som  matematiklärare?  Om,  på  vilket  sätt  i   så  fall.   ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ____________  

7. Hur  påverkar  den  nya  tekniken  (ex  miniräknare,  digitala  vågar)  elevernas  utveckling?   ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________

_____________________________________________    

8. Är  det  någon  skillnad  på  behandlingen/förståelsen  för  eleven  om  den  använder  miniräknare   till  även  enklare  operationer?  Om  på  vilket  sätt  i  så  fall?  

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________   9. Inom  vilka  områden/räkneoperationer  kan  du  se  problem/möjligheter  med  att  eleven  inte  

har  förståelsen  för  likhetstecknet?  

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________   10. Märker  du  någon  skillnad  på  elever  som  läser  högre/svårare  kurser?  Om  det  märks  vilka  

skillnader  är  det  då?   ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________          

Tack för din hjälp!

       

Related documents