• No results found

Sammanfattning och slutsats

4.1 Sammanfattning

Förändrat beteende hos konsumenterna

En viktig aspekt till att livebranschen ser ut som den gör idag har med konsumenternas förändrade köpmönster att göra. Vi har fått uppfattningen att livemusikproducenterna vi har varit i kontakt med har en god uppfattning om vad det är som har påverkat konsumenternas

beteende och vi anser även att detta tyder på att de är lyhörda och måna om vad som sker i sin omvärld. Detta handlar om organisatoriskt lärande och kunskap, en kunskap som dessa organisationer har valt att ta vara på för att förhindra framtida nedgångar. Kunskapen dessa organisationer besitter är även ett resultat av iakttagelse av sina ”grannar” i musikbranschen, nämligen skivindustrin. Genom att iaktta dessa företag vet de hur de själva bör bete sig för att undvika att hamna i en liknande fälla. Summeringen av detta blir att livemusikproducenterna mycket väl kan ha lärt sig något av företagen inom skivindustrin, och detta ger dem en stor fördel när de tar ett kliv in i framtiden.

Förändrat beteende hos artisterna

Konsumenterna är dock bara en liten del av livemusikproducenternas omvärld. Det visade sig ganska tidigt under arbetets gång att den ökande efterfrågan på konsertupplevelser inte bara är till fördel för livemusikproducenterna vi har varit i kontakt med. Eftersom skivförsäljningen

leder i sin tur till att man som arrangör i dagsläget tar en mycket större risk än tidigare. Detta fenomen verkar även vara något som kommer att eskalera med tiden, då flera av våra informanter påstår att gagerna kommer att höjas ytterligare. Informanterna tyckte alla att artisternas förändrade beteende påverkar livemusikproducenterna påtagligt. Vad vi kom fram till är att informanterna till en början pratade om förändringen som positiv, större utbud och mer konserter gynnar arrangörerna. Men efterhand uppkom ett flertal problem som förändringen kan medföra. Så man är både tacksam och orolig över artisternas inflytande över branschen. Detta har fört oss in på ett resonemang om livemusikproducenternas osäkra förhållande till sin omgivning, i detta fall artisterna. Det kan leda till att alla försöker ligga på den säkra sidan hela tiden och bara göra som andra företag i samma bransch. Livemusikproducenterna skulle kunna bli tröga organisationer som jobbar i samma spår år efter år. Informanterna har dock uppmärksammat problemen, så vi ser ljust på framtiden. Man har idéer om vad som skulle kunna göras, förhoppningsvis kommer man att våga göra de förändringar som krävs.

Nya digitala medier

En tredje del av livemusikproducenternas omgivning som också är i förändring, som vi har valt att fokusera mest på i uppsatsen, är de nya digitala medierna. Då vi har kommit fram till att livemusikbranschen har en omgivning som är mycket varierad och komplex, vilket både konsumenter, artister och andra faktorer har bidragit till, har man i de digitala medierna en relativt ny faktor som kan påverka, både positivt och negativt. Man har många olika åsikter om vad som kan göras, man är inte alltid överens om vad som går att använda och till vad. Detta ser vi som en mycket positiv sak. Det kan leda till ett tekniskt utbyte emellan organisationerna som låter de nya digitala medierna utforskas på många olika fronter. I en varierad och komplex omgivning finns ett behov av att differentiera sig, och livemusikproducenterna har en större chans att differentiera sig i en ny, outforskad omgivning än i andra delar av omgivningen.

Men för att kunna utveckla ett område borde man väl också ha någon slags organisering kring det? Ansvarsfördelningen hos våra tillfrågade informanter vad det gäller digitala medier var väldigt vag, och vi kom så småningom fram till att det oftast handlade om ett personligt intresse snarare än en utstuderad ansvarspost. Man skulle till och med kunna säga att de som hade i uppgift att syssla med digitala medier hos de tillfrågade organisationerna nästan slumpartat hamnat på de posterna, just på grund av dess personliga intresse för ämnet. Vad som är viktigt att poängtera vad det gäller detta är att dessa organisationer märkbart har förstått vikten av dessa medier och de kunskaper dessa anställda besitter. Det personliga intresset hos dessa personer har många gånger genomsyrat andra delar av organisationen och kunskapen om ämnet har således spridits i organisationen. Detta var något majoriteten av våra informanter tyckte var viktigt och mycket positivt. Men det är inte bara positiva sidor med att en del av organisationen styrs av personliga intressen. Om det personliga intresset skulle avta brister hela resonemanget, då skulle de digitala medierna direkt hamna ur fokus och i glömska. Därför har vi kommit fram till att man antingen bör satsa på att rekrytera sina anställda så att det alltid finns det personliga intresset på företaget, eller att man helt enkelt börjar organisera sig tydligare kring nya digitala medier.

Vem ska leda utvecklingen?

Men vem ska leda utvecklingen? Som det ser ut nu är ingen modig nog att leda, nästan alla vill ligga mitt emellan att vara det som leder eller att vara de som följer efter. Vi har kommit fram till att det handlar om ett trygghetsbehov, att man inte vågar vara den som hoppar på en trend före den är accepterad av alla sina konsumenter. Det är svårt att bryta mönstret, vilket kan grundas på att man är rädd för ett misslyckande. Skulle det visa sig att man ändå borde ha satsat så beror det åtminstone inte på att man inte uppmärksammade de andra organisationernas beteende. Men det är inte fel att titta på andra. Att leda utvecklingen inom musikbranschen behöver inte betyda att man måste uppfinna nya tekniker eller vara först i världen med en satsning, utan bara att vara först i musikbranschen. Därför kan man likaväl titta mot andra branscher i sitt sökande. Det är fördelaktigt att utnyttja alla resurser man kommer åt, och samarbeten med sin omgivning borde inte vara främmande för någon av dessa organisationer. Vägen till en framgångsrik framtid kan mycket väl vara samarbeten och förtroende för sin omvärld.

Så för att svara på det frågor vi ställde inledningsvis i detta arbete så har vi kommit fram till följande: Har livemusikproducenterna någon framförhållning inför eventuella scenarion i framtiden? Ja, vi anser att vårt resultat visar att livemusikproducenterna har funderat över framtida scenarion. Dock är det flera av dem som har en försiktig inställning till det. Man har ännu inte börjat organisera sig kring digitala medier. Istället litar man på att det inom företaget finns ett personligt intresse som håller organisationen uppdaterad inom området. Hur ser livemusikproducenterna i Sverige på framtiden för livebranschen när det kommer till användandet av nya digitala medier? De ser många möjligheter, särskilt i nya mobila tekniker. Man är överens om att i framtiden kommer konsumenterna kräva att kunna få tag i vad de vill ha utan ansträngning, kanske med hjälp av mobiltelefonen. Men det är långt kvar tills dess och i dagsläget verkar man inte vilja anstränga sig allt för mycket för att driva utvecklingen framåt. Man vill gärna hänga med i utvecklingen, men snarare genom att vänta på nya mediers genomslag än att ligga i framkant och försöka vara först i branschen. Än så länge väljer man alltså den trygga vägen till utveckling. Vi väntar med spänning på den som vågar välja den osäkra vägen och satsa på att leda utvecklingen. Denna uppsats inleddes med ett citat av John M. Richardson: ”When it comes to the future, there are three kinds of people: those who let it happen, those who make it happen, and those who wonder what happened”. Just nu är livemusikproducenterna de som låter framtiden hända, men de som vill leda branschen bör vara de som får framtiden att hända. Viktigast av allt är att man inte om tio år står och undrar vad som hände.

4.3 Förslag till vidare forskning

Framförallt skulle man med större resurser och längre tid kunna göra en mer omfattande undersökning, där man intervjuar ett stort antal livemusikproducenter, och ett flertal anställda på varje organisation. Det vore även intressant att jämföra vår undersökning med en liknande undersökning i ett annat land, som till exempel USA eller Storbritannien. Om vi blickar en tid in i framtiden skulle det vara intressant att göra en liknande undersökning för att göra en uppföljning på denna uppsats. På det sättet kan man se hur utvecklingen har gått och om åsikterna har förändrats, hur de har förändrats. Ur organisatorisk synpunkt vore det intressant att se vilka förändringar som har skett i hur man organiserar sig kring ny teknik.

Related documents