• No results found

Samrådsyttrande, detaljplan för Tygeln 1 och 3, del av Järva 4:11 MHN/2020-2496 (Ecos)

Samrådsyttrande, detaljplan för Tygeln 1 och 3, del av Järva 4:11 MHN/2020-2496 (Ecos)

Förslag till beslut

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att anta förvaltningens tjänsteskrivelse som sitt eget samrådsyttrande och överlämnar det till byggnadsnämnden.

Sammanfattning

Detaljplanen innebär att nya kontor uppförs inom Hagalunds industriområde, nära Solna station, i ett område som redan är bebyggt och hårdgjort. Området ligger i en instängd lågpunkt, varför omfattande skyfallsåtgärder är föreslagna, både inom planområdet och utanför.

Miljöövervakningsenheten anser att planförslaget är acceptabelt från skyfallssynpunkt och miljö- och hälsosynpunkt. I det fortsatta arbetet med planen och projektet förordas att

skyfallsanläggningar i så stor utsträckning som möjligt utförs som ytliga anläggningar, och

däribland att dagvattenanläggningar utformas för att även tillgodose en del av skyfallshanteringen, mer än bara de 20 mm som är normalkravet enligt dagvattenstrategin. Det blir viktigt att

säkerställa att skyfallsåtgärder utförs i samma omfattning som samrådet redovisar.

1. Bakgrund

Förslag till detaljplan för Tygeln 1 och 3, del av Järva 4:11 m.fl. är på samråd under tiden den 18 december 2020 till den 11 februari 2021.

Samrådsförslagets planbeskrivning och plankarta bifogas. Underlagsutredningar finns på stadens webbplats, www.solna.se, ”Tyck till om planer”, ”Planer på samråd”.

2. Planförslaget

Detaljplaneområdet ligger i Hagalunds industriområde, nära Solna station, i centrala delen av Solna.

Detaljplanen möjliggör byggandet av 56 600 m2 kontor i tre byggnader, samt en anläggning för hantering av skyfallsvatten. Kontoren planeras mellan Ostkustbanan och Gårdsvägen och skyfallsanläggningen planeras i Lilla Frösunda gårds park öster om Kolonnvägen. En befintlig garagebyggnad bevaras och byggs ut, medan övriga byggnader rivs. I norra kanten av

planområdet finns pelare för Målbrons östra fäste. I söder gränsar planområdet till det nybyggda kontoret i kvarteret Tygeln 2.

Genomförandet av detaljplanen har i planarbetet antagits inte medföra betydande miljöpåverkan, varför ingen miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har tagits fram.

Nedan belyses planens miljö- och hälsopåverkan ur miljöövervakningsperspektiv.

SID 2 (5)

2.1 Skyfallshantering i planen

En skyfallsutredning för ett klimatanpassat 100-årsregn har tagits fram. Delar av Gårdsvägen och fastigheterna Tygeln 1 och Tygeln 3 utgör en lågpunkt där översvämning sker vid kraftiga regn.

Med dagens bebyggelse skulle vattennivån vid ett sådant skyfall bli som högst 1,82 meter i Gårdsvägen och översvämningens varaktighet bli drygt 5 timmar. Det skulle leda till källaröversvämningar i flera befintliga byggnader. Utan särskilda skyfallsåtgärder skulle situationen bli ungefär motsvarande med föreslagna nya byggnader enligt detaljplanen.

Tillrinningsområdet till lågpunkten är omkring 40 hektar, vilket är betydligt större än planområdet. Skyfallsåtgärder som ska fördröja omkring 17 500 kubikmeter vatten vid 100-årsregn är föreslagna, dels inom och dels utanför planområdet. Åtgärderna innefattar anläggande av skålade ytor, växtbäddar, magasinering under mark i kombination med väl genomtänkt höjdsättning och styrning av flödesvägar. Den enskilt största åtgärden är att omvandla Lilla Frösundaviks park till en skyfallsdamm, där en stor skålad yta skapas genom att schakta ur och att anlägga en vall som kvarhåller skyfallsvatten upp till ett 100-årsregn. Detta område är inkluderat i planområdet. Ca 50 % av avrinningsområdet till lågpunkten i Gårdsvägen finns uppströms den föreslagna skyfallsdammen.

Underjordiska magasin föreslås på några platser, både inom och utanför planområdet. Fröparken föreslås omvandlas till skyfallsyta. Flera åtgärder föreslås inom det pågående utbyggnadsområdet Stora Frösunda.

Med föreslagna skyfallsåtgärder minskar det maximala översvämningsdjupet från cirka 1,82 meter vid 100-årsregn i nuläge, till cirka 0,75 meter vid 100-årsregn med exploatering och skyfalls-åtgärder. Utbredningen av översvämningsområdet med ett djup över 0,2 meter minskas med totalt 63 %. En riskbedömning har gjorts för att belysa konsekvenser av en översvämning vid ett klimatanpassat 100-årsregn. Föreslagna skyfallsåtgärder förbättrar översvämningssituationen inom både planområdet och dess närområde, vilket innebär att risken för skador på både människor och fast egendom minskar.

2.2 Dagvattenhantering i planen

Dagvattenutredningen föreslår åtgärder för fördröjande rening av 20 mm dagvatten, i enlighet med stadens dagvattenstrategi. Som dagvattenåtgärder föreslås tjocka gröna tak på 35%–45% av taken, växtbäddar på kvartersmark och i gaturum, samt ett vegetationsklätt krossdike närmast järnvägen. Utredningen rekommenderar biokol i växtbäddarna, för effektiv rening. Beräkningarna visar att efter rening och fördröjning av 20 mm regn blir föroreningsbelastningen från samtliga studerade ämnen betydligt mindre än belastningen vid nollalternativet. Dimensionerande flöden minskar med planförslagets dagvattenåtgärder i jämförelse med befintliga förhållanden och nollalternativ. Dagvatten från kvartersmark hanteras inom kvartersmark.

Enligt dagvattenutredningen bedöms förutsättningarna vara mycket goda att, med föreslagen dagvattenhantering, uppnå miljökvalitetsnormerna för Brunnsviken, med avseende på påverkan från planområdet. Genomförandet av föreslagna dagvattenåtgärder säkerställs i

exploateringsavtalet.

2.3 Mark och grundvatten i planområdet

Den miljötekniska markundersökningen visar att föroreningar av metaller, olja och PAH

förekommer i mark/jord, främst i fyllnadsmassorna, vilket är normalt inom stadsmiljön. På några provtagningsplatser har halter över känslig markanvändning (KM) enligt Naturvårdsverkets generella riktvärden hittats. Bly och PAH-H har i enstaka prov hittats i halter över mindre känslig

SID 3 (5)

markanvändning (MKM). Så kallade representativa halter har beräknats som utgångspunkt för bedömning av miljö- och hälsorisker. Den miljötekniska rapporten redovisar att halterna

sammantaget bedöms utgöra låga miljö- och hälsorisker, och att inga särskilda åtgärder krävs för den planerade markanvändningen.

Inom planområdet har klorerade alifater (lösningsmedel) påträffats i det undre

grundvattenmagasinet. Utredningen anger att ”Halterna av klorerade alifater i grundvattnet bedöms utgöra en låg hälsorisk för människor i nuvarande eller framtida byggnader om vattnet skulle läcka upp från det undre magasinet till det övre och hamna under byggnaden.”

Eftersom Tygeln 1 och 3 idag är bebyggda har provtagning endast genomförts i mark och grundvatten utanför byggnaderna. Rapporten rekommenderar vissa kompletterande undersökningar när byggnader har rivits.

2.4 Natur och vegetation i och intill planen

Den del av planområdet som planeras för bebyggelse, Tygeln 1 och 3, utgörs idag till största del av befintlig bebyggelse och hårdgjorda ytor. Planområdet kommer att förses med mer grönska än idag, när gatuträd planteras och nedsänkta växtbäddar anläggs.

Den del av planområdet som utgörs av parken vid Lilla Frösunda gård är idag en öppen gräsklädd yta med enstaka träd och buskar, samt en nedsänkt dagvattendamm. I angränsande del av parken, norr om planområdet, finns en gammal askallé som omfattas av generellt biotopskydd. Allén har bedömts inte riskera att skadas av de tidvis höga vattenstånd som temporärt kommer att kunna uppstå i parken vid stora skyfall, efter omformning av parken till en skyfallsanläggning.

Planbeskrivningen anger att vid utformningen av skyfallsanläggningen är det viktigt att parken fortsätter vara attraktiv som park.

2.5 Bullerexponering i planen

Bullerutredningen för detaljplanen visar att de ekvivalenta ljudnivåerna vid fasaderna på kontorsbyggnaderna närmast järnvägen blir upp mot 75 dBA och maximalnivåerna 90 dBA.

Fönster och yttervägg kommer att dimensioneras så att trafikbullernivån inomhus blir högst motsvarande kraven i BBR Ljudklass B för kontor.

2.6 Luftkvalitet i planen

Halterna för kvävedioxid (NO2) och partiklar (PM10) utomhus ligger i planområdet långt under gällande miljökvalitetsnormer (MKN) för luft. Halterna ligger även under miljökvalitetsmålet.

Halterna befaras inte överskridas till följd av planens genomförande.

3. Miljöövervakningsenhetens bedömning

Miljöövervakningsenheten (MÖ) delar plan- och geodataenhetens bedömning att genomförandet av planen inte antas medföra betydande miljöpåverkan.

3.1 Skyfall – bedömning

De många skyfallsåtgärder som har föreslagits ger tillsammans en betydande förbättrad situation för planområdet vid skyfall, både vad gäller vattendjup och varaktighet vid en översvämning vilket är positivt. Det är viktigt att åtgärder i samma omfattning som förslaget också utförs, vilket behöver säkerställas på flera olika sätt. Här har exploateringsavtalet en viktig roll och de bilagor som biläggs exploateringsavtalet behöver vara så pass preciserade att det lätt kan avgöras om åtagandena har uppfyllts eller inte.

SID 4 (5)

MÖ stöder förslaget att omforma Lilla Frösunda park till en skyfallsanläggning, samt instämmer i att det är viktigt att vid utformningen av anläggningen se till att den samtidigt kommer att vara attraktiv som park. MÖ välkomnar att denna skyfallsanläggning har tagits med i detaljplane-området. Se även avsnitt 3.4 om allén.

MÖ förordar att ytliga skyfallsanläggningar utförs i så stor utsträckning som möjligt samt att dagvattenanläggningarna utformas för att även tillgodose en större andel av skyfallshanteringen än bara de 20 mm som är normalkravet enligt dagvattenstrategin – i och med att planområdet är en instängd lågpunkt. MÖ bedömer att det är angeläget att ta tillvara Fröparkens potential för skyfallsfördröjning, så som har föreslagits, även om det innebär påverkan på parken.

Det är värdefullt att en dialog har förts med pågående byggnadsprojekt inom Stora Frösunda-området och att flera skyfallsåtgärder är föreslagna i det Frösunda-området, trots att det är i ett mycket sent skede där, eftersom byggnation redan pågår. Det är angeläget att dialogen fortsätter och att åtgärder verkligen genomförs för det delavrinningsområdet.

MÖ förordar att plastkassetter används i så liten utsträckning som möjligt, då det kan finnas risk att det på lång sikt avgår mikroplast från de många ytorna som utsätts för vattnets rörelser och erosion. Naturmaterial är ur den aspekten att föredra.

I och med att området redan är bebyggt blir MÖ:s bedömning att den nya bebyggelsen är ett effektivt sätt att nyttja marken i ett mycket kollektivtrafiknära läge, trots svårigheterna att klara skyfallshanteringen. Om planområdet däremot inte redan hade varit bebyggt skulle det från skyfallssynpunkt inte ha ansetts lämpligt att bebygga det.

3.2 Dagvatten – bedömning

MÖ stöder föreslagen dagvattenhantering i detaljplanen och dagvattenutredningen, samt instämmer i bedömningen att föreslagen hantering bidrar till uppfyllandet av

miljökvalitetsnormerna för recipienten Brunnsviken.

3.3 Mark och grundvatten – bedömning

MÖ instämmer i vad miljöskyddsenheten framfört i skrivelsen ”Bekräftelse på underrättelse av förorenat område samt bedömning” daterad 2019-09-19, vilken också planbeskrivningen refererar till angående myndighetens uttalande. Några frågor av betydelse för plan- och byggprocessen lyfts nedan.

MÖ instämmer i att ytterligare provtagning behöver göras inom Tygeln 1 efter rivning, då åtkomligheten blivit bättre, så som anges i den miljötekniska rapporten. MÖ instämmer också med planbeskrivningen om att provtagning behöver göras i Lilla Frösunda park, där den stora skyfallsanläggningen planeras. I frågeställningar kring eventuellt behov av sanering är det viktigt att även ha med aspekten med dagvattenanläggningar och infiltration i mark.

Med anledning av förekomsten av klorerade alifater i grundvattnet bedömer MÖ att detta behöver följas upp genom provtagning i samband med länshållning. Om klorerade alifater påträffas i länshållningsvattnet kan rening i form av t ex kolfilter bli nödvändigt. En uppföljning bör även ske efter färdigställd byggnation för att undersöka om en spridning har skett av

klorerade alifater från det undre till det övre grundvattenmagasinet. Beroende på resultat kan det även bli nödvändigt att följa upp inomhusmiljön.

SID 5 (5)

3.4 Naturvärden – bedömning

MÖ bedömer att planteringen av gatuträd och anläggande av växtbäddar och annan grönska inom detaljplanen kommer att ge en stor positiv effekt för upplevelsen av gaturummen i planen, samt även en viss positiv effekt med avseende på naturvärden och spridningsvägar.

MÖ vill också framhålla att det är viktigt att i den kommande detaljerade planeringen av

skyfallsytan i Lilla Frösunda park fortsätta att ha med frågorna om den värdefulla askallén och att säkerställa att dess trädrötter inte kommer att skadas av anläggandet.

3.5 Trafikbuller – bedömning

Med föreslaget utförande av de nya kontorsbyggnaderna med ljudklass B bedömer MÖ att kontorslokalerna kommer att få god ljudmiljö, trots höga ljudnivåer vid fasader mot järnvägen.

Från bullersynpunkt anser MÖ att den föreslagna markanvändningen är god.

3.6 Luft – bedömning

MÖ delar bedömningen att detaljplanens genomförande inte riskerar att leda till överskridande av miljökvalitetsnormerna för luft, mot bakgrund av att halterna är så pass låga idag och att

Gårdsvägens gaturum redan idag har dubbelsidig bebyggelse.

3.7 Hållbart byggande – bedömning

MÖ stöder förslaget att öppna ytterligare en åtkomsts till pendeltågsplattformen, då det skulle främja hållbart resande ytterligare.

Ett miljöprogram för projektet ska tas fram och i detta bör olika miljöaspekter utvecklas vidare.

Projektets målsättning bör vara att uppfylla stadens förväntningar som anges i dokumentet ”På väg mot ett hållbart Solna” (sep 2019).

Karolina Ernarp Veronica Gelland Boström

Biträdande förvaltningschef Kommunekolog

SOLNA STAD Standardförfarande 1 (35) Miljö- och byggnadsförvaltningen

Astrid Fernström 2020-11-30 BND2018:50