• No results found

Samtal med utvecklaren

Utv¨ ardering av

8.4 Samtal med utvecklaren

Resultatet fr˚an utv¨arderingarna presenteras f¨or utvecklaren som uppskattade all infor-mation som framkommit i studien. En ˚atg¨ardsplan utarbetades f¨or att hantera listan med anv¨andbarhetsproblem [se Kapitel 7.3], resultatet av webbenk¨aten [se Kapitel 7.2.4, 7.2.6] samt de problem som uppdagats med scenariomomenten [se Kapitel 8.3]. F¨oljande plan etableras.

S¨akerst¨alla att bevakningsfunktionen g¨or det den ska

– Iterativ buggtestningscykel som s¨akerst¨aller kvalit´en och minimerar buggar S¨akerst¨alla att bevakningsfunktionen uppfyller anv¨andaren f¨orv¨antningar p˚a systemet

– Lyssna p˚a anv¨andarens feedback om f¨orb¨attringsf¨orslag

– Bjuda in till diskussion kring f¨orb¨attringar och revidera om det kr¨avs

S¨akerst¨alla att hj¨alp finns som bjuder in till ¨okat anv¨andande av bevaknings-funktionen

– Utbildning av flera ’nyckelanv¨andare’

– F¨ardigkonfigurerade exempel som utg˚angspunkt vid upps¨attning

– Kontextuell hj¨alp (underst¨odjande hj¨alp d¨ar behov uppst˚ar i gr¨anssnittet) – Manualer (n˚agot att falla tillbaka p˚a vid tillf¨alle om anv¨andande gl¨oms bort) Upplysa fabriken om funktioners existens/vad bevakningsfunktionen g¨or/hur bevakningsfunktionen fungerar

– Utskick till kunden

– Upplysa kunden vid kundbes¨ok – Erbjuda mera utbildning

Slutsatser

I detta arbete har ett problem i ProTAK med en bevakningsfunktion vars utnyttjande-grad ¨ar l˚ag detaljstuderats. Problemet har brutits ned i nyckelfr˚agor och utv¨arderaren har sedan med hj¨alp av en utv¨arderingsplan f¨ors¨okt att besvara fr˚agorna.

Utv¨arderingsmetoderna har genererat b˚ade kvalitativt och kvantitativt data. Genom att kombinera flera utv¨arderingsmetoder och sedan korrelera resultaten mellan metoderna s˚a identifieras vissa ˚aterkommande problem som anv¨andarna haft i bevakningsfunktio-nen. Om ett problem visar sig i flera av utv¨arderingsmetoderna s˚a kan slutsatsen dras att det ¨ar ett akut problem som b¨or prioriteras omg˚aende och ˚atg¨ardas. Kombinations-metoden visar sig vara anv¨andbar och det finns ocks˚a en studie av Anna Westerberg [36]

som p˚avisar samma slutsatser. Stabiliteten i bevakningsfunktionen har s¨akerst¨allts med en buggr¨attningsfas som genomf¨ordes innan testningen. Det fanns resultat i studien som indikerade p˚a ett missn¨oje fr˚an kunden om att bevakningsfunktionen slutat att funge-ra men det ¨ar s˚adant som kan anses vara ˚atg¨ardat med den senaste versionen av ProTAK.

Resultatet har identifierat n˚agra punkter med f¨orb¨attringsf¨orslag samt en hel del in-sikter f¨or att komma till r¨atta med problemet. Studien av bevakningsfunktionen ¨ar med stor sannolikhet ¨aven giltigt f¨or de ¨ovriga funktionerna i ProTAK d˚a m˚anga av funktio-nerna p˚aminner om varandra i struktur och anv¨andande.

Studien avs˚ag att besvara f¨oljande fr˚agor

1. Om fabrikerna k¨anner till bevakningsfunktionen?

2. Om det ¨ar uppsatt och anv¨ands kontinuerligt eller inte och orsakerna till detta?

3. Vad anv¨andaren tycker om bevakningsfunktionen?

4. Vad organisationerna tycker om bevakningsfunktionen?

5. Vad kan ProTAK Systems AB g¨ora f¨or att ¨oka anv¨andandet av bevakningsfunk-tionen?

Webbenk¨aten besvarade fr˚aga 1 och 2. Observationsstudien besvarade fr˚aga 3 och fokusgruppen besvarade fr˚aga 4. Fr˚aga 5 besvarades genom att g˚a igenom hela resultatet och dra slutsatser av det insamlade materialet.

83

F¨or att n˚a h¨ogre utnyttjandegrad av bevakningsfunktionen och ¨aven andra funktioner i ProTAK f¨orsl˚as f¨oljande f¨or¨andringar.

1. Bli b¨attre p˚a att upplysa anv¨andarna p˚a fabrikerna om tillg¨angliga funktioner i ProTAK

2. Utbilda flera ”nyckelanv¨andare” samt uppf¨oljning p˚a att de vidarebefordrat kun-skapen ned till ¨ovriga anv¨andare

3. Hj¨alpinformation som st¨od vid interaktionen i bevakningsfunktionen (manual/lathund/

kontextk¨anslig hj¨alp)

4. F¨ardiguppsatta exempel som guidar och bjuder in till anv¨andande p˚a avdelningar d¨ar bevakningsfunktionen inte ¨ar uppsatt

5. R¨atta upp de anv¨andarbrister som uppdagats i utv¨arderingen

6. Titta p˚a l¨osningar f¨or att motivera till ut¨okat anv¨andande och f˚a anv¨andaren att inse merv¨ardet av att anv¨anda ProTAK

Studien visar att det definitivt finns ett behov av att utv¨ardera ProTAKs funktioner och att avsaknaden av hj¨alp, utbildning och information ¨ar ett faktum. Mjukvaran ¨ar v¨aldigt uppskattat men kunden efterlyser ocks˚a mera information kring hur de olika funktionerna b¨ast kan utnyttjas hos de sj¨alva p˚a fabriken. H¨ar sitter ProTAK Systems AB p˚a en enorm kunskap eftersom att de har insyn i flera kunders s¨att att arbeta. Infor-mation som definitivt skulle komma flera fabriker till nytta om det anv¨andes p˚a r¨att s¨att.

F¨orb¨attringsf¨orslagen kan sammanst¨allas i tre punkter och kan ses som en samman-fattning av hela studien.

1. Information 2. F¨orb¨attring 3. Uppf¨oljning

Med information menas att ProTAK m˚aste informera om tillg¨angliga funktioner p˚a ett b¨attre och tydligare s¨att samt bli b¨attre p˚a att f¨orklara vad det kan anv¨andas till.

Detta kan utf¨oras genom presentation fr˚an hemsidan via kundspecifik inloggning, ut-skick till kunder, information vid kundbes¨ok och erbjuda flera utbildningsmoment hos kunden. ProTAK anordnar ocks˚a anv¨andarm¨otesdagar och det skulle kunna vara en perfekt plattform till att informera om nya och befintliga funktioner ut mot kunden.

F¨orb¨attringar inneb¨ar att revidera bevakningsfunktionen och f¨orb¨attra enligt de anv¨andbarhetsproblem som uppdagades under anv¨andbarhetstesten. Vidare s˚a m˚aste likformighet av alla formul¨ar och funktioner i hela applikationen s¨akerst¨allas. Anv¨andaren ska inte beh¨ova g¨ora samma moment i formul¨aren p˚a olika s¨att d˚a det f¨orvirrar och skapar en os¨akerhet kring anv¨andandet. Det handlar ocks˚a om att utbilda flera nyckel-personer p˚a fabrikerna g¨allande anv¨andande av funktioner i ProTAK. Det ing˚ar ocks˚a att implementera mera hj¨alpfunktionalitet som underst¨od vid utf¨orandet. Att inf¨ora f¨ardigkonfiguerade exempel p˚a de avdelningar/fabriker som aldrig utnyttjat bevaknings-funktionen kan ocks˚a vara ett alternativ. H¨ar handlar det ocks˚a om att f¨orenkla och tydlig¨ora de moment som ska utf¨oras samt f¨orst¨arka det visuella spr˚aket.

Uppf¨oljning inneb¨ar att det med j¨amna intervall utf¨ors kontroller p˚a att informa-tionen har g˚att ut till ber¨orda personer och att dessa har vidarebefordrat ut den till anv¨andare p˚a fabriken. Det handlar ocks˚a om att forts¨atta den iterativa arbetsmeto-diken och utv¨arderar produkten med anv¨andare i j¨amna intervaller. Detta g¨ors f¨or att s¨akerst¨alla att kunden inte f˚ar tillg˚ang till buggar som skapar en misstro f¨or bevaknings-funktionen hos kunden. Att lyssna av kundens behov och kontrollera att det ¨ar n¨ojda med bevakningsfunktionen.

Utv¨arderingen visade p˚a att ¨aven oerfarna anv¨andare av bevakningsfunktionen kan anv¨anda den utan tidigare erfarenhet. Detta ¨ar ett gott tecken vilket tyder p˚a att be-vakningsfunktionen, som den ¨ar uppsatt idag, g¨or det den ska om viljan, ambitionen och t˚alamodet finns fr˚an kundens sida. Det finns en inl¨arningstr¨oskel och fr˚agan ¨ar bara vad ProTAK Systems AB kan g¨ora f¨or att minimera h¨ojden p˚a den. Vissa moment skulle kun-na f¨orst¨arkas och som tydligg¨or och leder anv¨andaren till r¨att del i ProTAK genom att visualisera en upplyst ’stig’ ifr˚an den omfattande grafikutg˚angspunkten. Anv¨andaren har m˚anga val framf¨or sig n¨ar man st˚ar p˚a grafiksidan som ¨ar den vanligaste utg˚angspunkten vid arbete i ProTAK. F¨or den som aldrig anv¨ant ProTAK s˚a kan m¨angden av val bli

¨

overv¨aldigande vilket kan resultera i on¨odig felnavigation och en r¨adsla att g¨ora fel.