• No results found

Jag har tagit del av informationen om fokusgruppsintervju för studien ”Specialistsjuksköterskans kompetens inom oftalmologisk omvårdnad- en intervjustudie”.

Jag har också tagit del av informationen att deltagandet är frivilligt och kan avbrytas när som helst utan att ange någon orsak eller att det får några konsekvenser.

Härmed ger jag mitt samtycke till att studien får utföras. _____________________________________________ Ort, datum _____________________________________________ Underskrift _____________________________________________ Telefonnummer

Härmed intygar jag att jag informerat om studien ”Specialistsjuksköterskans kompetens inom oftalmologisk omvårdnad- en intervjustudie”.

____________________________________________ Ort, datum

_____________________________________________ Underskrift

Specialistsjuksköterskans kompetens inom oftalmologisk

omvårdnad- en intervjustudie

Detta brev är till dig som arbetar som ögonsjuksköterska om en förfrågan om att delta i en fokusgruppsintervju.

Vi är två studenter som studerar till specialistsjuksköterskor med inriktning oftalmologisk vård vid Högskolan i Halmstad och nu är det aktuellt för oss att genomföra vårt examensarbete.

Bakgrund och syfte

Det finns ett behov att tydliggöra den kompetens en specialistsjuksköterska med inriktning mot oftalmologi har, då det framgår att det förekommer brister i kunskap om vad den specifika kompetensen i oftalmologisk omvårdnad innebär. Förutsägelser om arbetskraftens fördelning visar att antalet oftalmologer inte räcker inför det ökade behovet i framtiden. Uppgiftsväxling och sjuksköterskeledda mottagningar anses vara ett sätt att hantera kommande behov, vilket innebär att sjuksköterskan behöver ha rätt kompetens för att möta detta behov. Det kommer krävas att hälso- och sjukvården samarbetar över professions- och disciplingränser och det tvärprofessionella samarbetet kräver att specialistsjuksköterskan har spetskompetens inom sitt huvudområde,

omvårdnad. Detta avser både kunskap inom området samt vilka arbetsuppgifter som ingår i yrket. Därför vore det av intresse att undersöka hur ögonsjuksköterskor och specialistsjuksköterskor med inriktning mot oftalmologi uppfattar vilken kompetens som krävs för att bedriva oftalmologisk omvårdnad. Syftet med studien är att undersöka ögonsjuksköterskors uppfattning om den specialistutbildade ögonsjuksköterskans kompetens inom oftalmologisk omvårdnad.

Förfrågan om deltagande

Du som deltar skall ha en kandidatexamen och önskvärt är om du har en

specialistutbildning inom oftalmologisk omvårdnad eller motsvarande. Ytterligare inklusionskriterie är erfarenhet av att arbeta som ögonsjuksköterska i minst ett år. Under cirka en timme vid ett tillfälle kommer du och några andra sjuksköterskor från er klinik tillsammans i en så kallad fokusgrupp diskutera med varandra utifrån av oss planerade öppna frågor. Intervjun kommer att äga rum i nära anslutning till er

arbetsplats där vi kan sitta ostört. Intervjun kommer att ledas av en av oss och den andra kommer föra anteckningar. Efter intervjun skrivs den ut ordagrant innan vi analyserar resultatet.

Vad innebär din medverkan?

Deltagande i studien görs i form av fokusgruppsintervjuer (som spelas in med ljudupptagning) som beräknas ta cirka en timme i en grupp om 4-6 deltagare. Under själva intervjun är du inte anonym då intervjuerna sker i grupp men all insamlad data kommer att hanteras konfidentiellt och kommer inte att kunna härledas till person då allt avidentifieras redan när intervjuerna skrivs ut. Om något sägs som ej önskas föras vidare kommer detta respekteras. Materialet kommer under studien att förvaras i ett låst skåp och därefter förstöras när examensarbetet är godkänt av skolan. Insamlad data kommer inte att användas till något annat än denna studie.

Finns det några fördelar med att medverka i studien?

Fördelarna med deltagande i studien är att ni som deltar får möjlighet att reflektera över era erfarenheter. Studiens resultat kan vara av betydelse för att belysa kompetensen hos en specialistsjuksköterska inom oftalmologisk omvårdnad samt att vidareutveckla ögonsjukvården och den oftalmologiska omvårdnaden såsom exempelvis

omhändertagandet av patienter. Resultatet kan även användas som diskussionsunderlag för att tydliggöra av specialistsjuksköterskans roll och utveckling i framtiden.

Någon ersättning för deltagande i studien utgår inte.

Deltagandeinformation

Deltagande sker på frivillig basis och medverkan kan när som helst avbrytas utan särskild förklaring. Resultatet kommer att presenteras i form av ett examensarbete på magisternivå inom ögonsjukvård. Publicering av examensarbetet kommer ske via DIVA, Digitala Vetenskapliga Arkivet. Önskar du läsa det färdiga arbetet är du välkommen att kontakta oss.

Tillsammans med detta informationsbrev bifogas en samtyckesblankett som du kan läsa i lugn och ro. I samband med intervjun har du möjlighet att ställa frågor till oss om du önskar. Vi kommer även att informera om studien igen muntligen samt be om ditt skriftliga samtycke till att delta i intervjun.

Om du har några frågor eller vill veta mer, ring eller maila gärna till oss:

Ewa Dahlquist Katarina Beckman

Akademin för Hälsa och välfärd Akademin för Hälsa och välfärd Högskolan i Halmstad Högskolan i Halmstad

ewadah18@student.hh.se katbec18@student.hh.se

Handledare

Jeanette Källstrand

Akademin för Hälsa och välfärd Högskolan i Halmstad

Samtyckesförklaring

Jag har tagit del av informationen om fokusgruppsintervju för studien ”Specialistsjuksköterskans kompetens inom oftalmologisk omvårdnad- en intervjustudie”.

Jag har också tagit del av informationen att deltagandet är frivilligt och kan avbrytas när som helst utan att ange någon orsak eller att det får några konsekvenser.

Härmed ger jag mitt samtycke till att studien får utföras. _____________________________________________ Ort, datum _____________________________________________ Underskrift _____________________________________________ Telefonnummer

Härmed intygar jag att jag informerat om studien ”Specialistsjuksköterskans kompetens inom oftalmologisk omvårdnad- en intervjustudie”.

____________________________________________ Ort, datum

_____________________________________________ Underskrift

Intervjuguide fokusgruppsintervju med specialistsjuksköterskor/ögonsjuksköterskor

Öppningsfrågor • Utbildning

• Antal år som ögonsjuksköterska efter genomgången specialist-/vidareutbildning Introduktionsfrågor

• Finns det någon arbetsbeskrivning för sjuksköterskor respektive specialistsjuksköterskor?

• Om ja, berätta hur länge har den funnits, vem har tagit fram den, innehåll? • Om inte, vad skulle den omfatta?

• Vad ni anser vara unikt med ert arbete som ögonsjuksköterskor? • Hur tillämpas omvårdnad inom ögonsjukvården?

Övergångsfrågor

• Vilka arbetsuppgifter och vilken roll en sjuksköterska med enbart grundutbildning har hos er?

• Vilka arbetsuppgifter och vilken roll har specialistutbildad ögonsjuksköterska? • Vad som ligger till grund för arbetsuppgifterna? (riktlinjer, vårdprogram,

kompetensbeskrivning, lagar, uttalade och outtalade rutiner som inte är nedskrivna) Nyckelfrågor

• Berätta för varandra om

• Vilken skillnad ni anser att det är i kompetens mellan grundutbildad och specialistutbildad sjuksköterska?

• Ändrades några arbetsuppgifter efter specialistutbildningen? Om ja, vilka? Hur då? • Vilka styrkor anser ni att en specialistutbildad ögonsjuksköterska har och hur visar det

sig i omvårdnadsarbetet

• Är det någon specifik kompetens ni som specialistutbildade ögonsjuksköterskor anser att ni har och som ni upplever inte tas tillvara på?

• Vilka arbetsuppgifter skulle ni vilja ansvara för som ni har kompetens i?

• På vilket sätt ni kan få stöd för att er kompetens tas tillvara på ett så optimalt sätt som möjligt?

Avslutande frågor

• Diskutera med varandra

• Vad betyder det att vara nybörjare inom oftalmologisk omvårdnad? • Vad betyder det att vara expert inom oftalmologisk omvårdnad? • Är det någon som vill tillägga något?

Följdfrågor till ovanstående • Hur menar du? • Kan du utveckla det? • Kan du förtydliga

Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Postadress: Box 823, 301 18 Halmstad Telefon: 035-16 71 00

E-mail: registrator@hh.se

Related documents