• No results found

Samverkan med Kina genom ICLD

Bakgrund

Kommunstyrelsen beslutade 25 februari 2009, § 32, att godkänna följande

”Letter of intent” mellan Vara kommun och Huangshan, Kina:

”Huangshan City i Folkrepubliken Kina och Vara kommun i Sverige, i syfte att ytterligare utveckla vänskapliga relationer mellan folken i Kina och Sverige och intensifiera samarbetet mellan de två städerna, har för avsikt att förstärka samarbetet på grundval av de fyra sam-arbetsprojekt som tidigare genomförts och har kommit fram till följande överenskommelse:

De båda parterna är överens om att göra gemensamma ansträngningar med utgångspunkt av jämlikhet och ömsesidig nytta, för att främja vänskapliga kontakter mellan människor, kunskapsutbyte samt handelsutbyte mellan de två kommunerna. Fördjupat och betydande samarbete kan aktivt ske mellan de två parterna såsom tjänstemannautbyte mellan lokala myndigheter, utbyte mellan företag, handelsutbyte, utbildning, miljö och kultur etc.”

En överenskommelse har sedan undertecknats 30 juni 2010 om fortsatt part-nerskap mellan Vara och Huangshan genom Swedish International Centre for Local Democracy (ICLD).

Arbetsutskottets behandling

Kommunens ledningsgrupp för projektet är nu inbjudna till Huangshan 7 – 10 december 2010 med anledning av det vattenreningsprojekt som pågår tillsam-mans med kommunens miljöavdelning. Ett initiativ gällande urbaniseringspro-jekt kommer även att diskuteras.

Kommunstyrelsens ordförande ställer frågan till den nya majoriteten huruvida intresse finns för fortsatt utbyte i enlighet med ICLD:s program. Svar kommer att erhållas före 7 december.

_________

\\FILSERVER\SHARED\SHARED\KS\KANSLI\PROT\KSAU\2010\AU 20101117.doc

Mall för

samarbetsavtal

Biogasproduktion

\\FILSERVER\SHARED\SHARED\KS\KANSLI\PROT\KSAU\2010\AU 20101117.doc

Inledning ... 1

Bakgrund... 1

Övergripande mål ... 1

Syfte ... 2

Omfattning ... 2

Arbetsformer ... 2

Tidplan och indelning ... 3

Resurser och kontaktpersoner ... 3

Finansiering ... 3

Rättighet till resultat ... 3

Kommunikation... 4

Löptid och upphörande... 4

Sekretess... 4

Ändringar och tillägg... 5

Energipolitiken skall skapa villkor för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning med låg negativ inverkan på hälsa, miljö och klimat samt underlätta omställningen till ett ekologiskt uthålligt samhälle.

Förbränning av olja och gas, fossila bränslen, svarar för det största bidraget till växthuseffek-ten både i Sverige och i övriga världen. Icke-fossila bränslen t.ex. ved bidrar inte till någon ökning av växthuseffekten utan är koldioxidneutrala. Däremot är det viktigt att ha en god förbränning även av icke-fossila bränslen för att minska andra utsläpp.

En omställning av energianvändningen måste därför göras. Omställningen av energisystemet innebär att landets elförsörjning ska tryggas genom ett energisy-stem som grundas på varaktiga, helst inhemska och förnybara, energikällor samt en effektiv energianvändning. Energin ska användas så effektivt som möj-ligt med hänsyn till alla resurstillgångar.

I kommande upphandling av fordon för Vara kommun avser Vara kommun ha med krav om biogasdrivna fordon där så är möjligt. En förutsättning är att det går att tanka dessa fordon lokalt. Även Västtrafiks miljömål, som bl.a. beskriver att användningen av fossila bränslen ska minska samt krav på ökning av förny-bart bränsle, finns med i Vara kommuns önskan att producera biogas lokalt.

Bakgrund

Vara kommun har:

- goda förutsättningar för biogasproduktion genom aktiv jordbruksmiljö, - önskemål om att uppföra en tankstation för gasdrivna fordon,

- för avsikt att uppföra Vara Horse Arena,

- för avsikt att i kommande upphandling av fordonspark upphandla gasdriv-na fordon där så är möjligt samt har

- en stor ambition att utveckla sina miljömål och därmed värna om miljön inom regionen.

Vara kommun har inte för avsikt att äga och driva en biogasanläggning.

Övergripande mål

Vara kommun ska förverkliga sina miljömål och som ett led i detta bedömer kommunen att användning av biogas kommer att generera en stor positiv in-verkan på miljö- och klimatnytta. Ett samarbete med andra intressenter som delar kommunens strävan, innebär långsiktiga satsningar på infrastruktur vilket ger grunden för en trygg energiförsörjning och goda relationer mellan de med-verkande aktörerna. Vara kommun har vidare ett intresse av att utveckla det lokala näringslivet i Vara kommun genom de fördelar en

produktionsanlägg-\\FILSERVER\SHARED\SHARED\KS\KANSLI\PROT\KSAU\2010\AU 20101117.doc

Syfte

Syftet med samarbetsavtalet är att:

- Tillsammans med NN (part) gemensamt verka för produktion av förnyel-sebar energi i form av biogas

- Initiera en infrastruktursatsning av biogas gällande användning och pro-duktion av biogas i Vara

- Möjliggöra etableringen av en anläggning för produktion av biogas från främst lokala råvaror och ett lokalt tankställe för fordonsgas inom Vara kommun

- Skapa arbetstillfällen inom Vara kommun genom byggnation och drift av en anläggning för produktion av biogas i Vara

Omfattning

Vara kommun är intresserad av att tillsammans med NN utreda förutsättning-arna för:

a) lantbruksföretagarnas möjligheter att engagera sig i produktionen av biogas

b) lokalisering av en anläggning för produktion av biogas i Vara c) utredning av dimensioneringsförutsättningar för biogasanläggning i

Vara

d) inventering av tillgängligt substrat inom Vara kommun e) kartläggning av lantbruksföretag intresserade av biogas i Vara f) rågas från rötningen av avloppsslam för uppgradering till fordonsgas g) skapa ett kretslopp med rötslam och energigrödor för rötning h) möjligheten att samutnyttja lokaler och resurser inom kommunen i) möjlighet att i Vara tanka kommunala fordon med biogas

j) lokalisering av en tankstation för biogas i Vara

k) merutnyttjande av befintlig infrastruktur såsom t.ex. fjärrvärmenät

Arbetsformer

Arbetet bedrivs av respektive part med avstämningar per e-post, telefon och genom möten. Samtliga avstämningsmöten hålls i Vara där parterna kan delta-ga med representanter efter behov. Beslut skall, för att vara giltidelta-ga, skriftligen dokumenteras och undertecknas av parterna.

Avstämningsmöten sker regelbundet. Datum fastställs löpande mellan parter-nas representanter.

uppdrag, ansvar, uppgifter, målsättning, tidplan, beslut, protokoll, rapporter m.m.

Related documents