• No results found

Den största vinsten med VO-College är den strukturerade samverkan som nu är etablerad regionalt och lokalt i regionen. Genom att styrgrupperna träffas kontinuerligt finns en samsyn kring kompetenskrav, och

rekryteringsbehov. Arbetsgivarna har lärt sig mer om utbildningsystemet och kursernas innehåll medan utbildningsanordnarna och arbetsförmedlarna nu är uppdaterade på arbetsgivarnas behov, krav på anställningsbarhet och inriktningar på kompetens som behöver utvecklas i verksamheterna.

2.1 Den regionala styrgruppens arbetssätt

Styrgruppen arbetar på en strategisk och övergripande nivå, skapar förutsättningar för och underlättar arbetet på den lokala nivån samt stödjer behov och utvecklingsidéer. Den regionala styrgruppen har minst fyra protokollförda sammanträden per år och arrangerar årligen en konferens för VO-College Uppland och även andra möten för erfarenhetsutbyte när önskemål uppkommer.

En regional arbetsgrupp tar sig an de frågor som den regionala styrgruppen vill utveckla. Det gäller till exempel att förbereda länsgemensamma konferenser, ta fram kvalitetskriterier för det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), diskussionsunderlag för bedömning vid APL, förutsättningar för karriärvägar och utveckling inom vård och omsorg, meritportfölj för undersköterskor, förslag på struktur för APL-ansvarig handledare på undersköterskenivå, marknadsföring och förslag på upplägg för prao inom VO-College Uppland.

Denna arbetsgrupp bildades 2010 och består av representanter från Enköping, Tierp, Uppsala och Östhammar: arbetsgivare, utbildningsanordnare, en facklig företrädare och en studie- och yrkesvägledare.

Tanken med sammansättningen av den regionala arbetsgruppen är att arbetsgivare från olika verksamheter, utbildare från Vux och gymnasiet samt facklig representant ska finnas representerade samt både och lokal regional nivå. Några av arbetsgruppens representanter ingår inte själva i någon styrgrupp utan representeras där av andra personer från samma organisation. Den regionala samordnaren fungerar som sammankallande och åter rapportör till den regionala styrgruppen.

Namn Organisation Lokalt VO-College/regionalt

Catharina Widén Bruksgymnasiet/Vux- och ungdomsutbildning Östhammar Åsa Johansson Lundellska/ Ungdomsutbildning Uppsala

Agnetha Mehlstrand Äldreomsorg Östhammar

Helena Carlsson Vård- och omsorgsutvecklare, Tierp Regional styrgrupp AnnaLena Rudström Studie- och yrkesvägledare, Tierp

Ulla Andersson Landstinget Uppsala län Regional styrgrupp

Maria Hovstadius KUI, Vuxenutbildning Uppsala

Britt-Inger Sjölund Kommunal Uppsala

Malin Johansson Attendo Enköping

Monica Söderström Regional samordnare Regional och lokala college En regional lärargrupp för VO-programmen tillsattes 2011 för att ta fram en länsgemensam

handledarutbildning. Denna grupp har fortsättningsvis fungerat som ett nätverk för erfarenhetsutbyte. I november 2012 anordnades en länsgemensam dag för VO-programmens lärare med erfarenhetsutbyte kring kursbedömning, gymnasiearbetet och rutiner kring APL, samt ett seminarium om entreprenörskap på vårdutbildningar.

I styrgruppen ingår för närvarande följande organisationer, där arbetsgivarna utgör majoritet:

23 Ordförande

 Regionförbundet Uppsala län (Vård- och omsorgsstrateg) Vice ordförande

 Arbetsförmedlingen (AF-chef Vård- och omsorg) Utbildningssektorn

 Representanter för Enköping (gymnasierektor), Tierp (gymnasie- och Vux rektor), Östhammar (Vux rektor)och Uppsala (biträdande rektor för yrkeshögskoleutbildning).

 Uppsala universitet (utbildningsledare vid Områdeskanslier, Kansliet för medicin och farmaci) Arbetsgivare

 Representanter för Enköping (utvecklingsledare), Tierp(utvecklingsledare), Östhammar (Vård- och omsorgschef)och Uppsala(de två största vårdgivarna i kommunen samt ordförande i lokal styrgrupp:

utvecklingsledare inom Vård & Bildning samt verksamhetschefer i Förenade Care och Victum),

 Landstinget i Uppsala län (Övergripande HR-strateg på ledningskontoret är ordinarie, VFU-samordnare och HR-strateg är suppleanter)

Övriga

 Uppdragskontoren i Uppsala kommun som representeras av utvecklingsledare för kontoret för hälsa, vård och omsorg samt en vuxenutbildningsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.

 Kommunal Uppsala län Sekreterare

 Regional samordnare för VO-College Uppland

2.2 Förändringar i regional styrgrupp 2009 – 2012

Den regionala styrgruppen fick en ny ordförande i oktober 2011, Monica Jonsson som även har den nyinrättade tjänsten som Vård- och omsorgsstrateg på Regionförbundet. Då VO-College övergått från uppstartsfas till en mer operativ fas tillför Monica Jonsson sakkunskap och har tillgång till ett strategiskt nätverk med tjänstemän inom kommuner och Landsting i Uppsala län samt ansvarar för att ta fram ett förslag angående ett politiskt forum för välfärdsfrågor. I detta forum kommer VO-Colleges regionala styrgrupp ges tillgång till en kontinuerlig kontakt med politiker för frågor som attraktiva arbetsplatser och en långsiktig planering och fördelning av resurser. Målet är att den regionala styrgruppen ska få en stor roll i de beslut som på regional nivå leder till ökad kvalitet och attraktivitet inom utbildningar och i arbetsliv. Styrgruppen kan även behöva ta initiativ till dialog forum med politiker för att belysa kompetensförsörjningsfrågan inom vård och omsorg och de stora utmaningar som verksamheterna står inför.

Arbetsförmedlingens representant Ulrika Norman är vice ordförande i den regionala styrgruppen och bidrar med en aktuell rapport om arbetsmarknadsläget vid varje möte. Detta ger ett utmärkt underlag för

efterföljande diskussioner om rekryteringsbehov och en samsyn kring det aktuella läget inom vård- och omsorgssektorn i länet. Den regionala styrgruppen fyller även funktionen som regionalt vårdbranschråd inom Arbetsförmedlingens ram.

Våren 2012 gick den regionala styrgruppens representant från Uppsala Universitet i pension och i december 2012 har ännu ingen ny representant utsetts från universitetet. Att få en ny kontaktperson till universitetet och deltagare till den regionala styrgruppen är av största vikt, då samarbetet med Uppsala universitet och övriga aktörer i VO-College bör vidareutvecklas, dels för utbildning av spetskompetens och dels för att öka samarbetet mellan arbetsgivarna och Sjuksköterskeprogrammet och Socionomprogrammet.

24

Landstinget har förändrat sin representation i den regionala styrgruppen. Tidigare var VFU-samordnaren landstingets representant. Sedan 2013 är den övergripande strategen ordinarie i styrgruppen och en HR-strateg samt en VFU-samordnare är suppleanter, för att säkerställa landstingets närvaro vid mötena. Frågan hur landstinget ska ta bort avgiften för studiebesök för utbildningar inom VO-College har bollats runt i landstingets verksamheter under de senaste tre åren. När den övergripande HR-strategen finns representerad i den regionala styrgruppen kommer frågan aktualiseras igen och förhoppningen är att studiebesöken kommer att bli avgiftsfria under 2013, särskilt när det gäller studiebesök kopplat till hygienfrågor.

2.3 Nytillkomna parter i regional styrgrupp

Hösten 2011 startade den första yrkeshögskoleutbildningen inom vård- och omsorg i Uppsala län.

Yrkesakademin som bedriver Undersköterska med specialistkunskap inom psykiatri har sedan dess varit adjungerande i den regionala styrgruppen, för att styrgruppen ska kunna avspegla hela utbildningsystemet.

Hösten 2012 startade KUI ytterligare en yrkeshögskoleutbildning och den regionala styrgruppen beslutade i november 2012 att från och med 2013 ska det finnas en ordinarie yrkeshögskolerepresentant i den regionala styrgruppen.

2009 var endast kommuner med gymnasieutbildningar inom Vård- och omsorgsprogrammen delaktiga i regional styrgrupp, det vill säga Uppsala, Östhammar, Enköping och Tierp. Under 2010 bjöds även

Älvkarleby, Håbo, Heby och Knivsta in som arbetsgivarrepresentanter. Älvkarleby deltog aldrig i styrgruppen och anslöt sedan till Gälveborgs VO-College. Håbo ingick samarbete med Enköping för att bilda ett lokalt college under 2011 men beslutade sedan att hoppa av samarbetet med den förklaringen att utbildningsnivån var hög inom vård- och omsorgsverksamheterna och att de inte upplevde några rekryteringsbehov. Hebys och Knivstas representanter deltog vid enstaka styrgruppsmöten under 2010-2011. Heby har tecknat

handledaravtal med VO-College Sala men tar även emot elever från Vård- och omsorgsprogrammen i

Uppsala. Knivsta har i Sjögrenska gymnasiet två elever som läser Vård- och omsorgsprogrammet som lärlingar och gjorde en ansats till att bilda lokalt college under 2011. Dock är underlaget något litet för att starta en certifieringsprocess. Knivsta luftade även möjligheterna att bilda lokalt college med Tierp, där den sammanbindande länken är Upptåget. Tierp var positiva till detta, men deras ambition att ansöka om

certifiering har ständigt skjutits framåt på grund av omorganisering, dels inom Socialförvaltningen och dels på Högbergsskolan och på Vuxenutbildningen.

2.4 Koppling lokalt /regionalt

Ordförandena för de lokala collegen ingår även i den regionala styrgruppen och utgör en naturlig koppling mellan lokal och regional nivå, tillsammans med den regionala samordnaren. Det finns även en

utbildningsrepresentant från varje lokalt college i den regionala styrgruppen.

2.5 Koppling mellan lokal styrgrupp och programråd

Enköping, Uppsala och Östhammars VO-College lägger sina programråd i anslutning till de lokala styrgruppsmötena, för att effektivisera mötestiderna.

25

2.6 Lokala styrgruppers arbetssätt

De lokala styrgrupperna har arbetsgivarrepresentanter i majoritet och en arbetsgivare som ordförande.

Styrgrupperna i Enköping, Uppsala och Östhammar träffas minst fyra gånger per år och förlägger sina möten i regel efter de regionala styrgruppsmötena för att få en kontinuitet i informationsflödet.

Arbetsgrupper bildas lokalt för att förbereda specifika frågor till styrgruppen. Exempel på sådana frågor är att förbereda temadagar, deltagande på mässor och förbereda lokala verksamhetsplaner.

Related documents