• No results found

4 Empiri och analys

4.4 Kundens upplevelsevärld 1 Behov och önskemål

4.4.3 Schmitts fyrastegsprocess

För att analysera kundens upplevelser använder Schmitt (2003) en process om fyra steg. Första steget är att identifiera företags målgrupp som förklaras genom att kunderna kan innefattas både av privat- och företagskaraktär. Falck-Torlegård och Gröhn redogör att

deras primära kunder består av både mässans utställare och besökare. Det kan påvisas av att Formex är en branschmässa som enbart riktas till företag och att Furniture and Light Fair även är öppen för privata besökare. Schmitt (2003) förklarar att företagskunder har mål riktade specifikt mot företaget och är sällan slutkund till skillnad från privatkunder som har personligt ändamålsenliga behov. Falck-Torlegård beskriver utställarna i form av leverantörer som består av agenter och importörer med kollektioner och varumärken. Varorna säljs till besökarna som är branschfolk i form av inköpare, stylister och inredare. Gröhn förklarar istället utställare som producenter inom möbel- och belysningsbranschen. Besökarna är också inom branschen men istället designers, arkitekter och möbelhandlare. Jansson menar att Fairlink´s primära kunder är både arrangörer och utställare vilket han menar är ett unikt arbetssätt. Fairlink arbetar med större mässor som bland annat Formex och Furniture and Light Fair på Stockholmsmässan. Företaget fungerar som ett undersökningsföretag samt ett strategiskt bollplank för hur de olika mässorna ska utvecklas.

Andra steget som Schmitt (2003) går igenom är att dela upp upplevelsevärlden i fyra lager, vilket i detta fall med utställarna som utgångspunkt. Erfarenheten av varumärket uttrycks av Bonander då PR Home är en återkommande utställare på både Furniture and Light Fair och Formex, vilket även Jansson är då han försett mässorna med expertkunskap. Enhörning har under många år ställt ut på Furniture and Light Fair. Därefter kan även det andra lagret i form av produktkategorins upplevelse utläsas bestå av alla utställare, deras upplevelse av lokalen och hur de interagerar. Detta följt av lagret användrings- och konsumtionssituation som syftar till infrastrukturen omkring en mässa i form av hotell, transport, toaletter och internetanslutning. Även det fjärde lagret, affärssammanhang, kan utläsas genom möten förklarar Enhörning men även via bokningar av ytor och statistik över antalet besökare enligt Bonander.

Schmitt (2003) redogör att det tredje steget är att kartlägga upplevelsens kontaktpunkter mellan företag och kund för att skapa ett ökat kundvärde. Interaktionen är central och bidrar till företagets kunskap över hur kundupplevelser kan förbättras. Jansson redogör att den viktigaste interaktionen är det personliga mötet mellan mässarrangörer och utställare för att skapa ett optimalt samarbete. Dock menar Jansson att utvecklingen går åt fel håll då arrangörerna har blivit sämre på den personliga kontakten och att relationen mellan utställare och arrangörer beskrivs som mindre bra. Det kan i sin tur påverka att

utställarna känner ett minskat behov att delta på mässorna. Jansson föreslår att arrangörerna kan generera värde mot utställarna genom att träffa dem i deras hemmiljö för att skapa en förståelse och för att bidra till att de känner sig prioriterade. Dock kan det vara svårt för mässarrangörerna att besöka alla kunder då det är ett stort antal. Att kartlägga upplevelsens kontaktpunkter är även ett verktyg som Lockwood (2009) lyfter inom tjänstedesign och kommer därför även diskuteras under rubrik 4.5.

Bonander menar att den största interaktionen med arrangörerna sker vid tidsbokning, mail och när de tilldelas en yta. Under mässan förklarar han att interaktionen är minimal då alla utställare sköter sitt. Bonander hävdar även att det personliga mötet hade tillfört värde i form av en dialog i utbyte av information om exempelvis mässans deltagare. Efter mässan menar Bonander att de får statistik från arrangörerna om antalet besökare men att relationen inte är närmare än så, däremot förklarar Bonander att de som utställare är öppna för en närmare relation. Enhörning påstår att Lammhult integrerar före mässan genom att diskutera monteryta, under mässan angående praktiska frågor men att efter mässan är kontakten minimal. Trots att integrerandet är i liten utsträckning menar hon att de har bättre kontakt med mässarrangörer i Sverige, vilket hon anser beror på att de är en stor utställare till skillnad från utomlands där de anses vara små.

Fjärde steget i Schmitts (2003) modell är att undersöka konkurrenter och hur det påverkar kundupplevelsen. Formex största konkurrent är inte svenska mässor redogör Falck- Torlegård utan andra mötesplatser där affärer kan äga rum. Bonander lyfter att konkurrensen för mässor inte enbart är fysiskt utan även digitalt, vilket är en aspekt som även Gröhn och Falck-Torlegård reflekterar över. Falck-Torlegård förklarar vidare att det därför anses vara viktigt att vara uppdaterad och skapa kunskap via kontaktnät men även att se till inköpsbeteenden och hur beteendemönster förändras. Detta för att ständigt utvecklas och förändra mässan som mötesplats. Gröhn förklarar därefter att Furniture and Light Fair inte har några konkurrenter inom branschsegmentet designmässor eftersom att de är världsledande inom skandinavisk design med en unik plattform. Exempelvis Milanomässan betraktas inte som en konkurrent trots att den är större, detta eftersom att deras utbud av skandinavisk design skiljer sig markant både kvalitetsmässigt och vid antal utställare. Jansson menar att det är viktigt för både arrangörer och utställare att inte vara lagom utan att hitta strategier som gör att de sticker ut. Det som kan vara avgörande för

utställarna är personalen i montern, han förklarar att allt annat kan vara mindre bra men att en kompetent personal är grundläggande för att ett lyckat resultat.

Enhörning anser att konkurrensen som utställare är relativt stor, speciellt internationellt. PR Home tenderar att bli placerade vid andra utställare på mässor inom belysning, vilket Bonander redogör kan vara fördelaktigt men att deras produkter även säljer bra i anknytning till möbler. Placeras utställarna i samma produktkategori kan det leda till en ökad konkurrens, vilket Bonander anser vara positivt, och på så sätt kan utvecklingen av nya innovationer drivas framåt. Däremot kan även produkter exponeras i samband med ett blandat produktsortiment som kan stärka produkten och även på så sätt skapa merförsäljning. Konkurrens är även ett verktyg som Lockwood (2009) lyfter inom tjänstedesign och kommer därför även diskuteras under rubrik 4.5.

4.5 Tjänstedesign

Related documents