• No results found

Sektion fyra: Historik

I Sektionen märkt "Historik" kan två saker visas. Historik över filer som skickats till Handelsbanken och historik över dekrypterade filer.

Längst upp i historiksektionen finns en hjälptext. Du kan ta bort denna text när du känner dig bekant med programmet genom att i menyn välja Visa - Visa instruktioner.

Information om de filer som skickats/dekrypterats med aktuell profil visas i fillistan. Här visas information om när filen skickades, dess namn, storlek och det datum då filen skapades eller senast ändrades.

Det går även att se vilken katalog filen låg i när den skickades samt vilken katalog som var angiven som backupkatalog i

kataloginställningarna.

Filer som fortfarande finns kvar i datorn markeras med en ikon i början på raden. Om filen inte finns kvar lämnas ikonfältet tomt. Hur länge en fil skall lagras anges i menyn under ”Verktyg - Alternativ”.

Observera att filerna sparas i vanliga fall i 24 månader om inga ändringar i inställningar gjorts. Filer kan dock raderas från datorn om ni exempelvis återinstallerar ett operativsystem eller om någon manuellt tar bort filerna. .

Hur mycket information som skall visas i historiken kan ni själv bestämma. När en ny profil skapas kommer alla filer som skickats med profilen att visas. När filerna är äldre än 36 månader kommer de inte längre att visas i historiken. Detta värde kan ni själv gå in och ändra under menyn ”Verktyg - Alternativ”.

Genom att markera en fil får ni information om filtypen och dess innehåll i den gula listan ovanför fillistan. Om den valda filen är markerad med en ikon i fillistan kan den både visas och skrivas ut genom att ni klickar på respektive funktionsknapp.

På samtliga filer i listan kan ni få se en kvittens på dess sändning.

Detta gör ni genom att markera önskad fil och sedan klicka på

”Kvittens”. Då visas en kvittens som sedan går att skriva ut, se avsnittet ”Kvittenser”.

Nycklar

Detta avsnitt hanterar de nycklar som används för att genomföra säkra transaktioner, för information om licensnyckel (till programmet) se avsnittet ”Rekommenderat tillvägagångssätt (uppstart)”.

Hur ni skapar nycklar beskrivs även i avsnittet ”Rekommenderat tillvägagångssätt (skicka filer)”. För att administrera de nycklar som skall användas i Pagero Internet, och skapa ny nyckel, klicka på knappen ”Nycklar” bland verktygsknapparna.

Observera, två av nycklarna skall dels skickas elektroniskt via e-post och dels utskrivet på papper till Handelsbanken. Den tredje nyckeln skall ni få elektroniskt av Handelsbanken (det är möjligt att en standardnyckel från Handelsbanken finns tillgänglig i er version av Pagero Internet).

Administrationen av nycklarna sker i tre steg , detta motsvarar de tre nycklar som programmet använder.

1. Företagsnyckel Företagets gemensamma nyckel, från vilket företag filen kommer

2. Personlig nyckel Individen/Användarens, vem som godkänt att filen skickats

3. Handelsbankens För att bara Handelsbanken ska kunna läsa de filer ni sänder

Dessa nycklar används när ni ska skicka filerna, de måste skapas och lösenord måste bestämmas. När en användare sedan skickar filen kommer programmet att efterfråga lösenord för företags- och den personliga nyckeln (alternativt flera personliga nycklar, se nedan).

Observera att om ni vill att filöverföringar måste godkännas av mer än en användare så kan ni använda menyalternativet ”Verktyg/

Alternativ” och fliken ”Sändning

Säkerhetskopiering

Alla nycklar som skapas lagras i programmets databas. Om databasen av någon anledning förstörs kommer därför även nycklarna att förstöras. Eftersom nycklarna måste vara registrerade hos banken är det en något komplex process att skapa nya nycklar. Se därför till att ha säkerhetskopior av nycklarna. Pagero Internet har (via knappen

”säkerhetskopiering” i nyckeldialogen) möjlighet att skapa och läsa in säkerhetskopior. Vi rekommenderar att ni använder denna

funktionalitet. Se till att lagra säkerhetskopior av era nycklar på en annan plats än där databasen finns.

Att flytta sina nycklar

Säkerhetskopiering kan med fördel användas då nycklar ska flyttas till en annan Pagero Internet databas. Ska nycklarna flyttas till ett annat program än Pagero Internet bör däremot knapparna ”Spara publika”

och ”Spara privata nycklar” användas.

Profiler

En kommunikationsprofil innehåller information om en koppling till en mottagare.

Kommunikationsprofilen innehåller alla inställningar för att kunna koppla upp sig mot en kommunikationspartner. Profilen håller också reda på vilka kataloger som skall användas för filer. En profil är knuten till en viss tjänstetyp, vilket innebär att profilen styr hur programmet skall visas och vilka funktioner som är tillgängliga.

Första gången en användare använder programmet måste den välja en profil att arbeta med. När användaren loggar in visas dialogen för profiladministration. Markera en profil i listan och klicka på

”Använd”. Klicka sedan ”Starta” för att börja använda profilen och komma till huvudfönstret. Finns inga tidigare profiler kommer användaren istället att få skapa en kommunikationsprofil. Istället för profiladministrationsdialogen visas dialogen för att välja tjänstetyp.

När ni kör programmet måste en profil vara vald. Programmet kommer ihåg vilken profil den inloggade användaren använde senast och startar programmet med den profilen när användaren loggar in.

Pagero Internet kan innehålla flera olika profiler. Profilerna kan delas mellan olika användare och ni kan även göra ändringar i

profilinställningarna. För att kunna köra Pagero Internet krävs att ni använder en profil. För att använda en profil markerar ni den i listan och klickar ”Använd”.

Det finns tre tillstånd på profiler:

1. Profilen markeras med ett låst hänglås. Detta innebär att den aktuella användaren inte har angivit något lösenord för profilen. Om användaren i detta läge vill göra något med profilen (d.v.s. använda, ändra eller ta bort) kommer ett lösenord att efterfrågas. Det lösenord som skall anges är det lösenord som väljs när profilen skapas.

Det är alltså bara den person som har skapat profilen som initialt känner till lösenordet. Lösenordet behöver bara anges en gång.

Därefter kommer Pagero Internet ihåg det.

2. Profilen markeras med ett öppet hänglås. Detta är en profil som den aktuella användaren redan angivit lösenordet till. Den person som skapar en profil behöver inte ange något lösenord.

3. Profilen markeras med en bock. Detta visar vilken profil som används av användaren för tillfället. Det går inte att ta bort den profil ni för närvarande använder. Vill ni använda en ny profil markerar ni den och klickar ”Använd”.

För att ändra i en profil markerar ni profilen och klickar ”Ändra”. Ni får då se vilken information profilen innehåller och har där möjlighet att ändra denna information.

För att ta bort en profil markerar ni profilen och klickar ”Ta Bort”.

Det går inte att ta bort en profil som någon annan användare har

använt eller skapat. Det går heller inte att ta bort den profil ni för närvarande använder.

För att skapa en ny profil klickar ni på knappen ”Skapa ny”. När en kommunikationsprofil skall skapas börjar ni med att välja vilken typ av tjänst profilen skall stödja.

Markera vilken tjänstetyp ni vill använda (Handelsbanken) och klicka på ”Fortsätt”. Ni kommer då till dialogen för profilinställningar. Här anger ni de inställningar som skall gälla för profilen.

De inställningar ni väljer för profilen kommer att användas i programmets kommunikation med Handelsbanken. Den information ni skall ange i dessa inställningar får ni från Handelsbanken. Detta gäller inte profilnamn och profillösenord som ni väljer själv. Tänk på att kommunikationsuppgifter om användarnamn och lösenord är hemliga och bör förvaras säkert.

Du väljer själv vilket namn och lösenord ni vill ge profilen. Det är viktigt att ni kommer ihåg vilket lösenord ni gett profilen då detta krävs om någon annan användare vill använda profilen. Namnet och lösenordet är helt valfria och de används för att identifiera profilen vid administration av kommunikationsprofiler.

Tjänstetypen är fast och går inte att ändra. Vill ni använda en annan tjänstetyp får ni skapa en ny profil som använder den önskade tjänstetypen. Licensnyckeln styr vilka tjänstetyper som kan användas.

FTP-adress till Handelsbankens server anger vart programmet skall ansluta när det försöker koppla upp sig. Information om vilken adress som skall användas får ni från Handelsbanken.

Användarid på Handelsbankens server får ni från Handelsbanken. Ni kan alltså inte själv välja användarnamn. Vid testsändning används ej samma användarid som vid sändning i produktion.

Lösenord till Handelsbankens server får ni från Handelsbanken. Ni kan alltså inte själv välja ett eget lösenord. Vid testsändning används ej samma lösenord som vid sändning i produktion.

Observera, att vid testsändning så skall ni inte använda samma användarid och lösenord som vid sändning i produktion.

När ni angivit all information klickar ni ”OK” för att skapa profilen.

Dialogen stängs då ner och ni kommer till dialogen för profiladministration.

När ni är klar med profiladministrationen återgår ni till programmet genom att klicka ”Stäng”.

Är det första gången ni använder programmet klickar ni på knappen

”Starta”. För att avsluta klickar ni då på knappen ”Avbryt”. (OBS dessa knappar är ej synliga på bilden ovan som visar dialogen för profiladministration så som den ser ut i vanliga fall.)

Observera, för att skapa en kommunikationsprofil kan ni klicka på profilknappen i huvudfönstret. Då öppnas dialogen för

profiladministration. Där klickar ni på knappen ”Skapa ny”.

Kataloger

Pagero Internet innehåller funktionalitet för att automatiskt söka i kataloger efter filer. För att komma till kataloginställningarna klickar ni på knappen ”Kataloger” bland verktygsknapparna.

Överst i kataloginställningsdialogen finns kataloger för filer att skicka. De kataloger som listas i denna ruta är de kataloger Pagero Internet går igenom när sektionen ”Skicka fil” visas. För att lägga till en fil i listan klickar ni på ”Lägg till”. Sök därefter upp den katalog i er dator som ni vill att Pagero Internet skall söka igenom.

Det går även bra att ta bort en katalog ur listan genom att markera önskad katalog och därefter klicka ”Ta bort”. Katalogen kommer då

inte att sökas igenom av programmet efter filer att skicka. Katalogen kommer inte att tas bort från datorn.

De kataloger som visas i listan är relaterade till den inloggade användaren. Vilket innebär att om någon annan använder samma profil kommer denna inte att ha samma lista med kataloger.

Finns ingen katalog i listan kommer programmet inte att söka efter filer att skicka utan ni måste själv bläddra er fram till vilken fil som ska skickas. Se mer om hur ni skickar filer i avsnittet

”Tillvägagångssätt vid filsändning”.

På samma sätt hanteras sedan inställningarna för kataloger med filer som ska dekrypteras.

I fältet "Katalog för filer som dekrypterats" anges vart dekrypterade filer ska sparas. Lämnas detta fältet tomt kommer filerna hamn i samma katalog som orginalfilen.

Nederst i dialogen finns ett fält som visar vilken katalog Pagero Internet använder för att kopiera filer som har skickats. Detta kan ses som en backup av de filer ni har skickat. När filerna flyttas får de ett unikt namn så att ni kan skilja mellan flera filer som från början hade samma namn. Det nya namnformatet skrivs med formen: datum + tid + gammalt namn.

Ni kan själv välja vilken katalog som skall användas genom att klicka på knappen ”Bläddra” och därefter söka er fram till önskad katalog på datorn. Denna katalog är relaterad till profilen vilket innebär att den gäller för alla som använder den aktuella profilen. Ni får inte lämna detta fält tomt.

Hur länge en fil finns kvar i backupkatalogen styrs av er inställning under menyn Verktyg/Alternativ.

Under sektionen ”Historik” visas de skickade filerna. De filer som finns kvar i den angivna backupkatalogen markeras där med en ikon.

Om ni byter backupkatalog flyttas filerna ej med till den nya katalogen utan det är endast nya filer som läggs i den nya katalogen.

Related documents