• No results found

STST 18.01.2021 § 25 Beredning och tilläggsuppgifter:

finansdirektör Henrik Rainio, social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen, lokalitetsdirektör Mikko Silvast, fornamn.efternamn@porvoo.fi

Bokslutet för år 2020 blir snart färdigt. Budgetanslagen kommer att överskridas inom social- och hälsovårdssektorn och i två

investeringar på över en miljon euro inom koncernförvaltningen.

Budgetöverskridningen inom social- och hälsovårdssektorn beror huvudsakligen på minskade inkomster på grund av coronan, ökade utgifter på grund av coronan och tilläggsfaktureringen som

specialsjukvården meddelade om i slutet av december.

Bland koncernförvaltningens investeringar kommer ombyggnaden av Kvarnbackens skola att överskrida sin budget och

kommuntekniken kommer att överskrida investeringsanslaget för beläggningar.

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSEKTORN

Social- och hälsovårdssektorns verksamhetsbidrag år 2020 kommer att vara cirka 4 miljoner euro sämre än vad som budgeterades.

Sektorns budgetenliga verksamhetsutgifter uppskattas överskridas med cirka 1,5 miljoner euro och verksamhetsintäkter uppskattas vara cirka 2,5 miljoner euro mindre än vad som budgeterades.

De största överskridningarna inom social- och hälsovårdssektorn gällde köp av tjänster, material och förnödenheter. Tjänster som direkt föranleds av coronan har köpts för cirka 1,3 miljoner euro och på grund av coronan har material och förnödenheter köpts för cirka 0,7 miljoner euro.

I fråga om specialsjukvården borde staden enligt ett förhandsbesked från HNS ha fått en återbäring på cirka 1,5 miljoner euro i slutet av förra året. I december blev det klart att den coronakompensation som HNS får av staten är mindre än det förutsågs, och till följd av detta måste kommunernas betalningsandelar 2020 höjas. För Borgå stad betyder detta tillsammans med utjämningen av dyr vård att i stället för återbäring kommer specialsjukvårdens kostnader att överskridas med nästan 0,8 miljoner euro år 2020.

Äldreomsorgens och handikappservicens verksamhetsbidrag kommer att överskrida budgeten med cirka 1,5 miljoner euro.

Verksamhetsintäkterna kommer att vara cirka 1,3 miljoner euro mindre än vad som budgeterades och verksamhetsutgifterna kommer att vara cirka 0,2 miljoner euro mindre. Äldreomsorgens

och handikappservicens direkta kostnader för coronan är cirka 1,6 miljoner euro, av vilka hälften gäller rehabiliteringstjänster och resten fördelas ganska jämnt mellan hemvården och boendetjänster.

Vuxentjänsternas verksamhetsbidrag kommer att överskrida budgeten med cirka 1,2 miljoner euro. Också vuxentjänsternas verksamhetsintäkter kommer att ligga cirka 1,4 miljoner euro under målet. Största orsaken till detta är inkomstförlusten när tjänsterna avbröts på grund av coronan och den lilla statliga ersättningen för flyktingar år 2020. Välfärds- och hälsovårdstjänsternas

verksamhetsutgifter överskrider sin budget men avbrottet i sysselsättningstjänsterna på grund av coronan uppskattas ge besparingar. Verksamhetsutgifterna i sin helhet inom

vuxentjänsterna kommer att motsvara budgeten.

Barn- och familjetjänsternas verksamhetsbidrag kommer att överskrida budgeten med cirka 0,5 miljoner euro. Köp av tjänster överskrider budgeten, särskilt inom barnskyddet. Korrigerande tjänsters verksamhetsbidrag uppskattas överskrida budgeten med cirka 0,6 miljoner euro. Inom övriga resultatenheter kommer verksamhetsutgifterna att motsvara budgeten.

Verksamhetsintäkterna kommer att vara lite mindre än vad som budgeterades. Detta beror närmast på att de statliga

flyktingersättningarna är mindre än vad som uppskattades.

Social- och hälsovårdssektorns verksamhetsår har varit exceptionellt på grund av coronavirusepidemin. Coronan har påverkat både

sektorns utgifter och inkomster. Staden fick från staten över 23 miljoner euro i coronastöd, vilket syns i stadens resultat men inte direkt i social- och hälsovårdssektorns siffror.

KONCERNFÖRVALTNINGEN

Överskridningen av koncernförvaltningens

husbyggnadsinvesteringar, cirka 486.000 eur, beror i sin helhet på ombyggnaden av Kvarnbackens skola (5406) som är större och dyrare än det förutsågs. Antalet skadade byggnadsdelar som kräver reparation visade sig vara märkbart större än det som hade kommit fram i den ursprungliga fastighetsbesiktningen. Området som behöver rivas och byggas om blev större än man hade förutsett, vilket å sin sida ledde till att entreprenadtiden blev flera månader längre.

Kommunteknikens investeringsanslag överskrids i beläggningen (6659). Överskridningen på 50.000 eur orsakas huvudsakligen av att det finns fler platser där asfalten behöver lagas på grund av den milda vintern än man förutsåg samt av att breda sjunkningar behöver repareras på Strandgatan, Alexandersbågen och Magnus Erikssonsgatan.

Stadsdirektören:

Stadsstyrelsen beslutar föreslå stadsfullmäktige att social- och

hälsovårdssektorn beviljas rätt att överskrida sin budget 2020 med 4,0 miljoner euro, husbyggnadsinvesteringarna beviljas rätt att överskrida budgeten med 486.000 euro i fråga om projektet med Kvarnbackens skola (5406) och att projektet Beläggning,

ospecificerat (6659) beviljas rätt att överskrida budgeten med 50.000 euro.

Paragrafen justeras genast.

Beslut:

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå stadsfullmäktige att social- och hälsovårdssektorn beviljas rätt att överskrida sin budget 2020 med 4,0 miljoner euro, husbyggnadsinvesteringarna beviljas rätt att överskrida budgeten med 486.000 euro i fråga om projektet med Kvarnbackens skola (5406) och att projektet Beläggning, ospecificerat (6659) beviljas rätt att överskrida budgeten med 50.000 euro.

Paragrafen justerades genast.

_________

Kommun Anvisning för rättelseyrkande och besvärsanvisning Datum för sammanträdet

Styrelse/nämnd

Stadsstyrelsen 18.1.2021

Besvärsförbud

Vad förbudet grundar sig på Eftersom nedan nämnda beslut endast gäller beredning eller verkställighet, kan enligt 136 § kommunallagen rättelseyrkande inte framställas eller kommunalbesvär anföras över beslutet.

Paragrafer

Besvär kan inte anföras över nedan nämnda beslut, eftersom ett skriftligt rättelseyrkande enligt 134 § 1 mom. kommunallagen kan framställas över beslutet.

Paragrafer

Enligt 5 § förvaltningsprocesslagen eller annan lagstiftning kan besvär inte anföras över nedan nämnda beslut.

Paragrafer och grunden för besvärs förbudet.

Anvisning för rättelseyrkande Den som är missnöjd med nedan nämnda beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande. Myndighet hos vilken rättelse yrkas, adress och e-postadress

Myndighet till vilken rättelseyr-

kande kan framställas samt tid Stadsstyrelsen i Borgå, Krämaretorget B, 06100 Borgå för yrkande av rättelse E-postadress: kirjaamo@porvoo.fi

Paragrafer

Yrkandet skall framställas inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

ANVISNINGAR OM HUR MAN BEGÄR OMPRÖVNING

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt.

Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

 den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part), och

 kommunmedlemmar.

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Borgå stads registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En kommunmedlem anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos stadsstyrelsen i Borgå.

Registraturens kontaktinformation:

Postadress: PL 23, 06101 Porvoo

Besöksadress: Krämaretorget B, 06100 Borgå E-postadress: kirjaamo@porvoo.fi

Telefonnummer: 020 69 2250

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-16.

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

 det beslut i vilket omprövning begärs

 hurdan omprövning som begärs

 på vilka grunder omprövning begärs.

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Borgå stads registratur.

Protokollet har gjorts tillgängligt i det allmänna datanätet XX.

BESVÄRSANVISNING Besvärsmyndighet och besvärstid

I nedan nämnda beslut kan ändring sökas skriftligt genom besvär. Ändring i ett bes lut med anledning av ett rättelseyrkande kan sökas genom

kommunalbesvär endast av den som framställt rättelseyrkandet. Om beslutet har ändrats med anledning av rättelseyrkandet, kan ändring i beslutet sökas genom kommunalbesvär också av den som är part eller av en kommunmedlem.

Besvärsmyndighet, adress och postadress

Helsingfors förvaltningsdomstol, Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors e-post helsinki.hao@oikeus.fi

tfn 029 56 42000

Kommunalbesvär, Besvärstid

paragrafer 30 dagar

Förvaltningsbesvär Besvärstid

paragrafer ... dagar

Annan besvärsmyndighet, Paragrafer Besvärstid

adress och postadress ... dagar Besvärstiden börjar från delfåendet av beslutet

Besvärsskrift I besvärsskriften skall uppges

- ändringssökandens namn, yrke, boningsort och postadress - vilket beslut som överklagas

- vilka ändringar som yrkas i beslutet - motiveringarna till att beslutet bör ändras

Besvärsskriften skall undertecknas av ändringssökanden själv eller av den som för fattat skriften. Om endast den som författat besvärsskriften

undertecknar den, skall också hans yrke, boningsort och postadress anges.

Till besvärsskriften skall fogas det beslut som överklagas, i original eller som offi ciellt bestyrkt kopia, och intyg om den dag från vilken besvärstiden skall räknas.

Inlämnande av bes-värshandlingarna

Besvärshandlingarna skall lämnas till besvärsmyndigheten före

besvärstidens ut gång. Besvärshandlingarna kan även sändas med post eller genom bud, men i så fall på avsändarens eget ansvar. Handlingarna skall lämnas till posten i så god tid att de kommer fram innan besvärstiden går ut.

Besvärshandlingarna kan även lämnas till:

namn, adress och postadress Paragrafer

Besvärshandlingarna skall lämnas till 1):

namn, adress och postadress Paragrafer

Tilläggsuppgifter Enligt lagen om domstolsavgifter (1455/2015) ska en rättegångsavgift på 260 euro tas ut av ändringssökanden för behandlingen av ett mål eller ärende i förvaltningsdomstolen.

Detaljerade anvisningar om hur man begär omprövning / besvärsanvisning

fogas till protokollsutdraget.

1)Om de skall lämnas till någon annan än besvärsmyndigheten Fogas till pro tokollet

Related documents