• No results found

Anläggande av en bro över Selångersån samt eventuell omledning av Sticksjöbäcken till Selångersån innebär framförallt en inverkan på de fysikaliska kemiska, hydromorfologiska och de biologiska kvalitetsfaktorerna.

Påverkan på kritiska kvalitetsfaktorer och berörda parametrar för Selångersån och bedömning av verksamhetens inverkan belyses och bedöms i tabell 7. Beskrivning av MKN och status görs under respektive vattenförekomst i avsnitt 8.4.

Enda kvalitetsfaktorn som bedöms påverkas negativt permanent av planerad verksamhet för Selångersån är morfologiskt tillstånd. Denna påverkas negativt lokalt av tillkommande järnvägsbro. Dock påverkas inte denna kvalitetsfaktor eller någon av de övriga kvalitetsfaktorerna på ett sådant sätt att miljökvalitetsnormen ej kan uppnås.

Tabell 7. Bedömning av verksamhetens påverkan på Selångersån.

Berörda kvalitetesfaktorer

Berörda

parametrar Indikator Bedömning av verksamhetens inverkan

Näringsämnen

Fosfor Nya bron: Ingen permanent inverkan på indikatorn fosfor. Tillfällig lokal inverkan kan förväntas men risken minmeras genom föreslagna

skyddsåtgärder. Omledning av Sticksjöbäcken: Ev. omledning innebär att transport av näringsämnen flyttas från Norrfjärden till Selångersån.

Fosfortransporterna i Sticksjöbäcken utgör en sådan liten del av

avrinningsområdets totala mängd att det saknar betydelse för Selångersån och parametern näringsämnen. Någon eventuell retention av fosfor i Norrfjärden bedöms därför heller inte ha någon betydande roll för Selångersån.

Försurning

BDM (Boreal Dilution Model)

Hantering av sulfidjordar under byggskedet och utformning av slänter med blottlagd sulfidjord i anslutning till vattendrag riskerar att påverka

närliggande vattendrag om inte föreslagna skyddsåtgärder vidtas.

Konnektivitet

Nya bron: Konnektiviteten bedöms ej försämras. Detta då bron i sig inte utgör ett tillkommande vandringshinder. Bron är placerad för att inte orsaka dämning. Brostöden placeras i strandkanterna och är försänkta i botten.

Omledning av Sticksjöbäcken: Konnektivitet bedöms påverkas positivt av om ev. Sticksjöbäcken ansluts till Selångersån då omledningen möjliggör fiskvandring, om Sticksjöbäcken förläggs i ett nytt läge.

Morfologiskt

Nya bron och omledning av Sticksjöbäcken: Permanent inverkan på morfologin genom att man tar markanspråk från strandområdet.

Erosionsskydd i form av kross innebär delvis en ny bottenstruktur lokalt.

Ingreppet i strandområdet återställs dock i samband med att avbaningsmassor föreslås täcka erosionsskyddet.

Nya bron: Hydrolgiska regimen bedöms inte påverkas. Omledning av Sticksjöbäcken: Marginell inverkan på flödesvolymen då flödet i befintligt läge tillförs Selågersån via Norrfjärden och Selångersfjärden.

Biologiska

Nya bron: Tillfällig påverkan på biologin under anläggningsfasen men minimeras genom de skyddsåtgärder som planeras att vidtas. Eventuell förekomst av målarmusslor vid broläget flyttas inför byggstart.Ingen permanent påverkan med hänvisning till att stöden är placerade i

strandkanterna och försänkta i botten. Omledning av Sticksjöbäcken: Fisk och andra vattenlevande organismer bedöms påverkas positivt av att en ny bäck (Sticksjöbäcken) ansluts till Selångersån som möjliggör vandring, om Sticksjöbäcken förläggs i ett nytt läge. Befintligt läge innebär vandringshinder och lång kulvert.

Hydromorfologiska Fysikaliska kemiska

Ekologisk status Selångersån

Berörda kvalitetesfaktorer

Berörda

parametrar Indikator Bedömning av verksamhetens inverkan

Näringsämnen

Fosfor Omledning av Sticksjöbäcken: Ev. omledning innebär att transport av näringsämnen flyttas från Norrfjärden till Selångersån. Omledningen innebär därmed en något minskad näringstillförsel till Norrfjärden vilket möjligen skulle kunna minska produktionen i sjön, men i högst obetydlig omfattning.

Visst tillflöde kommer att finnas kvar till Norrfjärden i form av vatten som avbördas från delas av aktuellt avrinningsområde. Fosfortransporterna i Sticksjöbäcken utgör en sådan liten del av avrinningsområdets totala mängd att det saknar betydelse för såväl Selångersfjärden som Selångersån som vattenförekomster och parametern näringsämnen. Någon eventuell retention av fosfor i Norrfjärden bedöms därför heller inte ha någon betydande roll för berörda vattenförekomster.

Syrgasför-hållandena

Syrgas Omledning av Sticksjöbäcken: Vad gäller syrgasförhållanden innebär bortledande av Sticksjöbäcken ett marginellt flöde i förhållande till Norrfjärdens vattenvolym och syrgasnivåerna i Norrfjärden drivs av mer storskaliga vattenkemiska och biologiska processer i sjön. Syresättningen i Norrfjärden bedöms inte påverkas i sådan utsträckning att det innebär några betydande konsekvenser. Detta främst kopplat till en snabb

vattenomsättning. Ingen negativ påverkan bedöms uppstå för Norrfjärden eller Selångersfjärden som vattenföreskomst.

Hantering av sulfidjordar under byggskedet och utformning av slänter med blottlagd sulfidjord i anslutning till vattendrag riskerar att påverka närliggande vattendrag om inte föreslagna skyddsåtgärder vidtas.

Konnektivitet

Omledning av Sticksjöbäcken: Konnektivitet bedöms påverkas positivt av om ev. Sticksjöbäcken ansluts till Selångersån då omledningen möjliggör fiskvandring, om Sticksjöbäcken förläggs i ett nytt läge. Befintliga kulvertar utgör vandringshinder och har därmed en inverkan på möjligheterna att uppnå god status.

Omledning av Sticksjöbäcken: Har ingen inverkan på morfologin.

Omledningen av Hulibäckens mynning: Permanent inverkan på morfologin genom att man tar nytt markanspråk från strandområdet jmf med befintligt läge. Erosionsskydd i form av kross innebär delvis en ny bottenstruktur lokalt. Ingreppet i strandområdet återställs dock i samband med att avbaningsmassor föreslås täcka erosionsskyddet.

Omledning av Sticksjöbäcken: Marginell inverkan på flödesvolymen detta då Norrfjärden förändras naturligt som vilken annan sjö som helst och även om den processen potentiellt kan påskyndas när ett tillrinnande flöde minskar, bedöms minskningen i volym inte innebära betydande konskevenser för Norrfjärden eller vattenförekomsten Selångersfjärden. Minskningen i medelvattenföring beräknas bli från ca 0,21 MQ [m3/s] till 0,14 MQ [m3/s]

vilket motsvrar en flödesminskning om ca 35 %.

Fisk (VIX).

Bottenfauna

Omledning av Sticksjöbäcken och Hulibäcken: Fisk och andra vattenlevande organismer bedöms påverkas positivt av att en ny bäck (Sticksjöbäcken) Ekologisk status Selångersfjärden

Fysikaliska kemiska

Hydromorfologiska

Selångersfjärden

För Selångersfjärden, är det främst Norrfjärden (som är en del av vattenförekomsten Selångersfjärden) som bedöms bli berörd av planerade omledningar av vattendragen. Omledningarna innebär framförallt en inverkan på fysikaliska kemiska, hydromorfologiska och de biologiska kvalitetsfaktorerna.

Påverkan på kritiska kvalitetsfaktorer och berörda parametrar för Norrfjärden och bedömning av verksamhetens inverkan belyses och bedöms i tabell 8. Beskrivning av MKN och status görs under respektive vattenförekomst i avsnitt 8.4.

Ingen kvalitetsfaktor bedöms påverkas negativt på ett sådant sätt att miljökvalitetsnormen ej kan uppnås. Planerad verksamhet bedöms ha en positiv inverkan på att uppnå miljökvalitetsnormen. Detta då den eventuella omledningen av Sticksjöbäcken innebär ett mindre tillskott av näringsämnen till Norrfjärden. Planerad verksamhet innebär också att omkringliggande vattendrag (Hulibäcken och Sticksjöbäcken) öppnas upp vilket möjliggör vandring för fisk samt andra vattenlevande och semiakvatiska djur.

Tabell 8. Bedömning av verksamhetens påverkan på Selångersfjärden.

Sticksjöbäcken

För Sticksjöbäcken finns ingen beslutad MKN och vattendraget är inte statusklassad i VISS, varav en bedömning av påverkan på dessa inte kan göras. Med utgångspunkt från att hänsyn ska tas och beskrivning även göras för de vatten som inte är definierade som en vattenförekomst beskrivs inverkan av

omledningarna på fysikaliska kemiska, hydromorfologiska och de biologiska kvalitetsfaktorerna.

Påverkan på kritiska kvalitetsfaktorer och berörda parametrar för Sticksjöbäcken och bedömning av verksamhetens inverkan belyses och bedöms i tabell 9.

Av de kvalitetsfaktorer som bedöms som berörda för Sticksjöbäcken är de hydromorfologiska och de biologiska kvalitetsfaktorerna som bedöms påverkas positivt av eventuell planerad omledning av Sticksjöbäcken. Bäcken öppnas upp, potentiellt fiskvandringshinder i form av kulvertarna försvinner och fiskvandring bedöms möjlig från

Selångersån. Vandringsmöjligheter för semiakvatiska djur längs vattendraget bedöms förbättras vid en omledning av Sticksjöbäcken. Blir Sticksjöbäcken kvar i kulverterat läge bedöms statusen vara likvärdig med befintlig status.

Tabell 9. Bedömning av verksamhetens påverkan på Sticksjöbäcken.

Berörda kvalitetesfaktorer

Berörda

parametrar Indikator Bedömning av verksamhetens inverkan

Fysikaliska kemiska Försurning

BDM (Boreal Dilution Model).

MAGIC-modellen.

Hantering av sulfidjordar under byggskedet och utformning av slänter med blottlagd sulfidjord i anslutning till vattendrag riskerar att påverka

närliggande vattendrag om inte föreslagna skyddsåtgärder vidtas.

Konnektivitet

Uppströms och nedströms riktning.

Sidled till närområdet och svämplan.

Omledning av Sticksjöbäcken: Konnektivitet bedöms påverkas positivt av om ev. Sticksjöbäcken ansluts till Selångersån då omledningen möjliggör fiskvandring, om Sticksjöbäcken förläggs i ett nytt läge. Befintliga kulvertar utgör vandringshinder och har därmed en inverkan på möjligheterna att uppnå god status.

Morfologiskt tillstånd

Vattendrags närområde.

Svämplanets strukturer och funktion.

Omledning av Sticksjöbäcken: Vattendragets morfologiska tillstånd bedöms förbättras då föreslagen sträckning kommer att medföra en öppen lösning med naturligt bottensubstrat och en naturligare utformning av

vattendragsfåran. En lång kulvert byggs bort och en rätad bäckfåra ersätts med en ny dragning där utformningen görs mer naturlig.

Biologiska

Fisk,

Bottenfauna, Kiselalger

Fisk (VIX).

Bottenfauna (ASPT, DJ-index, MISA).

Påväxt-kiselager (IPS-index, ACID surhetsindex)

Omledning av Sticksjöbäcken: Fisk och andra vattenlevande organismer bedöms påverkas positivt av att en ny bäck (Sticksjöbäcken) ansluts till Selångersån som möjliggör vandring, om Sticksjöbäcken förläggs i ett nytt läge. Detta jämfört med befintlig långa kulvert under EON, väg- och järnväg och förekommande vandringhinder.

Ekologisk status Sticksjöbäcken

Hydromorfologiska

Related documents