• No results found

13. Bilagor

13.1 Semiotisk analys

Bild 3: Förpackningens framsida Denotation

Förpackningen består till största del av en heltäckande bakgrundsfärg i brunt, med undantag för övre delen som är grön. Övergången från den bruna färgen till den gröna sker i form av molnliknande konturer. Högt upp, centrerat på kartongens framsida syns Arlas logotyp. Under logotypen syns ett tryck i röd färg. Trycket föreställer en ko, på vars halsbjällra det står Arla. Under kon står det i stora ljusbruna bokstäver eko. Under eko står det i samma gröna färg som förpackningens topp, färsk svensk samt mellanmjölk under varandra. Längst ner på kartongens framsida syns ett stort grönt cirkelformat element med text i mitten. Då elementet står för den största delen av förpackningens grafiska attribut kommer detta att analyseras enskilt. Längst ner i det vänstra hörnet anges mjölkens fetthalt och på höger sida står kartongens volym angiven, i samma gröna färg som förpackningens topp.

Konnotation

Förpackningens bruna kulör kan vidare förknippas med återvunnen kartong och är således ett index på att Arla använder sig av naturliga material, då brunt i detta sammanhang kan tolkas som ett ikoniskt tecken för något jordnära och naturenligt. Även den mörkgröna färgen som klär förpackningens topp kan kopplas till natur och mer ännu mer specifikt, gräs, skog och ängar. Den gröna färgens symbios med den bruna, samt kon som täcker större delen av den övre delen av förpackningen, kan vidare ge betraktaren associationer till dryckens ursprung

och utomhusmiljön som kon lever i. Kon är dessutom index för mjölk och en symbol för ett djur som försett människor med mat i flera århundraden.

Bild 4: Förpackningens baksida Denotation

Förpackningens baksida är färglös utöver texten och motivet i svart samt den bruna

bakgrundsfärgen. Längst upp på baksidan kan betraktaren läsa ett citat från Elias, 14 år som inte visste att killar kunde få ätstörningar. Under textstycket finns en stor handskissad illustration. Illustrationen föreställer fyra personer. Två som står upp med en telefon, och två som sitter ner. En av de sittande personerna har täckt huvudet och ser dyster ut. Illustrationen tar upp största delen av förpackningens baksida och under den finns en text som bland annat redogör för ätstörningars vanliga förekommande. Längst ner på sidan står Frisk & Fri. Konnotation

Illustrationen är det mest iögonfallande på baksidan på grund av dess storlek. Efter att ha läst den inledande meningen högst upp på paketet kan illustrationen tolkas som en grupp med ungdomar där pojken med uppdragen huva är ett indexikalt och symboliskt tecken för en nedstämd person som eventuellt lider av någon form av ätstörning. Detta index förstärks ytterligare eftersom texten och avsändaren utav budskapet är en organisation som jobbar för att motverka ätstörningar.

Designprojekt: Tikit

En app framtagen med syfte att förenkla resandet inom Sverige för utländska

turister.

Alice Svärdhagen

Grafisk design

Examensarbete på kandidatnivå VT 2020

Inledning

Problemområde

När utländska turister besöker Sverige vill de se platser, städer och naturområden. Oavsett om de planerar att stanna i en stad eller åka längre sträckor inom landet är kollektivtrafik ett utmärkt transportmedel. I dagsläget har alla län i Sverige egna biljettsystem med tillhörande appar där resenärer kan köpa sina resor om de inte vill gå till utvalda återförsäljare. Det är inte självklart för en utländsk turist som kommer till Sverige att veta vilket län han eller hon kommer att befinna sig i. De olika systemen leder inte nödvändigtvis bara till förvirring utan skapar även ett extra moment då turister behöver skaffa information om länstrafiksystemen på egen hand.

Lösning

Lösningen till att undvika tidskrävande förvirring kring biljetter och olika appar är att samla ihop alla dessa system till ett gemensamt. Ett system som går att använda oavsett vart turisten väljer att åka med tåg, buss eller tunnelbana. Systemet bygger endast på en app och därmed behövs inga besök hos olika återförsäljare, eller flera registreringar i olika appar. Målet med projektet blev således att upplysa turister om appen innan eller vid ankomst till Sverige samt att med hjälp av appen informera om och belysa aktiviteter inom Sverige. Appens tänkta avsändare blev vidare Visit Sweden som är den största digitala turistbyrån i Sverige.

Research

Under designprocessen har statistik framtagen av bland annat Visit Sweden och Tillväxtverket använts för att öka förståelsen kring den tänkta målgruppen. Vilka det är som besöker Sverige i semestersyfte, vart de kommer ifrån och hur de vill att deras upplevelse i Sverige ska bli är frågor som legat till grund för de personas som tagits fram. Dessa personas har sedan använts för att kunna rikta design och kommunikation i rätt riktning mot målgruppen. Dessutom tillämpades en konkurrensanalys för att undersöka liknande tjänster. Resultatet av analysen gav vidare insikt om vilka negativa samt positiva delar som kunde lyftas fram eller förbättras vidare in i projektet.

Designprocess

Moodboard app

Tjänsten och appens namn spelar på det engelska ordet ticket samt blipp-funktionen appen besitter. Efter att ha studerat hur Visit Sweden använder sig av olika typsnitt på deras hemsida konstaterades det att Sweden Sans Bold används som rubriktypsnitt, Sweden Sans Regular till underrubriker och Helvetica Neue som brödtext. För att göra avsändaren tydlig och inte missleda användaren valdes därför dessa typsnitt ut till appen. Dessutom blev logotypen satt i Sweden Sans för att återkoppla till avsändaren ytterligare.

Till logotypen skissades det på olika komplement och ikoner. Resultatet blev en symbol som representerar tikits blipp-funktion och det kortlösa systemet.

tikit

tikit

tikit

tikit

tikit

tikit tik it tikit

tik

it

tik it

Appens olika skärmar skissades först upp för hand för att sedan överföras till Adobe XD där skisserna utvecklades och ändrades. Appens uppbyggnad och struktur överfördes sedan till hur appen skulle presenteras på Visit Swedens Instagram. De digitala biljettkorten och svep-upp-funktionen följde med som grunden för Instagrams händelser, se färdigt projekt.

Färdigt projekt

Slutresultatet blev en app som erbjuder användaren köp av biljetter, turistinformation samt tips på aktiviteter under resans gång.

tikit

I appen tar biljetterna form som digitala kort och går att blippa likt betalkorten i Apple Pay och Google Pay. Singelbiljetterna visar avgångstid, resetid och ankomsttid. Där i mellan visar de hur långt på resan resenären kommit. Denna typ av indikator är grön då den visar på avklarad sträcka. 75 minuters- och periodbiljetterna visar hur lång tid som återstår av

biljettens giltighetstid. Denna indikator är röd eftersom den pekar på hur lite tid som återstår.

Logotypen används i samma färger som Visit Sweden använder, gult på vitt och vitt på färgade bakgrunder samt fotografier. Tikits logotyp kan med fördel kombineras med symbolen som mer ingående kommunicerar vad tikit är och hur appen fungerar. Denna

Stockholm City Today 75 minutes Valid: Bought: Today 07:10 74m 59s left Malmö C Today Stockholm C Valid: Bought: Yesterday 14:20 08:10 05h 40m 13:50 30-12-2020 Valid: Bought: 02-09-2020 22:15 08h 15m 06:30 Stockholm C Åre Skåne County Tomorrow 07:10 2 days

Valid until: Bought:

Yesterady 07:10

24h 07m 37s left Gothenburg City

Today 20:46 3 days

Valid until: Bought:

03-06-2020 24h 07m 37s left

tik

it

tik

it

tikit

tikit

tikit

Visit Sweden

kombinerade symbol används dessutom i annonser på Instagram, där det stundvis inte finns tid eller plats att uttrycka mer information.

Då Visit Sweden är appens tänkta avsändare är det på deras Instagram appen kommer att marknadsföras. Informationen om tikit ligger därför som händelser för att enkelt kunna redigeras och hållas uppdaterade av kontots administratör.

The only

public

transportation

app

You need for

traveling

within

Sweden

For short travels within a city, use the 75 min ticket

Book train tickets in advance to get them as cheap as possible Or enjoy a period ticket

and explore more of the area you’re in

tik

it

Swipe up to

download

För att nå ut till målgruppen mer än på Instagram togs en reklamfilm för Youtube fram. Filmen visas innan klipp och betraktaren kan klicka sig vidare för att ladda ned appen. Denna film visas även i Visit Swedens annonser på Instagram. Klicka på länken för att komma till videon: https://vimeo.com/398264590

Related documents