• No results found

Hur ser ni på åtel/utfodring av stora rovdjur? Fördelar och nackdelar?

In document Rovdjursturism (Page 61-64)

Anteckningar från diskussion förd vid Naturvårdsverkets seminarium om

8. Hur ser ni på åtel/utfodring av stora rovdjur? Fördelar och nackdelar?

(En åtel definieras som: ”animaliskt eller vegetabiliskt material eller annat som utplaceras eller på annat sätt iordningställs i syfte att locka till sig vilt”.)

grupp adam

Representanter från Länsstyrelser

Åtel är OK, om den sköts på rätt sätt och ligger på rätt ställe.

Gärna några försöksområden.

Gruppen föreslår en studieresa till Finland (redan nästa vecka).

grupp Bertil

Representanter från Länsstyrelser Fördel• Ta vara på naturens resurser, jaktrester, inhemskt! • Mindre byråkrati, stöd turismnäringen!

• Allt utom animalisk föda är bra!! Nackdel

• Smittskydd, svinpest, BSA, fågelinfluensa, parasiter… skulle vara förödande om vi får in detta. Svenska faunan mycket känslig för den har aldrig varit utsatt för detta.

• Tas in från Baltikum, kommer vara smittat förr eller senare.

• Kommer smitta husdjur på sikt.

• Det finns risk för konflikt för att det är förbjudet att jaga med åtel, men det är tillåtet att använda i turismsammahang.

grupp ceasar

Representanter från Polis- och åklagarmyndighet.

Vi vill inte ha åtling. Det kan betecknas som en störning i naturen. Rovdjuren skall leva efter sina förutsättningar. Se även fråga 2 ang. miljöskador.

Platsen för arrangemanget måste väljas med stor omsorg för att skydda såväl miljö som djur och människor. Åtling kan t ex medföra miljöskador i form av förorenat grund- vatten och liknande.

Platsen bör vara godkänd efter ett remissförfarande bland berörda intressenter (markägare m fl).

grupp David

Representanter för fäbodbruket samt Viltskadecenter.

Åtling medför människovittring – associerar mäniskolukt med mat! Till skillnad från kadaver.

Rovdjuren dras till en viss utfodringsplats.

Blir rovdjuren skyggare för människor överhuvudtaget? Kan björnen lära sig att äta viss kost som t ex honungs- björnen i Gävleborg eller Trysilbjörnen som hade fårkött som huvudrätt och bär som efterrätt?

Kan björnens benägenhet att fly ändras då den blir van att förknippa mäniskan med mat?

Kan rovdjuren stressas av/påverkas till onormala beteen- den p g a att åtling ska användas till rovdjursturism? Det kommer inte in miljoner och miljarder kronor utan en intensiv besöksfrekvens.

grupp erik

Representanter från olika intresse- organisationer (jägare, samer, djurpark, skogsnäring, rovdjurs- föreningen, Viltskadecenter natur- fotografer m m).

Tidpunkt på året för åtling kan vara känslig och bör bli föremål för undersökning. Väl genomarbetat regelverk behövs som gör att läns styrelsernas hantering av tillsynen blir stabil, oavsett länsgränser.

NATURVÅRDSVERKET Rapport 5687 • Rovdjursturism

62

grupp Fredrik

Representanter för verksamheter inom turism. Ekoturismföreningen, Bokningsföretag, Rovdjurscenter och turistdelegationen.

En vanlig uppfattning är att björnar som äter vid åtel blir mindre rädda för människor, förknippar människolukt med mat. (Studie krävs för fakta, se övriga kommentarer). Om Sverige inte har arrangörer som erbjuder åtel/gömslen så åker besökarna till Finland. (Ett problem för Sverige är att priserna på arrangemangen blir höga p g a momsen och utländska turister väljer billigare alternativ i Finland och Norge.)

Om rovdjursturism ska innefatta åtling beror på målgrupp, natur m m. Vissa arrangörer tycker att det är ett värde i sig att inte använda åtel och vissa turister uppskattar just naturupplevelsen.

Från fråga 6: De utländska turisterna vill se djuren. När det gäller björn vill man ha åtel och gömsle. (I Sverige finns inga bra gömslen men vi har bra guider, djur och lätt att komma ut i markerna).

Finns det utrymme i ett och samma län för dels rovdjurs- turism vid åtel, dels rovdjursturism som bygger på ren naturupplevelse, stora ytor m m. Ska rovdjursturism vara tillåtet på vissa platser eller finns utrymme för både och? (är det naturligt med djur vid åtel- är det en riktig naturupplevelse?)

Utan åtel blir det ingen högavkastande turistverksamhet. Alla diskussioner om rovdjursturism med åtling är hypote- tisk, eftersom åtling är förbjudet. Utredning behövs! Vegetabilisk åtling innebär att det är liten sannolikhet att björnen dyker upp och det inte går att basera verksam- heten på det.

grupp gustav

Representanter för rovdjursturism- näringen.

Hur långt bort ska den ligga från bebyggelse? Om den ligger förhållandevis nära – måste man då fortsätta med inmatning för att rovdjuren inte ska välja t ex tamboskap istället för utebliven inmatning.

är det industri vi vill ha av rovdjursturism? Nej, Vi ska konkurrera med Finland genom att ge en annan upple- velse än de gör där.

Begränsa antalet gäster.

Övriga kommentarer

grupp adam

Representanter från Länsstyrelser. grupp Bertil

Representanter från Länsstyrelser. Hur klara landsbygdsutveckling på sikt…?Måste våga sticka ut, inte vara så försiktig. Innovatör. grupp ceasar

Representanter från Polis- och åklagarmyndighet

grupp David

Representanter för fäbodbruket samt Viltskadecenter

”Våra utrotningshotade lantraser är mer genetiskt hotade än vargarna” ”Rovdjursintresset lockar människor”.

grupp erik

Representanter från olika intresse- organisationer (jägare, samer, djur- park, skogsnäring,

rovdjurs föreningen, Viltskadecenter naturfotografer m m)

grupp Fredrik

Representanter för verksamheter inom turism. Ekoturismföreningen, Bokningsföretag, Rovdjurscenter och turistdelegationen.

”Det är viktigt att inte börja med att fokusera på problemen. Vi vet inte vilka problem som dyker upp, men vi vet vilka möjligheter som finns.”

”Viktigt att myndigheter m fl ser på rovdjursturism med en positiv syn, istället för att fokusera på framtida problem”.

”Det behövs en tvärvetenskaplig, flerårig studie av rovdjursturism, gärna i både Sverige och Finland, för att döda myter och ge underlag för en handlingsplan.” ” Vi kan med fördel titta på och lära från exempel utomlands. Där kan vi se behov, underlag för prissätt- ning m m och inte bara utgå från svenska traditioner”. grupp gustav

Representanter för rovdjursturism- näringen

Hot mot rovdjursturism är skogsavverkning och bygge av vindkraftverk.

NATURVÅRDSVERKET Rapport 5687 • Rovdjursturism

64

Bilaga 4

In document Rovdjursturism (Page 61-64)