• No results found

Situationer på Kundföretaget

För att besvara den tredje och sista frågeställningen ”Hur stor andel av den uthyrda personalen agerar efter värdeorden ute hos kundföretaget?” skapades del två i enkäten. Del två innebär frågor vilka är ställda utifrån olika situationer med avstamp i värdeorden. Situationerna är tagna utifrån situationer/frågor som kan uppstå ute på det kundföretag den uthyrda personalen är uthyrd till och arbetar på. För varje värdeord är tre stycken situationsfrågor/frågor gällande deras arbete skapade. Det innebär 21 enkätfrågor i del två. Varje fråga är presenterad i enkäten på det sättet att om en person svarat det översta svarsalternativet på varje fråga i del två agerar respondenten utifrån bemanning- och rekryteringsföretagets värdeord. Nedan presenteras frekvenstabeller över resultatet för andelen som svarat det översta svarsalternativet på varje enkätfråga från varje värdeord samt analyser om dem.

Första värdeordet är Trivsel. Trivsel kan ha olika definitioner beroende på vilken person som tillfrågas, vilket även stämmer överens med de övriga sex värdeorden. På grund av det, skapades alla frågor i del två utifrån bemanning- och rekryteringsföretagets definition av värdeorden. Utifrån företagets definition på trivsel skapades tre enkätfrågor. I tabell 6 ser vi att 41 respondenter anser att det är kul att arbeta på kundföretaget, 28 respondenter anser att de motiverar och uppmuntrar sina kollegor till att utföra ett bättre arbete på kundföretaget, och 39 respondenter anser att de känner sig som en del av gemenskapen på kundföretaget.

Tabell 6 – Andelen som svarat ja på olika frågor om trivsel och andelen som svarat ja på ingen, en, två eller tre trivselfrågor. Andel i procent.

Fråga (värdeord trivsel) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Tycker du att det är kul att arbeta på ditt

kundföretag? 89,1 41

Tycker du att du motiverar och uppmuntrar dina kollegor till att utföra ett bättre arbete på kundföretaget?

60,9 28

Känner du dig som en del av gemenskapen på det kundföretag du arbetar på?

84,8 39

Inte svarat ja på en fråga 2,17 1

Svarat ja på en fråga 17,39 8

Svarat ja på två frågor 23,91 11 Svarat ja på alla tre frågorna 56,52 26

I tabell 6 ser vi även att majoriteten av respondenterna, 56,52 %, har svarat det översta svarsalternativet på alla tre frågorna. I dessa tre frågor angående trivsel var det översta svarsalternativet ”ja”. Utifrån detta resultat kan vi utläsa att respondenterna agerar enligt

värdeordet i situationer kopplade till bemanningsföretagets definition av trivsel ute hos kundföretagen.

Hofstede med författare (2011) delar in organisationskultur i en fyra olika lager ”lök-modell”. Modellen innehåller tre stycken synliga lager och ett gömt lager vilket utgörs som kärnan av löken. Två av de synliga lagren i löken kan kopplas med värdeordet trivsel. Lagren Symboler och Ritualer. Symboler handlar om vilka arbetskläder som arbetarna har på sig medan ritualer handlar om hur raster går till och vilket det dagliga språket som används på arbetsplatsen är (Hofstede med författare, 2011). För vissa personer kan dessa bli viktiga faktorer för trivseln på ett kundföretag. Då alla uthyrda ska bära bemanningsföretagets kläder med logotyp kan det i vissa fall uppfattas som att man delar av arbetsplatsen och skapar ett ”vi mot dem” känsla. Att vara en del av gemenskapen kan på så sätt kännas svårt om personalen på kundföretaget inte mottar dem uthyrda som om de vore en del av verksamheten. Det kan även spegla sig mot hur raster går till på kundföretaget. Blir de uthyrda utfrysta från den ”riktiga” personalen? Eller umgås dem med varandra som om de vore anställda direkt av kundföretaget? Trivsel kan även ha att göra med hur personer ser på olika saker och ting. Forslund (2013) beskriver att en organisationskultur handlar om hur personer tolkar saker och ting på samma sätt utifrån organisationskulturen inom organisationen. Men om den inte är synlig eller märks av, hur ska alla uthyrda personalen kunna tolka saker på samma sätt tillsammans?

Det andra värdeordet är Långsiktighet. Till värdeordet långsiktighet kopplas enkätfrågorna 2.4, 2.5 och 2.6. I tabell 7 ser vi att 44 respondenter går till jobbet trots att de har lite ont i halsen, 22 respondenter vill stanna på samma kundföretag de jobbar på just nu och 33 respondenter känner sig trygga i sin nuvarande anställning.

Tabell 7 – Andelen som svarat ja på olika frågor om långsiktighet samt andelen som svarat det översta svarsalternativet på ingen, en, två eller tre långsiktighetsfrågor. Andel i procent.

Fråga (värdeord långsiktighet) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Du vaknar en morgon och känner att du har lite

ont i halsen. Hur gör du? 95,7 44 Ditt anställningsavtal är på väg att löpa ut och du

blir erbjuden en kortare förlängning på samma kundföretag du arbetar på nu. Hur tänker du?

47,8 22

Känner du dig trygg i din anställning på ditt kundföretag?

71,7 33

Inte svarat det översta alternativet på en fråga 0 0 Svarat översta alternativet på en fråga 19,57 9 Svarat översta alternativet på två frågor 30,43 14 Svarat översta alternativet på alla tre frågorna 50 23

I tabell 7 ser vi även att majoriteten av respondenterna, 50 %, svarat det översta svarsalternativet. Det innebär att respondenterna agerar efter värdeordet långsiktighet i sitt dagliga arbete ute på kundföretaget.

Att de uthyrda medarbetarna ska vara trygga i sina anställningar är en förutsättning för att bemanningsföretaget ska vara en attraktiv arbetsplats. Att vara en attraktiv arbetsplats är en förutsättning för att ett bemanning- och rekryteringsföretag ska hållas vid liv (Granberg, 2011). Att sträva efter anställningstrygghet bland sina medarbetare är därför en viktig del av bemanningsföretagets olika mål. Det som är viktigt att komma ihåg är att det alltid är kundföretagen som styr de uthyrdas anställningstrygghet. Därför kan det på så sätt bildas en kollision mellan bemanningsföretagets mål med anställningstryggheten och kundföretagets behov. Har kundföretaget inte något behov av att hyra in personal kan bemanningsföretaget inte anställa personal och är kundföretagets bransch osäker blir även bemanningsföretagets bransch osäker. Om en bransch är osäker leder det ofta till kortare anställningsperioder vilket i sin tur kan leda till minskad anställningstrygghet. Då det råder hög anställningstrygghet bland respondenterna kan det beskrivas med hjälp av vilken tidpunkt enkäten skickades ut på året. Under vårterminen och sommaren råder det ofta högkonjunktur i nästan alla branscher vilket automatiskt ökar trycket på bemanningsföretag. Det tvingar bemanningsföretagen att erbjuda längre anställningsperioder då de råder stor konkurrens om personalen, allt för att locka till sig de bästa medarbetarna. Det innebär i sin tur att det blir högre anställningstrygghet bland den uthyrda personalen.

Det tredje värdeordet är Ärlighet. Till värdeordet ärlighet kopplas enkätfrågorna 2.8, 2.9 och 2.10. I tabell 8 ser vi att 44 av respondenterna behandlar kollegor från samma bemanningsföretag som de själv skulle vilja bli behandlade på kundföretaget. 35 respondenter anser att de kan ringa till bemanningsföretaget och be om hjälp medan 44 respondenter tycker att en rak och öppen kommunikation på kundföretaget är viktigt.

Tabell 8 – Andelen som svarat ja på olika frågor om ärlighet samt andelen som svarat ja på ingen, en, två eller tre ärlighetsfrågor.Andel i procent.

Fråga (värdeord ärlighet) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Behandlar du dina kollegor från samma bemanningsföretag, som du själv skulle vilja bli behandlad?

95,7 44

Om något som gör dig upprörd, händer på kundföretaget, känner du att du kan ringa till bemanningsföretaget för att be om hjälp?

76,1 35

Anser du att en rak och öppen kommunikation på kundföretaget är viktigt?

96,7 44

Inte svarat ja på en fråga 0 0

Svarat ja på en fråga 2,17 1

Svarat ja på två frågor 28,26 13 Svarat ja på alla tre frågorna 69,57 32

Majoriteten av respondenterna, 69,57 % har svarat det översta svarsalternativet ”ja” på alla de tre frågorna angående ärlighet. På så sätt visar resultatet i tabell 8 att respondenterna agerar efter värdeordet ärlighet ute på kundföretaget.

En viktig del i ärlighet är bland annat språket, framförallt på vilket sätt man säger saker och ting samt hur man uttrycker sig angående saker. Dandridge med författare (1980) beskriver i sitt verbala uttryck, som handlar om språkets betydelse i en organisation, hur språket hjälper till att förstå hur folk upplever en organisation (Dandridge med författare, 1980). För att den uthyrda personalen ska kunna knyta an till värdeordet ärlighet är det viktigt att bemanningsföretaget förmedlar och uppmuntrar till ärlighet. Om de möts av en trött och sur receptionist när de ska ringa och ställa frågor eller till exempel alltid ifrågasättas när de ska sjukanmäla sig eller berätta viktiga saker så innebär det att upplevelsen av bemanningsföretaget kommer att förändras. Om den uthyrda personalen upplever bemanningsföretaget som krångliga och svårhanterliga försvinner även ärligheten dem eftersträvar.

Det fjärde värdeordet är Kvalitet. Till värdeordet kvalitet hör enkätfrågorna 2.11, 2.12 och 2.13. I tabell 9 ser vi att 28 respondenter tycker att det är viktigt att bära bemanningsföretagets egna kläder anpassade utifrån typ av bransch kundföretaget verkar inom med bemanningsföretagets logotyp på. 39 respondenter anser att de säger till när en kollega slarvar med sitt arbete och 26 respondenter rättar alltid till sina egna fel de upptäcker på kundföretaget.

Tabell 9 – Andelen som svarat ja på olika frågor om kvalitet samt andelen som svarat det översta svarsalternativet på ingen, en, två eller tre kvalitetsfrågor. Andel i procent.

Fråga (värdeord kvalitet) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Du ser att din kollega från samma

bemanningsföretag slarvar med sitt arbete vilket kommer att medföra ett senare problem med produkten. Hur reagerar du?

84,8 39

Du märker själv att du har gjort något fel på din produkt som du ansvarar över. Hur reagerar du?

100 46

Tycker du att det är viktigt att gå i

bemanningsföretagets egna kläder ute på kundföretaget?

60,9 28

Inte svarat det översta alternativet på en fråga 0 0 Svarat översta alternativet på en fråga 15,22 7 Svarat översta alternativet på två frågor 23,91 11 Svarat översta alternativet på alla tre frågorna 60,87 28

I tabell 9 ser vi att majoriteten av respondenterna, 60,87 %, har svarat det översta svarsalternativet på alla frågor kopplade till värdeordet kvalitet. Det innebär att respondenterna agerar utifrån värdeordet kvalitet på kundföretaget.

Dandridge med författare (1980) beskriver att ett företags arbetskläder är viktigt för marknadsföringen av företaget och gemenskapen bland kollegor på arbetsplatsen. Arbetskläder används för att man ska känna igen varandra ute på arbetsplatsen (Dandridge med författare, 1980). Att den uthyrda personalen ska gå i bemanningsföretagets logotyper på arbetsplatsen kan ses som självklarhet från bemanningsföretaget då det är i reklamsyfte. Men det är inte lika självklart bland respondenterna även om majoriteten svarat ”ja” på den frågan. Att gå i skilda arbetskläder är även en viktig del i organisationskulturen på bemanningsföretaget i linje med Dandridge med författare (1980) materiella uttryck. Har tillexempel den uthyrda personalen alltid hela och rena kläder ger det ett visst uttryck utåt mot kundföretaget och kan hjälpa bemanningsföretaget att få fler kunder och nyanställningar. Det kan även kopplas till en viss typ av kvalitet då det försäkrar kundföretaget att bemanningsföretaget alltid står för omkostnader på arbetskläder och ser till att alla uthyrda har den skyddsutrustning som krävs för det aktuella arbetet.

Det femte värdeordet är Service. Till värdeordet service hör enkätfrågorna 2.14, 2.15 och 2.16. I tabell 10 ser vi att 46 respondenter alltid stävar efter att göra sitt bästa på kundföretaget varje dag. 41 respondenter skulle arbeta övertid om det efterfrågades och 36 respondenter anser att bemanningsföretaget är ett serviceföretag.

Tabell 10 – Andelen som svarat ja på olika frågor om service samt andelen som svarat ja på ingen, en, två eller tre servicefrågor.Andel i procent.

Fråga (värdeord service) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Strävar du alltid efter att göra ditt bästa på

kundföretaget? 100 46

Din arbetsledare på kundföretaget ber dig arbeta två timmar övertid. Vad säger du?

89,1 41

Anser du att bemanningsföretaget du arbetar på är ett serviceföretag?

78,3 36

Inte svarat ja på en fråga 0 0

Svarat ja på en fråga 6,52 3

Svarat ja på två frågor 19,57 9 Svarat ja på alla tre frågorna 73,91 34

I tabell 10 ser vi även att majoriteten av respondenterna, 73,91 %, har svarat det översta svarsalternativet ”ja” på frågorna kopplade till värdeordet service. Det innebär att respondenterna agerar utifrån värdeordet service ute på kundföretaget.

Att alltid sträva efter att göra sitt bästa ligger nära till hands med service för bemanningsföretaget. Bemanningsföretaget är ett serviceföretag och de uthyrda är deras levande ”reklam-pelare”. Det innebär att om de uthyrda inte agerar utifrån värdeordet service ute på kundföretaget studsar det tillbaka på bemanningsföretaget på ett negativt sätt. Att presentera och sälja in medarbetare till kundföretaget som sedan inte vill vara där eller inte gör sitt bästa på jobbet kan innebära att bemanningsföretaget får ett dåligt rykte. I Dandridge med författare (1980) kulturella uttryck beskriver författarna vikten av organisationens handlingar och konsekvenserna av dem (Dandridge med författare, 1980). Om den uthyrda personalen inte lever upp till kundföretagets förväntningar kan det innebära att de inte längre vill arbeta tillsammans med bemanningsföretaget för att dem ger dålig service. Samtidigt kan bemanningsföretaget visa service om kundföretaget inte är nöjda med någon uthyrd och att bemanningsföretaget lätt kan byta ut denne enligt kundföretagets önskemål.

Det sjätte värdeordet är Samarbete. Till värdeordet samarbete hör enkätfrågorna 2.17, 2.18 och 2.19. I tabell 11, ser vi att 42 respondenterna anser att det inte är något problem att utföra ett arbete på kundföretaget med en kollega som de anser är besvärlig. 44 respondenter skulle hjälpa en kollega med ett lyft och 22 stycken skulle helst arbeta i grupp om de själv fick välja.

Tabell 11 – Andelen som svarat ja på olika frågor om samarbete samt andelen som svarat det översta svarsalternativet på ingen, en, två eller tre samarbetsfrågor. Andel i procent.

Fråga (värdeord samarbete) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Din kollega kommer till dig under ditt arbetspass och ber dig om hjälp med ett lyft denne är på väg att utföra. Vad svarar du?

95,7 44

Din arbetsledare på kundföretaget parar ihop dig med en, enligt din synvinkel, besvärlig kollega under dagen för att utföra en specifik uppgift. Hur reagerar du?

91,3 42

Om du själv fick välja, skulle du helst vilja arbeta i grupp eller självständigt?

47,8 22

Inte svarat det översta alternativet på en fråga 0 0 Svarat översta alternativet på en fråga 10,87 5 Svarat översta alternativet på två frågor 43,48 20 Svarat översta alternativet på alla tre frågorna 45,65 21

I tabell 11 ser vi även att majoriteten av respondenterna, 45,65 % har på alla de tre frågorna som tillhör värdeord samarbete svarat det översta svarsalternativet. Det innebär att respondenterna agerar utifrån samarbete i deras dagliga arbete ute på kundföretaget.

Att kunna samarbeta med olika typer av individer är en förutsättning för att medarbetaren ska kunna fungera som en uthyrd medarbetare. Som uthyrd kan man ibland få byta arbetsgrupper och pendla mellan olika skift för att täcka olika behov som kundföretaget har. Då gäller det för den uthyrda personen att kunna samarbeta och integrera med andra människor än vad man kanske är van med.

Det sista värdeordet är Kompetens. Till värdeordet sompetens hör enkätfrågorna 2.20, 2.21 och 2.22. I tabell 12 kan vi se att 29 respondenterna anser att alla av deras kollegor från samma bemanningsföretag har den kompetens som krävs för att utföra deras jobb. 43

respondenter anser att dem har den kompetens de själva behöver för att klara av sina jobb och 30 respondenter känner att dem utvecklas på sina jobb.

Tabell 12 – Andelen som svarat ja på olika frågor om kompetens samt andelen som svarat ja på ingen, en, två eller tre kompetensfrågor.Andel i procent.

Fråga (värdeord kompetens) Procent som

svarat ja

Antal som svarat ja

Anser du att du har den kompetens som krävs för

att du ska kunna utföra ditt jobb? 93,5 43 Anser du att dina kollegor från samma

bemanningsföretag har den kompetens som krävs för att utföra sina jobb?

63 29

Känner du att du utvecklas på jobbet? 65,2 30 Inte svarat ja på en fråga 4,35 2

Svarat ja på en fråga 4,35 2

Svarat ja på två frågor 34,78 16 Svarat ja på alla tre frågorna 56,52 26

I tabell 12 ser vi att majoriteten av respondenterna, 56,52 %, har på de tre frågorna kopplade till värdeordet kompetens svarat ”ja”. Det innebär att respondenterna agerar utifrån värdeordet kompetens i stor utsträckning ute på kundföretaget.

Att den uthyrda personalen innehar den kompetens som behövs för att klara sitt arbete är en förutsättning för att kundföretaget ska vara nöjda med bemanningsföretaget. Varför jag ställde både frågan om de själva anser att de innehar den kompetens som krävs respektive om de anser att deras kollegor innehar den kompetens som krävs har en speciell anledning. Anledningen till det är att det är lättare att vara kritisk mot någon annan än mot en själv. Individer har en tendens till att inte vara självkritiska nog utan alltid kunna påpeka fel och brister hos någon annan bättre. För att få ut ett ärligt svar skapades därför båda frågorna. Sammanfattningsvis visar resultatet på del två av enkäten att den uthyrda personalen agerar i utifrån bemanningsföretagets värdeord i deras dagliga arbete ute på kundföretaget. Detta trots att resultatet av enkätundersökningens första del visar att majoriteten av respondenterna inte har någon kännedom om varken värdegrunden eller de tillhörande värdeorden. En teori angående varför resultatet visar detta kan vara på grund av att de uthyrda medarbetarnas personliga värderingar stämmer överens med företagets värderingar som bildade värdegrunden. Hultman (2009) beskriver värderingar likt ett medfött undermedvetet hos människor som hjälper dem att fatta och förstå sina beslut. Värderingar för ett företag däremot är till för att guida medarbetare i specifika situationer. Organisationskultur används därför oftast likt ett styrmedel för att få medarbetarna att agera i enlighet med företagets mål (Hultman, 2009). Mitt resultat kan betyda att den uthyrda personalens egna värderingar är samma som företagets. Om de uthyrda medarbetarnas personliga värderingar stämmer överens med bemanningsföretagets värdegrund bevisar detta flera saker. Antingen har bemanningsföretaget sunda värderingar eller så har medarbetarna ett serviceinriktat tankesätt över lag. Bemanningsföretagets alla värdeord har en gemensam nämnare, nämligen service.

Detta är egentligen inte konstigt med tanke på att bemanningsföretaget är ett serviceföretag. Det som kan vara konstigt är att medarbetarna i så fall har ett serviceinriktat tankesätt.

Related documents